warzywa odcedź na sicie, usuń gazę z zielem i listkami. Siemię zalej 2 łyżkami gorącego wywaru, odstaw. Ciecierzycę zmiksuj z masłem orzechowym, siemieniem lnianym i jednym jajkiem na pastę. Odcedzone mięso i warzywa zmiksuj z komosą ryżową, jajkami, ziołami, skórką z cytryny i przyprawami. Wymieszaj z pastą z ciecierzycy, orzechami i śliwkami, ewentualnie dopraw do smaku według uznania
SzczyptaSmaQmarshmallows. Podsumowując śliczne i smaczne :) Składniki na babeczki: 1½ szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru 120 g miękkiego masła 2 jajka ½ szklanki mleka ½ łyżeczki pasty waniliowej lub ¾ łyżeczki aromatu waniliowego Krem: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki cukru Dodatkowo: 150 g marcepanu(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, do momentu połączenia się składników. Dodać pastę lub aromat, ⅓ ilości mąki i wymieszać. Wlać ⅓ ilości mleka, wymieszać. Znowu ⅓ mąki i znowu ⅓ mleka, aż do wyczerpania całości obu składników. Następnie ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi
Świat CiastaSposobów i wariacji podanie jajek na Wielkanocny stół jest bardzo dużo, ja wybrałam kolorową i nieco pikantną wersję, bo sardynki są w oliwie z chilli, co dodatkowo paście nadaję bardzo fajny smaczek. Co do farbowania jaj to macie zupełną dowolność, zwykłe bez koloru też są piękne, ale jeśli chcecie takie wiosenne buraczane wydanie jak u mnie to wystarczy ugotowane jaja(...)sardynki z oliwą, żółtka oraz majonez, ugniatamy widelcem tworząc gładką masę. 2. Pod koniec dodajemy pokrojony koperek, mieszamy i nadziewamy połówki jajek, wierzch posypujemy zieleniną. Jeśli zostanie Wam pasty to polecam wykorzystać ją do kanapek, smakuje wybornie. Można doprawić solą i pieprzem, chociaż ja nigdy tego nie robię, bo smaki same w sobie są wystarczająco intensywne
Apetyczna babeczkaCukinia zapiekana z sosem pomidorowym i serem, podana z purée ziemniaczano- cukiniowym Czas na cukinie. Składniki: 2 cukinie 200 g pasty pomidorowej 4 ząbki czosnku 1 szalotka sól morska 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 szczypta pieprzu cayenne oliwa oregano 150 g mozzarelli Wykonanie: Cukinie umyć, osuszyć, przekroić na pół, wydrążyć miąższ(...)rozgrzanej oliwy (2-3 łyżki) wrzucić posiekaną szalotkę, czosnek oraz miąższ z cukinii. Przyprawić. Dodać pastę pomidorową, chwilę gotować do połączenia składników. Każdą polówkę cukinii wypełnić uzyskanym sosem pomidorowym, posypać dowolnym dobrym serem (u mnie akurat była dostępna mozzarella). Ułożyć łódeczki w naczyniu żaroodpornym, wcześniej natłuszczonym oliwą. Wstawić do piekarnika na 30 minut. Piec w temperaturze 200 stopni. Można regulować
Wino Francja Kuchniatarce o małych oczkach. Cebulkę perłową pokroić. Warzywa utrzeć na jednolitą masę z żółtkami i twarogiem oraz natką pietruszki. Wymieszać z majonezem i doprawić solą i pieprzem. Przygotowaną pastą napełnić połówki jajek ozdobić cebulką i posypać papryką słodką. Do przygotowania tej potrawy wykorzystałam CEBULKĘ PERŁOWĄ KONSERWOWĄ firmy JAMAR . Cebulka idealnie nadaje się zarówno jako przekąska jak i dodatek do past
Prosto i Smacznie z Anetązamrozić – cięcie na naprawdę cieniuśkie plasterki pójdzie Wam dużo szybciej i sprawniej – zmrożone mięso będzie twarde. Łatwiej je pokroić niż świeże, które jest miękkie i ucieka spod noża. Pastę miso rozcieramy z cukrem, wlewamy sos sojowy, olej, wsypujemy mielony imbir. Do marynaty wkładamy cienko pokrojone w poprzek włókien mięso i dłonią rozdzielamy je w marynacie na plastry(...)porcje makaronu do woka lub ryżu MARYNATA DO MIĘSA 2 łyżki oleju sezamowego lub orzechowego 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 czubata łyżeczka dowolnej pasty miso 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
Karo in the KitchenPrzepis z zeszytu mamy - a to już gwarantuje, że będzie smaczny. To typowa pasta kanapkowa o gęstej konsystencji z makrelą i odpowiednimi dodatkami, które razem tworzą smak, którego nie trafimy w sklepie kupując gotową pastę. Przygotowuje się ją błyskawicznie i można ją podawać od razu, co sprawia, że jest to wprost idealne danie śniadaniowe
Milion Smakówjaki pamiętam, jaki gdzieś kiedyś jadłam. Polecam go z całego serca. Onieśmiela swoją kremową konsystencją, jest gładki i delikatny, odkrywa lekko czosnkowy aromat, zniewala zapachem i smakiem mojej własnej pasty tahini, wyzwala cytrynowe doznanie oraz genialny smak cieciorki. CIECIORKA , czy też ciecierzyca, to cenny zamiennik białka zwierzęcego w codziennej diecie. Jest bogata w aminokwasy oraz jest świetnym substytutem(...)właściwości), sok z połowy cytryny i kilka łyżek płynu z puszki (lub wody w przypadku swojej ugotowanej cieciorki). Miksujemy całość do uzyskania jednolitej gładkiej masy. W razie konieczności, gdyby pasta była za gęsta dolewamy odrobinę płynu. Starannie doprawiamy do smaku solą. Gotowy hummus przekładamy do miseczki, polewamy, ja to robię obficie, olejem lnianym tłoczonym na zimno oraz szczodrze oprószamy papryką
Naturalna Kuchniaodtworzyć :) Zupa bananowa 1,5 litra wywaru ( u mnie po prostu domowy rosół ) 0,5 litra wody 2 banany ( obrane ze skórki ) 200 gram czerwonej pasty curry 1 trawa cytrynowa 250 ml mleka kokosowego sok z 1 limonki 2 łyżki sosu ostro słodkiego chilli 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka brązowego cukru(...)ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru ok. 10 listków kaffiru 1 łyżeczka rozdrobnionej papryczki chili + opcjonalnie ugotowany makaron ryżowy Do garnka przelałam rosół, dodałam wodę, banany, pastę curry, trawę cytrynową ( przekrojoną na pół i zdjęłam z niej pierwszą warstwę liści) dodałam też sok z limonki, sos sojowy, sos ostro słodki chili i brązowy cukier. Po chwili dodałam
Kuchnia na wzgórzupastą z suszonych pomidorów Składniki 100 g ulubionego makaronu 1/2 brokuła 1 łyżka pasty z suszonych pomidorów 1 łyżka czosnku z zalewy olej czosnkowy Sposób przygotowania Makaron ugotować al … Czytaj dalej Makaron z brokułem
czarrna od kuchnisurimi, kilka kropel soku z cytryny, kilka zielonych listów do dekoracji (i później do zjedzenia), 6 kromek wiejskiego chleba, czarne oliwki i oliwa z oliwek do przygotowania tapenady, czyli pasty oliwkowej do rozsmarowania na kanapkach. Przygotowanie: Przygotowanie tapenady, czyli pasty z czarnych oliwek. Możemy tutaj skorzystać z gotowej tapenady (kupionej w słoiczku), albo przygotować ją własnoręcznie. W tym celu
MODA NA BIOJestem pewna, że warto przynajmniej kilka dni obejść się bez niektórych produktów żeby nieco odtruć swój organizm i lepiej przygotować go do wiosny. Spróbujcie sami! Do dzisiejszego dania potrzebowałam pasty sezamowej. Jeśli nie macie takiej w domu możecie ją pominąć i zrobić zwykły sos tylko z oliwy, soku limonkowego i przypraw. Ale możecie też zrobić pastę tahini sami
Smaczna PyzaSmaczny pomysł na śniadanie lub na imprezową przystawkę :) Składniki 6 jajek 4 plasterki dobrej szynki majonez pasta z suszonych pomidorów pasta z oliwek 1/4 awokado sól, pieprz oliwki i … Czytaj dalej Jajka w trzech smakach
czarrna od kuchniBardzo lubię wędzonego łososia. Doskonale sprawdza się w połączeniu z jajkami. Mam dla Was dzisiaj propozycję na wielkanocne śniadanie- jajka nadziewane pastą łososiową. Robi się je bardzo szybko a do tego są efektowną ozdobą wielkanocnego stołu. Polecam, rodzina będzie zachwycona :) 7 jajek 100 g wędzonego na zimno łososia ok 2 łyżki majonezu czarny pieprz świeżo zmielony kolorowy pieprz świeżo zmielony(...)blendera. Do żółtek dodać drobno pokrojonego łososia (1 plaster zostawić do dekoracji), majonez, pieprz do smaku (sól można pominąć gdyż łosoś jest wystarczająco słony) i zmiksować na gładka masę. Pastę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówka gwiazdką i napełniać białkowe łódeczki. Pozostały plaster łososia pokroić w cienkie paseczki, zwinąć w różyczki i udekorować każde jajko. Jajka ułożyć na talerzu. Całość
Smakołyki Asiprzygotowaniu i bardzo smaczne jajka faszerowane Jajka faszerowane pastą chrzanową Składniki: jajka - 8 szt chrzan - 1,5 łyżki sól i pieprz majonez - 2 łyżki sok z buraków do koloru Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić(...)połowę. Wyjąć żółtka z białek, przełozyć do miksera, dodać chrzan i majonez, zmiksować. Podzielić masę na 2 części, do jednej dodać sok z buraków Wymieszać obydwie pasty z solą i pieprzem. Za pomocą szprycy do tortów, faszerować jajka. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement
Kuchnia Danusi