Sałatka chrzanowa - kuchnia podkarpacka Pasta z jajek i chrzanu to klasyka domowej kuchni, która kojarzy się z wiosną i Wielkanocą. W Skołyszynie na Podkarpaciu podaje się ją w formie sałatki. Składnikiem, który odróżnia sałatkę od pasty jest jabłko, które ożywia smak sałatki i dodaje jej świeżości. Prosto, szybko, smacznie i po polsku. Tak, jak wszyscy lubimy :) Przepisem w publikacji „Wielkanocne
Trzeci talerzpikantny. Gorąco polecam! Składniki na 4 porcje: 4 bułki z sezamem do hamburgerów 50 dag mięsa mielonego mieszanego( wołowina, indyk) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka czerwonej pasty curry 1 łyżka sosu sojowego 1 jajko 1 łyżka bułki tartej Sól morska do smaku Szczypta przyprawy piri-piri 2-3 łyżki oleju arachidowego Dodatki: 1 czerwona cebula 1 ogórek(...)lodowej Świeża kolendra 1 papryka słodka/ostra 4 łyżeczki majonezu 4 łyżeczki sosu słodko kwaśnego z chili Przygotowanie: Cebulę i czosnek obrać drobniutko posiekać dodać do mielonego mięsa, dodać pastę curry, wlać sos sojowy, wbić jajko, doprawić do smaku solą i szczyptą przyprawy piri piri, wsypać bułkę tartą , dokładnie wymieszać-wyrobić masę. Uformować 4 duże okrągłe kotlety jednakowej wielkości
Wanilia i KardamonSkładniki : 1 duża marchewka 1 brokuł 1/2 opakowania świeżego szpinaku 1 pietruszka 1 średnia cebula 1 puszka czerwonej fasoli 2 kapusty pak choi 1 puszka mleka kokosowego 3 łyżki pasty Thai Green Curry (Blue Dragon) olej kukurydziany lub sezamowy Akcję gotowania zaczynamy od pokrojenia warzyw. Najpierw marchewka, pietruszka i cebula. Do woka wlewamy trochę oleju i rozgrzewamy. Na rozgrzany olej(...)Przesmażamy warzywa, aż cebula się zeszkli. Teraz wlewamy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy szpinak, pokrojoną kapustę pak choi i pokrojony brokuł. Teraz też jest czas na dodanie pasty Thai Green Curry. Używajcie najlepszych i bez konserwantów ! Całość gotujemy kilka minut, aż brokuł stanie się miękki. Reszta warzyw napewno będzie już ugotowana. Możecie doprawić jeszcze całość pieprzem, chili
vegetanieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Korniszonkiprzygotowaną tortillę można podać na śniadanie lub kolację albo zabrać do pracy. Do picia podałam mój ulubiony i orzeźwiający sok pomarańczowy Hortex . 3 placki tortilli 3 duże liście sałaty Pasta jajeczna: 6 jajek por 3 łyżki majonezu 4 łyżki kiełków rzeżuchy sól świeżo zmielony pieprz sok pomarańczowy 100% Hortex do podania Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać. Rozgnieść widelcem(...)odcisnąć sok. Jajka, por, majonez i rzeżuchę wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatę umyć i osuszyć. Ułożyć po listku na placku tortilli, na środku nałożyć 1/3 pasty jajecznej. Zwinąć w rulonik i zawinąć w folię. Schłodzić. Tortille pokroić skośnie w grube plastry. Podawać z sokiem Hortex . Przepis bierze udział w akcji
Smakołyki Asipomidorów, posiekanych lub 1×400 g puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki świeżego imbiru, startego na tarce 4 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżka garam masala 3 łyżki czerwonej pasty curry 1 łyżeczka mielonego curry ¾ szklanka mleka kokosowego brązowy cukier, sól i pieprz do smaku wyciśnięty sok z ½ limonki lub cytryny Przygotowanie: Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu, dodaj(...)większą patelnię, dodaj kolejną łyżkę oleju kokosowego, cebulę i pomidory, dopraw solą i pieprzem i gotuj aż cebula zmięknie, przez około 10 minut. Dodaj imbir, czosnek, garam masala, czerwoną pastę curry i mielone curry i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mleko kokosowe i wmieszaj przygotowanego kalafiora wraz z ziemniakami i gotuj przez 5-10 minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku
karmelowyBardzo prosta do zrobienia pasta, którą można podać na szybki obiad lub kolację. Wystudzona świetnie sprawdza się jako sałatka makaronowa. Czas: 15 minut Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji : 4 Zdrowy makaron Pesto w tym makaronie jest naprawdę niesamowite. Zawiera w sobie kapary, anchois i rodzynki. Choć składniki są zupełnie nieoczywiste, po zmiksowaniu niesamowitą harmonię smaków. Makaron to też(...)emulsję. Jeśli wolisz rzadsze pesto dodaj więcej oliwy. Krok 3 Wymieszaj makaron z pesto. Dodaj pokrojone na połowy pomidorki. Podawaj na zimno lub na ciepło. Smacznego! Artykuł Czwartek: Sycylijska pasta z pesto z rodzynek, kaparów i migdałów pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzpyszny hummus w pięknym kolorze. Hummus z buraczkiem super smakuje, fajnie wygląda i może być świetną przystawką. Składniki: 1 mały upieczony buraczek puszka ciecierzycy (bez zalewy) 2 łyżki pasty tahini 1 ząbek czosnku 10 łyżek wody gazowanej sól do smaku Przygotowanie: Czosnek obieramy i drobno kroimy. Buraczek obieramy(najlepiej w rękawiczkach) ze skórki i kroimy w kosteczkę. Do kielicha blendera(...)przekładamy ciecierzycę, czosnek, buraczek. Dodajemy również pastę z tahini, wodę gazowaną i solimy. Blendujemy na gładką masę. Gotowy hummus przekładamy do miseczki. Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarneJajka faszerowane pastą rybną ze śledzia to świetny dodatek nie tylko na świąteczny stół. Składniki: 3 duże jajka, śledź w pomidorach - puszka, łyżka majonezu, 2 plasterki cebuli, sól, pieprz plasterki rzodkiewki oraz pietruszka do ozdoby Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, kroimy na pół, wyjmujemy żółtko. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę dodajemy do ryby wraz z żółtkami(...)majonezem. Za pomocą widelca rozdrabniamy wszystko. Na koniec możemy dodać szczyptę soli oraz pieprzu. Wypełniamy białka pastą rybną. Ozdabiamy plasterkami rzodkiewki i pietruszką zieloną
Lena Gotuje100g) czerwona papryka kilka surowych marchewek zielony ogórek sałata ugotowane krewetki awokado świeża kolendra Sos kokosowo - orzechowy: puszka mleka kokosowego (400ml) 2 łyżki masła orzechowego 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry 1 łyżka sosu sojowego sok z połowy limonki 2 łyżki cukru Sos słodko - kwaśmy: 50ml wody 2 łyżki cukru 2 łyżki sosu sojowego 0,5 łyżeczki sosy rybnego(...)zawinąć do środka, po czym zawinąć dolną część, aby powstała koperta, a następnie zrolować od dołu do góry. Przygotowanie sosu kokosowo - orzechowego: Do małego garnka wlać mleko kokosowe, pastę curry i masło orzechowe, gotować na małym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą. Doprawić sosem sojowym, sokiem z limonki i cukrem. W razie potrzeby doprawić do smaku. Przygotowanie sosu
Codzienne Gotowaniebędzie pycha, a rogaliki poczekają na przypływ odwagi. Gotowi? Poznajcie najlepsze rogaliki z marmoladą. Potrzebujemy: 8 g drożdży instant 200 ml ciepłego mleka 2 jajka 4 żółtka 1 łyżkę pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego (można pominąć) 150 g drobnego cukru 200 g miękkiego masła 500 g mąki pszennej + plus około 200 g do podsypania marmoladę, nutellę lub dżem do nadzienia(...)Drożdże rozpuszczamy w mleku z łyżką cukru. Masło rozpuszczamy i studzimy. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, aż będą jasne i puszyste. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy ubite żółtka, pastę waniliową, zaczyn w całości, jajka, przestudzone masło i wyrabiamy ciasto. Ma wyjść elastyczna, lekko klejąca kula. Gdyby było za mokre można dodać mąkę. Gdy się za bardzo zbije, rozluźniamy mlekiem
ladykitchenrazy dziennie, odłożyć, a roślinki sobie rosną. Po 4-5 dniach możemy już zajadać się świeżymi, zielonymi kiełkami. Kiełki możemy podawać jako smaczny dodatek do kanapek, sałatek, surówek, past, zup, serków, sosów, ziemniaków itp. Smacznego! Składniki: 1 opakowanie mieszanki na kiełki 1 litrowy słoik kawałek gazy gumka recepturka miseczka woda ***Gotową mieszankę kiełków kupiłam(...)łatwością możemy zebrać je sitkiem *** *** Wypłukane kiełki odsączamy z wody i przechowujemy w lodówce do 7 dni *** *** Kiełki możemy podawać jako smaczny dodatek do kanapek, sałatek, surówek, past, zup, serków, sosów, ziemniaków itp. *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY
Blog z ApetytemHummus to pyszna pasta, dip przygotowywana na bazie ugotowanej ciecierzycy (zobacz wpis Jak ugotować ciecierzycę ). Bardzo lubię hummus i lubię wzbogacać go o nowe składniki eksperymentując z jego smakiem. Na blogu znajdziecie przepisy na Hummus z bobu , hummus curry , hummus z pieczonym batatem , hummus ze szpinakiem , hummus ziołowy , hummus z burakiem , hummus z dyni . Zapraszam Was dziś do wypróbowania przepisu(...)PRZEPIS NA HUMMUS Z PIECZARKAMI Składniki na hummus z pieczarkami: 1 szkl ciecierzycy z puszki lub ugotowanej 150g pieczarek olej sok z połowy cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka pasty tahini sól 2 łyżki oleju o delikatnym smaku np. z pestek winogron zimna woda Jak zrobić na humus z pieczarkami: Ciecierzycę odsączamy. Do blendera wkładamy ugotowaną ciecierzycę, dodajemy tahini, przyciśnięty
Dorota SmakujeBardzo lubię, wszelkiego rodzaju pasty jajeczne. Robię je dość często. Tym razem z dodatkiem makreli, ale nie wędzonej, tylko w oleju. Do tego świeży chlebek i nic więcej mi nie trzeba :) Zdjęcie zrobione już po kolacji, dlatego pasty jest tak mało. Dobrze, że coś zostało :) Powiem Wam jeszcze w tajemnicy, że wczoraj zrobiłam pyszny chlebek z dodatkiem wody
Agusiowe smakołykirobić szybko. Polecam użyć dużej szpatułki do formowania i przekładania chlebków na drugą stronę. Razowy chleb bez pieczenia można podawać jako tradycyjne kanapki posmarowane masłem,smalcem, serkiem, pastą w towarzystwie warzyw albo podczas pieczenia po przełożeniu na drugą stronę ułożyć na nich plasterki sera żółtego, boczku czy kiełbasy i zapiekać pod przykryciem by ser się rozpuścił. Smacznego(...)kromce: 73g, 112 kcal, B 9 g, T 7 g, W 1 g. Makro i tłuszcz należy podbić odpowiednimi dodatkami takimi jak masło, smalec, sery, pasty, ryby, mięso itd. Artykuł RAZOWY CHLEB BEZ PIECZENIA (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF
Ola la LCHF