tych ciasteczek, bo są "o niebo" lepsze! (około 13 sztuk) 1 szklanka mąki bezglutenowej (użyłam koncentratu mąki bezglutenowej) (*) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki miodu (płynnego; płaskie) 5 łyżek pasty tahini 5 łyżek oleju kokosowego Dodatkowo: wiórki kokosowe do obtaczania Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. (Ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny.) Z ciasta formować(...)stwardnieją.) (*) Ja użyłam gotowego koncentratu mąki bezglutenowej, ale można użyć dowolnej mieszanki np. z mąki ryżowej, owsianej, kasztanowej itp. Wtedy należy dodać jej odrobinę więcej. Pastę tahini i inne produkty można nabyć tu (klik w zdjęcie
Di gotujeDziś zjedliśmy pyszne i zdrowe śniadanie. Kanapki ze świeżo upieczonego chlebka z pastą z awokado. Awokado zawiera dużo witamin i innych ważnych składników odżywczych. Dzięki temu pasta jest bardzo zdrowa i pożywna. Przepis znaleziony kiedyś w internecie. Składniki: 1 miękkie awokado 5 łyżek serka śmietankowego 2 łyżeczki soku z cytryny kilka listków świeżej bazylii sól pieprz Awokado umyć
kuchnia doskimocne w smaku, lekko gorzkie, wyraziste – my nazywamy je w domu „lodami o smaku świeżo skoszonego trawnika”. Zieloną herbatę wsypujemy do miseczki i razem z zimnym mlekiem mieszamy na pastę. Nie przejmujcie się, jeśli wyjdą Wam grudki – przy mieszaniu z pozostałymi składnikami rozejdą się w masie i rozpuszczą. Śmietanę i mleko słodzone schładzamy w lodówce – do ubijania powinny być bardzo(...)kulki. Jeśli zobaczycie że ubijaczki miksera zostawiają na śmietanie wyraźny ślad – sprawdzajcie czy formują się już ‘soft peaks’. Do ubitej ‘na miękko’ śmietany wlewamy słodzone mleko skondensowane, dodajemy pastę z herbaty, całość dokładnie mieszamy trzepaczką balonową (ewentualnie dodajemy jeszcze barwnik spożywczy) i przelewamy do pojemnika. Pojemnik zakrywamy i zmrażamy lody minimum 6 godzin, najlepiej – przez noc. Te lody
Karo in the Kitchensmaku Pieprz do smaku Sok z cytryny do smaku 2 ząbki czosnku Oliwa do natarcia Ziemniaki po indyjsku: 1 kg młodych ziemniaków w mundurkach 50 ml wody 1 łyżeczka pasty z tamandarynowca ½ łyżeczki kminu rzymskiego 2 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka brązowego cukru trzcinowego Jogurt naturalny do polania Świeża kolendra do posypania Sposób przygotowania: Sprawione dorady, myję, osuszam ręcznikiem papierowym(...)kratce do ryb, z każdej strony aż skóra stanie się chrupiąca.Około 15 -20 minut. Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzam. Wodę zagotowuję w rondelku, dodaję pastę z tamandarynowca , cukier , kmin oraz starty imbir, gotuję aż uzyskam konsystencję syropu, wkładam ugotowane ziemniaki, mieszam, wykładam na talerze, polewam jogurtem naturalnym, posypuję świeżą kolendrą, podaję z grillowaną doradą. Smacznego
Wanilia i Kardamonkolejne potraktowanie hiper-organicznym nawozem. Składniki: 225 g mrożonych krewetek średniej wielkości 2 łyżki masła czosnkowego 1 mała czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki 1 łyżeczka czerwonej lub żółtej pasty curry 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżki startego imbiru skórka otarta z 1 limonki 150 ml mleczka kokosowego 400 ml bulionu warzywnego 1 łyżka soku z limonki 100 g suchego ryżu(...)garnka (lub rondla) po smażeniu krewetek wrzucić pokrojone w kostkę cebulę (drobno) i paprykę (grubo). Podsmażyć na średnim ogniu około 3 minut. Dodać imbir a po kolejnej minucie pastę curry, koncentrat i skórkę z limonki. Dobrze wymieszać. Wlać stopniowo bulion i mleko kokosowe, wymieszać i gotować na małym ogniu około 10 minut. Na koniec gotowania dodać sok z limonki, ryż
zadanie-gotowanieKolejna niebanalna wegańska pasta kanapkowa. Smakuje na ciepło i na zimno. Może być dodatkiem do obiadu, śniadania i kolacji. Idealna propozycja dla wielbicieli zdrowego żywienia oraz osób na diecie. Składniki: 1 średni kalafior 5 łyżek sezamu 1 łyżka oliwy / masła klarowanego w wersji wegetariańskiej sól do smaku Przygotowanie (20 minut z gotowaniem kalafiora): - kalafiora ugotować(...)minuty co chwile mieszając, odłożyć 1 łyżkę do ozdoby - całość zblendować na nie całkiem gładką masę, przyprawić solą, posypać ulubioną zieleniną SMACZNEGO! Zobacz też Brokułowa pasta kanapkowa z prażonym słonecznikiem <klik
Pora na pora i pomidoraktoś nie lubi ostrego, to można pominąć sól, pieprz. Awokado przekrawamy i nożem wyciągamy pestkę. Łyżką przekładamy miąższ do miski i skrapiamy sokiem z limonki. Widelcem rozdrabniamy na pastę, w paście mają być kawałki awokado. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, pomidora, kolendrę, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz i pozostały sok z limonki. Mieszamy. Można do tego podać krakersy, chipsy, nachosy, dobry
ladykitchendodać mleko, doprowadzić do wrzenia. Odstawić, wyjąć łodyżki z laski wanilii. W misie miksera utrzeć żółtka z cukrem do białości, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, zmiksować do uzyskania gładkiej pasty, do pasty wlać 100 ml gorącego mleka, zmiksować. Gorące mleko znów postawić na palnik, podgrzewając, na średniej mocy palnika, powoli wlewać mieszankę z żółtek, cały czas mieszając. Od momentu zagotowania
moj przepis namąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła lub oleju kokosowego Do wysokiego naczynia odlać pół szklanki mleka (z tych 500 ml), dodać mąki, zblendować do otrzymania gładkiej pasty. Resztę mleka i truskawki zmielić blenderem, dodać masło, cukier, zagotować. Do gotującego się mleka truskawkowego dodać pastę, mieszając doprowadzić do zagotowania. Od momentu zagotowania, gotować 2 minuty, cały czas powoli
moj przepis naząbki czosnku 1 puszka brązowej soczewicy gotowanej na parze 1 łyżka oleju kokosowego (lub innego) 1 cm kawałek imbiru (starty) 1 łyżeczka zmiażdżonych nasion kolendry 1/2 - 2 łyżeczki żółtej pasty curry 1/2 łżeczki kurkumy 1 łyżeczka soli 1 łyżka soku z limonki 2 łyżki chutneya z papai, mango lub podobnego (opcjonalnie, ale warto) 300 ml bulionu warzywnego 200 ml mleczka(...)kokosowego tajska bazylia (lub inna) Wykonanie: Cebule pokroić w kostkę i zeszklić w rondlu na kokosowym oleju. Dodać czosnek roztarty z solą oraz pastę curry, kolendrę, kurkumę i imbir. Wymieszać. Po 2 minutach zwiększyć ogień i dodać bataty (obrane i pokrojone w około 1.5 cm kostkę) i marchew (oczyszczoną i pokrojoną w półplasterki). Podsmażyć chwilę i zalać bulionem, którego powinno
zadanie-gotowanielubczyku myjemy, osuszamy. Kroimy na drobne kawałki, wkładamy do naczynia, wsypujemy sól, olej i blendujemy na jednolitą masę. Przekładamy do wyprażonych słoiczków, zakręcamy i przechowujemy w lodówce. Gotową pastą przyprawiamy np. zupy, sosy
Domowy Smak Jedzeniaśródziemnomorskim. |Bardzo Wam polecam. Składniki: 2 filety z kurczaka 1 czerwona papryka 1 młoda cukinia 2 ząbki czosnku 1/2 słoiczka suszonych pomidorów sól, pieprz, zioła do pizzy 1 łyżeczka pasty pomidorowej 2/3 szklanki ryżu (użyłam basmati, ale może być inny) olej do smażenia Filety z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i ziołami i obsmażyć na niewielkiej ilości(...)posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojoną w plastry cukinię. Wlać szklankę wody, dodać ryż, posiekane suszone pomidory i dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem. Pod koniec dodać pastę pomidorową. W razie potrzeby dolać nieco wody, by składniki nie przypaliły się. Doprawić solą i pieprzem
Czerwień i błękitCoś szybkiego do zrobienia i smacznego ..pasta jajeczna na kanapki idealna...Pasta jajeczna jest tematem Wypiekania na śniadanie ..u mnie co prawda ze szpinakiem, bo nie miałam szparagów, a botwinka jeszcze ciut za mała..a miałam akurat szpinak zerwany u Mamy na działce,więc postanowiłam zrobić ze szpiankiem.Mam nadzieję, że wpis nada się do akcji. 3 ugotowane jajka 1/2 małego
Moje domowe kucharzeniepustego pojemnika! (około 24 sztuk) 130g mąki pszennej graham (użyłam typu 1850) 30g wiórek kokosowych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 90g masła 50g pasty tahini 120g cukru (użyłam brzozowego) 1 jajko Dodatkowo: 70g czekolady (użyłam mlecznej; może być dowolna) Suche składniki przesypać do miski i dokładnie połączyć. W drugiej misce zmiksować masło(...)pastę tahini i cukier. Ciągle mieszając - wbić jajko i na końcu wsypać suche składniki. Czekoladę posiekać i wmieszać do jednolitej masy. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki.) Piec (w rozgrzanym
Di gotujesmaczny dodatek do mięs lub np krakersów. Ostatnio uczestniczyłam w otwarciu Gabinetu Corium w Siewierzu i specjalnie dla nich przygotowałam drobne przekąski a w nich między innymi krakersy pastą z suszonych pomidorów. Wypróbujcie koniecznie ! - słoiczek suszonych pomidorów - 2 duże ząbki czosnku - połówka cytryny - pieprz, sól dla smaku Suszone pomidory odsączamy z oleju, kroimy - wrzucamy do misy, dodajemy pokrojony(...)czosnek - blendujemy. Dodajemy sok z cytryny i ponownue blendujemy. Dodajemy pieprz i sól. I pasta gotowa :) Proste, szybkie i bardzo smaczne ! Wszystkiego smacznego
dlaSmaQ