bakłażana Drukuj Prep time 45 min Cook time 10 min Total time 55 min Gęsta zupa z pieczonej papryki i bakłażanów z dodatkiem orzechów włoskich i pasty tahini. Podana z parmezanową śmietaną Author: Cooking for Emily Serves: 5 Ingredients 2 bakłażany 4 papryki 6 łyżek oliwy 2 cebule 3 ząbki czosnku duża garść orzechów włoskich 1i ½ litra(...)wywaru warzywnego (albo rosołku) 1 puszka pomidorów w zalewie ( w sezonie na pomidory mozna użyć świeżych i należy je upiec razem z pozostałymi warzywami) 2 łyżeczki pasty tahini 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz do smaku do podania 150 ml śmietany kawałek ( ok 30 g) startego parmezanu posiekana natka pietruszki albo bazylia do posypania posiekane orzechy włoskie (opcjonalnie) grzanki
Cooking for Emilyopakowanie ciasta francuskiego 200 g ricotty 50 g czekolady 2-3 łyżki cukru 1-2 łyżki mleka szczypta cynamonu **** INGREDIENTI (6 pezzi) 1 rotolo di pasta sfoglia 200 g di ricotta 50 g di cioccolato 2-3 cucchiai di zucchero 1-2 cucchiai di latte un pizzico di cannella PRZYGOTOWANIE Przygotowanie rogalików rozpoczynamy od odsączenia ricotty(...)ciasta nakładamy 1-2 łyżeczki nadzienia. Kwadrat ciasta składamy w trójkąt, delikatnie dociskamy boki ciasta, następnie rolujemy ciasto, formując kształt rogalika. Na koniec szczelnie zamykamy końce ciasta. **** Srotolate la pasta sfoglia e tagliatela in 6 quadretti di 11 cm di lato. Disponete 1-2 cucchiaini di ripieno al centro di ogni quadrato e ripiegatelo in modo da ottenere
La grande e la piccola cuocaChleb oliwkowy domowej roboty to mój kolejny chlebowy eksperyment. Nie jest to typowy chleb z oliwkami dodanymi do chlebowego ciasta. Jest to chleb z oliwą i nadziewany pastą z oliwek, bazylii i parmezanu. Ten chleb upiekłam w ostatni weekend dla gości. Był świetnym dodatkiem do zimnych zakąsek jak hummus , marynowane oliwki czy salami amore. Chlebek jest puszysty z miękką skórką(...)uzyskania elastycznego ciasta. Ciasto lekko się klei ale takie ma być. Przykryj naczynie folią i odstaw chleb do wyrośnięcia na godzinę. Przygotuj nadzienie. Wszystkie składniki zmiksuj na gruboziarnistą pastę. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę i złóż kilka razy, pozostaw na 10 minut. Następnie podziel ciasto na dwie równe porcje i każdą rozwałkuj na prostokąt o grubości 1,5 cm. Rozsmaruj
codojedzeniaPrzepis na to popularne, malezyjskie danie pochodzi z bloga Facet z przepisem . Doskonała zupa rozgrzewająca, pełna niesamowitych aromatów i smaków. Składniki 2 płaskie łyżki czerwonej pasty curry 1 szklanka mleka kokosowego 1 litr bulionu drobiowego (użyliśmy ekologicznej kostki rosołowej) 1 cukinia 1 czerwona papryka 180 g tofu 200 g makaronu Udon 2 łyżeczki cukru szczypta soli 1 łyżka soku(...)limonki ogórek świeża kolendra limonka Przygotowanie Makaron przygotowujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Garnek z grubym dnem rozgrzewamy, dodajemy pastę curry i przez chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paski, cukinię pokrojoną w kostkę, smażymy przez minutę cały czas mieszając. Dodajemy mleko kokosowe, bulion, cukier, sól i sok z limonki. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia, doprawiamy do smaku
R'n'G Kitchenstrzał w dziesiątkę. Wypróbuj przepis i przekonaj się sam! Składniki (na 2 porcje): 1/2 szklanki płatków jaglanych 1 szklanka mleka 1 łyżka miodu 2 łyżki pasty tahini garść niesolonych pistacji 1 szklanka mrożonych malin szczypta cynamonu do dekoracji: maliny, kiwi, pistacje, chia Płatki jaglane ugotuj w mleku z dodatkiem miodu, pasty tahini
Mango Papajakakao i jest pysznie! :)) Inne wersje? – można przygotować takie grzanki z tartym żółtym serem lub plastrem sera, mozzarellą, plastrem wędliny, cebulką, pomidorkami, także z różnego rodzaju twarożkami lub pastami, np. jajeczną lub pastą z makreli. Składniki: 3-4 kajzerki garść drobno posiekanego szczypioru połowa małej czerwonej papryki 3 jajka sól, pieprz olej roślinny lub zwierzęcy do smażenia Przygotowanie: Pieczywo
Zasmakuj Kuchninadaje się idealnie do mrożenia) 1 łyżka oleju/oliwy 2 cebule, drobno posiekane 2 gałazki selera, drobno posiekane 2 marchewki, drobno posiekane 2 zabki czosnku, zgniecione w prasce czubata łyżeczka pasty curry (u mnie łagodna korma, ale de gustibus) 150g czerwonej soczewicy 1 litr bulionu warzywnego 400g puszka siekanych pomidorów sól i pieprz, do smaku Rozgrzej olej/oliwę w dużym garnku(...)dodaj cebulę, selera i marchewki. Smaż na małym ogniu, mieszajac od czasu do czasu, przez 5 minut, lub do czasu, aż cebula będzie miękka i przeźroczysta. Dodaj czosnek i pastę curry i smaż, mieszajac, przez 1 minutę. Zmiksuj blenderem pomidory, dodajac odrobinę wody (około 1/3 puszki, tyle, by wypłukać reszki pomidorów). Wlej razem z bulionem i soczewica do garnka. Dopraw
Lejdi of the houseszybka do ugotowania. Pełnia szczęścia! Składniki: (na 2 hojne, albo może 3-4 mniejsze porcje) 1 łyżka oleju 1 mała cebula, pokrojona na półplasterki 1 łyżka pasty curry (u mnie łagodna corma, ale de gustibus) 450ml goracego wywaru warzywnego, z kostki lub bulionetki jest w sam raz 100g czerwonej soczewicy 200g różyczek kalafiora 1 duża marchewka, pokrojona(...)dodatkowo grecki jogurt, jakieś 2-3 łyżki świeża, posiekana kolendra W średnim garnku rozgrzej olej. Wsyp cebulę i dobrze wymieszaj. Smaż około 3-4 minut, aż zacznie mięknać. Dodaj pastę curry, dobrze wymieszaj i smaż przez minutę. Wlej wywar, wsyp soczewicę i warzywa. Dopraw do smaku, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj, pod przykryciem przez około 20-25 minut, mieszajac
Lejdi of the housedorosłe porcje; z dodatkiem ryżu i chlebka naan wystarczyło u nas dla wszystkich na obiad) 2 łyżki oleju 2 niewielkie cebule, oczyszczone i pokrojone w półplasterki 2 łyżki łagodnej pasty curry (u mnie ulubiona korma) 2 duże, pojedyncze piersi z kurczaka, oczyszczone z błonek i kostek i pokrojone na kawałki wiekości jednego kęsa 2 średnie słodkie ziemniaki, obrane, oczyszczone(...)bulionu warzywnego (z kostki jak najbardziej) 400ml puszka mleka kokosowego 175g mrożonego groszku Rozgrzej olej w sporym garnku. Wrzuć cebulę i smaż 3-4 minuty, aż zacznie mięknać. Dodaj pastę curry, dobrze wymieszaj i smaż kolejna miutę. Dodaj kurczaka, dobrze wymieszaj i smaż, aż mięso przestanie być całkiem surowe na brzegach - okolice 5 min. Następnie wrzuć ziemniaki i soczewicę
Lejdi of the houseSkładniki: (na 2-3 porcje; ja robiłam z podwójnej porcji i wyszło naprawdę sporo) 2 łyżki oleju 1 cebula, posiekana 2 zabki czosnku, zgniecione w prasce 2 łyżki pasty curry - u mnie: łagodna 'korma' 2 łyżki masła orzechowego, gładkiego lub z kawałkami orzeszków 250g kalafiora, pokrojonego na małe kawałki (to jest mniej-więcej połowa niewielkiego kalafiora) 400g puszka, lub około(...)kokosowego Rozgrzej olej w sporym garnku. Dodaj cebulę i smaż na malutkim ogniu przez 5-10min, aż do miękkości. Dodaj czosnek, mieszaj przez 30 sekund, a następnie dodaj pastę curry i masło orzechowe. Dobrze wymieszaj. Wrzuć kalafiora i odcedzona ciecierzycę, wlej mleko kokosowe i 100ml wody. Dopraw do smaku, przykryj, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 25 minut
Lejdi of the housemiodu, lub syropu z agawy, a u mnie sprawdził się golden syrup 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka octu ryżowego 5 cm kawałek imbiru, obranego i zmielonego (startego na pastę); lub 1 łyżka gotowej pasty imbirowej ze słoiczka, albo tubki; lub 1 łyżka mielonego imbiru 2 zabki czosnku, starte na tarce, lub przeciśnięte przez praskę Wszystkie składniki roztrzep dokładnie
Lejdi of the housePesto marchewkowe to wegańska pasta kanapkowa, składająca się z surowej marchewki, oliwy i pestek słonecznika. Świetnie się prezentuje i jest bardzo smaczna. Kolejny zdrowy dodatek na kanapki lub samodzielna przekąska w diecie przyspieszającej metabolizm. Dozwolna w fazie III. Smak można dostować do własnych upodobań dodając skórkę otartą z cytryny, czosnek, kumin, ksylitol itd.... Składniki na 1 porcję: 1 duża marchewka(...)słonecznika 1 łyżka oliwy sól, pieprz do smaku zielona pietuszka - opcjonalnie Wykonanie: marchewkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki zblendować z olejem i ziarnami słonecznika pozostawiając większe kawałeczki, nie na pastę. Gdy masa słabo się kręci dolać łyżkę wody SMACZNEGO ! Kompletne śniadanie dla 1 osoby w fazie III diety przyspieszającej metabolizm
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!oleju kokosowego (nie polecam oleju sezamowego, bo przejmie całość aromatu). Do tego łagodnego curry w proszku, które zupełnie starczy, jeśli chcecie przygotować proste i łagodne curry. My dodajemy jeszcze pastę curry, w zależności od pożądanego poziomu pikantności – czerwoną lub zieloną. Plus liście szpinaku baby, które możecie zastąpić także kapustą pak choi (nasza ostatnia wariancja, gdy nie mieliśmy szpinaku(...)500g kurczaka – piersi, udka lub polędwiczki (można także wymieszać) 1 puszka 400ml mleka kokosowego 2 garści szpinaku baby 2,5 łyżeczki łagodnego curry w proszku 1-2 łyżeczki pasty curry, najlepiej czerwonej (opcjonalnie dla większej ostrości) 5cm kawałek imbiru świeżego – starty 3-4 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu 1 mała cebula
Pociąg Do Kuchnimój poranek w sytuacji awaryjnej. Warto zawsze mieć ją pod ręką. Czekoladowa granola gryczana słodzona suszonymi figami Wielkim atutem tej granoli jest to, że za jej słodki smak odpowiada pasta z suszonych fig, co jest rewelacyjnym sposobem na zastąpienie zwykłego cukru czy też innych słodzików. Naturalnie słodkie figi dodają charakterystycznego smaku, który jest przełamany wytrawnym kakao, co wspólnie daje naprawdę(...)Orzechy pekan i włoskie siekam na mniejsze kawałki. 5 Do miski z kaszą dodaję posiekane orzechy, płatki kokosowe, płatki jaglane, pestki dyni i mieszam. 6 Figi miksuję na pastę z 4 łyżkami wody (z moczenia fig). 7 W rondelku rozpuszczam olej kokosowy, dodaję syrop klonowy, kakao, mleko roślinne oraz zmiksowane figi i mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. 8 Do suchych
Book of spellsmoja ulubiona pasta z buraków i fety. Wystarczy niewiele dobrze dobranych składników, by powstała pyszna i zdrowa pasta na kanapki. Pieczone buraki cudownie komponują się z cytryną oraz słoną fetą. Jeśli lubisz szybkie i zdrowe przekąski z burakiem w roli głównej, to polecam Ci także mój przepis na sałatkę z pieczonych buraków i fety
AniaGotuje.pl