pasta - 17303 przepisów (strona:468/1154)

Kurkuma, czyli nie tylko złoto się świeci. 106

koniecznie. Ostatnio odczarowałam tą przyprawę, a wręcz pokochałam, zwłaszcza, że ma niesamowite właściwości prozdrowotne. Doprowadź wodę do wrzenia, dodaj kurkumę i mieszaj, mieszaj. Gotuj i mieszaj minimum 8 minut. Pasta zacznie gęstnieć. Idealna konsystencja to taka, aby nie spływała z łyżki, tylko w miarę zgrabnie się na niej trzymała. Tak przygotowaną pastę przechowuj w szklanym pojemniku w lodówce. Należy

greenscarf
PIZZA HAWAJSKA 215

syropie 2 łyżeczki ziół prowansalskich 40 dag żółtego sera 1 duża kula mozzarelli 3 łyżki sosu do pizzy - może być keczup lub koncentrat pomidorowy ROLESKI 1 niepełna łyżka pasty paprykowej ROLESKI Wykonanie: *Z kilku łyżek mąki, połowy ciepłej wody, pokruszonych drożdży oraz cukru robimy zaczyn. *Pierś z kurczaka oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na oleju.Osączamy *Kiedy zaczyn podrośnie dodajemy(...)mąki, wody, soli i oleju. Zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy. *Na gotowe rozwałkowane ciasto rozsmarowujemy sos- wymieszany z pasta paprykową keczup, posypujemy ziołami. Ser żólty przekrajamy na połowę, połowe tarkujemy, drugą kroimy w grubsze prostokątne kawałki. Na boku pizzy układamy kawałki sera, zawijamy brzegi, tak żeby ser był w środku. Na ciasto następnie wykładamy plastry mozzerelli i wysypujemy połostarkowany

Z Majeczką w kuchni
Tortilla z meksykańskim farszem 118

uroczystościach rodzinnych, stanowią smaczną przekąskę. Składniki: 6 placków tortilli 0,5 kilogram mięsa mielonego 1 puszka meksykańskiego chli con carne Bonduelle 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka ostrej pasty paprykowej 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz słodka papryka olej do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy mięso mielone, wszystko razem podsmażamy(...)Dodajemy meksykańskie chili con carne, koncentrat pomidorowy oraz pastę paprykową, smażymy razem na małym ogniu przez kilka minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką, pozostawiamy do ostudzenia. Na każdy placek tortilli nakłammy porcję farszu i zwijamy jak krokiety

Bajeczna Kuchnia
Sałatka egipska 225

ucztę aromatów! Bo kuchnia egipska ewidentnie kojarzy mi się z bogactwem aromatów, różnorodnością składników i kolorami! Zainspirowała mnie do przygotowania na obiadek takiej o to pysznej sałatki! Zapraszam! SKŁADNIKI: PASTA EGIPSKA: - 1/2 bakłażana - 3 ząbki czosnku - oliwa z oliwek - przyprawa zatar (tradycyjna przyprawa egipska) - 1/2 szkl ugotowanej zielonej soczewicy - olej sezamowy (wedle uznania) - sparzone migdały Bakłażana nacinamy w kratkę, polewamy(...)migdały - 2 jajka - świeża bazylia - olej sezamowy Jajka smażymy jak sadzone, pamiętając o tym aby żółtko pozostało płynne. Na talerz wykładamy sałatę, pokrojone pomidorki, bazylię, jajka sadzone, łyżką układamy pastę. Całość posypujemy posiekanymi migdałami i skrapiamy mocno olejem sezamowym. Gotowe! Smacznego

SMYKWKUCHNI
Doughnuts’y cynamonowe pieczone 105

przygotowania 15 min Czas gotowania 10 min Czas całkowity 25 min Składniki 240 g mąki 200 ml mleka 100 g cukru pudru 2 jajka 60 g masła 1 łyżeczka pasty z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczki cynamonu Posypka 60 g masła 100 g drobnego cukru 1 łyżeczka cynamonu Instrukcje Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, cynamon(...)proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką do połączenia się składników. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, roztopione masło i pastę z wanilii. Mieszamy do połączenia się składników. Mokre składniki dodajemy do suchych i przy pomocy np. trzepaczki mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Formę do donuts'ów smarujemy oliwą (świetnie sprawdza się tu oliwa w sprayu). Ciastem wypełniamy każde wgłębienie

Wędrówki po kuchni
Sernik jeżynowy 151

twarogu 250 g mascarpone 400 g jeżyn 200 g cukru pudru* 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wierzch 330 g śmietany 18% 2-3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki pasty z wanilii Spód Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno jak i boki tortownicy o wymiarach(...)składników. Masę serową przekładamy na schłodzony spód ciasteczkowy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 1 godzinę. Wierzch Schłodzoną śmietanę przekładamy do miski, dodajemy cukier puder pastę z wanilii. Miksujemy na wysokich obrotach, aż składniki się połączą. Tak przygotowaną polewę odstawiamy do lodówki. Po godzinie pieczenia polewę wylewamy na wierzch sernika i równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy z powrotem

Wędrówki po kuchni
Hummus z bazyliowym pesto 115

ciecierzycy 1/2 szklanki bazyliowego pesto* 4-5 łyżek oliwy z oliwek (użyłam aromatyzowanej truflami) 4-5 łyżek wody 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu sok z 1/2 cytryny 1 łyżka pasty tahini *Bazyliowe pesto (całość miksuję na gładką pastę): ponad 1,5 szklanki listków i łodyg bazylii 3-4 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju 4-5 łyżek startego parmezanu

Mango Papaja
Babka z kruszonką orzechową 111

Składniki 340 g mąki 200 g masła 150 g cukru pudru 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego 1/2 szklanki gęstej, kwaśniej śmietany 2 jajka 1 łyżeczka pasty waniliowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Kruszonka orzechowa 150 g orzechów * 1/2 szklanki cukru brązowego 1 łyżeczka cynamonu Instrukcje W małej misce mieszamy ze sobą brązowy cukier , posiekane orzechy(...)cynamon, odstawiamy na bok. Do miękkiego masła dodajemy cukier i ucieramy do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodajemy stopniowo po jednym jajku i mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę, jogurt i pastę z wanilii. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy. Mieszamy do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy. Formę do pieczenia smarujemy masłem. Na spód formy wysypujemy

Wędrówki po kuchni
Pasta jajeczna z tuńczykiem i ogórkiem 184

Lubię pasty jajeczne przede wszystkim dlatego, że można dowolnie je komponować, dodając ulubione dodatki. Dziś u mnie pasta jajeczna z tuńczykiem Smacznego! Składniki na kilka osób: 7 jajek 2-3 ogórki kiszone mała cebula pół puszki tuńczyka w sosie własnym 2-3 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='7 jajek

Kuchnia Bazylii
Pesto z czosnku niedźwiedziego 159

Ziarna prażymy na suchej patelni przez ok. 3 minuty cały czas mieszając. 2. Liście czosnku myjemy i osuszamy, wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do czasu otrzymania konsystencji pasty. Otrzymane pesto można przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3-4 miesiące. Warto również zamrozić je w małych pojedynczych porcjach, można wtedy korzystać z niego cały(...)idealne są do tego małe worki do mrożenia. Pesto ma intensywny smak i warto je łączyć z makaronami, jako pasta do pieczywa lub dip z jogurtem naturalnym do grillowych mięsnych smakołyków

Apetyczna babeczka
Bułeczki odrywane z rabarbarem i waniliową kruszonką 144

Ciasto Zaczyn drożdżowy 2 łyżki mąki 3 łyżki mleka 10 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru Ciasto właściwe 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 1 łyżeczka pasty waniliowej 50 g cukru 60 g masła 1 jajko Nadzienie rabarbarowe 450 g rabarbaru 1 galaretka malinowa 50 g cukru Kruszonka 80 g mąki pszennej 50 g masła 4 łyżki cukru Dodatkowo(...)drożdże. Rozcieramy i odstawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia. Ciasto właściwe Masło rozpuszczamy, a mleko lekko podgrzewamy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy ciepłe masło, ciepłe mleko, cukier, jajko, pastę z wanilii i zaczyn drożdżowy. Ciasto dokładnie wyrabiamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nadzienie rabarbarowe Rabarbar myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe, jedno centymetrowe kawałki

Wędrówki po kuchni
Butter Chicken 148

wymieszaj- odstaw do lodówki na 20 min.  Orzechy należy rozdrobić (zblendować) dodać 100 ml wody i odstawić.  Imbir, czosnek zblendować i dodaj 40 ml wody. Z powstałej pasty odmierz 1 łyżeczkę i dodaj do marynowanego kurczaka. Resztę pasty odstaw.  Cebulę i papryczkę posiekaj , obsmaż na patelni z olejem kokosowym , następnie zmniejsz ogień, przykryj i duś

Niezły Młynek
Babka z kruszonką orzechową 104

Czas całkowity 1 hr Składniki 340 g mąki 200 g masła 150 g cukru pudru 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego 1/2 szklanki gęstej, kwaśniej śmietany 2 jajka 1 łyżeczka pasty waniliowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Kruszonka orzechowa 150 g orzechów * 1/2 szklanki cukru brązowego 1 łyżeczka cynamonu Instrukcje W małej misce mieszamy ze sobą brązowy(...)cynamon, odstawiamy na bok. Do miękkiego masła dodajemy cukier i ucieramy do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodajemy stopniowo po jednym jajku i mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę, jogurt i pastę z wanilii. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy. Mieszamy do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy. Formę do pieczenia smarujemy masłem. Na spód formy wysypujemy

Wędrówki po kuchni
Kotlety z brokułów, ryżu i sera 519

nich wyczarować. Dzisiaj proponuję Wam przygotować pyszne kotlety ryżowo- brokułowe z dodatkiem tartego sera. Świetnie będą jako przekąska, a jako bezmięsne danie główne podane z mixem sałat i pastą paprykową to Nr 1. Najlepiej do przygotowania tych kotletów użyć kleistego ryżu, ja wykorzystałam ryż do risotto, ale zwykły ryż też się nada, trzeba go ciut rozgotować aby dobrze się kleił(...)piekarniku bez tłuszczu, to będą wtedy mega fit kotlety, ja te usmażyłam na oleju rzepakowym, a po usmażeniu odsączyłam z nadmiaru tłuszczu, kotlety zostały podane z mixem sałat i pastą/ sosem paprykowym, który robiłam z myślą o zimie i wczesnej wiośnie. Smacznego! The post Kotlety z brokułów, ryżu i sera appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa Dyniowa z Mleczkiem Kokosowym 138

szklanki puree z dyni 1 nieduża cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka mleczka kokosowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka bulionu warzywnego 3/4 łyżeczki czerwonej pasty curry sól do smaku suszony tymianek grzanki razowe Wykonanie: Aby upiec dynię, należy pokroić ją w półksiężyce, wydrążyć miękki środek razem z pestkami, skropić oliwą i zapiekać około 15-20 minut w piekarniku(...)cebulę do momentu jej zeszklenia, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, smażymy kilka sekund, wykładamy puree z dyni i podlewamy bulionem. Chwilę gotujemy kilka minut na małym ogniu, potem przyprawiamy pastą curry i solą. Wlewamy mleko kokosowe, doprowadzamy do wrzenia. Na koniec można jeszcze doprawić i zmiksować, ja lubię taką z wyczuwalnymi malutkimi drobinkami cebuli, więc nie miksuję. Na końcu gorącą

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania