pasta - 17303 przepisów (strona:395/1154)

Ryba po grecku w wersji ostrej 134

Czego zatem będziemy potrzebować do przygotowania ryby po grecku w wersji ostrej? Składniki: dwa filety ulubionej ryby, dwie marchewki, korzeń pietruszki, nieduży kawałek selera, siedem łyżek przecieru pomidorowego, łyżka pasty z ostrej papryki, olej, mąka, pieprz cayenne i sól. Wykonanie: warzywa obieramy i ścieramy na tarce, po czym zalewamy trzema szklankami wody i gotujemy pod przykryciem przez około kwadrans(...)mniejsze kawałki obtaczamy je w mące i smażymy na rumiano z obu stron. Jeśli nasze gotujące się warzywa będą już miękkie, możemy odlać wodę oraz dodać do nich pastę paprykową, przecier i przyprawy. Wszystko dobrze mieszamy i zagotowujemy. Kolejnym etapem jest nasmarowanie naczynia żaroodpornego tłuszczem, po czym wyłożenie go usmażonymi filetami rybnymi. Na warstwę rybną kładziemy warstwę warzywną. Na koniec

Trochę smaku
Kanapki śniadaniowe z jajecznicą, bekonem i guacamole 89

Kiedy śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, ma być pyszny i sycący. Nie odbierajcie sobie tej przyjemności. Naładujcie maślane rogaliki puszystą jajecznicą i bekonem (koniecznie minimum po dwa plastry) posmarowane pastą z awokado i smażonymi pieczarkami. Zajadajcie, póki ciepłe i cieszcie się smakiem, później pomyślicie o siłowni, bieganiu czy innej formie aktywności (długie zakupy) . Więcej pomysłów na śniadanie w którym króluje(...)jajko znajdziecie tutaj: Tortilla z jajecznicą i awokado Szakszuka Pasta jajeczna z awokado   Artykuł Kanapki śniadaniowe z jajecznicą, bekonem i guacamole pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie

Słodkie Gotowanie
pasta imbirowo-jablkowa na rozgrzanie 107

mandolinie. W rondlu o grubym dnie rozpuszczamy miód ,następnie włożyć plasterki imbiru i jabłka. Dusić do miękkości ,a następnie zmiksować i cieszyć się wspaniałym smakiem herbaty z tą pastą. Na chłodne dni jak znalazł. Herbatka z pastą imbirową ,dobra książka i wieczór mój. pomysł własny

mojej kuchni
Kim chi z bialej rzepy 169

ilości 1/4 szklanki dodać do kleiku ryżowego. Imbir,czosnek drobno siekamy,szczypiorek kroimy na małe kawałki,dodać to wszystkie pozostałe składniki do pojemnika z kleikiem,wymieszać do uzyskania gładkiej pasty. Pastą natrzeć pokrojoną rzepę .Przełożyć do słoika,obciążyć ,aby rzepy były pokryte zalewą. Lekko zakręcić pokrywkę i odstawić na 3-5 dni w cieple miejsce. Po tym czasie jak skwaśnieje

mojej kuchni
z serkiem i owocami -ciasto...torta con frutta 140

minut w temperaturze 170°C (do suchego patyczka). Po wystudzeniu wyjąć z tortownicy :)) ps. wilgotne i owocowe. przepis z tej strony z malutkimi zmianami. tu torta con frutta ingredienti pasta: 250 g di farina di frumento 60 g di burro 150 g di zucchero 2 uova 230 g di panna al 12% - per me yogurt alla greca 2 cucchiaini(...)tuorlo d'uovo frutta (lamponi e mirtilli) esecuzione Tutti gli ingredienti a temperatura ambiente. Il ripieno di quark, tutti gli ingredienti sono mescolati in una massa omogenea. la pasta: Mettiamo il burro zuccherato in una massa soffice. Quindi aggiungere un uovo ancora miscelato, aggiungere l'estratto di vaniglia e 1 cucchiaio di yogurt di tipo greco. Ora riduci la velocità

mojej kuchni
Hamburger wieprzowy z ajvarem 113

wieprzowe wymieszaj z pokrojoną w drobną kostkę cebulą, 2 łyżkami Ajvaru łagodnego Podravka. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wyrób na jednolitą masę. Odstaw aby smak pasty przeniknął do mięsa. Bułki opiecz na patelni grillowej lub w piekarniku.   Zwilżonymi wodą dłońmi, uformuj 4 zgrabne burgery. Usmaż kotlety na rozgrzanym oleju, około(...)dobrej jakości wieprzowinę niż dobrej jakości wołowinę. Jej cena jest korzystniejsza, a przygotowanie łatwiejsze.   Jednak prawdziwą duszą tego dania jest oryginalny chorwacki Ajvar Podravka (link) . Ta warzywna pasta to połączenie dojrzałych papryk i bakłażanów oraz starannie dobranych przypraw. Nie zawiera konserwantów, aromatów oraz sztucznych barwników. Jej dodanie sprawia, że  Hamburger wieprzowy jest

kuron.com.pl
Schab po Warszawsku 180

Wami przepisem na Schab po warszawsku, bo choć jest z nim trochę pracy, to kto lubi mięsko w galarecie doceni smak i wygląd potrawy: kruchy schab nadziany ostrą pastą żółtkowo- chrzanową. Dla mnie bomba;) Mięso : 2 kg schabu bez kości Marynata: czosnek granulowany papryka ostra sól pieprz majeranek rozmaryn olej Mięso obficie nacieramy przyprawami i kilkoma łyżkami oleju. Zawijamy szczelnie(...)majonez sól, pieprz do smaku Z ugotowanych na twardo jaj wybieramy żółtka i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.  Dodajemy stopniowo chrzan, majonez, tak aby powstała dość gęsta pasta. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Galareta: 3 litry bulionu warzywno- mięsnego 1 ½ opakowania żelatyny ( tej na 2 ½ l. płynu) Gotujemy bulion warzywno – mięsny. Do gotującego wsypujemy żelatynę i dokładnie

Domowe ciasta
Hummus 131

zjadamy na śniadanie. Gdy zostaje dodaję różne składniki: natkę pietruszki, kolendrę lub suszone pomidory.  Ja używam ciecierzycy z puszki i sezamu jeśli macie surową ciecierzycę lub chcecie zrobić pastę tahini  w tym przepisie znajdziecie sposób ich przygotowania.  Polecam!  Składniki: 5 łyżek uprażonego na suchej patelni sezamu 250 g (puszka) odsączonej ciecierzycy sól, pieprz, papryka słodka(...)sezam dokładnie miksujemy z oliwą.  2. Dodajemy czosnek, sok z cytryny i miksujemy dalej.  3. Partiami  dodajemy ciecierzycę, wodę i przyprawy i znowu miksujemy na gładką pastę. Mmm Pycha

Na moim talerzu
Kurczak po Marokańsku 103

smaku)) Sól i pieprz ((do smaku)) Natka kolendry Wymieszaj kumin, słodką paprykę, połowę kurkumy z ostrym sosem (według upodobań ostrości), koncentratem czosnkowym, ghee i 1 łyżką oliwy na pastę. Natrzyj zrobioną pastą mięso i odstaw na 30 minut lub dłużej. Cebulę pokrój w ćwiartki. Odkrój 1/3 cytryny, a resztę pokrój w paski. Ułóż paski cytryny na dnie naczynia żaroodpornego

Oslov.
kimchi 173

cukru główka czosnku 2cm imbiru 1/2 cebuli 1/4 kubka sosu rybnego 1 kubek płatków chili Z wody, mąki i cukru zagotować krochmal, przestudzić. Czosnek, cebulę i imbir zblendować na pastę. Marchew pokroić w zapałki. Kapustę podzielić na czworo, nacinając od głąba i rozrywając liście rękami. Głąby wyciąć. Przesypać dokładnie solą, pomiędzy liśćmi, włożyć do miski i trzymać, co jakiś czas(...)bieżącą wodą, kapustę dokładnie opłukać z soli. Pokroić w sporą kostkę – tak jest później wygodniej uzywać – włozyć do sporej miski. Do przestudzonego krochmalu dodać sos rybny, chili, pastę z czosnku, imbiru i cebuli, dokładnie wymieszać. Dodać paste do kapusty i dokłądnie wymieszać. Przełozyć do pojemnika, ugnieść i zostawić na dobę (choć jeść można od razu). Po dobie wstawić

stajnia gołębie od kuchni
Zupa tajska z czerwonym curry 152

także każdemu, kto chciałby spróbować czegoś troszkę innego niż nasze tradycyjne, polskie zupki. A więc potrzebujemy: ok. 400 g. piersi z kurczaka, ok. 1,5 l. bulionu, czerwona pasta curry, ok. 450 g bukietu warzyw (kalafior, brokuł, marchewka), 400 ml mleczka kokosowego, sok z limonki, sos sojowy, ostry sos chili, czosnek, trawa cytrynowa, curry Filet kroję w kostkę. Gotuję(...)łyżki sosu sojowego, 4 łyżki sosu chili oraz 2 łyżki soku z limonki. Przyprawiam czosnkiem, curry oraz trawą cytrynową.  Do mleczka kokosowego dodaję ok. 1 łyżki stołowej pasty curry. Mieszam. Dodaję do zupy. Na koniec wrzucam warzywa. Gotuję ok. 10 min. Zupka jest już gotowa :) Możemy jeść ja sama lub podawać z ryżem. Zdradzę Wam, że następnego dnia jest

Przepis na Dzień Dobry
Ciasto francuskie zawijane z kiszoną kapustą na obiad 190

francuskie zawijane z kiszoną kapustą 1 opakowanie ciasta francuskiego 30 dkg kiszonej kapusty 30 dkg mięsa mielonego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku pieprz, sól 2 łyżki oleju ew. pasta paprykowa ( można zastąpić chili ) 1 jajko + 1 łyżeczka mleka czarnuszka   Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka, czosnek również obrałam i pokroiłam w plasterki. Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam(...)minuty. Włączyłam piekarnik na 180 C. Na formie do pieczenia rozwinęłam ciasto francuskie i na jego środku ułożyłam pasek z kapusty i mięsa. Na farszu położyłam też łyżkę ostrej pasty paprykowej i rozsmarowałam ją. Chodziło mi o to, żeby dodać odrobinę ostrości całemu daniu. Zamiast zawinąć całość w rulon, z każdej strony kapusty z ciasta zrobiłam paski i nimi

Kuchnia na wzgórzu
USZKA Z BOROWIKAMI OTULONE PARMEZANOWĄ PIANĄ 134

USZKA Z BOROWIKAMI OTULONE PARMEZANOWĄ PIANĄ  Patrząc na swoje ubiegłoroczne, zamrożone borowiki, postanowiłem zrobić zupełnie nowe danie. Borowiki zmiksowane na idealnie gładką pastę zawinięte w cienkie ciasto z dodatkiem parmezanowej piany. Cóż mogę więcej napisać, tego dania nie da się zapomnieć. Składniki Farsz mrożone borowiki 140 g szalotka 40 g masło 50 g sól i czarny pieprz do smaku(...)szalotkę przez 2 minuty na odrobinie masła. Dodajemy borowiki i na wolnym ogniu smażymy przez 10 minut. Doprawiamy pod koniec solą i czarnym pieprzem. Miksujemy wszystkie składniki na gładką pastę.  Ciasto na uszka Łączymy przesianą mąkę z masłem, solą. Powoli dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto przez około 10 minut. Odstawiamy ciasto w misce przykrytą lnianą ściereczką na 30 minut

chefintheforest
Płatki ryżowe a’la bounty 575

dosłownie chwilę. Podane w pucharkach może być także zdrowym deserem. Składniki na 2 porcje: 100g płatków ryżowych  błyskawicznych 400ml mleka (krowie lub roślinne), ja użyłam krowiego* 2 łyżki pasty /musu kokosowego (można zastąpić 2-3 łyżkami wiórków kokosowych lub dać pół na pół) 1 łyżka erytrytolu /ksylitolu lub cukru Ganache: Kilka kostek gorzkiej czekolady (około 20g) 3-4 łyżeczki(...)mleka* *w wersji wegańskiej użyj mleka roślinnego (np. sojowego lub kokosowego), a w wersji bez laktozy - mleka bez laktozy lub mleka roślinnego) Przygotowanie: Mleko zagotować, dodać płatki i pastę kokosową/wiórki kokosowe. Wymieszać. Gotować około 3 minuty do miękkości i zgęstnienia płatków co chwilę mieszając. Na koniec osłodzić je do smaku.  Ugotowane płatki przełożyć do szklanek lub pucharków

Fabryka pomysłów

Proponowane wyszukiwania