pasta - 17303 przepisów (strona:450/1154)

Ciasteczka Linzer. 132

się w ustach. Bardzo polecam! Składniki na ciasteczka Linzer: 300 g mąki 200 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła 100 g cukru pudru szczypta soli 1 żółtko 1/2 łyżeczki pasty z wanilii lub 1 łyżeczka  ekstraktu z wanilii dżem malinowy do przełożenia      Mąkę łączymy z cukrem pudrem i solą, przesiewamy, a następnie dodajemy masło. Tłuszcz mieszamy(...)mąką i rozcieramy dokładnie palcami, aż otrzymamy drobną kruszonkę. Teraz dodajemy żółtko i pastę z wanilii lub ekstrakt waniliowy, mieszamy i szybko zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy je w folię spożywczą i chłodzimy co najmniej 1 godzinę (ale w lodówce może czekać nawet do następnego dnia). Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 5 mm, wycinamy pożądane kształty (w połowie ciastek wycinamy otwory

Rozpustne gotowanie
CZERWONE CURRY Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI NA MLEKU KOKOSOWYM ( z orzeszkami pinii ) 151

czerwona oraz żółta – po 0,5 szt * dynia hakkaido – ok. 150 g * duża cebula – 1 szt * czosnek – 2-3 ząbki * mleko kokosowe – 250 ml * pasta Tom Yum – 1 łyżeczka * papryczka chili – 1 szt * trawa cytrynowa – 1 szt * świeży imbir – 1 cm * liść kaffiru – 2 szt * kurkuma, pieprz czarny, sól, papryka(...)trawę cytrynową, imbir oraz pokruszone liście kaffiru i dużą szczyptę kurkumy, czerwonej papryki i pieprzu – wszystko razem przesmażamy kilka minut aż składniki nabiorą aromatu, a następnie dodajmy łyżeczkę pasty Tom Yum. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso z kurczaka, a następnie wrzucamy pokrojone papryki oraz dynię – wszystko razem przesmażamy kilka minut mieszając i obtaczając w przyprawach. Po przesmażaniu zalewamy

Ostra na Słodko
Udko kurczaka w sosie curry 101

morelami podanego z ryżem. Składniki na 2 porcje: • 2 udka kurczaka • 2 szalotki • 4 kółka ananasa • 8 sztuk moreli suszonych • 3/4 szklanki bulionu warzywnego • 3 łyżeczki czerwonej pasty curry • 1 puszka mleka kokosowego • 2 łyżki masła • sól, pieprz do smaku • kolendra świeża Wykonanie: • Szalotkę i morele pokroić na paseczki, ananasa w ósemki(...)przesmażyć wszystko na maśle. • Dodać udka, zalać bulionem, zagotować i dołożyć pastę curry. • Wlać mleko kokosowe i gotować całość 30 minut na wolnym ogniu. • Na koniec doprawić przyprawami i kolendrą. • Podawać z ryżem jaśminowym. Przepis pochodzi z warsztatów AEP Makro – Kuchnia Międzynarodowa, Drób

To co kocham
Pasta z wędzonej makreli 118

Bardzo smaczna pasta do smarowania chleba na bazie wędzonej ryby z majonezem i keczupem. U nas zniknęła błyskawicznie! Ma konkretny smak za sprawą przypraw. Do kanapki z tą pastą pasuje ogórek lub papryka konserwowa. Składniki: • 1 duża wędzona makrela • 100 g sera żółtego • 4 łyżki majonezu • 4 łyżki keczupu pikantnego

To co kocham
Filet barramundi w sosie curry 105

filety barramundi • 1/2 papryki czerwonej • 1 cebula • 1 pomidor • 5 boczniaków • sok z 1/2 lemonki • 3 plastry imbiru świeżego • 1/2 szklanki bulionu • 1/2 puszki mleka kokosowego • 1 łyżka pasty curry • pęczek dymki • kilka gałązek kolendry • 2 łyżki masła • 1 woreczek ryżu jaśminowego. Wykonanie: • Ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu. • Rozgrzać masło, podsmażyć imbir pokrojony w drobną(...)kostkę, dodać cebulę pokrojoną w paseczki i paprykę w paski. • Dodać boczniaki pokrojone w paski, bulion, mleko kokosowe i pastę curry. • Pogotować chwilę, dodać sok z limonki, pomidor pokrojony w ósemki bez skóry i pestek. • Na koniec wrzucić filety pokrojone na 3 części i gotować 3 minuty. • Dodać pokrojoną

To co kocham
Minikanapki z pastą jajeczną 104

Pastę jajeczną wszyscy bardzo lubią i świetnie sprawdza się na kanapkach. Dodatek szczawiku zajęczego – ziółka trójlistnego nadaje paście jajecznej kwaskowatego smaku, a ogórek zielony orzeźwiającego. Składniki: • 1 opakowanie okrągłego pumpernikla • 1 średni ogórek zielony • 2 łyżki twarożku śmietankowego • 3 jajka • 50 g sera żółtego • 2 łyżki majonezu • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Jajka ugotować, obrać

To co kocham
Twarożkowa pasta z wędzonym łososiem 102

smaku Wykonanie: • Łososia pokroić na mniejsze kawałki, dodać kilka łyżek twarożku i zmiksować blenderem. • Dodać resztę twarożku i połączyć razem z masą łososiową. • Podawać jako pasta na bułkę ciabattę lub jak w oryginale z bajglami. • Wycisnąć na pastę kilka kropli soku z cytryny, lub wymieszać sok z twarożkiem. Nie należy

To co kocham
Kanapki z awokado 173

Małe, dojrzałe awokado grzecznie czekało w kuchni na wykorzystanie. Powstała więc zielona pasta o smaku cytrynowym, która idealnie sprawdziła się na kanapkach. Dodatki dodały jej nie tylko uroku, ale też smaku. Nieprzypadkowo Aztekowie nazywali ten owoc „masłem Boga”. Awokado jest jednym z najbardziej wartościowych darów natury. Dzięki ogromnej zawartości cennych składników pozwala uniknąć(...)przeciąć wzdłuż na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ łyżeczką. • Miąźsz awokado rozgnieść widelcem z sokiem cytryny, doprawić solą i pieprzem. • Posmarować kromki chleba zieloną pastą. • Udekorować dodatkami według uznania

To co kocham
Sernikobrownie z truskawką 199

Czas przygotowania 30 minut Czas gotowania 2 godziny Czas oczekiwania 12 godzin Składniki Mus truskawkowy 500 g truskawek (świeże lub mrożone) 3 łyżki cukru 1/2 szt. cytryny 1/2 łyżeczki pasty waniliowej/ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Masa czekoladowa 200 g gorzkiej czekolady (min. 70%) 200 g masła 200 g cukru (drobnego do wypieków) 100 g mąki pszennej 3 szt. jajek 1 łyżeczka pasty

Wypieki i Rumieńce
Taco z mięsem mielonym i kukurydzą 195

dzisiaj trochę meksyku :). Szybko i smacznie :) Składniki: 8 małych tortilli kukurydzianych 500g mięsa mielonego  350g pasty z pomidorów mała puszka kukurydzy mielona papryka, curry, pieprz, sól, zioła prowansalskie (przyprawiamy wedle uznania) Wykonanie: Rozgrzewamy patelnie z łyżką oleju. Wrzucamy mięso mielone i przyprawy smażymy. Następnie dodajemy kukurydze, smażymy razem chwile i dodajemy pastę pomidorową. Na mniejszym ogniu dusimy, aż całość

Moje pyszne gotowanie
Tom kha z kurczakiem. Tajska zupa kokosowa z kurczakiem. 220

szczpioru ok 6 łyżek sosu rybnego 1 podwójna pierś z kurczaka ok 4 łyżki brązowego cukru sok z jednej, dwóch limonek 1 łyżka oliwy z chilli 2 4 łyżki pasty tom kha Trawę cytrynową delikatnie "obtłuc" tak aby uwolniła swój aromat ale się nie rozpadła. Pokroić na mniejsze kawałki. Galangal pokroić w plasterki. Grzyby moon zalać wrzątkiem. Liście limonki kafir(...)przekrojone na pół papryczki chilli oraz połowę posiekanej kolendry i liście kafir wrzucić do wody.  Doprowadzić do wrzenia i dodać pokrojoną w dowolne kawałki pierś z kurczaka. Dodać pastę tom kha.  Gotować ok 5 minut. Wlać mleko kokosowe. Dodać sos rybny, oliwę z chilli, pokrojoną papryczkę chilli. Doprowadzić do wrzenia.  Dodać pokrojone grzyby, paprykę, kalafior oliwę chilli

Jemy Pijemy
INDYJSKIE CURRY Z MIELONYM INDYKIEM 162

SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 szalotka Natka pietruszki 2 łyżki pasty curry 250 ml mleka kokosowego 50 ml wody przyprawy:1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu, 1/3 lyżeczki chilli, 1/3lyżeczki bazyli, 1/3 łyżeczki imbiru,może być świeży PRZYGOTOWANIE:  Na rozgrzaną patelnię wkladam łyżkę oleju kokosowego a następnie wkładam mięso mielone z indyka. Smażę.  Następnie(...)obieram szalotkę i drobno kroję. Dodaję do mięsa. Doprawiam. Zalewam mleczkiem kokosowym. Duszę ok 3 min następnie dodaję pastę curry. Mieszam i dalej duszę. Na koniec dodaję drobno posiekaną natkę pietruszki. Curry podaję z ryżem lub krążkami tortilli

Gotowanie Patki
Opolski Bifyj, czyli jak smakuje Opolszczyzna? 146

danie główne podano nam kaczkę   sous-vide   z modrą kapustą karmelizowaną z lokalnym miodem,   pureé   z marchwi oraz sosem   demi-glace   z pastą truflową. Na deser sernik z miodem (również z Wołczyna). Przepięknie podane dania możecie zobaczyć oczywiście na zdjęciach poniżej, jednak mimo wszystko uważam, że warto po nie do Kluczborka po prostu przyjechać(...)Żurek grzybowy z domową białą kiełbasą i pianką z maślanki Oleskiej. Danie główne: pierś kacza sous-vide z modrą kapustą karmelizowaną z miodem z Wołczyna, sos demi-glace z pastą truflową, purée z marchwi. Sernik na miodowym spodzie z domowymi lodami jagodowymi. PAŁACOWA CUKIERNIA Pałac w Pawłowicach , położony w małej wiosce w pobliżu Kluczborka , to   miejsce dla   wszystkich

Food Square
Tom Yum z krewetkami i dorszem. Tajska zupa z krewetkami i dorszem. 236

grzybów enoki 5 średnich pieczarek ( mogą być boczniaki ) ćwiartka kalafora 10 kolb mini kukurydzy ( najlepiej świeże ale mogą być ze słoika ) 2-4 łyżki brązowego cukru 4 łyżki gotowej pasty Tom Yum można dodać jeszcze 1 małą pokrojoną w piórka cebulę pęczek szczypiorku Do wrzącego bulionu dodać zmiażdżoną i pokrojoną na mniejsze kawałki trawę cytrynową, pokrojony galangal, podarte liście limonki(...)kaffr House Of Asia, pokrojony w plastry czosnek, pastę tom yum, przekrojoną na pół i oczyszczoną z nasion chilli i sos rybny.  Wszystko gotować 2-3 minuty aż uwolnione zostaną aromaty, dodać sok z limonki i cukier. Wrzucić krewetki i pokrojoną w grube kawałki rybę. Gotować ok minuty. Dodać pokrojonego w mniejsze kawałki kalafiora, pokrojone w ćwiartki pieczarki, grzyby

Jemy Pijemy