pasta - 16803 przepisów (strona:426/1121)

Curry z kurczakiem i warzywami 148

potem już będzie z górki. Składniki: 350 g mięsa z ud kurczaka 1 opakowanie warzyw na patelnię Poltino 1 puszka mleka kokosowego ( około 400 ml ) 1 pełna łyżeczka zielonej pasty curry 1 łyżka oleju kokosowego sos sojowy Wykonanie: Mięso z kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Na gorący tłuszcz wrzucić mięso, usmażyć. Usmażone mięso zdjąć(...)patelni. Na tę samą patelnię wsypać warzywa ( przyprawę odłożyć, nie będzie potrzebna ). Warzywa smażyć około 5 minut. Do podsmażonych warzyw dodać mięso oraz pastę curry. Wymieszać. Wlać mleko kokosowe i całość dusić około 8 minut. Danie doprawić do smaku sosem sojowym. Zielone curry z kurczakiem i warzywami serwować z ryżem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Zupa krem z dyni i kokosowego mleka 132

warzywnego bulionu 1 łyżka soku z limonki 1 czerwone chili, małe 50 g pestek dyni 3 łyżki kokosowych wiórów 1 doniczka kolendry 1 łyżeczka czerwonej pasty curry sól do smaku Nastaw piekarnik na 175ºC. Obierz dynię ze skórki, oczyść z pestek i pokrój w kostkę. Ułóż w żaroodpornym naczyniu. Dodaj nieobrany czosnek, posól i popieprz. Wstaw do piekarnika i piecz(...)wyciśnij czosnek z łupiny. Dodaj zeszkloną cebulę, chili i pokrojoną kolendrę. Wlej połowę kokosowego mleka i zmiksuj. Przelej krem do garnka. Wlej resztę kokosowego mleka, część bulionu, dopraw solą, pastą curry i sokiem z limonki. Jeśli zupa wciąż jest za gęsta to rozcieńcz resztą bulionu. Zagotuj krem i gotuj przez 3 minuty. Na suchej patelni upraż pestki dyni i kokosowe

codojedzenia
Ciasto śniadaniowe na maślance – buttermilk biscuit 149

wzorowane jest na amerykańskich buttermilk biscuits. Możecie je przygotowywać na słodko (wtedy jemy je z dżemem, konfiturą, czekoladą), albo na wytrawnie (świetnie pasuje np. do serków twarogowych i różnych past). Ciasto śniadaniowe na maślance jest bardzo popularne w krajach anglosaskich, zwłaszcza w USA – to puszyste, wilgotne ciasto (i słodkie i wytrawne), które przyrządza się w postaci małych ciasteczek przypominających(...)łyżki cukru, najlepiej drobnego do wypieków – pomijamy, jeśli chcecie wersję wytrawną 1,5 łyżki proszku do pieczenia (tak, łyżki!) 420 ml maślanki ulubione dodatki: dżem, konfitura, serek twarogowy, pasty rybne/ jajeczne/ serowe etc. Wykonanie: Rozgrzać piekarnik do 230 stopni. W małym rondelku lub mikrofalówce roztopić masło. Przelać masło do foremki, w której będziecie piec ciasto (może to być naczynie

Pociąg Do Kuchni
Restauracja włoska Trattoria Mamma Mia 149

speck (makaron wstążki w pikantnym sosie pomidorowo - paprykowym z cielęciną, z szynką speck i serem Grana Padano) Tagliatelle al tartufo con champignon e pomodoro secco (makaron wstążki z pastą z trufli, z pieczarkami i suszonymi pomidorami, z Grana Padano) Pappardelle con manzo e pomodoro (makaron szeroka wstążka z kawałkami polędwicy w sosie śmietanowo pomidorowym z czosnkiem, papryczką chili i tymiankiem(...)sera przywieźliśmy nawet z podróży poślubnej z Włoch). Uwielbiam makarony. Ten zdecydowanie jest jednym z najlepszych. Cielęcina i szynka dodały tak bogaty aromat, że trudno to wyrazić słowami. Kolejna pasta z truflami była mi już znanym, charakterystycznym smakiem. Jest to coś zdecydowanie innego, odskocznia od sosów pomidorowych. Polecam osobom, szukającym czegoś nowego. Ostatnie, pappardelle, było zupełnie innym makaronem. Każdy

Karola gotuje
Meksykańska zupa z kurczaka. 157

drobiowa (opcjonalnie) 1 ząbek czosnku 1 mała czerwona lub zielona papryka 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka fasolki (czarnej lub pinto) 1 puszka kukurydzy (lub mieszanki meksykańskiej) 2 łyżki pasty paprykowej (lub 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku) 1/2 łyżeczki kuminu sok i skórka otarta z 1/2 limonki 1/2 do 1 łyżki cukru muscovado 1/2 awokado 1 papryczka chili(...)wywaru i po ostudzeniu oddzielić mięso od kostek. Pokroić w paski. Do wywaru dodać pomidory, paprykę pokrojoną w drobną kostkę, posiekany czosnek, kukurydzę i fasolkę (odsączone z zalewy), pastę paprykową, kumin, sok i skórkę limonki oraz cukier. Posolić do smaku. Gotować na małym ogniu około 30 minut. Po nałożeniu do talerzy dodać do każdej porcji kawałki kurczaka, posiekane chili

zadanie-gotowanie
Wegetariański smalec z fasoli. 160

pasta z powodzeniem udaje oryginalny smalec ,a nawet śmiem stwiedzić,że jest od niego lepsza. Dlaczego?Bo nie idzie w boczki. Pyszna,na pewno zrobię ją jeszcze nie raz.Polecam. Składniki: 1 puszka białej fasoli 5 łyżek oliwy z oliwek 1 mniejsza cebula Sól,,pieprz,majeranek 1 małe ,kwaskowate jabłko 100 g słonecznika Najpierw prażymy słonecznik na suchej patelni . Odstawiamy.Teraz kroimy(...)cebuli.Jabłko ma tylko zmięknąć ,nie trzeba długo czekać .Dodajemy majeranek ,mieszamy i gotowe. Do naczynia wkładamy odsączoną fasolkę ,mieszankę cebulowo – jabłkową i prażony słonecznik ,miksujemy na pastę.Doprawić solą i pieprzem.Smacznego. Przechowujemy w lodówce, pod przykryciem ,bo wysycha troszkę z wierzchu

Ladylaura.
Pieczone ziemniaki z pastą z tuńczyka 149

Zainspirowana pustą lodówką i dużymi zapasami tuńczyka w puszce przygotowałam pieczone ziemniaki z pastą rybną. Bardzo smaczne połączenie, podobne do „pyrów z gzikiem” tylko, że zamiast twarogu użyłam tuńczyka. Składniki: 3 duże ziemniaki 2 puszki tuńczyka w oleju 4 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu mała czerwona cebulka pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować w mundurkach. Przekroić na pół, posmarować olejem(...)ustawiłam swój piekarnik na najwyższą temperaturę (220 º C) i piekłam 15 minut. Tuńczyka odcedzić z nadmiaru oleju, wymieszać z jogurtem, majonezem oraz pokrojoną drobno cebulką. Doprawić pieprzem. Pastę najlepiej schłodzić w lodówce przez około godzinę. Podawać na upieczonych ziemniakach

wysmienity
Wegańskie przekąski z pysznego chlebowego ciasta z sosem pomidorowym 126

Idealne na imprezę, do dzielenia się. Ślimaczki można podać z oliwą z oliwek, octem balsamicznym, oliwkami czy np. jakąś pastą. Równie dobrze smakują na ciepło jak i na drugi dzień. Trzeba trochę przypilnować ciasto drożdżowe ale całość jest warta zachodu. Składniki: szklanka ciepłej wody 2,5 szklanki mąki pszennej typ 550 100ml oliwy z oliwek łyżeczka soli łyżeczka cukru łyżeczka(...)najmniej godzinę w ciepłe miejsce. Przecier pomidorowy wymieszaj z 50ml wody, oraz przyprawami (chilli, kolendrą, oregano, kminkiem oraz pieprzem) Ciasto rozwałkuj dość cienko i posmaruj wcześniej przygotowaną pasta pomidorową. Zwiń w rulon a następnie ucinaj 2 cm kawałki. Układaj w blaszce lub naczyniu żaroodpornym wysmarowanej olejem. Piecz około 30 minut w 200 º C aż ciasto ładnie się zarumieni

wysmienity
Tort jeżynowy w stylu Drip Cake 289

niegazowanej wody 2-3 łyżeczki cukru 5 łyżek soku z cytryny Krem waniliowy 300 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej Polewa drip 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietanki kremówki Dodatkowo 150 g jeżyn 150 g borówek amerykańskich Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną(...)wody dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny. Krem waniliowy Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania pastę waniliową. Ubitą śmietanę łączymy z mascarpone. Przełożenie Biszkopt dzielimy na 4 równe blaty. Pierwszy blat układamy na paterze i zakładamy obręcz cukierniczą, nasączamy i wykładamy cienką warstwę musu jeżynowego. Następnie

Wędrówki po kuchni
Spaghetti z salsą verde (Spaghetti con salsa verde) 116

timo e l'erba cipollina. Successivamente aggiungete un filo di olio extravergine d'oliva. Aggiustate di sale e pepe. Frullate fino ad ottenere un composto omogeneo. Scolate la pasta lasciandola bene al dente. Condite la pasta con la salsa verde, servendola con il parmigiano grattugiato e le foglie di basilico. Smacznego! Buon appetito

La grande e la piccola cuoca
Zimowy krem z zielonego groszku i obłędne grzanki 119

warzyw dorzuć suszoną miętę i zblenduj wszystko na krem. 4. Dopraw solą i sporą ilością pieprzu do smaku. Grzanki: 1. Kromki razowego chleba opiecz na rumiano. 2. Składniki na pastę wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie. 3. Pietruszkową pastę nakładaj na gorące grzanki i podawaj do zupy. Smacznego! Winter green peas creamy soup Ingredients: 400g frozen green peas (Hortex) 1 onion

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Poniedziałkowy "fit" - Pasta kanapkowa z awokado 127

Dziś przepis na bardzo prostą i chyba najpopularniejszą pastę kanapkową z awokado. Właściwie można by ją jeszcze uprościć, miksując wszystkie składniki razem na gładko, ja jednak lubię bardziej w takiej postaci. Dziś wersja odchudzona z dodatkiem jogurtu naturalnego, kto nie musi liczyć kalorii może zamienić jogurt na łyżkę majonezu, albo zrobić pół na pół majonez z jogurtem.  Pasta kanapkowa

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Churros czekoladowe / Chocolate churros 207

łyżką, aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Przełóż ją do miski miksera i odstaw do ostygnięcia. Miksując końcówką do ciast dodawaj po jednym jajku do otrzymania jednolitej, gładkiej pasty. W głębokiej i szerokiej patelni rozgrzej olej (minimum 2-3 cm od dna). Przełóż przygotowaną pastę do szprycy z szerokim otworem w kształcie gwiazdki i ostrożnie wyciskaj

karmelowy
Tort urodzinowy Kitty 239

cukru pudru Mus truskawkowy 250 g truskawek 2 łyżki cukru 1/2 galaretki truskawkowej Krem maślany na bezie szwajcarskiej 460 g masła 360 g drobnego cukru 6 białek 1 łyżeczka pasty z wanilii Nasączenie 200 ml niegazowanej wody 2-3 łyżeczki cukru 5 łyżek soku z cytryny Dodatkowo masa cukrowa biała masa cukrowa różowa masa cukrowa czarna Biszkopt Białka oddzielamy(...)masa robi się rzadsza i wyglądem przypomina zważony krem. Ale nie panikujmy, tak ma być. Dalej miksujemy, aż krem wyraźnie zgęstnieje. Gotowa masa charakterystycznie "mlaska". Pod koniec miksowania dodajemy pastę waniliową. Nasączenie Do wody dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny. Przełożenie Biszkopt dzielimy na 3 równe blaty. Pierwszy blat układamy na paterze

Wędrówki po kuchni