pasta - 16803 przepisów (strona:411/1121)

Marynata octowa 181

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE

Korniszonki
Aromatyczne, śliwkowe żaglówki 141

nadzieję, że Paweł wyda szybko przepisy wytrawne. Składniki (na 7 dużych śliwek): 6 dużych, nieprzejrzałych śliwek 1 bardzo dojrzała śliwka 50 ml brązowego ryżu łyżka oleju sezamowego płaska łyżka pasty tahini łyżka syropu klonowego 1 cm imbiru pół łyżeczki cynamonu 2 łyżki oleju 12 listków szałwii Ryż ugotować do miękkości w 100 ml wody. Śliwki umyć, przepołowić i wyjąć(...)następnie np. łyżką do melonów wyjąć trochę miąższu, by w ten sposób zrobić wgłębienia w owocach. Połówek w dojrzałej śliwce nie wydrążać. Do ciepłego ryżu dodać olej sezamowy, pastę tahini, syrop klonowy i starty imbir. Wymieszać. W naczyniu do zapiekania rozprowadzić łyżkę oleju. Wkładać po łyżeczce masy ryżowej do śliwek. Owoce układać w naczyniu. Połówki dojrzałych śliwek ponakłuwać widelcem

Weekendy w domu i ogrodzie
Pomidory faszerowane bulgurem 140

duże pomidory 80g bulguru dymka (kilka łodyg) 2 łyżki świeżej mięty 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżeczka kminu rzymskiego 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 1 łyżka pasty paprykowej (np. ajvar) (opcjonalnie) sol, pieprz cukier 1 cytryna Przygotowanie:  Pomidory umyć i przekroić w poprzek na pół. Małym nożem delikatnie wykroić miąższ i przełożyć go do miski. Wnętrza pomidorów(...)pomidorów. Dodać posiekaną świeżą mięte, natkę pietruszki i dymkę oraz kumin rzymski i oliwę. Doprawić spora ilością soli i pieprzu i wszystko dokładnie wymieszać. Jeżeli używacie dodajcie także pastę paprykowa (ajvar). Wnętrza pomidorów oprószyć solą, pieprzem i cukrem i napełnić farszem (nie czubato).  Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Nafaszerowane pomidory ułożyć na blasze do pieczenia pomiędzy nimi pookładać cytrynę

Codzienne Gotowanie
Śniadaniowe warkocze z bazylią i suszonymi pomidorami a także prezenty od MY GIFT DNA! 116

około godzinę aby urosło. Po tym czasie ciasto dzielimy na 5-6 kulek wielkości mandarynki. Suszone pomidory odcedzamy z oliwy i kroimy bardzo drobno. Dodajemy odrobine oliwy aby wyszła pasta. Każdą kulkę dzielimy na trzy mniejsze i rolujemy wałeczki. Splatamy warkocz. Pomiędzy wkładamy listki bazylii. Po wierzchu smarujemy pastą z pomidorów. Z przepisu wyjdzie około 5- 6 chałeczek. Pieczemy około

Radość kipiąca uśmiechem.
Makaron z fasolką szparagową i cukinią (Penne con fagiolini e zucchine) 136

patelnię  z podsmażon ą  fasolk ą  i cukini ą . Całość dokładnie mieszamy.  Na sam koniec makaron dekorujemy startym parmezanem i listkami bazylii. **** Scolate la pasta e versatela nella padella con i fagiolini e le zucchine. Mescolate per insaporire la paste e per finire condite con una spolverata di parmigiano grattugiato. Decorate la pasta

La grande e la piccola cuoca
Wegańska papryka faszerowana ryżem z dodatkami 173

pachnące i pyszne danie lub przekąskę, po które chętnie sięgną i dorośli, i dzieci. Składniki (na 3 papryki): 3 papryki 100 ml brązowego ryżu 4 łyżki amarantusa ekspandowanego łyżka pasty tahini łyżka oleju sezamowego ok. 2 cm imbiru śliwka 2 łyżki oleju Ryż ugotować do miękkości w 220 ml wody. Do schłodzonego ryżu dodać pastę tahini, olej sezamowy, starty imbir

Weekendy w domu i ogrodzie
Kurczak w paprykowym sosie 134

kurczaka 1/2 żółtej papryki 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1/3 łyżeczki soli ziołowej 1/2 czerwonej papryki Lutenica łagodna, czyli pasta z pieczonej papryki i bakłażana z pomidorami Nasze Domowe 1/3 szklanki wody olej do smażenia (u mnie ryżowy) Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy w małe plasterki (można również w kostkę(...)rozpływające się w ustach). Podsmażamy na oleju, doprawiając słodką czerwoną papryką, czosnkiem granulowanym, solą ziołową i pieprzem. Mieszamy, aby przyprawy pokryły całe mięso. Podsmażamy jeszcze chwilę, następnie dodajemy pastę z pieczonej papryki i bakłażana z pomidorami. Mieszamy, ustawiamy zastawiamy pod przykryciem na małym ogniu. Po kilku minutach dodajemy pokrojone w kosteczkę obie papryki i po chwili dolewamy wodę. Zostawiamy dalej

Słodkie okruszki
Żeberka "Lepkie palce" 157

prostu proste! PRZEPIS NA ŻEBERKA SKŁADNIKI: - 4 duże żeberka wieprzowe tzw trójkąty - 2 ząbki czosnku - przyprawa do steków - 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich - 6 łyżek koncentratu pomidorowego - 2 łyżki pasty z pieczonej czerwonej papryki (jeśli nie masz zastąp 1 łyżeczką suszonej papryki wędzonej) - 1 łyżka syropu klonowego - 1 łyżka miodu - sól - pieprz - olej do smażenia - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Żeberka obsyp(...)przez 24 godziny. Żeberka smaż na złoty kolor na patelni, z każdej ze stron, dodaj syrop klonowy i miód, przykryj pokrywką i duś do miękkości 20 -30 minut. Dodaj pastę z papryki pieczonej i koncentrat pomidorowy dodaj 130 ml wody, przykryj pokrywką i duś.  Z sosu wyjmij żeberka na talerz, do sosu dodaj sól. Łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuść

SMYKWKUCHNI
Pasta z fasoli i awokado 128

pieprz ziołowy do smaku A teraz przygotowanie w 5 minut. Awokado myjemy, przekrawamy i wyciągamy miąższ. Razem z umytą i odsączoną fasolą umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy blendować pastę. Miksujemy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotową pastę przekładamy do miseczki, podajemy posypaną posiekaną cebulą i skropioną olejem rydzowym. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Bezglutenowe ciasteczka czekoladowo-sezamowe 139

Ciasteczka z lekkim "twistem" niewielki dodatek pasty tahini zmienia ciasteczka w niepowtarzalne słodkości. Mąka kokosowa jaką namiętnie stosuje w swoich wypiekach, choć wciąż jestem na etapie "demo", znajdzie zwolenników nie tylko diety bezglutenowej, ale również amatorów fitnessu. Dzięki wysokiej zawartości białka, potrawy z niej przygotowane świetnie sprawdzają się w przypadku okołotreningowego posiłku. Bywa trudna, bo pozbawiona glutenu nie skleja się(...)łyżki oleju kokosowego 2 dojrzałe banany 250 g cukru muscavado 200 g mąki kokosowej 1 jajko ok 100-150 ml mleka roślinnego 2 łyżki kakao 3 łyżki pasty tahini 200 g gorzkiej czekolady 100 g białej czekolady nasiona sezamu Przygotowanie: 1.  W misce blendera miksujemy miksujemy banany, olej kokosowy, cukier, jajko, tahini i mleko 2. W misce łączymy mąkę

Słodki Kompromis
Naczynia żeliwne – jak gotować w garnkach żeliwnych i jak o nie dbać 251

emaliowaną powierzchnię.   Naczynia żeliwne bez warstwy emalii wymagają od nas większej troski – myjemy je jeszcze gorące, w gorącej wodzie, nie używając do mycia mydeł i detergentów, co najwyżej pasty zrobionej z soli kuchennej rozrobionej z wodą i szczotki – po to żeby nie naruszać konserwującej warstwy oleju. Po umyciu dokładnie naczynie osuszamy i pokrywamy ponownie warstwą oleju jadalnego przy użyciu(...)gotowanie w nim staje się naprawdę bardzo naturalne i niesamowicie satysfakcjonujące.   Zdarza się, że żeliwo zardzewieje – szczególnie wtedy, gdy leży zapomniane i nieużywane . Małe plamy rdzy łatwo wyczyścić pastą z soli lub wełną stalową. Przy całkowicie pordzewiałym naczyniu też można sobie poradzić – wstawiamy je do zimnego piekarnika i ustawiamy funkcję samooczyszczania piekarnika (pyroliza, piroliza lub czyszczenie pyrolityczne/pirolityczne – cały brud

Karo in the Kitchen
Ptysie z kremem waniliowym 146

Składniki na ciasto ptysiowe Ptysie z kremem waniliowym 2 szklanki mąki 1 szklanki wody 1 szklanka mleka 1 kostka + duża łyżka masła pokrojonego w kostkę 5

Korniszonki
Pikantna zupa krem z kalafiora 202

opakowanie mrożonego kalafiora  Poltino ( 400 g ) 1 litr bulionu lub rosołu drobiowego lub warzywnego 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki pikantnej pasty lub sosu paprykowego 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 1/3 łyżeczki kminku lub kuminu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru sól Dodatkowo: płatki migdałowe Przygotowanie zupy 1. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek. Na rozgrzanym(...)konieczności rozmrażania. Całość zalać bulionem lub rosołem i gotować, aż kalafior zmięknie. 3. W moździerzu rozetrzeć ziarna kolendry, kminek i imbir. Przyprawy wsypać do zupy, dodać także pikantną pastę paprykową. Jeżeli bulion lib rosół nie były solone - zupę posolić. Ugotowaną zupę zmiksować blenderem na gładki krem. 4. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe. Zupę podawać posypaną prażonymi płatkami migdałowymi. Smacznego

kolorowotorcikowo
Kremowe lody śmietankowe z dwóch składników 158

Składniki na lody śmietankowe Kremowe lody śmietankowe 200 ml skondensowanego słodzonego mleka 500 ml śmietanki kremówki (36%) Schłodzoną śmietankę ubijacie na sztywno, po czym dodać do

Korniszonki