smacznie i pożywnie rozpocząć dzień! Degustowałam już hummus oliwkowy firmy PRIMAVIKA w zdrowych i pożywnych FIT kanapkach . Tym razem kolej przyszła na hummus paprykowy . Musze przyznać, że pasta jest bardzo ciekawa w smaku. Dodatek papryki jest wyczuwalny, jej kawałki widoczne, choć nie wybija się na pierwszy plan - i tak być powinno, bo przecież to ciecierzyca ma tu grać pierwsze(...)dodatku glutaminianu sodu . P o prostu wiem co jem! :) Tym razem hummus postanowiłam wykorzystać w jajach faszerowanych, którymi uraczyłam siebie i Pana Męża na śniadanie :) Kwaskowaty i paprykowy posmak pasty idealnie mi się tu komponował z trochę nijakim smakiem jajka. Do tego garstka kiełków , kromka chleba własnoręcznie wypiekanego i zdrowe śniadanie dla dwojga gotowe! Składniki na porcje dla 2 osób
Grunt to przepis!jest przepyszny , testowałam już pieczywo chrupkie ale to jest rewelacyjne, jadło by się je i jadło :) Produkty Incola polecam szczególnie dla alergików. Dzisiaj chlebek proponuję z pyszną pastą z cieciorki i pieczonym schabem. Zapraszam :) Składniki na pastę : 1 puszka cieciorki gotowanej na parze Bonduelle sól, pieprz do smaku 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 plaster upieczonego schabu 2 łyżki
Sama słodycz i szczypta chiliczerwonym curry, ponieważ od czasu dahl z czerwonej soczewicy siedziało mi w lodówce i nie miałem pomysłu co z tego zrobić (albo raczej miałem za dużo pomysłów bez tej pasty). Marchewka w w połączeniu z ostrym curry i mlekiem kokosowym… to przecież nie mogło się nie udać. Smaku dopełnia cytryna, ale należy uważać, bo nie każdy lubi duże(...)warzyw i zup? Chce Wam się je przygotowywać? Lubicie? Składniki: Marchewka – 4 średnie/duże Cebula – 2 sztuki Mleko kokosowe – 1 puszka Bulion – 600ml Pasta czerwone ostre curry – 1 spora łyżka Kasza jaglana ekspandowana – 1 duży kubek (można użyć innego zboża) Sok z cytryny – 1/2 cytryny Pietruszka – garstka Imbir – 1 łyżeczka
Blendmansamą nie pogardzicie ;) Składniki 400 g cukinii 1 pomidor 2 ząbki czosnku sól 3 łyżki oleju arachidowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka pasty chili sambal oelek Przygotowanie Pomidora sparzyłem, usunąłem trzpień, pokroiłem w paski. Czosnek rozgniotłem. Cukinię po umyciu pokroiłem w słupki, grube na 1 cm i długie na ok. 4 cm. Kawałki cukinii(...)pozostałym oleju podsmażyłem pomidora razem z czosnkiem, wymieszałem z cukinią. Mocno doprawiłem solą, sosem sojowym, cukrem i pastą chili
R'n'G KitchenTahini czyli pasta sezamowa. Bardzo popularna w kuchni Dalekiego Wschodu, w kuchni arabskiej i żydowskiej. To jeden ze składników hummusu, może być stosowana też do różnych sosów, dipów, koktajli lub po prostu do smarowania chleba. Można ją oczywiście kupić gotową, ale zrobienie tahini jest bardzo łatwe i według mnie nie warto, bo wiemy co jemy. Wystarczy tylko blender i sezam(...)troszkę gorzkawy). Następnie odstawić do wystudzenia. Gdy sezam będzie wystudzony wsypać go do wysokiego naczynia lub malaksera i blendować, aż sypki sezam zamieni się w gładką, gęstą pastę. Można dodać oliwy, ale jeśli mamy dobry malakser to nie jest potrzebna. Tahini wstawić do lodówki. Można ją przechowywać nawet kilka miesięcy. Czarny sezam prażymy na patelni Zaczynamy miksowanie w malakserze
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniealbo pieczywem. Pyszny, aromatyczny, mmm... SKŁADNIKI ok. 500 g mięsa z szynki ok. 200 g pieczarek 1 - 2 cebule 1 marchewka 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 1 łyżka pasty pomidorowej 5 łyżek oleju 1 łyżka mąki 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżki pieprzu młotkowanego z kolendrą 1/2 łyżki suszonego majeranku 1/2 łyżki czosnku granulowanego 1/2 łyżki soli(...)dodajemy całość do mięsa. Dolewamy wodę - tak by zakrywała składniki i gotujemy na niewielkim ogniu do czasu aż mięso będzie miękkie. 50 - 70 ml wody mieszamy z mąką i pastą pomidorową, a następnie dodajemy do gulaszu, zagotowujemy i zdejmujemy z palnika. Potrawa jest gotowa chociaż trochę z nią schodzi
Czary - gary w kuchnikiełki rzodkiewki po 1/2 łyżeczki: słodkiej papryki, granulowanego czosnku, pieprzu młotkowanego z kolendrą 1/4 łyżeczki pieprzu białego sól ziołowa sól Sos: 150 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka pasty pomidorowej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 70 ml wody po 1/2 łyżeczki: słodkiej papryki, granulowanego czosnku, suszonego majeranku sól, pieprz Cebulę i selera kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy warzywa(...)dodajemy mięso, oba pieprze i sól ziołową; dusimy dalej aż ryż całkiem zmięknie. Patelnię odkrywamy, zdejmujemy z palnika, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Przecier z przyprawami zagotowujemy. Wodę, pastę i mąkę dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy do gotującego się przecieru. Całość zagotowujemy i zdejmujemy z palnika. Ryż wykładamy na talerz, podajemy z sosem i kiełkami rzodkiewki
Czary - gary w kuchniBlueberry Corner by "jagodzianka" Pasta z Ancho Chili to składnik, który jest często wykorzystywany w meksykańskiej kuchni. U mnie w przepisie na pieczone kotlety … Przeczytaj cały artykuł Post Pasta z Ancho Chili pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerduża zielona papryka 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 1-1,5 łyżki przyprawy kreolskiej* 300g ugotowanego (al dente) ryżu długoziarnistego 1 puszka czerwonej fasoli 2 łyżki pasty pomidorowej/ przecieru pomidorowego 3-4 łodygi selera naciowego *przyprawa kreolska: 2 łyżki granulowanej lub suszonej cebuli 2 łyżki granulowanego czosnku 2 łyżki oregano 2 łyżki bazylii 1 łyżka tymianku 1 łyżka(...)smażyć 5 minut. Dodać pokrojoną kiełbasę i przyprawę kreolską, dokładnie wymieszać i podsmażać około 10 minut często mieszając. Dodać ryż i czerwoną fasolę, wymieszać, podsmażać kilka minut. Dodać pastę pomidorową, dobrze wymieszać i podsmażyć jeszcze 2 minuty. Ryż po kreolsku z kiełbasą andouille podawać na gorąco, można posypać szatkowanym szczypiorem i ostrym sosem. Post Ryż po kreolsku z kiełbasą andouille
Pociąg Do Kuchnifileta z kurczaka 3 łyżki sosu sojowego 2-3 łyżki sosu rybnego 3-4 łyżki oleju ryżowego 1 cebula-lepsza jest szalotka 1 jajko 1 czubata łyżka pasty tamandarynowej 50 g kiełków fasoli mung 2 łyżki pędów bambusa 3 łyżki kukurydzy 2 łyżeczki trzcinowego cukru 3 łyżki orzechów ziemnych niesolonych 1 łyżeczka ziaren sezamu Plastry limonki Sposób wykonania(...)rybnym oraz sojowym, wkładamy na godzinę do lodówki i marynujemy. Po tym czasie mięso przekładamy z pokrojoną cebulą do woka, obsmażamy na silnym ogniu kilka minut, dodajemy kiełki fasoli, pastę ta mandarynową, pędy bambusa i kukurydzę, doprawiamy do smaku cukrem trzcinowym i całość mieszając smażymy kilka minut. Wbijamy jajko, energicznie mieszamy aż się zetnie. Makaron ryżowy przygotowujemy wg przepisu
Wanilia i KardamonKalafior w roli głównej. Gotowany, upieczony, w całości lub w kawałkach, zmiksowany na pastę, z dodatkami lub solo. Jak kto woli. Ja kalafiora upiekłam z moją przyprawą Cajun . Jest niezwykle smaczny, aromatyczny, bardzo syty . Ma całkowicie inny smak niż kalafior gotowany. Z części upieczonego kalafiora zrobiłam sobie pyszną pastę. Jest ona doskonałym dodatkiem do chrupiących warzyw, jako kleks do zupy
Naturalna Kuchniakoniecznie. Ostatnio odczarowałam tą przyprawę, a wręcz pokochałam, zwłaszcza, że ma niesamowite właściwości prozdrowotne. Doprowadź wodę do wrzenia, dodaj kurkumę i mieszaj, mieszaj. Gotuj i mieszaj minimum 8 minut. Pasta zacznie gęstnieć. Idealna konsystencja to taka, aby nie spływała z łyżki, tylko w miarę zgrabnie się na niej trzymała. Tak przygotowaną pastę przechowuj w szklanym pojemniku w lodówce. Należy
greenscarfsyropie 2 łyżeczki ziół prowansalskich 40 dag żółtego sera 1 duża kula mozzarelli 3 łyżki sosu do pizzy - może być keczup lub koncentrat pomidorowy ROLESKI 1 niepełna łyżka pasty paprykowej ROLESKI Wykonanie: *Z kilku łyżek mąki, połowy ciepłej wody, pokruszonych drożdży oraz cukru robimy zaczyn. *Pierś z kurczaka oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na oleju.Osączamy *Kiedy zaczyn podrośnie dodajemy(...)mąki, wody, soli i oleju. Zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy. *Na gotowe rozwałkowane ciasto rozsmarowujemy sos- wymieszany z pasta paprykową keczup, posypujemy ziołami. Ser żólty przekrajamy na połowę, połowe tarkujemy, drugą kroimy w grubsze prostokątne kawałki. Na boku pizzy układamy kawałki sera, zawijamy brzegi, tak żeby ser był w środku. Na ciasto następnie wykładamy plastry mozzerelli i wysypujemy połostarkowany
Z Majeczką w kuchniuroczystościach rodzinnych, stanowią smaczną przekąskę. Składniki: 6 placków tortilli 0,5 kilogram mięsa mielonego 1 puszka meksykańskiego chli con carne Bonduelle 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka ostrej pasty paprykowej 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz słodka papryka olej do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy mięso mielone, wszystko razem podsmażamy(...)Dodajemy meksykańskie chili con carne, koncentrat pomidorowy oraz pastę paprykową, smażymy razem na małym ogniu przez kilka minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką, pozostawiamy do ostudzenia. Na każdy placek tortilli nakłammy porcję farszu i zwijamy jak krokiety
Bajeczna Kuchniaucztę aromatów! Bo kuchnia egipska ewidentnie kojarzy mi się z bogactwem aromatów, różnorodnością składników i kolorami! Zainspirowała mnie do przygotowania na obiadek takiej o to pysznej sałatki! Zapraszam! SKŁADNIKI: PASTA EGIPSKA: - 1/2 bakłażana - 3 ząbki czosnku - oliwa z oliwek - przyprawa zatar (tradycyjna przyprawa egipska) - 1/2 szkl ugotowanej zielonej soczewicy - olej sezamowy (wedle uznania) - sparzone migdały Bakłażana nacinamy w kratkę, polewamy(...)migdały - 2 jajka - świeża bazylia - olej sezamowy Jajka smażymy jak sadzone, pamiętając o tym aby żółtko pozostało płynne. Na talerz wykładamy sałatę, pokrojone pomidorki, bazylię, jajka sadzone, łyżką układamy pastę. Całość posypujemy posiekanymi migdałami i skrapiamy mocno olejem sezamowym. Gotowe! Smacznego
SMYKWKUCHNI