ostatnio mignęło zdjęcie domowej granoli i tak sobie pomyślałam, że bardzo dawno sama nie robiłam takiej śniadaniowej mieszanki chrupiących płatków. Mając do dyspozycji cudowne, najlepsze, ekologiczne masełka orzechowe i pasty sezamowe od marki Terrasana postanowiłam to wykorzystać i zrobić granolę w wersji orzechowej . W mieszance znajdziesz zarówno orzechy i nasiona pod normalną postacią, ale także masło z orzechów laskowych (najlepsze(...)pastę sezamową . To chyba najlepsza granola, jaką jadłam ❤ Chrupiąca, intensywnie orzechowa, lekko słodka, idealna z mlekiem, jogurtem czy jedzona solo. Przyznaję, że w tej ostatniej wersji jadłam ją najczęściej 😂 Składniki: 125 g płatków owsianych 125 g płatków orkiszowych 45 g nasion słonecznika 45 g pestek dyni 45 g orzechów pekan 45 g migdałów 60 g tahini
Zdrowie na języku :PJajka faszerowane pachnącą wędzonką pastą pomidorową to ciekawy pomysł na przekąskę jajeczną imprezowego stołu. Fajnie będą prezentować się również na świątecznym stole podczas Wielkanocy. Składniki: 6 jajek 250g wędzonej szynki 140g serka śmietankowego 1 łyżka majonezu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka papryki ostrej szczypta słodkiej papryki sól morska świeżo mielony pieprz Wykonanie: 1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić(...)talerzu. 2. Szynkę pokroić w kostkę, dodać majonez, koncentrat pomidorowy, paprykę i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać żółtka, serek śmietankowy i ponownie zmiksować blenderem do postaci gładkiej pasty, całość doprawić solą i pieprzem. 3. Farsz umieścić w dekoratorze i nafaszerować połówki białek, lekko oprószyć słodką papryką
Szalona Kuchnia Ewelinysuszonymi pomidorami – Składniki: 5 jajek 6 dużych kawałków suszonych pomidorów 1 czubata łyżka majonezu sól i pieprz do smaku listki świeżej bazylii do ozdoby opcjonalnie szpryca do wyciskania pasty (ale można też nałożyć farsz łyżką) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajka faszerowane suszonymi pomidorami – Wykonanie: Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek, przekroić na pół, wydrążyć żółtka ze środka. Suszone(...)pomidory odsączyć z zalewy. Do blendera wrzucić żółtka, dodać majonez i odsączone z zalewy suszone pomidory. Zblendować całość na jednolitą pastę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Połówki jajek (białka) poukładać na talerzyku. Za pomocą łyżki lub szprycy wycisnąć farsz w zagłębienia. Ozdobić listkami świeżej bazylii. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jeśli szukacie więcej inspiracji na zbliżającą się Wielkanoc
Kulinarne PrzebojePrzekąski w formie “masełek”, wszelkie pasty do smarowania pieczywa czy do wykorzystywania ich w wypiekach są niezwykle popularne zwłaszcza w domach, w których mieszkają dzieci. Niektóre jednak zawierają szkodliwe dla zdrowia składniki, takie jak olej palmowy, biały cukier, zagęstniki i konserwanty. Nie wszystkie “smarowidła” należy z diety wyeliminować, bo znaleźć można też takie, które są smaczne i stanowią bogate źródło(...)gramów orzeszków zawiera 567,4 kcal, to jednak ich regularne jedzenie w małych ilościach może pomóc zrzucić nadmierne kilogramy. Z czego powstaje masło orzechowe? Z dostępnych w sklepach past do pieczywa to masło orzechowe wydaje się najzdrowsze. Jest bowiem wyprodukowane przez ucieranie fistaszków. Każdego roku z 29 milionów ton takich orzeszków powstają nawet 73 miliardy słoików gotowego masła
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWielkanoc to czas, kiedy na stołach i w koszyczkach królują babki. Do wyboru mamy drożdżowe, piaskowe i ucierane. Mam dla was przepis na prostą babkę cytrynową
KorniszonkiŚniadaniowa owsianka z pastą sezamową tahini i czerwonymi pestkami granatu to kolejny szybki pomysł na ciepłe słodkie i do tego sycące śniadanie. Jeżeli dodamy do niej mleka roślinnego będzie to śniadanie wegańskie :) Składniki na porcję: 1/2 szkl. płatków owsianych szkl. mleka krowiego lub roślinnego łyżka pasty sezamowej tahini syrop klonowy sezam biały 1/2 granatu Do rondelka wsypać płatki, dodać mleko
wyzwania kuchenneindyka 140 g ryżu brązowego 100 g mleczka kokosowego 2 łodygi selera naciowego 1/2 dużej marchewki ok. 100 g ananasa (może być, ale nie musi), u mnie świeży przyprawy: pasta curry, kolendra mielona, sól, koncentrat pomidorowy lub przecier Ryż gotujemy. Mięso kroimy w paski, smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu. Pastę curry rozpuszczamy w mleku kokosowym (można użyć suchej przyprawy
Kucharzycailości 1/4 szklanki dodać do kleiku ryżowego. Imbir,czosnek drobno siekamy,szczypiorek kroimy na małe kawałki,dodać to wszystkie pozostałe składniki do pojemnika z kleikiem,wymieszać do uzyskania gładkiej pasty. Pastą natrzeć pokrojoną rzepę .Przełożyć do słoika,obciążyć ,aby rzepy były pokryte zalewą. Lekko zakręcić pokrywkę i odstawić na 3-5 dni w cieple miejsce. Po tym czasie jak skwaśnieje
w mojej kuchniorzechów laskowych 3 jajka Składniki na krem: 300 g serka typu phladelphia bez przypraw 90 g masła o temperaturze pokojowej 1 szklanka przesianego cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej (ew.ekstraktu) Przygotowanie : Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Tyczy się to w szczególności jajek, masła i serka, bo zakładam,że olej rzepakowy również nie jest trzymany w lodówce. Zatem pamiętajmy(...)minut do tzw. "suchego patyczka". Wyjmujemy i studzimy najpierw w formie, a później na kratce. Czas na krem! Ucieramy mikserem masło z cukrem, pod koniec dodając pastę waniliową. Powinno być puszyste i o wiele jaśniejsze niż na początku. Po otwarciu serka zlewamy wodę, która zwykle jest w opakowaniu i dodajemy go w dwóch lub trzech turach. Każdorazowo dokładnie miksując
Karczma Honoriettyobiadowe. Lekkie, choć ostre, idealne! 1 porcja: 160 g piersi kurczaka 1/2 małej puszki kukurydzy garść zielonego groszku (ok. 30-40 g) 70 g makaronu ryżowego 1/2 łyżeczki zielonej pasty curry sól i kolendra mielona do smaku Kurczaka pokroiłam w dużą kostkę, podsmażyłam bez dodatku tłuszczu. Pastę curry rozpuściłam w 1/4 szklanki wody, dolałam fo kurczaka. Dodałam warzywa i dusiłam
Kucharzycazioła - rozmaryn albo tymianek sól, pieprz i szczypta chili do smaku oliwa lub olej do smażenia Ribollita - toskańska zupa z fasoli - przygotowanie tradycyjne Połowę fasoli miksujemy na gładką pastę i odstawiamy na bok. Warzywa obieramy. Marchewkę kroimy w plasterki, ziemniaki w średniej wielkości kostkę, a cebulę i czosnek dość drobno siekamy.W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i wrzucamy(...)miseczek z zupą. Dodatkowo możemy posypać każdą porcję startym na tarce parmezanem lub innym twardym serem Ribollita - toskańska zupa z fasoli z wolnowaru Połowę fasoli miksujemy na gładką pastę i odstawiamy na bok. Warzywa obieramy. Marchewkę kroimy w plasterki, ziemniaki w średniej wielkości kostkę, a cebulę i czosnek dość drobno siekamy. Na dużej patelni z grubym dnem lub w misie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataaromatyczny ciepły i smaczny bochenek gotowy. Chlebek ekspresowy z dodatkiem maku i siemienia lnianego, chleb na maślance. Pyszny, miękki, znika jeszcze lekko ciepły z samym masłem Polecam z domowymi pastami i świeżymi warzywami, jak pomidor czy ogórek. Wspaniały w smaku chleb, polecam, niech Was nie odstrasza pieczenie chlebów, ten jest wyjątkowo łatwy w przygotowaniu, reszta to już praca piekarnika! Domowy(...)najlepszy chleb na maślance! Prosty i smaczny, idealny na śniadanie, w ciągu dnia, z powidłami i wytrawnymi pastami. Jest to przepis na jedną keksówkę, do rodzinnego śniadania w sam raz. Zapraszam i życzę smacznego! Składniki: 450 g mąki tortowej 400 ml maślanki w temp. pokojowej 1 łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka soli 1 małe jajko dowolne ziarna, u mnie
Zasmakuj Kuchnikostce Hortex 200 g mrożonych różyczek kalafiora Hortex 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru ½ łyżeczki ciętej trawy cytrynowe 1 łyżka przyprawy garam masala 1 łyżka czerwonej pasty curry ½ łyżeczki mielonej chili 4 łyżki oleju 200 g ryżu basmati kilka listków kolendry sól Przygotowanie: RYŻ Ryż basmati ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. CURRY Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej(...)Dodajemy pastę curry, suche przyprawy, starty na małych oczkach imbir i czosnek. Gdy przyprawy połączą się i zaczną oddawać intensywny zapach, dorzucamy mrożoną dynię i kalafior Hortex. Warzywa zalewamy mleczkiem kokosowym i dusimy przez 5 minut. Mrożone krewetki sparzamy wrzątkiem, czyścimy skórę łososia z łusek, kroimy fileta na 2 cm paski. Rybę wkładamy do gotującego sosu z warzywami
KierunekuchniaKarolem Okrasą. Cudowne połączenie polskiej kiszonej z azjatyckimi przyprawami. Bardzo mi smakowała. Dlatego chcę ją Wam zaprezentować. Samo zdrowie! Składniki: kapusta kiszona 500 gram 2 jabka 1 łyżka pasty curry 1 łyżeczka curry w proszku pół łyżeczki kolendry w ziarenkach 2 cm startego imbiru łyżeczka miodu wielokwiatowego 1 limonka 150 ml mleczka kokosowego 1 łyżeczka oleju ( u Karola jest masło(...)czosnku 50 ml słodkiej śmietanki 30% ( u mnie bez tego składnika) sól, biały pieprz i oliwa Przygotowanie: Szalotkę (użyłam cebulę) i czosnek drobno posiekaj i zeszklij na oliwie, dodaj pastę i proszek curry. Podsmaż chwilę. Dodaj imbir i mleko kokosowe oraz śmietankę. Gotuj ok 5 minut aż zgęstnieje. Przesiekaj kapustę i dodaj do sosu dalej ok 5 minut. Dopraw
AZgotuj!wygląda jak marzenie Krewetki imbir i słodycz melona lub arbuza… Spróbujcie sami! Składniki: sałatka: mieszanka sałat melon lub mały arbuz pomidorki koktajlowe papryka avokado krewetki tygrysie zielona pasta curry sos imbirowy: 100 ml oliwy 4 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki słodkiego sosu chili 2 łyżeczki mielonego imbiru 0,4 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru łyżeczka musztardy(...)dobrze się połączą. Jeżeli sos wyjdzie za gęsty dodajcie trochę oliwy. Sałatę, paprykę, avokado, pomidorki oraz kulki z owoców mieszamy w misce. Rozgrzewamy patelnie z odrobiną oliwy. Wrzucamy łyżeczkę pasty curry i podsmażamy chwilę. Dodajemy krewetki i smażymy nie za długo, tyle żeby przestały być szkliste. Do połączonych składników sałatki dodajemy sos. Do wydrążonych polówek arbuza lub melona wkładamy naszą
Kulinarna Patilogia