pasta - 17303 przepisów (strona:476/1154)

"Przekąski sylwestrowe" - podsumowanie akcji 162

czyli hot dogi inaczej - przepis nadesłany przez Stokrotkę (blog To i owo Stokrotki) A oto linki do nadesłanych przepisów: Rolada jarmużowa z tuńczykiem Hot dog domowym sposobem Ptysie z pastą z groszku Minikanapki - ponadczasowe przękąski Zakrętasy z indykiem, serem i papryką Kanapki Na Imprezę z Łososiem Papad Paluszki Grissini z Szynką Szwarcwaldzką i Rukolą Bułeczki gąsieniczki z parówkami czyli(...)dogi inaczej Koreczki imprezowe Kanapeczki imprezowe na krakersach Chrupiący kurczak Trójkąciki z mięsa w waflu Imprezowe przekąski na krakersach Pasta kanapkowa z czerwonej soczewicy MUSZLE MAKARONOWE faszerowane serkiem i suszonymi pomidorami PRZEKĄSKI NA IMPREZĘ- deska wędlin i serów Francuskie rollsy z szynką serrano Wiatraczki ze szpinakiem Mini Corn dogi Sylwestrowe szaleństwo, czyli krakersy z dyni, z kozim serkiem i karmelizowaną

Weekendy w domu i ogrodzie
Sushi na parze 192

chyba sobie poradzę ;) Składniki :  180g ryżu do sushi  3 płaty nori  100g łososia wędzonego 1/2 awokado 1/2 ogórka  4 paluszki krabowe surimi  szczypiorek  pasta wasabi Zalewa do ryżu :  4 łyżki octu ryżowego  1 łyżeczka cukru  1 łyżeczka soli    Ryż do sushi płuczemy, zalewamy wodą i mieszamy, zmieniamy wodę kilka(...)ryż przyklei nam się do rąk. Układając ryż zostawiamy po pasku wolnego miejsca u góry i na dole arkusza nori. Na dole przez całą długość smarujemy delikatnie na ryżu pastę wasabi. Po czym układamy kawałki ogórka, szczypiorek i łososia. Pozostało zwinąć nori w rulon do góry pomagając sobie przy tym matą. Tak zwinięty rulon kroimy ostrym nożem na kawałki. Kolejne

Parowar Faceta
Ser cytrynowy 117

Idealny dodatek. Warto zrobić ten ser, ma łagodny, ale odświeżający smak, doskonale nadaje się na kanapki. A jak później wymieszacie go z jogurtem lub śmietaną to otrzymacie fantastyczną serową pastę. W tym roku mamy nadzieję robić więcej serów żółtych. To już nieco bardziej skomplikowana sprawa, ale tylko nieco. Warto się za to zabrać. Taki domowy żółty ser to poezja smaku(...)formy serowarskiej żeby nadać kształt. Przechowujemy w lodówce pod przykryciem 1-2 tygodnie. My traktujemy ten ser jak twaróg i mieszamy go ze śmietaną i jogurtem i jemy jak pastę na kanapkach. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Pikantna pasta z pieczonej papryki „ala” muhammara. 153

nadmiaru papryki powstał pomysł na pastę, umiarkowanie pikantną żeby każdy z domowników mógł ja dodać do pizzy i na kanapkę. Wspaniała rzecz, do wykorzystania w różnych kombinacjach kuchennych, ostał mi się ostatni słój i chyba będę musiała zrobić nowy zapas. Składniki: - 5 papryk, żółta-zielona-czerwona - 2 podłużne pikantne czerwone papryki, nie mylić z papryczkami chili - 3 ząbki czosnku(...)wystudzeniu obieramy skórkę z papryki. 2. Do blendera wkładamy obrany miąższ, miksujemy na gładką masę. Przelewamy do rondla, podgrzewamy i dodajemy resztę wszystkich przypraw, doprowadzamy do wrzenia. Gorącą pastę przekładamy do słoików, zakręcamy. Gdy wystygnie przechowujemy ją w lodówce. Dla miłośników ostrych smaków można dodać papryczki chili dla zaostrzenia smaku

Apetyczna babeczka
Curry z mleczkiem kokosowym, szpinakiem i zielonym groszkiem 160

sicie pod ciepłą wodą. W czajniku nastawić wodę do zagotowania. Imbir, czosnek i cebulę obrać. Włożyć do pojemnika blendera, dolać 50 ml zimnej wody i zmiksować dokładnie na gładką pastę.  W garnku  rozgrzać łyżkę oleju, dodać przygotowaną pastę i smażyć wszystko mieszając ok. 10 minut dodać kmin rzymski i pietruszkę. Do garnka wlać szklankę (250 ml) gorącej wody

Kubki smaku
Tarta angielska Bakewell z borówkami 143

migdałów w płatkach Podczas gdy spód się podpieka przygotować nadzienie. Masło rozpuścić w garnuszku, zdjąć z palnika i delikatnie przestudzić. Do miski włożyć jajka, migdały, cukier i zmiksować na pastę. Powoli i stopniowo wlewać masło i zmiksować tylko do połączenia. Dżem wymieszać, by łatwiej go było rozsmarować, następnie rozsmarować go na kruchym podpieczonym spodzie. Na warstwę dżemu poukładać maliny(...)maliny wylać pastę migdałową, wyrównać. Posypać z wierzchu płatkami migdałów. Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut (po 35 minutach sprawdzić). Gotowe ciasto jest delikatnie wyrośnięte i złote. Przed pokrojeniem całkowicie wystudzić

Kubki smaku
PIECZONA KACZKA 181

łyżka masła 1 łyżka oleju roślinnego Kaczkę należy starannie umyć i osuszyć,najlepiej ręcznikiem papierowym. Do miseczki wlać olej,dodać sól,pieprz,majeranek i paprykę - starannie wymieszać na przyprawową pastę,dolewając olej gdy będzie zbyt gęsta. Główkę czosnku przekroić w poprzek na pół i bardzo starannie natrzeć kaczkę,zarówno od środka jak na zewnątrz.Czosnku nie wyrzucamy. Następnie przygotowaną wcześniej(...)pastą smarujemy kaczkę,również od środka i od zewnętrznej strony...dokładnie masujemy,wcieramy w skórę.Na końcu ten odłożony czosnek wkładamy do środka kaczki razem z łyżką masła.Czosnek obieramy z łupinek,zostawiamy go jednak w ząbkach. Mięso należy przełożyć do naczynia,w którym będzie pieczone,przykryć i odstawić najlepiej na noc w zimne miejsce (lodówka). Następnego dnia przed pieczeniem

Niespełnione zdolności kulinarne
100 przepisów na Sylwestra 1312

dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Mus z mrożonych jeżyn Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami  Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami

Moja smaczna kuchnia
Najprostsza pasta rybna od świekry 150

mnie w domu rodzinnym nigdy nie było tradycji robienia domowych past na chleb, więc pierwsze raz jadłam ją u mamy mojego męża, czyli mojej ukochanej teściowej. Tak ją sobie nazywam świekrą, bo choć już przestarzała ta nomenklatura, moim zdaniem urocza. Świekra skojarzyła mi się momentalnie z siekierą i już musiała zostać. Przynajmniej w moim telefonie. Poziom trudności(...)małą i przekładam przynajmniej raz do większej , żeby się dało wymieszać). Dodaję majonez, keczup, solę (ostrożnie – ryba jest słona!) i pieprzę. Próbuję i doprawiam do smaku :) To idealna pasta na śniadanie, ale świetnie sprawdza się również na (np. Wigilijną) przystawkę. Smacznego

Bazując na smaku
Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny. 220

Super prosty przepis i na prawdę szybki. Jedyna rzecz to musimy wcześniej namoczyć ciecierzycę, najlepiej przez noc i działamy :) Jeżeli lubicie trochę ostrzejszą wersję dodajcie pastę tandoori, będzie bardzo wyrazisty i zniknie szybko ze stołu. Pasztet ten to moja wariacja na temat zdrowych, smacznych świąt, bez zbędnego tłuszczu, bez zbędnych kalorii i pysznie. Mam nadzieję, że spróbujecie. Składniki: 200g ciecierzycy(...)średnie 4 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego  1/2 szklanki mleka roślinnego/wody 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka pieprzu białego Po 1 łyżeczce: rozmarynu, tymianku i lubczyku 1 łyżka pasty tandoori ( opcjonalnie) sól do smaku Wykonanie: Ciecierzycę płuczemy i moczymy min.10 godzin. Cieciorkę wrzucamy do gorącej wody i gotujemy, aż do miękkości ok 1.5 godziny.  Cebulę i czosnek kroimy

Apetyt na Zielone
Sałatka łososiowa 127

Dodałam to, co miałam pod ręką: kiszone ogórki, kukurydzę, resztkę sosu tatarskiego. Powstała bardzo smaczna sałatka, którą ze smakiem zjedliśmy na kolację :) W sam raz nadaje się też jako pasta na kanapki oraz danie na wynos do zjedzenia np. w pracy. Składniki (na ok. 4 porcje): ok. 300-400 g filetu z łososia (ze skórą lub bez) 1-2 łyżki(...)miseczki wrzucamy warzywa oraz łososia, dodajemy sos tatarski bądź majonez. Mieszamy ze sobą. Doprawiamy pieprzem oraz solą do smaku. Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem. Może być także użyta jako pasta na kanapki. Smacznego

MyCookBook.pl
Drożdżowa strucla makowa 155

dwie średnie strucle. Składniki: Ciasto: 65 dag mąki pszennej tortowej 35 g świeżych drożdży 350 ml mleka 3,2% 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 120 g cukru ½ łyżeczki pasty waniliowej lub torebka cukru waniliowego 2 jajka 70 g masła szczypta soli opcjonalnie czerwony barwnik w żelu Masa makowa: 1 puszka masy makowej  HELIO 1 jajko 2 łyżki kandyzowanej skórki(...)było ciepłe, odlać ½ szklanki i wkruszyć drożdże oprószyć łyżeczką mąki odstawić rozczyn na 5 minut do podrośnięcia.  Mąkę wymieszać w misce z solą oraz cukrem, wbić jajka, dodać pastę waniliową, wlać mleko oraz rozpuszczone lekko ciepłe masło i zaczyn, wyrobić dokładnie ciasto ręką, odłożyć 1/3 ciasta i wyrobić w osobnej misce z barwnikiem czerwonym-ilość należy dozować wg swojego

Wanilia i Kardamon
Jajka faszerowane pastą z sardynek 189

Ostatnio się utarło, że w niedzielę przyrządzam rybne przysmaki. Dziś zapraszam Was na pyszne i szybkie jajka faszerowane pastą z sardynek. Połączenie smaków naprawdę trafione. Takie jajka możecie zjeść jako danie codzienne lub podać na ozdobnym talerzu np. na sylwestrowej zabawie. Spróbujcie. Szybko i smacznie, bo czasem nie trzeba nic więcej :) Składniki: (dla ułatwienia na mniejszą porcję - 8 połówek(...)talerzu. Żółtka dodajemy do miseczki z sardynkami i porem. Dodajemy majonez, przyprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie dodajemy więcej przypraw. Za pomocą małej łyżeczki nakładamy przygotowaną pastę w miejsca po żółtkach. Faszerowane jajka podajemy same lub z kawałkami rzodkiewki np. w towarzystwie sucharków.  Smacznego

Słodkie okruszki
Polędwiczka w paście oliwkowej i cieście francuskim 143

Soczyste polędwiczki, otulone chrupiącym ciastem francuskim i wyrazistą pastą z czarnych oliwek. Świetna propozycja na niedzielny obiad czy rodzinne przyjecie. SKŁADNIKI: polędwica wieprzowa 450g sól, czarny pieprz, tymianek masło klarowane do smażenia 200g czarnych oliwek 2 łyżki oliwy z oliwek ½ szklanki orzechów włoskich 3 łyżki startego parmezanu płat ciasta francuskiego jajko czarnuszka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Polędwicę myjemy, oczyszczamy z bonek(...)zalewy i umieszczamy w kielichu blendera z orzechami, oliwa i startym parmezanem. Miksujemy na gładką, jednolitą masę. Płat ciasta rozwijamy i układamy na nim przestudzoną polędwicę. Na mięsie rozsmarowujemy pastę z czarnych oliwek i orzechów. Zawijamy ciasto pozostawiając łączeniem do dołu. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w 210 stopniach C przez około 20 minut (do zarumienienia

Pyry na Gaz
Sos Worcestershire to klasyk, który podbił cały świat zanim w końcu trafił do Polski 215

dłużej sos leżakuje, tym bardziej łagodny i wyrafinowany smak zyskuje. Zupełnie tak jak wino. Wiem, że nie jest to projekt na jedną godzinę i niektóre składniki jak np. pasta z tamaryndy mogą być ciężkie do kupienia w lokalnym markecie. Tak czy inaczej myślę, że warto spróbować. Zwłaszcza, że „dojrzały” sos można potem przechowywać w lodówce przez długi czas(...)Worcestershire Składniki: 2 szklanki octu jabłkowego (lub zwykłego) 1/2 szklanki melasy 1/2 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki pasty z tamaryndy (koncentratu) 3 łyżki nasion żółtej gorczycy 3 łyżki miałkiej soli 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu (w całości) 1 łyżeczka goździków (w całości) 1/2 łyżeczki curry w proszku 5 strąków kardamonu (rozbitych) 4 świeże chili (posiekane) 2 ząbki czosnku (rozbite

Jem więc Jestem

Proponowane wyszukiwania