pomidor 1/2 czerwonej papryki (opcjonalnie) 2 większe ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka mały kawałek selera 1 łyżka oleju (lub smalcu) 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2 - 3 łyżeczki pasty paprykowej piros arany (łagodnej lub ostrej wg smaku) lub innej 1 łyżeczka mielonego kminku 1 liść laurowy 1 ząbek czosnku 1.2 litra bulionu 50 ml czerwonego wina sól i pieprz(...)skórki i posiekany pomidor, oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Dodać bulion do przykrycia składników, pieprz, kminek oraz liść laurowy. Postawić na ogniu, a po zawrzeniu dodać pastę paprykową i dobrze wymieszać. Gotować na małym ogniu aż mięso zmięknie (około 1 godziny). Po tym czasie dodać ziemniaki i seler pokrojone w kostkę oraz marchewkę i pietruszkę - w plasterki
zadanie-gotowanieBrakuje Wam pomysłu na leniwe weekendowe śniadanie? A może macie już dosyć tradycyjnych kanapek i jajecznicy? Jeżeli tak, to proponuję przepyszną hybrydę tych dwóch klasyków. Chrupiące tosty z pastą z awokado, śmietankową jajecznicą ze szczypiorkiem i wędzonym łososiem z pewnością zadowoli nawet najbardziej wybrednych domowników. Jest to danie bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, pyszne, sycące a co najważniejsze bardzo(...)bardziej ściętą jajecznicę), przez 3-4 minuty i odstaw. Umieść awokado w małej miseczce i rozgnieć widelcem na puree. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku. Rozsmaruj pastę z awokado na tostach i wyłóż na nie jajecznicę. Ułóż na jajkach wędzonego łososia, posyp resztą szczypiorkiem i dopraw solą i pieprzem. Smacznego! English version Scrambled eggs, avocado and smoked
karmelowyłyżka oleju 2 cebule, posiekane 3-4 ząbki czosnku, posiekane 1 szklanka niesłodzonego mleka roślinnego - użyłam owsianego 2 łyżki płatków drożdżowych (można zastąpić tartym żółtym serem) 1 łyżka pasty sezamowej tahini (można pominąć) sól i pieprz do smaku 1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C . Piecz papryki (w całości) ok. 30-40 minut, aż będą pomarszczone i miejscami brązowe(...)papryki wyjmij z piekarnika i przykryj na 15 minut folią, następnie obierz ze skórki. Pozbądź się także ogonków i gniazd nasiennych. 4. Paprykę, czosnek, cebulę, drożdże i pastę sezamową wrzuć do kielicha blendera. Zalej mlekiem. Miksuj kilka minut, aż uzyskasz gładką konsystencję. Dopraw solą i pieprzem. W tym momencie masz już gotową zupę krem. 5. Rozdziel zupę
Powiedz dietom niesprawdzi) Mielimy (za pomocą blendera ręcznego lub malaksera) pokruszone orzechy, miąższ z awokado, bazylię i obrany ząbek czosnku. Zalewamy sokiem z limonki i olejem, znów miksujemy. Powstaje nam gęsta pasta, którą doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Następnie pesto mieszamy z ugotowanym makaronem i gotowe. Smacznego! Awokado to produkt, który bez dwóch zdań powinien znaleźć się w zdrowej diecie. Zawiera(...)musimy obawiać się zakupów w supermarkecie. Każdemu, kto jeszcze go nie próbował, radzę nie zrażać się lekko mdłym smakiem. Cała magia polega na odpowiednim doborze pozostałych składników. Możemy zrobić pastę kanapkową z papryką, czosnkiem i sokiem z limonki, a możemy też spróbować słodkiego musu czekoladowego, przypominającego Nutellę. Ten zielony owoc to naprawdę wszechstronne cudo, któremu zdecydowanie warto dać szansę
Powiedz dietom niemyjemy i kroimy na dwa płaty. Obsypujemy pieprzem oraz papryką słodką w proszku. 2. Fetę oraz pomidora kroimy w kosteczkę i mieszamy do lekkiego rozpadnięcia się ( ma się utworzyć pasta ) 3. Nakładamy pastę na filety i zawijamy w roladkę spinając je wykałaczkami. Obtaczamy je w jajku i bułce dwa razy i smażymy na rozgrzanym oleju najpierw na średnim ogniu, potem
Gotowanie...to proste !czasie, gdy jajko się gotuje obieramy awokado i przekładamy do miseczki. Dodajemy sok z limonki, sól oraz pieprz. Przy pomocy widelca miażdżymy owoc i wszystko ze sobą łączymy w pastę. Na suchej patelni podsmażamy chleb. Pomidory kroimy w plastry. Gdy wszystkie części mamy już gotowe. Chleb smarujemy pastą z awokado, układamy pomidora a na wierzch jajko w koszulce. Smacznego
Jedz zdrowo żyj zdrowo!sprawdza się również na zimno, jako przekąska w pracy lub na podwieczorek. SKŁADNIKI: 5-6 dużych marchew 3-4 duże pietruszki 3 średnie cebule* ok. 2-3 łyżki pasty pomidorowej/ przecieru/ lub ketchupu ok. 2-3 łyżki musztardy odrobina mąki sól cukier pieprz sok z cytryny olej/ masło klarowane Rybę(karp ,mintaj, dorsz) pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą(...)czym dodać do niej wszystkie warzywa i smażyć kilka minut. Dodać ok. 3/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem, aż warzywa nieco zmiękną. Po ok. 15 minutach dodać pastę pomidorową/ketchup, musztardę, oprószyć trochę mąką, dodać cukier, sól, pieprz i sok z cytryny. Pożądany smak potrawy powinien być słodko-kwaśny, dlatego przyprawiać potrawę, aż uzyskamy właściwy smak i konsystencję
Calzonella.comkawałki ,czosnek ze skórka .Wszystko zmiksować Do takiej masy dodać resztę składników Gotować na małym ogniu ,do uzyskania konsystencji gęstej śmietany,często mieszać ,aby uchronić przywarcia do dna. Gotową pastę przełożyć do słoiczków i pasteryzować 8-10 minut od zagotowania wody. studzimy, przekładamy do wyparzonych słoików i porządnie zakręcamy. Pasteryzujemy 10 minut w 90 stopniach.:))Pycha pasta ,na kanapki
w mojej kuchniczym dodaj kurkumę, curry, kmin, kolendrę i chili i smaż kolejne 5 minut mieszając od czasu do czasu. Przełóż do pojemnika blendera, dodaj sos rybny i zmiksuj na pastę. Do tej samej patelni wlej mleko kokosowe wraz z bulionem, dodaj kurczaka, fasolę szparagową i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i dopraw całość sokiem z limonki, solą, pieprzem i cukrem. Gotuj(...)całość przez 15 minut, po czym dodaj pieczarki, szparagi, przygotowaną pastę i paprykę i gotuj kolejne 5 minut. Dopraw do smaku solą i cukrem jeżeli to konieczne. Podawaj danie z ryżem, lub makaronem ryżowym posypane dymką i kolendrą. Smacznego! English version Chicken with coconut milk and asparagus (3-4 servings) Ingredients: 250 g rice or rice noodles, cooked
karmelowywegetarianie. Bogata w błonnik i sycąca fasola potrafi być jednocześnie przysmakiem, który można podawać na wiele różnych sposobów i wcale nie […] Artykuł „Wegański smalec” czyli pasta z białej fasoli pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkaoczaruje Waszą rodzinę i przyjaciół :) Tak jest i w tym wypadku, gdzie genialny efekt można uzyskać w ekspresowy sposób. Z dwóch rodzajów Pasztetu firmy Profi oraz domowej pasty jajecznej, a także suszonych pomidorów i ogórków kiszonych, którymi to przełożyłam kilka warstw chleba orkiszowego, przygotowałam pyszny tort kanapkowy. Całość posmarowałam śmietankowym serkiem i udekorowałam czarnymi oliwkami oraz(...)plasterków limonki i kawałki cytryny WYKONANIE: Chleb obkrój ze skórek. Następnie rozłóż pierwsze cztery kromki na paterze i posmaruj pasztetem z koperkiem. Przykryj kolejnymi czterema kromkami chleba i posmaruj pastą jajeczna, zrobioną z rozgniecionych na drobno jajek i wymieszanych z majonezem, solą i pieprzem. Na wierzch ułóż pokrojone plasterki ogórków i przykryj kolejną warstwą chleba. Pasztet z pomidorami wymieszaj
Słodko-Słony Świat IlonyTeoretycznie tej pasty nie powinnam nazywać "pesto", bo brak w niej bazylii, orzeszków piniowych i parmezanu stanowiących podstawę pesto, no ale pesto brzmi o niebo dumniej niż pasta. Proporcje na 2 male słoiczki. Duża szklanka to 400 ml. 125 gram rukoli 1/2 dużej szklanki ziaren słonecznika 7 łyżek oliwy 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/10 papryczki chilli
Czerwony GupikZupa miso tradycyjnie jest spożywana w Japonii. Sporządza się ją z pasty sojowej oraz składników zależnych od konkretnych upodobań smakowych. Najpopularniejszymi dodatkami są wodorosty, tofu, cebula oraz ryba. Nie jest sycącą potrawą, dlatego przeważnie traktuje się ją jedynie jako dodatek. Odkąd pastę miso można kupić w supermarketach (np. Auchan, E.Leclerc) zdarza mi się ją przygotowywać. Poniżej jedna z możliwości podania
Kasia Sarnanajbardziej na drugi dzień i to w temperaturze pokojowej, ale śmiało można wciągać jeszcze gorące, luz całkowicie zimne, prosto z lodówki. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego około 50 g pasty z czarnych oliwek lub pesto 1 duża lub dwie małe cukinie około pół kilograma pomidorów (3-4 średniej wielkości) pół łyżeczki soli (najlepiej gruboziarnistej) pół łyżeczki czarnego pieprzu 2 łyżki oliwy(...)specjalnie się do tego nie przyłożyłam, ot tak, żeby nie było dziur). Warzywa pokrój w zależności od ich wielkości na pół lub na całe cienkie plasterki. Sód ciasta posmaruj pastą oliwkową lub pesto, i ułóż na przemian warzywa. Całość posyp solą, pieprzem i skrop oliwią. Piecz tartę w nagrzanym piekarniki do 190-200 C, na środkowej półce piekarnika z termoobiegiem
greenscarfSkładniki 500 g średniej wielkości krewetek (obranych z ogonkami) 2 duże obrane pomidory 1 łyżka świeżego imbiru 1 czerwona cebula 4 ząbki czosnku 165 ml mleka kokosowego 2 łyżeczki pasty curry 3 łyżki masła ghee sok z połowy cytryny listki kolendry Przygotowanie Krewetki oczyściłem z czarnej żyłki na grzbiecie. Posiekałem drobno imbir, pomidory i cebulę. Wycisnąłem czosnek. Rozgrzałem(...)patelni masło, wrzuciłem czosnek i imbir, dodałem cebulę i pomidory. Dusiłem pod przykryciem 2-3 minuty. Następnie dodałem sok z cytryny, mleczko kokosowe i pastę curry. Wszystko dokładnie wymieszałem, doprowadziłem do wrzenia. Na koniec dodałem krewetki, podgrzewałem je, aż zrobiły się różowe
R'n'G Kitchen