pasta - 16803 przepisów (strona:469/1121)

Wołowina w czerwonym sosie curry 128

oryginalnym przepisie jest to danie robione z mielonej wieprzowiny, ja za wieprzowiną nie przepadam, użyłam wołowiny. Składniki: 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku drobno posiekane 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 75 gr mięsa mielonego (wołowiny) 1 duży pomidor pokrojony w kostkę 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny Zielenina do ozdoby Na patelni(...)woku podsmażyć czosnek, następnie dodać pastę curry i wołowinę. Wszystko energicznie wymieszać. Smażyć przez chwilę. Następnie dodać pomidora a potem kolejno sos rybny, sok z cytryny oraz cukier. Wszystko dobrze wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Pamiętajcie sos rybny jest bardzo słony, dodawajcie go ostrożnie. Najlepiej serwować z ryżem ugotowanym na sypko

Smaki Przyprawy i Kolory
Zebra 180

osłodzić troszkę atmosferę w biurze :-) Składniki: 5 jajek 1.5szkl cukru 2.5szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1szkl oleju 1szkl wody 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub esencji) 3 łyżki kakao Wykonanie: Białka ubić na sztywno. Ubijając dalej dodawać cukier I po jednym żółtku. Powoli miksując dodawać mąkę I proszek do pieczenia. Dalej dodawać olej(...)wodę na przemian. Ciasto należy podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3 łyżki mąki I pastę waniliową. Do drugiej - kakao. Do przygotowanej tortownicy wlewamy na zmianę masę jasną I ciemną (jedną na środek drugiej). Piec w temp 180°C przez ok 1godz 15minut aż do suchego patyczka. Smacznego

Smaki Przyprawy i Kolory
Tomato Soup - Zupa Pomidorowa 132

vegetable stock 1 tablespoon of balsamic vinegar 1 teaspoon of brown sugar mascarpone cheese - one tablespoon for each bowl a little drizzle of green pesto ( pesto  ) cooked pasta of your choice Na 6 porcji potrzebne będą: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 cebula- posiekana 4 puszki pomidorów 1 l bulionu z kurczaka lub warzywnego 1 łyżka octu balsamicznego(...)stock, balsamic vinegar and sugar and continue to cook for further 10 minutes. Turn off the heat and blend all ingreadients until all is creamy. Season if needed. Put pasta in the bowl, gently pour the soup. Add in a spoonfull of mascarpone cheese and drizzle around it with pesto. W dużym garnku szklimy cebulkę na oliwie i dodajemy pomidory

Smaki Przyprawy i Kolory
Pear and Vanilla Cake - Ciasto Waniliowe z Gruszkami 93

cytryny 75 g brązowego cukru 75 g mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka szczypta soli 50 g roztopionego masła, plus trochę do sparowania formy 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z laski wanilii Metoda: Piekarnik rozgrzej do 170C (z obiegiem). Przygotuj formę. Gruszki pokrój i zalej sokiem z cytryny i likierem. Odstaw na chwilę. Ubij białka(...)szczyptą soli, powoli dodając cukier. Następnie dodaj żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i pastę waniliową. Dodaj gruszki z całym sokiem. Przelej do formy i piecz przez 50 minut. Zostaw chwilę do ostygnięcia i wcinaj. Wiem, że nie będziesz w stanie się dłużej oprzeć:-) Smacznego

Smaki Przyprawy i Kolory
Pierś z indyka po azjatycku z mleczkiem kokosowym 161

SKŁADNIKI 1 duża pierś z indyka 1/2 puszki mleczka kokosowego 1 cebula czerwona 2 łyżeczki czerwonej pasty curry TaoTao 1/2 buteleczki sosu chilli czosnkowego TaoTao 3 łyżki sosu czosnkowego z miodem TaoTao 1 płaska łyżeczka chilli cayenne 4 łyżki sosu sojowego 1 opakowanie mrożonych warzyw chińskich. 1/4 papryki zielone, żółtej i czerwonej sok z 1/2 limonki PRZYGOTOWANIE Pierś umyć(...)oczyścić. Pokroić w kostkę. Cebulę posiekać po czym dodać ją do mięsa, wymieszać i następnie doprawić sosem sojowym, pastą curry i pozostałymi sosami które wymieniłam wyżej. Na dno naczynia żaroodpornego lub brytfanki wyłożyć 1/2 warzyw chińskich, potem papryki, mięso i ponownie mieszankę chińską. Zalać to mleczkiem wymieszanym z chilli cayenne i sokiem z limonki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni

ClauditteMissCooking
Nadziewane roladki schabowe 182

nadziewane serem, pieczarką i papryką. Duszone w warzywach są zdecydowanie zdrowszą wersją popularnego schabowego.  Może zagoszczą na Waszym stole w najbliższym czasie? Składniki: 4 plastry schabu 4 łyżki pasty z suszonych pomidorów 10 pieczarek ¼ papryki czerwonej 4 paluchy sera wędzonego 4 łyżki mąki 1 opakowanie mrożonych warzyw na patelnię sól, pieprz nić spożywcza Sposób przygotowania: 1. Schab oprószamy sola(...)pieprzem, rozbijamy na cieniutkie kotlety. Smarujemy każdy pastą z suszonych pomidorów. Pieczarki kroimy w talarki, lekko solimy i delikatnie podduszamy. Układamy je na każdym kotlecie, a następnie na jednym boku kładziemy pasek papryki oraz paluch serowy. Zawijamy boki do środka, a następnie zwijamy na kształt roladki. Oplatamy nicią i mocno wiążemy. Każdą roladkę obtaczamy w mące i obsmażamy bez dodatku

Kuchnia w czekoladzie
Boczniaki w sosie paprykowym 144

ząbki czosnku 2 cebule 300g boczniaków 1 papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól pieprz czarny olej rzepakowy Paprykę zmiksować w rozdrabniaczu na pastę razem z koncentratem pomidorowym. Trochę dorzuciłam soli i pieprzu. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić rozgniecione ząbki czosnku. Po chwili dołożyć pokrojoną w piórka cebulę i zeszklić. Boczniaki oczyścić za pomocą(...)papierowego ręcznika. Nie należy ich myć, gdyż bardzo chłoną wodę. Pokroić w paseczki i dołożyć do cebuli. Krótko podsmażyć, dokładając liść laurowy i ziele angielskie. Wlać paprykową pastę. Dusić na małym ogniu około 5 minut. W razie konieczności można podlać bulionem lub wodą. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Dania z grzybami , Obiad , Obiad na szybko

https:KKuchniaMniam
Sos pomidorowo-paprykowy do makaronu 174

mną makaron. I parmezan. I pomidory i Włochy jednym słowem Nie zrobiłam Bóg wie czego. Zrobiłam chleb powszedni każdego szanującego się Włocha.Zrobiłam to PER L'AMORE DELLA PASTA!- Z MIŁOŚCI DO MAKARONU! Pasta con la salsa. Makaron z sosem i już. Niestety , pomidorów jakie kąpią się w słońcu sycylijskim, prosto z krzaczka..nie znajdę tutaj nigdy. Pomidor , który rośnie

Z Kuchni Do Kuchni
Ośmiornica z ryżem z zapieczona w piekarniku 198

polecam!  Warto obejrzeć  ten  film składniki 1 ośmiornica (ok 800 - 1000kg) 2 (120 g ) cebuli w kostkę 1 łyżeczka słodkiej papryki szklanka ryżu 1 - 2 łyżki pasty pomidorowej pęczek pietruszki przygotowanie Ośmiornicę, o ile  kupiliście  mrożoną,  rozmrozić, najlepiej przez noc, w lodówce. Rozmrożoną opłukać, oczyścić worek z niejadalnych części ( o ile nie został(...)ogniu aż ośmiornica będzie miękka - ok 30 - 40 minut. Miękką ośmiornicę wyjąć z wywaru. Powinno zostać nam ok 450 ml wywaru. Wsypać szklankę ryżu, dodać szklankę wody, posolić, dodać pastę pomidorową, gotować pod przykryciem tak długo aż ryż będzie miękki. Pod koniec dodać jeszcze szklankę wody. Ryż nie powinien być gęsty i suchy. Dodać ośmiornicę, wymieszać, przełożyć do naczynia

Stare Gary
Balık Ekmek, kanapka z rybą znad Bosforu 194

oryginale makrela, u mnie pstrąg 2 soczyste pomidory garść liści rukoli 6 gałązek natki pietruszki 6 gałązek koperku 2 podłużne bułki lub bagietka przekrojona na 2 części turecka pasta paprykowa biber salçası, ze sklepu lub z tego przepisu oliwa sok z cytryny pul biber lub płatki chilli do smaku sól, świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Plastry cebuli posyp solą, wymieszaj(...)pietruszki i koperku. Teraz na kanapce umieść filet ryby, skrop go sokiem z cytryny, posyp pieprzem i pul biber. Na wierzchu ułóż zieloną paprykę. Drugą połówkę bułki posmaruj turecką pastą paprykową i połóż na wierzchu kanapki. To samo powtórz z drugą kanapką. Zjadaj od razu. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto z cukinią, ananasem i kokosem 138

okrągła foremka o średnicy 27 cm 250 g pszennej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 180 g cukru 150 g rozpuszczonego oleju kokosowego 1 łyżeczka waniliowej pasty lub ekstraktu 2 jajka 150 g utartej cukinii 250 g pokrojonego w kostkę ananasa, u mnie świeży ¼ łyżeczki soli Polewa mała puszka skondensowanego mleka, słodkiego, u mnie 225 g kokosowe(...)cukinię na tarce o grubych oczkach i pozostaw na sicie do obcieknięcia. Wymieszaj cukinię z jajkiem, ananasem i rozpuszczonym kokosowym olejem. Wymieszaj mąkę z proszkiem i sodą, cukrem, waniliową pastą i solą. Teraz wymieszaj suche składniki z mokrymi. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wygładź i piecz w nagrzanym piekarniku na 160ºC przez 40 minut. Upieczone ciasto ostudź

codojedzenia
Tagliatelle alla puttanesca 206

Pasta is our love. Szybko, smacznie i zdrowo. Polecamy książkę Pasta i basta! Składniki 400 g tagliatelle 250 g pomidorów 150 g czarnych oliwek 2 ząbki czosnku 1 łyżka kaparów 3 sardele 2 papryczki peperoncini natka pietruszki 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy al dente. Czosnek obieramy i dobro siekamy

R'n'G Kitchen
Hummus mój ulubiony – mocno orzechowy 140

Hummus, libańska pasta z ciecierzycy, szturmem podbił serca i podniebienia wegan i wegetarian przez zdrowotne wartości ciecierzycy. Sposobów jego przyrządzenia i przyprawienia jest mnóstwo. Dzisiaj pokażę Wam mój ulubiony. Przepis bazowy to ugotowana do miękkości ciecierzyca, zmiażdżony czosnek, pasta sezamowa tahini, oliwa z oliwek i sok z cytryny. Cała reszta dodatków to już kwestia Waszego smaku i upodobań. Hummus jest

Karo in the Kitchen
Japonia instant. Ramen 156

najczęściej występujących tam produktów- można spotkać wywar na samym mięsie, na wieprzowych kościach, z dodatkiem ryb czy owoców morza, a także wywary na kurczaku czy na wołowinie. Zaprawiany jest pastą miso, sosem sojowym lub rybnym czy ostrygowym. Wariacjom regionalnym poddają się również dodatki, z którymi podawany jest ramen- od jajka przez szczypior, kolendrę, groszek cukrowy, kapustę bok choy, grzyby, ziarna(...)sezamu, krewetki, mięso kraba, płaty wodorostów nori i algi kombu, smażony, gotowany bądź pieczony boczek, gotowane solone mięso wieprzowe, wołowe, drobiowe, prażone orzechy ziemne, masło orzechowe, pastę sezamową tahini, itd. itp. etc.   Po II Wojnie Światowej Japonię dosłownie zalał import taniej mąki pszennej ze Stanów Zjednoczonych. Jednocześnie z Chin i Azji Kontynentalnej zaczęli powracać japońscy żołnierze- wielu z nich

Karo in the Kitchen
Ljutenica - bułgarska pasta z pomidorów, bakłażanów i papryki 180

lato jakoś szybko minęło, pomidory się skończyły, nie udało się. Tym razem do pracy przystąpiłam odpowiednio wcześnie i wreszcie w mojej piwniczce też stoją słoiczki napełnione tym bułgarskim przysmakiem. Pasta pomidorowo bakłażanowo paprykowa. Wyszła bardzo smaczna. Robiłam z nieco mniejszej ilości składników niż podano w oryginalnym przepisie. Dałam trochę więcej ostrej papryki i myślę że następnym razem dodam jej jeszcze(...)więcej. Moje papryki i bakłażany opiekałam na grillu i to był znakomity pomysł - skórka szybko się zwęgliła, obieranie było łatwe, a pasta zyskała lekko dymny aromat. Bardzo polecam bo to świetny dodatek do wszystkiego - do mięs, wędlin, sera i na kanapki.  składniki 1500 g papryki  1500 g bakłażanów  2500 g pomidorów 200 g  cebuli

Stare Gary