pasta - 17303 przepisów (strona:435/1154)

Sernik waniliowy z jagodami 110

coś słodkiego, to trzeba szybko coś upiec. Dziś sernik w letniej odsłonie. Z jagodami. Składniki: (na małą tortownicę) 600g sera twarogowego półtłustego 70g masła 4 jajka 1 łyżeczka pasty waniliowej 1 łyżka śmietany 1/2 szklanki cukru pudru 150g świeżych jagód owoce do ozdoby Wykonanie: Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Dodawać po jajku, nadal ucierając. Następnie dodawać po łyżce(...)zmielonego twarogu. Ucierać na mniejszych obrotach miksera. Teraz czas na pastę waniliową i śmietanę. 3/4 masy serowej przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170C ok.20-25min. Do pozostałej masy dodać umyte i osuszone jagody. Zmiksować. Masę jagodową delikatnie wyłożyć na podpieczoną masę serową. Piec w takiej samej temperaturze jeszcze ok.20-25min. Sernik studzić w otwartym piekarniku. Przed podaniem udekorować

Raj dla Podniebienia
Pasta kanapkowa z kaszą jaglaną, szparagami i orzechami 128

Wystarczy naprawdę kilka dobrych składników, aby wyczarować coś dobrego. Dziś udało mi się to z pastą sałatkową na kanapkę, która może także nosić miano sałatki. Potrzebowałam do niej niewiele produktów, a smak naprawdę mnie urzekł.   Składniki 5-6 zielonych szparagów 1 jajko 1 szklanka kaszy jaglanej 3-4 plastry sera żółtego 2-3 plastry szynki kilka orzechów włoskich(...)dodać wraz z jajkiem i szparagami do kaszy. Całość lekko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Na sam koniec dorzucić orzechy włoskie grubo posiekane. Podawać ze świeżym pieczywem.   Artykuł Pasta kanapkowa z kaszą jaglaną, szparagami i orzechami pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Pasta z fasoli z prażoną cebulką 126

Ostatnio w necie krąży cała masa przepisów na pasty z fasoli. Postanowiłam więc i ja zrobić swoja wersję z białej fasoli z cebulka prażoną. Taką pastę możecie podać z pieczywem i na przykład pomidorem lub ogórkiem kiszonym lub konserwowym. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Jajka z pastą z suszonych pomidorów, serem feta i świeżym ogórkiem 132

się trudny a efektowny. Próba okazała się udana, powtórzę na pewno na zbliżające się imieniny męża :-) Jajka w tej wersji są pyszne i łatwe do przygotowania. Jajka z pastą z suszonych pomidorów, serem feta i wstążeczką z ogórka Jajka z pastą z suszonych pomidorów Składniki: 2łyżki majonezu 1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego 5 jajek 5-6 sztuk suszonych

Marta próbuje
Sałatka z kaszy jaglanej i brązowej soczewicy 148

kaszy jaglanej i brązowej soczewicy Składniki: Kasza jaglana – 100g Brązowa soczewica – 50g Seler naciowy – 2 łodygi Orzechy włoskie – 40g Suszona żurawina – 40g Sól Sos: Olej sezamowy- 2 łyżki Pasta tahini – 1 łyżka Czosnek – 1 ząbek Miód – 1 łyżka Sok z ½ cytryny Wykonanie: Kaszę jaglaną przepłukać, a następnie ugotować w lekko osolonej wodzie. Soczewicę ugotować do miękkości, a następnie wymieszać(...)kaszą. Do kaszy i soczewicy dodać pokrojony seler naciowy, posiekane orzechy i suszoną żurawinę. W osobnym naczyniu wymieszać składniki sosu: miód, olej, pastę tahini, sok z cytryny i drobno posiekany czosnek. Sałatkę wymieszać z sosem i doprawić do smaku solą

Kuchnia Bon Appetit
Kociołek po serbsku 247

jeśli jeszcze jest świeżutkie pieczywo ..mniam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 3-4 łyżki pasty ajvar 3-4 ziemniaki , niezbyt dużych puszka fasolki – białej , drobnej 1 kg łopatki 4 cebule 2-3 kiełbaski śląskie 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry 1 główka czosnku 2 łyżeczki(...)mocny ogień , ale się daje " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) , następnie wkładamy kiełbasę , smażymy , dalej mięso i także smażymy . Jak składniki podstawowe się przyrumienią , dodajemy pastę ajvar ,resztę przyprawy , pomidory z puszki , szklankę wody . Nakrywamy pokrywą i dusimy przez około 60 minut , już nad mniejszym płomieniem , pilnując żeby się nie przypaliło i mieszając czasami

Ogrodnik w podróży
Makaron w kremowym sosie z ricotty z wędzonym łososiem, szparagami i pistacjami (Fusilli con salmone affumicato, asparagi, pista 158

ugotowania makaronu. Oczyszczone szparagi gotujemy na parze ok. 5-10 minut, w zależności od ich grubości. Orzeszki pistacjowe dość grubo siekamy. Łososia kroimy na mniejsze kawałki. **** Cuocete la pasta in abbondante acqua salata. Pulite gli asparagi, lavateli bene e cuoceteli a vapore per circa 5-10 minuti. Tritate grossolanamente i pistacchi. Tagliate il salmone a pezzettini. W międzyczasie przygotowujemy krem(...)kremem z ricotty. Dodajemy pokrojonego w kawałki łososia, szparagi i pistacje. Całość oprószamy świeżo startym pieprzem, koperkiem i sk ó rk ą  z cytryny.   **** Scolate la pasta e versatela nella ciotola con la ricotta. Aggiungete il salmone, i pistacchi e gli asparagi tagliati a pezzettini. Spolverate con il pepe nero macinato al momento e con l'aneto tritato

La grande e la piccola cuoca
Kurczak w sosie pad thai! 137

dobrej restauracji. Polecam Wam ten bardzo szybki pomysł na obiad! SKŁADNIKI: - 2 filety z kurczaka - 2-3 ząbki czosnku - gwiazdka anyżu - 2-3 łyżki sosu sojowego - 2-3 łyżki pasty pad thai  - olej do smażenia - 100 ml wody - olej sezamowy do skropienia - świeży por - sałata mieszanka - biały sezam - łyżeczka mąki ryżowej Kurczaka kroimy na kawałki, smażymy na oleju(...)posiekanym czosnkiem i gwiazdką anyżu. Dodajemy sos sojowy, pastę pad thai (możesz też użyć sosu pad thai ). Dodaj wodę przykryj i gotuj do miękkości kurczaka. Dodaj mąkę ryżową, wymieszaj.  Wyłóż kurczaka na talerze, posyp posiekanym porem, polej sosem i posyp obficie sezamem.  Sos z patelni przelej do czarek i posyp sezamem. Kurczaka podawaj z sałatą ;-) Gotowe smacznego

SMYKWKUCHNI
Hummus idealny 103

tahini, soku z cytryny, soli i czosnku. Zdradzę wam w sekrecie, że ten sos jest świetny jako dressing do sałatek. Zapytacie co to ta tahini? To pasta z sezamu. Można ją zrobić w domu, ale jest ryzyko zajechania blender. Ja tahini robię w Tefalu CC w kilka minut, w blenderze zwykłym też można, ale trzeba robić małymi partiami, długo(...)internecie. Kupujcie wersję jasną. Przed wami hummus idealny, w wersji jedynej i słusznej, czyli mojej hehe. Potrzebujemy: na sos 1 główka czosnku ¾ szklanki soku z cytryny ½ łyżeczki soli 230g pasty tahini ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego Obieramy ząbki czosnku i miksujemy je razem z sokiem z cytryny i solą. Wyjdzie gęsty sos. Odstawiamy sos na 15 minut, to zapobiegnie fermentowaniu czosnku

ladykitchen
Różowy tort koronkowy 181

średnica tortownicy)  Biszkopty białe. W środku przełożone kremem waniliowym z mascarpone i malinami. Na wierzchu masą maślaną, wykonaną na bezie szwajcarskiej. Ozdobiony różową koronką.  Zestaw (czyli pastę cukrową i formę silikonową) do robienia koronek kupiłam w angielskiej sieci sklepów Range w UK.  Pierwszy biszkopt 22 cm Biszkopt  5 jajek  (osobno żółtka i białka(...)schłodzonej śmietany kremówki 350 g mascarpone 1 małą puszkę słodzonego mleka skondensowanego ( możecie użyć więcej lub mniej w zależności jaki słodki krem lubicie ) Ziarenka z laski wanilii lub pasta waniliowa. około 500g malin (na wierzch kremu) Śmietanę, mascarpone i wanilię przełożyć do misy miksera. Miksując na średnich obrotach dodawać mleko skondensowane. Miksować do uzyskania porządnej konsystencji (ma być stabilny krem

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pasta z wędzonego łososia 129

zaś”, co prawie mi się udało. Prawie bo jedną rzecz przygotowałam na bieżąco w sobotni poranek i całośc wyszła super. I Wy też spokojnie możecie taką pastę przygotować na weekendowe śniadanie. Do przygotowania pasty potrzebujemy: opakowanie kremowegom serka kanapkowego (ok 250-300 g) opakowanie creme fraiche (ok 200g) 150 – 200 g wędzonego łososia 1 małą czerwoną cebulę

Szybko Tanio Smacznie
Tort komunijny II 188

żelatyny 100 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem maślany (Swiss meringue buttercream) 230 g masła 180 g drobnego cukru 3 białka 1 łyżeczka pasty z wanilii szczypta soli Nasączenie 250 ml wody mineralnej niegazowanej 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru Wykończenie 800 g masy cukrowej białej 200 g masy cukrowej granatowej(...)masa robi się rzadsza i wyglądem przypomina zważony krem. Ale nie panikujmy, tak ma być. Dalej miksujemy, aż krem wyraźnie zgęstnieje. Gotowa masa charakterystycznie "mlaska". Pod koniec miksowania dodajemy pastę waniliową. Nasączenie Do wody dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na bok. Biszkopt dzielimy na 3 równe blaty. Pierwszy blat układamy

Wędrówki po kuchni
Sos mojo verde do jajek 202

mojo verde pisaliśmy już przy okazji "Zupy rybnej z sosem mojo verde canario" . Zazwyczaj ma on luźniejszą konsystencję dobrą do polewania jedzenia. Kiedy podajemy go z jajkami lub jako pastę do kanapek dodajemy awokado lub zieloną paprykę. Zanim zaczniecie modyfikować przepis zacznijcie od spróbowania wersji podstawowej, nawet jeśli nie przepadacie za kolendrą. Solidna porcja czosnku i oliwa łagodzą jej smak(...)madras curry 1/2 papryczki chili (opcjonalnie) Sól i pieprz do smaku 10 jajek      Przygotowanie: Sos mojo verd do jajek: Wszystkie składniki sosu zmiksuj na jednolitą pastę, przechowuj w lodówce. Gotowanie jajek:   jajka o temperaturze pokojowej zalej zimną wodą, dodaj po 1/2 łyżeczki soli i sody żeby łatwiej je obrać ze skorupek, doprowadź do wrzenia

SzczyptaSmaQ
Placuszki z mozzarellą i pomidorami 124

dodatkami  Składniki 100 g mąki 2 łyżki stopionego masła 4 łyżki startego parmezanu 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól pieprz pół szklanki kremówki suszone oregano pasta z suszonych pomidorów w 1 duży pomidor malinowy kulka mozzarelli ząbek czosnku     Przygotowanie   Mąkę, proszek do pieczenia, starty parmezan i szczyptę soli wymieszałem. Następnie dodałem stopniowo stopione masło(...)śmietanę i żółtko. Doprawiłem pieprzem. Wymieszałem z suszonym oregano i pastą pomidorową. Na koniec dodałem ubitą pianę z białka. Usmażyłem na patelni posmarowanej oliwą. Pomidora i mozzarellę pokroiłem, część w plastry, część w kostkę. Na każdy placuszek położyłem pomidora, mazzarellę, posypałem posiekanym czosnkiem i startym parmezanem

R'n'G Kitchen
Tarta z mięsem mielonym 183

opakowanie ciasta francuskiego - 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego - kilka łyżek ostrego sosu (ja użyłam Firecracker z Heinz'a) - 3/4 puszki kukurydzy konserwowej - mała czerwona cebula - 3 ząbki czosnku - pasta tikka masala - tarty ser o mocnym smaku (ja użyłam Bursztyna) - sól - pieprz - 2 łyżeczki cukru - czosnek granulowany Przygotowanie:  Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, plasterki czosnku i kukurydzę(...)dodajemy kilka łyżek ostrego sosu. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.  Ciasto francuskie dzielimy na 4 lub 6 części i układamy na blasze wyłożonej papierem. Każdy kawałek smarujemy cienko pastą tikka masala i wykładamy na to przygotowany wcześniej farsz. Całość posypujemy tartym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 210 stopni na 17-20 minut

W poszukiwaniu inspiracji

Proponowane wyszukiwania