pasta - 17303 przepisów (strona:444/1154)

Humus pomidorowy 122

Humus pomidorowy – jedna z lepszych past na kanapki, tosty, pity. Na blogu można znaleźć podstawowy przepis na prawdziwy humus, bez dodatków. Jednak moim zdaniem humus pomidorowy z suszonym pomidorów jest o wiele lepszy w smaku, niż ten tradycyjny. Ale jest to moja opinia (osoby, która uwielbia suszone pomidory

KuchniaWeDwoje.pl
Domowe krakersy z czarnuszką 179

swawole ! Czas zabawy trwa w najlepsze ! Dlatego podrzucam  Wam bardzo prosty przepis na fajną przekąskę: domowe krakersy z czarnuszką. Do tego jakiś prosty dip, sos, hummus  czy pasta i będzie pysznie. Zawsze też fajnie się sprawdzają  serowe słone paluszki z kminkiem  czy też  serowe ciasteczka  z  pastą łososiową . Niedługo sobota, więc będzie

Kulinarne przygody Gatity
Lawendowe serca w polewie czekoladowej. 171

był trafnym wyborem. Wielu obawia się aromatu lawendy, kojarząc go z kosmetykami. Niepotrzebnie, bo zastosowany z umiarem działa wyłącznie na plus. Przyznam, że z drżeniem ręki odmierzałam ilość kwiatowej pasty, co w efekcie zakończyło się lekkim niedoborem ;) W przepisie uwzględniłam już tę zmianę. Ciasteczka przygotowywałam z córką, której zagniatanie ciasta sprawiło ogromną radość :) I tak sobie myślę, że to był(...)wywoła (niestety sprzątnie było głównie moim udziałem ;) ). Składniki: 100 g mąki pszennej 100 g mąki krupczatki 100 g masła 1 jajko 80 g cukru 1 i 1/2 łyżeczki pasty lawendowej (lub 1 łyżka suszonej lawendy) szczypta soli czekolada deserowa (na polewę) Wykonanie: Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Ciasto włożyć na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować (najlepiej pomiędzy dwoma

zadanie-gotowanie
kanapkowa pasta z mięsem z rosołu 151

Mój kolejny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu:) Pasta kanapkowa, która z pewnością wzbogaci i urozmaici codzienny jadłospis. Łatwa do przygotowania, pyszna. składniki: ok 300 g mięsa z rosołu 3 jaja na twardo garść czarnych oliwek cebula sól, pieprz do smaku 2 łyżki jogurtu greckiego duża łyżka majonezu Oddzielone od kości mięso drobniutko pokroić. Jaja zetrzeć na tarce o grubych(...)oczkach. Cebulę i oliwki pokroić w kosteczkę. Składniki pasty wymieszać, dodać jogurt i majonez, przyprawić do smaku. Odłożyć na ok 30 minut, żeby smaki się "przegryzły". Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem

6niebo
Śmietankowe ciasto ze śliwkami 170

temperaturze pokojowej, 2 jajka, w temperaturze pokojowej, 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków, 2 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżeczki pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii, 700 - 800 g świeżych śliwek, odpestkowanych. Przygotowanie: Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, odstawić. Masło i mleko umieścić(...)garnuszku. Podgrzać, do rozpuszczenia się masła, zdjąć z palnika, lekko przestudzić, ale mieszanka powinna pozostać ciepła. W naczyniu rózgą kuchenną roztrzepać jajka. Dodać kwaśną śmietanę, cukier, pastę z wanilii, wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Dodawać przesianą mąkę z sodą i proszkiem oraz ciepłe masło z mlekiem - na zmianę, w 2 lub 3 turach, mieszając rózgą do połączenia. Formę o wymiarach

Państwo Wojtczuk gotują
Rozpłaszczony kurczak z cytryną i rozmarynem 174

wybiegowy) 2 gałązki świeżego rozmarynu + dodatkowa do pieczenia  1 cytryna + dodatkowa do przybrania 1 czerwona cebula 100 ml oliwy z oliwek sól morska sambal oelek - pikantna pasta chili - do posmarowania, opcjonalnie przygotowanie Kurczaka umyć i osuszyć. Położyć piersiami do dołu. Przy pomocy nożyczek lub nożyc do drobiu, przeciąć kurczaka wzdłuż jednej strony kręgosłupa. Następnie tak samo przeciąć(...)najmniej na noc. Przed pieczeniem wyjąć z lodówki i doprowadzić mięso do temperatury pokojowej. Rozłożyć kurczaka na płasko w brytfance wyłożonej folią aluminiową, skórą do góry. Posmarować równomiernie pastą chili (można nie smarować), obłożyć cebulą i cytryną z marynaty, dołożyć świeżą gałązkę rozmarynu. Piekarnik nagrzać do 210 st C. wstawić kurczaka i piec 45 minut. Po tym czasie kurczak powinien

Stare Gary
Zdrowo (na)dziana gruszka w towarzystwie rokitnika. 152

bardzo dojrzałe są gruszki.  3. W czasie pieczenia przygotowujemy farsz: Twaróg rozdrabniamy dodajemy łyżeczkę soku z cytryny szczyptę soli i pieprzu oraz drobno posiekany szczypiorek, Całość mieszamy na pastę.  3. Upieczone gruszki wyjmujemy dodajemy do środka pastę z serka na wierzch umytą i osuszoną rukolę oraz kiełki rzodkiewki. Posypujemy delikatnie ziarnami czarnuszki i  granatem. Na talerz wykładamy

vaniliowoczekoladowa
Pasta z makreli z chrzanem 142

Doba za krótka. Kawa za słaba. Zima za długa. Pomysł na tę pastę zaczerpnęłam z jakiegoś programu kulinarnego. Makrela w połączeniu z serkiem i chrzanem komponują się idealnie. Charakteru dodaje również świeża natka pietruszki. Szybko i pysznie :) Składniki: mała makrela wędzona opakowanie serka śmietankowego (150 g) 3 łyżeczki chrzanu natka pietruszki Makrelę obrać i pozbawić ości. Za pomocą widelca rozgnieść(...)Dodać serek i chrzan i całość mieszać tak długo, aż powstanie gęsta i gładka pasta. Posmarować pieczywo i udekorować świeżą natką pietruszki

My simple kitchen
CURRY Z KURCZAKIEM I MAKARONEM CHOW MEIN 171

makaronu Chow Mein 2 filety z kurczaka 1 marchewka 1 papryka 1 pęczek natki pietruszki 1 cebula 1 00 g pędów fasoli 500 ml mleka kokosowego 2 łyżki curry pasty Sól i pieprz 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego Olej kokosowy PRZYGOTOWANIE:  Filet z kurczakiem kroję w kostkę, doprawiam a następnie smażę(...)oleju kokosowym. Następnie warzywa myję i kroję w słupki. Natkę pietruszki drobno siekam. Wszystko dodaję do mięsa. Dodaję mleko kokosowe oraz pastę curry. Duszę aż sos zgęstnieje. Makaron dodaję do sosu. Mieszam i pozostawiam pod przykryciem ok 5 min aż makaron z miękkie. Podaję od razu

Gotowanie Patki
Zupa z soczewicą i suszonymi pomidorami 182

puszka drobno siekanych pomidorów bez skórki (passaty pomidorowej, im lepsza jakość tym lepszy smak) duża cebula czosnkowa 2 ząbki czosnku łyżeczka suszonej bazyli lub łyżka posiekanej świeżej 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów 100 g czerwonej soczewicy 1 l bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku posiekana natka pietruszki opcjonalnie kwaśna śmietana Cebulę kroimy w kosteczkę i w garnku szklimy(...)maśle klarowanym. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, bazylię, pastę z suszonych pomidorów, sól i pieprz i jeszcze chwilę podsmażamy. Wlewamy passatę i dusimy 5-10 minut. Zalewamy bulionem, dodajemy opłukaną soczewicę i na małym ogniu gotujemy 20 minut. Pod koniec, jeśli trzeba, doprawiamy. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki i ozdabiamy łyżką śmietany.. Smacznego :) Artykuł Zupa z soczewicą

Mienta blog
Podpłomyki z pastą z awokado, jajkiem i parmezanem 152

dodając starty parmezan i powstało śniadanie, które warto przygotować, dlatego dzisiaj podaję przepis. Zamiast pieczywa, które moim zdaniem jest monotonne, zrobiłam kilka chrupiących, małych i gorących podpłomyków. Podpłomyki z pastą z awokado, jajkiem i parmezanem Składników: 3/4 szklanki mąki pszennej 1 jajko ugotowane na twardo 1 małe i dojrzałe awokado 1/3 łyżeczki soku z cytryny 2 szczypty ostrej papryki(...)obieramy ze skóry lub wydrążamy łyżeczką - tak najwygodniej. Przekładamy do miseczki i rozdrabniamy starannie widelcem, dodajemy sól i pieprz do smaku oraz sok z cytryny, mieszamy. Każdy podpłomyk smarujemy pastą z awokado, nakładamy po plasterku jajka na twardo, posypujemy startym parmezanem i oprószamy ostrą papryką w proszku. Najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu, gdy placuszki są jeszcze gorące

Moja smaczna kuchnia
Wysoki tort bezowy z lemon curd i granatem 156

link do przepisu: https://malacukierenka.pl/przepis-prosty-lemon-curd.html ) 3-4 łyżki likieru pomarańczowego skórka starta z 1-2 limonek pestki z 2 granatów 5-6 łyżek płynnego naturalnego miodu 3/4 łyżeczki pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią 16g Bezy: 1. Trzy blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i na każdym papierze narysować okrąg, jeden o średnicy 27cm, drugi o średnicy 22cm(...)przez około 2 godziny i 30-40 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i bezy pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Krem: 5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z pastą waniliową. Dodać lemon curd, wymieszać. Dodać likier pomarańczowy, wymieszać. 6. Największą bezę położyć na paterze. Na wierzch wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Posypać około 1/3 pestek granatu i skórką z limonki

Mała Cukierenka
POTRAWKA Z SOCZEWICĄ 143

mówią: potrzeba matką wynalazków 😉   Składniki: 2-3 cebule 2 papryki czerwone 1 puszka pomidorów krojonych 1-1,5 szklanki soku pomidorowego 1 szklanka soczewicy czerwonej 1 łyżka pasty paprykowej 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka cukru szczypta papryki chili sól, pieprz 2 łyżki oleju Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, osuszamy(...)nasienne i kroimy w większą kostkę. W garnku podgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy paprykę. Smażymy około 5 min. Dodajemy pomidory krojone z puszki, pastę paprykową oraz wlewamy sok pomidorowy. Przyprawiamy papryką słodką mieloną, papryką chili, cukrem, ziołami prowansalskim, pieprzem oraz solą. Zagotowujemy. Następnie dodajemy soczewicę czerwoną i gotujemy wszystko około

Kuchnia MagdaLeny
Pasta twarogowa z sardynkami 105

Chyba już wspominałam, że wszystkie twarogowe pasty po prostu uwielbiam 😋 A już w połączeniu z rybami, to pychota 😊 jak zwykle w prostocie tkwi siła 👍Wystarczy: -100 g twarogu chudego                           -puszka sardynek w oleju ( 125 g ) -odrobina mleka -sól, pieprz dodatki: -szczypiorek -jajko ugotowane na twardo - po pasku(...)najmniej grudek, dodajemy odrobinę mleka dla lepszej konsystencji. Jedną sardynkę odkładamy z puszki, resztę miksujemy z twarożkiem, dodając odrobinę oleju z sardynek. Solimy i pieprzymy do smaku. Pastę podajemy posypaną obficie szczypiorkiem, drobno posiekaną papryką, dokładamy odłożoną sardynkę  i przekrojone na pół jajko. Podajemy z pieczywem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Kulinarne przemyslenia
Ajvar - pikantna pasta warzywna z makaronem 161

Kolejnym pomysłem na smaczny i zdrowy obiad jest przepis prosto z kuchni bałkańskiej. Pasta paprykowa, nadaje się nie tylko do makaronu ale również jako dodatek do kanapek i innych przekąsek. Czas przygotowania i ilość porcji 50 minut, 3-4 porcje. Produkty makaron, 2 czerwone papryki, 1 mały bakłażan, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, olej kokosowy, sól(...)roztopioną łyżką oleju kokosowego. Gdy bakłażan będzie już miękki dorzuć na patelnie pokrojoną paprykę i rozdrobniony czosnek. Smaż przez kilka minut. Gdy warzywa się usmażą zmiksuj je blenderem. Do pasty dodaj dwie łyżki koncentratu pomidorowego i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i podsmaż jeszcze przez chwilę. Podawaj z makaronem. Spróbuj także: Makaron z sosem śródziemnomorskim makaron cukinia bakłażan Makaron z owocami

Fit&Fast Kitchen

Proponowane wyszukiwania