pasta - 17303 przepisów (strona:391/1154)

Sałatka chrzanowa – kuchnia podkarpacka 119

Sałatka chrzanowa - kuchnia podkarpacka Pasta z jajek i chrzanu to klasyka domowej kuchni, która kojarzy się z wiosną i Wielkanocą. W Skołyszynie na Podkarpaciu podaje się ją w formie sałatki. Składnikiem, który odróżnia sałatkę od pasty jest jabłko, które ożywia smak sałatki i dodaje jej świeżości. Prosto, szybko, smacznie i po polsku. Tak, jak wszyscy lubimy :) Przepisem w publikacji „Wielkanocne

Trzeci talerz
Tajskie burgery 248

pikantny.  Gorąco polecam! Składniki na 4 porcje: 4 bułki z sezamem do hamburgerów 50 dag mięsa mielonego mieszanego( wołowina, indyk) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka czerwonej pasty curry 1 łyżka sosu sojowego 1 jajko 1 łyżka bułki tartej Sól morska do smaku Szczypta przyprawy piri-piri 2-3 łyżki oleju arachidowego Dodatki: 1 czerwona cebula 1 ogórek(...)lodowej Świeża kolendra 1 papryka słodka/ostra 4 łyżeczki majonezu 4 łyżeczki sosu słodko kwaśnego z chili Przygotowanie: Cebulę i czosnek obrać drobniutko posiekać dodać do mielonego mięsa, dodać pastę curry, wlać sos sojowy, wbić jajko, doprawić do smaku solą i szczyptą przyprawy piri piri,  wsypać bułkę tartą , dokładnie wymieszać-wyrobić masę. Uformować 4 duże okrągłe kotlety jednakowej wielkości

Wanilia i Kardamon
Thai Green Curry - czyli zielono mi po tajsku :) 177

Składniki : 1 duża marchewka 1 brokuł 1/2 opakowania świeżego szpinaku 1 pietruszka 1 średnia cebula 1 puszka czerwonej fasoli 2 kapusty pak choi 1 puszka mleka kokosowego 3 łyżki pasty Thai Green Curry (Blue Dragon) olej kukurydziany lub sezamowy Akcję gotowania zaczynamy od pokrojenia warzyw. Najpierw marchewka, pietruszka i cebula. Do woka wlewamy trochę oleju i rozgrzewamy. Na rozgrzany olej(...)Przesmażamy warzywa, aż cebula się zeszkli. Teraz wlewamy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy szpinak, pokrojoną kapustę pak choi i pokrojony brokuł. Teraz też jest czas na dodanie pasty Thai Green Curry. Używajcie najlepszych i bez konserwantów ! Całość gotujemy kilka minut, aż brokuł stanie się miękki. Reszta warzyw napewno będzie już ugotowana. Możecie doprawić jeszcze całość pieprzem, chili

vegetanie
Wykwintny tort z orzechów laskowych z kremem śmietankowym 138

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Korniszonki
Wiosenne tortille z pastą jajeczną 182

przygotowaną tortillę można podać na śniadanie lub kolację albo zabrać do pracy. Do picia podałam mój ulubiony i orzeźwiający sok pomarańczowy Hortex . 3 placki tortilli 3 duże liście sałaty Pasta jajeczna: 6 jajek por 3 łyżki majonezu 4 łyżki kiełków rzeżuchy sól świeżo zmielony pieprz sok pomarańczowy 100% Hortex do podania Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać. Rozgnieść widelcem(...)odcisnąć sok. Jajka, por, majonez i rzeżuchę wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatę umyć i osuszyć. Ułożyć po listku na placku tortilli, na środku nałożyć 1/3 pasty jajecznej. Zwinąć w rulonik i zawinąć w folię. Schłodzić. Tortille pokroić skośnie w grube plastry.  Podawać z sokiem Hortex . Przepis bierze udział w akcji

Smakołyki Asi
Curry z ziemniakami i kalafiorem / Potato and cauliflower curry 237

pomidorów, posiekanych lub 1×400 g puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki świeżego imbiru, startego na tarce 4 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżka garam masala 3 łyżki czerwonej pasty curry 1 łyżeczka mielonego curry ¾ szklanka mleka kokosowego brązowy cukier, sól i pieprz do smaku wyciśnięty sok z ½ limonki lub cytryny Przygotowanie: Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu, dodaj(...)większą patelnię, dodaj kolejną łyżkę oleju kokosowego, cebulę i pomidory, dopraw solą i pieprzem i gotuj aż cebula zmięknie, przez około 10 minut. Dodaj imbir, czosnek, garam masala, czerwoną pastę curry i mielone curry i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mleko kokosowe i wmieszaj przygotowanego kalafiora wraz z ziemniakami i gotuj przez 5-10 minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku

karmelowy
Czwartek: Sycylijska pasta z pesto z rodzynek, kaparów i migdałów 138

Bardzo prosta do zrobienia pasta, którą można podać na szybki obiad lub kolację. Wystudzona świetnie sprawdza się jako sałatka makaronowa. Czas: 15 minut Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji : 4 Zdrowy makaron Pesto w tym makaronie jest naprawdę niesamowite. Zawiera w sobie kapary, anchois i rodzynki. Choć składniki są zupełnie nieoczywiste, po zmiksowaniu niesamowitą harmonię smaków. Makaron to też(...)emulsję. Jeśli wolisz rzadsze pesto dodaj więcej oliwy. Krok 3 Wymieszaj makaron z pesto. Dodaj pokrojone na połowy pomidorki. Podawaj na zimno lub na ciepło. Smacznego! Artykuł Czwartek: Sycylijska pasta z pesto z rodzynek, kaparów i migdałów pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Hummus z pieczonym buraczkiem 160

pyszny hummus w pięknym kolorze. Hummus z buraczkiem super smakuje, fajnie wygląda i może być świetną przystawką. Składniki: 1 mały upieczony buraczek puszka ciecierzycy (bez zalewy) 2 łyżki pasty tahini 1 ząbek czosnku 10 łyżek wody gazowanej sól do smaku Przygotowanie: Czosnek obieramy i drobno kroimy. Buraczek obieramy(najlepiej w rękawiczkach) ze skórki i kroimy w kosteczkę. Do kielicha blendera(...)przekładamy ciecierzycę, czosnek, buraczek. Dodajemy również pastę z tahini, wodę gazowaną i solimy. Blendujemy na gładką masę. Gotowy hummus przekładamy do miseczki. Smacznego

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Jajka faszerowane pastą rybną 144

Jajka faszerowane pastą rybną ze śledzia to świetny dodatek nie tylko na świąteczny stół.  Składniki: 3 duże jajka, śledź w pomidorach - puszka, łyżka majonezu, 2 plasterki cebuli, sól, pieprz plasterki rzodkiewki oraz pietruszka do ozdoby Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, kroimy na pół, wyjmujemy żółtko. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę dodajemy do ryby wraz z żółtkami(...)majonezem. Za pomocą widelca rozdrabniamy wszystko. Na koniec możemy dodać szczyptę soli oraz pieprzu. Wypełniamy białka pastą rybną. Ozdabiamy plasterkami rzodkiewki i pietruszką zieloną

Lena Gotuje
Spring rolls, czyli wiosenne zawijaski 119

100g) czerwona papryka kilka surowych marchewek zielony ogórek sałata ugotowane krewetki awokado świeża kolendra Sos kokosowo - orzechowy: puszka mleka kokosowego (400ml) 2 łyżki masła orzechowego 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry 1 łyżka sosu sojowego sok z połowy limonki 2 łyżki cukru Sos słodko - kwaśmy: 50ml wody 2 łyżki cukru 2 łyżki sosu sojowego 0,5 łyżeczki sosy rybnego(...)zawinąć do środka, po czym zawinąć dolną część, aby powstała koperta, a następnie zrolować od dołu do góry.  Przygotowanie sosu kokosowo - orzechowego: Do małego garnka wlać mleko kokosowe, pastę curry i masło orzechowe, gotować na małym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą. Doprawić sosem sojowym, sokiem z limonki i cukrem. W razie potrzeby doprawić do smaku.  Przygotowanie sosu

Codzienne Gotowanie
Rogaliki z marmoladą 152

będzie pycha, a rogaliki poczekają na przypływ odwagi. Gotowi? Poznajcie najlepsze rogaliki z marmoladą. Potrzebujemy: 8 g drożdży instant 200 ml ciepłego mleka 2 jajka 4 żółtka 1 łyżkę pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego (można pominąć) 150 g drobnego cukru 200 g miękkiego masła 500 g mąki pszennej + plus około 200 g do podsypania marmoladę, nutellę lub dżem do nadzienia(...)Drożdże rozpuszczamy w mleku z łyżką cukru. Masło rozpuszczamy i studzimy. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, aż będą jasne i puszyste. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy ubite żółtka, pastę waniliową, zaczyn w całości, jajka, przestudzone masło i wyrabiamy ciasto. Ma wyjść elastyczna, lekko klejąca kula. Gdyby było za mokre można dodać mąkę. Gdy się za bardzo zbije, rozluźniamy mlekiem

ladykitchen
Domowe kiełki ze słoika 105

razy dziennie, odłożyć, a roślinki sobie rosną. Po 4-5 dniach możemy już zajadać się świeżymi, zielonymi kiełkami. Kiełki możemy podawać jako smaczny dodatek do kanapek, sałatek, surówek, past, zup, serków, sosów, ziemniaków itp. Smacznego!     Składniki: 1 opakowanie mieszanki na kiełki 1 litrowy słoik kawałek gazy gumka recepturka miseczka woda       ***Gotową mieszankę kiełków kupiłam(...)łatwością możemy zebrać je sitkiem *** *** Wypłukane kiełki odsączamy z wody i przechowujemy w lodówce do 7 dni *** *** Kiełki możemy podawać jako smaczny dodatek do kanapek, sałatek, surówek, past, zup, serków, sosów, ziemniaków itp. *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY

Blog z Apetytem
Hummus z pieczarkami 110

Hummus to pyszna pasta, dip przygotowywana na bazie ugotowanej ciecierzycy (zobacz wpis Jak ugotować ciecierzycę ). Bardzo lubię hummus i lubię wzbogacać go o nowe składniki eksperymentując z jego smakiem. Na blogu znajdziecie przepisy na Hummus z bobu , hummus curry , hummus z pieczonym batatem , hummus ze szpinakiem , hummus ziołowy , hummus z burakiem , hummus z dyni . Zapraszam Was dziś do wypróbowania przepisu(...)PRZEPIS NA HUMMUS Z PIECZARKAMI Składniki na hummus z pieczarkami: 1 szkl ciecierzycy z puszki lub ugotowanej 150g pieczarek olej sok z połowy cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka pasty tahini sól 2 łyżki oleju o delikatnym smaku np. z pestek winogron zimna woda Jak zrobić na humus z pieczarkami: Ciecierzycę odsączamy. Do blendera wkładamy ugotowaną ciecierzycę, dodajemy tahini, przyciśnięty

Dorota Smakuje
Pasta jajeczna z makrelą. 135

Bardzo lubię, wszelkiego rodzaju pasty jajeczne. Robię je dość często. Tym razem z dodatkiem makreli, ale nie wędzonej, tylko w oleju. Do tego świeży chlebek  i nic więcej mi nie trzeba :) Zdjęcie zrobione już po kolacji, dlatego pasty jest tak mało. Dobrze, że coś zostało :) Powiem Wam jeszcze w tajemnicy, że wczoraj zrobiłam pyszny chlebek z dodatkiem wody

Agusiowe smakołyki
RAZOWY CHLEB BEZ PIECZENIA (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 206

robić szybko. Polecam użyć dużej szpatułki do formowania i  przekładania chlebków na drugą stronę. Razowy chleb bez pieczenia można podawać jako tradycyjne kanapki posmarowane masłem,smalcem, serkiem, pastą w towarzystwie warzyw albo podczas pieczenia po przełożeniu na drugą stronę ułożyć na nich plasterki sera żółtego, boczku czy kiełbasy i zapiekać pod przykryciem by ser się rozpuścił.  Smacznego(...)kromce: 73g, 112 kcal, B 9 g, T 7 g, W 1 g. Makro i tłuszcz należy podbić odpowiednimi dodatkami takimi jak masło, smalec, sery, pasty, ryby, mięso itd. Artykuł RAZOWY CHLEB BEZ PIECZENIA (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF

Ola la LCHF

Proponowane wyszukiwania