Curry to danie na bazie pasty curry, mleka kokosowego z dodatkiem pomidorów. Często curry występuje z kurczakiem lub owocami morza. Nigdy jednak nie spotkałam tego dania z dodatkiem łososia lub innej ryby. Długo duszone danie z dodatkiem batata i papryki uwieńczone zostało cytrynowym ryżem, by całość utrzymać w formie lekkiego i orzeźwiającego dania. Jako dodatek świetnie sprawdzi się również pita(...)pietruszki Ryż gotuję w podanej ilości wody. Na oliwie smażę posiekaną cebulkę oraz czosnek. Dodaję pokrojoną w paski paprykę oraz batata pokrojonego w kostkę. Dokładnie mieszam i dodaję pastę curry. Całość duszę chwilę i wlewam bulion i mleko kokosowe. Gotuję 8-10 minut i wlewam passatę pomidorową. Na małym ogniu duszę potrawę jeszcze kilka minut. W tym czasie obieram
Mango PapajaPotrawa wymyślona według legendy przez sułtana Saladyna, choć jej autorstwo przypisują sobie zarówno Libańczycy i Izraelczycy. Uwielbiana nie tylko przez wegetarian i vegan. Niby zwyczajna pasta z ciecierzycy ale o niezwykłym smaku : Składniki: 200 g ciecierzycy, 1 ząbek czosnku, 1/2 dużej cytryny, 2 łyżki sezamu, 1 łyżka oleju z sezamu (lub jakiegoś innego roślinnego), oliwa do polania przed podaniem, sól(...)posypujemy przyprawą wedle upodobania. Na środek dodajemy resztkę niezmiksowanej ciecierzycy i posiekaną natkę pietruszki. Przydatne: Podajemy z chlebkami arabskimi, papryką, pepperoni i oliwkami lub używamy jej jako pasty do chleba. Najlepiej pozostawić ciecierzyce w wodzie na całą noc – kiedy chcemy ugotować ją rano albo w południe lub tak jak w moim przypadku – na cały dzień
rozgotowanarobimy czubatym nożem dziurki w słoninie na czosnek i wciskamy go tam i tak cały płat robimy jak gęsto ? ja dawałem co 3-4 cm. Następnie robimy pastę którą będziemy nacierać słoninę wyciskamy czosnek przez praskę dodajemy przyprawy przyprawy dowolne łyżkę oleju i wcieramy taką pastę w słoninę. Można też inaczej słoninę nacieramy czosnkiem i posypujemy dowolnymi przyprawami. Teraz
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Pyszne smarowidło do pieczywa czyli pasta z mielonki, jajek i żółtego sera to ciekawe połączenie składników, które tworzy oryginalną kompozycję smakową i jest bardzo prostym oraz szybkim w przygotowaniu pomysłem na urozmaicenie śniadaniowych propozycji. składniki na około 600 g pasty 250 g mielonki 150 g żółtego sera 2 jajka ugotowane na twardo pęczek szczypiorku szczypta czarnego pieprzu 3 łyżki
Smakowite DaniaŚniadania... jak ja lubię czasem wstać i "natchniona" porannym głodem wejść do kuchni, by przygotować coś pysznego. Dziś proponuję Wam chrupkie śniadanie z pastą z tuńczyka z dodatkiem kiełków rzodkiewki. Uwielbiam ryby, dlatego często towarzyszą mi one o poranku, ale przygotowuję je również na kolację, a nawet obiad. Spróbujcie. Szybko, smacznie i zdrowo. Składniki: 2 puszki tuńczyka w kawałkach(...)wkładamy całego tuńczyka w kawałkach wraz z sosem. Dodajemy majonez, ketchup, dokładnie mieszamy widelcem. Następnie dodajemy 3 łyżki kiełków rzodkiewki, znów mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem, próbujemy smak. Pastę nakładamy na ulubione chrupkie pieczywo. Na wierzch każdej kromki układamy 2-3 plastry czerwonej szpiczastej papryki i odrobinę miksu sałat. Podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkikońcu zrobiłam i ja, wyszedł przepyszny a tak chrupiącej skórki chyba nigdy nie jadłam. Pieczony kurczak na butelce z piwem Składniki: - 1 kurczak - 1 piwo - 1 łyżka czerwonej pasty carry - 1 łyżka majeranku Przygotowanie: Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy pastą carry i majerankiem całego kurczaka łącznie ze środkiem, odstawiamy na ok. 2 godziny w chłodne miejsce. Piwo myjemy, usuwamy
Kulinarne życiePierwszy raz spróbowałam tej pasty w Warszawie i tak mi posmakowała, że musiałam ją zrobić sama. Dzięki temu mam zapas na całą zimę, a przy tylu słoikach zawsze można komuś sprezentować. Jest idealna do kanapek i mięs. Pasta paprykowa Składniki: - 3 kg papryki - 2 główki czosnku - 1,5 szklanki oleju - 2 szklanki cukru - 0,5 łyżeczki chili - 3 płaskie łyżeczki
Kulinarne życiejogurtu greckiego lub tureckiego 1-2 jajka 1,5 łyżki mąki kukurydzianej 50 g masła 2 łyżki suszonej mięty (nie przeleżałej) 1 łyżeczka pieprzu sól do smaku 1/4 łyżeczki pasty z chili Sambal Wykonanie: Ryż (nie musi być płukany) umieścić z wodą i bulionem w dużym rondlu i zagotować go pod przykryciem. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszyć ogień i gotować(...)pozostałe masło. Do gorącego płynnego masła dodać suszoną miętę. Zamieszać i odstawić. Nalać zupę na talerze lub miseczki i polać każdą porcję płynnym masłem z miętą. Polać też odrobiną pasty chili wymieszanej z łyżeczką płynnego masła. Podawać gorące
Sztuka gotowania w/g SamiryDziś przedstawiam Wam pastę idealnie nadającą się do kanapek. Nietypową, bo z ciecierzycą, bardzo byłam ciekawa jak smakuję. Przepis znalazłam na stronie gotujmy.pl . Polecam, jeżeli ma ktoś ochotę na nowe smaki. Składniki: 300 g ugotowanej ciecierzycy 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 3 łyżki pikantnego keczupu sól pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić(...)kostkę. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. W misie blendera umieścić ciecierzycę, pokrojoną paprykę i czosnek. Dodać również keczup, przyprawy oraz natkę pietruszki. Całość zblendować na formę pasty. Podawać z pieczywem
Ewusiowe SmakiSkładniki (na 2 porcje) - 6 suszonych pomidorów w oleju (ok. 120 g), - 2 łyżki orzechów ziemnych (ok. 30g). Sposób przygotowania 1. Miksujemy suszone pomidory z orzechami ziemnymi (jeżeli pasta jest zbyt gęsta, dodajemy łyżkę oleju rzepakowego) Pasta jest bogata w: - likopen (pochodzący z pomidorów), który zapobiega procesom starzenia się, - wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z orzechów), które działają przeciwkrzepliwie. Wartość odżywcza
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachząbek czosnku, - sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Pieczemy łososia, kawałki papryki, cebuli i czosnek w piekarniku przez ok. 15 min. 2. Po wystudzeniu składników, miksujemy je. 3. Do pasty dodajemy sok z cytryny, koncentrat, oliwę z oliwek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pasta jest bogata w: - wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z łososia), które działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachdodajemy pieczarki i całość dusimy ok. 10-15 min (do momentu wyparowania wody) 4. Orzechy i nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni. 5. Wszystkie składniki łączymy i blendujemy na pastę. Pasta jest bogata w: - wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z orzechów i słonecznika), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 65 g Energia
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachgotujemy ok. 15 min. 2. Ugotowaną komosę ryżową zalewamy mlekiem i odstawiamy pod przykryciem na ok. 15 min. 3. Daktyle moczymy ok. 10 min. i miksujemy na gładką pastę. 4. Komosę ryżową łączymy z kakao i pastą z daktyli. 5. Pudding z komosy obsypujemy orzechami laskowymi. Pudding z komosy jest bogaty w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i obniża
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachcytryny, - sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Zalewamy słonecznik wodą i moczymy przez noc (rano słonecznik odcedzamy). 2. Słonecznik miksujemy z pomidorami, czosnkiem i sokiem z cytryny (gdy pasta będzie zbyt gęsta, dodajemy 2-3 łyżki wody). 3. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Pasta jest bogata w: - wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo, - witaminę E, która jest antyoksydantem
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach20ml), - 2 kostki czekolady startej na tarce. Sposób przygotowania 1. Mieszamy mąkę z kakao, sodą i solą. 2. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. 3. Miksujemy daktyle na gładką pastę 4. Miksujemy jaja z pastą daktylową. 5. Do masy dodajemy olej i mleko. 6. Wlewamy wrzącą wodę i mieszamy. 7. Ciasto pieczemy w 180ºC przez ok. 40 min. 8. Wystudzone ciasto
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach