najbardziej lubię z musem z mango :) Składniki na pudding z tapioki: 60 g kulek tapioki 500 ml mleka (u mnie pół na pół krowie i migdałowe) 2 łyżki pasty kokosowej/musu kokosowego (można pominąć, mi bardzo pasuje ten smak i fajna kremowa konsystencja) 0,5 szklanki wody (opcjonalnie, zostawiamy na koniec) Składniki na prażone śliwki: 300 g śliwek 1 łyżka mąki(...)ziemniaczanej 1 łyżka cukru (opcjonalnie, nie trzeba jeśli śliwki są bardzo słodkie) Pudding z tapioki – jak to zrobić? Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy kulki tapioki, dodajemy pastę kokosową. Podgrzewamy na średnim ogniu do zagotowania mieszając od czasu do czasu. Kiedy całość zacznie się gotować, zmniejszamy ogień na minimalny i podgrzewamy przez ok. 25-30 minut. Mieszamy co kilka minut
Ciastkozercysztuk: Składniki: 55 dag mąki pszennej tortowej 2 duże jajka 10 dag cukru 1 szklanka mleka 10 g suszonych drożdży Dr.Oetker 8 dag masła 1 łyżeczka pasty waniliowej Dr.Oetker Szczypta soli 1 słoiczek kremu czekoladowego typu nutella Lukier do dekoracji Dodatkowo: 1 jajko 1 łyżeczka mleka Sposób przygotowania: Masło rozpuścić do płynnej konsystencji, mleko podgrzać aby było dobrze ciepłe(...)Mąkę pszenną wymieszać w misce z solą, cukrem oraz drożdżami, wbić jajka, dodać pastę waniliową, wlać ciepłe mleko i wyrobić ciasto pod koniec wlać rozpuszczone masło i ponownie wyrobić aby ciasto było miękkie i elastyczne. Uformować kulę lekko oprószyć odrobiną mąki, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić
Wanilia i KardamonSałatka w słoikach z ogórków, papryki i cebuli z nuta miodu Zimowa sałatka w słoiku to ratunek, który zawsze jest pod ręką. Tak zwana sałatka szwedzka
Korniszonkizłego cholesterolu: ◾ Jajka z pomidorami lub sałatą (pożywny omlet z pomidorami link ) Te produkty działają zasadowo i odkwaszają organizm. Np. jajecznica z pomidorem, sałatą, rzeżuchą czy szczypiorkiem. ◾ Pasta z awokado ( przepis znajdziecie link ) Zamiast majonezu warto postawić na tłuszcze nienasycone, które skutecznie zbijają zły cholesterol. Np. jajka faszerowane pastą z awokado! Gwarantuję, że posmakujecie w takim duecie
zdrowo i aktywniePapryka marynowana w zalewie octowej Marynowana papryka to klasyk wśród octowych przetworów. Sprawdza się jako dodatek do ciepłych i zimnych mięs, sałatek, kanapek, burgerów. Oczywiście marynowana
Korniszonkimałe jajka bułka tarta olej do podsmażenia – użyłam ryżowego z Kuchnie Świata Na sos: 3 pełne łyżki (z lekką górką) przecieru pomidorowego 3 pełne łyżki (z lekką górką) pasty warzywnej Lutenica – do nabycia w Kuchnie Świata 0,8 l bulionu 2 liście laurowe pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy(...)niewielkiej ilości oleju z obu stron (, aby nie rozpadały się później podczas gotowania w sosie). Obsmażone przekładamy do większego garnka i zalewamy ciepłym bulionem wymieszanym z przecierem i pastą warzywną. Dodajemy liście laurowe i gotujemy całość pod przykryciem na małym ogniu. Pod koniec doprawiając do smaku pieprzem i solą. Rada: Sos nie będzie gęsty. Jeśli taki wolicie można go zagęścić
Słodkie okruszkigłówka białej kapusty 500 g mięsa mielonego z łopatki 150 g ryżu 1 cebula 1 łyżka masła 1 jajko sól świeżo mielony pieprz 500 ml bulionu drobiowego 4 łyżki pasty pomidorowej lub gęstego przecieru przyprawy: liść laurowy,kilka kulek ziela angielskiego,kilka kulek pieprzu Z kapusty wyciąć głąb i włożyć do osolonej wrzącej wody. Parzyć kilka minut i kolejno ściągać(...)ścinając je nożem. Na każdy liść nałożyć porcję masy mięsnej i ciasno zwinąć. W brytfance ułożyć na dnie liście kapusty które zostały i kolejno wszystkie gołąbki. Na gołąbkach rozprowadzić pastę pomidorową,dodać przyprawy i całość zalać bulionem warzywnym. Brytfankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 50 minut
Kolorowa kuchnia ElkiSałatka z fasoli Jaś i sera feta z warzywami sezonowymi Fasola, ser i świeże warzywa to zestaw, który świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe. Sałatka przygotowana
KorniszonkiKiszone jabłka w słoju Kiszone jabłka to tradycyjny przysmak polskiej kuchni. Dawniej jabłka były przede wszystkim dodawane do beczek z kiszoną kapustą. Jednak te owoce można
KorniszonkiSorbet malinowy - domowe lody malinowe Sorbet malinowy jest cudowny w upalne letnie popołudnia. Osobiście lubię ten deser przygotowywać z dodatkiem mleka, które daje gładki, aksamitny smak
KorniszonkiMuffinki czekoladowe - prosty przepis na szybkie babeczki Ten przepis na muffinki czekoladowe warto mieć zawsze pod ręką. Te babeczki przygotowuje się dosłownie 10 minut z nagrzaniem
KorniszonkiSałatka makaronowa z ciecierzycą Sałatka makaronowa to tak naprawdę bardzo pożywne danie. Makaron z dodatkiem ciecierzycy stanowi pełnowartościowy posiłek z zawartością węglowodanów, białka, dobrego tłuszczu oraz
KorniszonkiSzarlotka super krucha na ciepło z cukrem pudrem Sezon na jabłka trwa cały rok, ale późnym latem szarlotki i jabłeczniki królują na stołach miłośników słodkości. Upieczone
KorniszonkiJeżynówka - nalewka z jeżyn według tradycyjnego przepisu Jeżynówka to jedna najlepszych letnich nalewek. Jest mnóstwo przepisów na nalewkę z jeżyn jednak warto wypróbować tę tradycyjną recepturę
Korniszonkiminutach ryż polewamy zawartością rondelka, dokładnie mieszamy. Ryż przekładamy na płaskie talerze/deski celem szybkiego ostudzenia (warstwy max. 2 cm). Dodatkowo: – 1 opakowanie alg nori – 1 tubka pasty wasabi – 1 ogórek szklarniowy – 1 mała cukinia – 1 awokado – 100g łososia wędzonego – 125g serka śmietankowego Ogórek i cukinię myjemy, obieramy jeśli tego wymagają. Ogórka kroimy(...)było jak najbardziej zwarte) zawijamy tak, aby listki nori zamknęły ryż i składniki w środku, a mata pozostała na zewnątrz. Kroimy ostrym nożem co 3-4cm. Podajemy z pastą wasabi i sosem sojowym. Smacznego! Artykuł Najlepsze domowe Sushi Futomaki z łososiem i cukinią pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strong