pasta - 17303 przepisów (strona:473/1154)

CARRY Z RYBY 136

Wasz ostatni w życiu "pocalunek śmierci"... hiiii...ale mam grobowy nastrój.Spróbujcie i "umrzyjcie " ze zgryzoty ,że tak mało tego było .... 50 dag.filtrów dobrej ryby 1 łyżka pasty Curry przepis tu 500 ml.mleka  1 puszka mandarynek lub 3-4 świeże  olej kokosowy do smażenia 10 dag.mrożonej fasolki zielonej drobno połamanej 4 dag.mąki sól i pieprz(...)biały **********************************************  Na patelni Rozpuścić masło,wsypać mąkę i przygotować białą zasmażkę.Dodać pastę Curry, wlać mleko i całość energicznie mieszać.Sos gotować ok.15 minut.Fasolkę ugotować w osobnym garnuszku.Po ugotowaniu sosu odprawić go solą i pieprzem białym.Filety rybne umyć i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego,oprószyć solą morską i pokroić je w kawałki.Następnie usmażyć ze wszystkich stron

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sałatka z kuskusem i granatem 145

sałatka z kuskusem i granatem. Pyszna, pożywna i kolorowa. Sałatka z kuskusem i granatem Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1/2 szklanki kaszki kuskus ok. 1 szklanki wrzątku 1 łyżeczka pasty curry 1 mała czerwona cebula ziarenka z 1/2 granata sok z 1/2 cytryny 1 łyżka posiekanej natki oliwa z oliwek EV sól Wykonanie: Kaszkę  wsypujemy do miski(...)wrzątku rozpuszczamy pastę curry, zalewamy nim kaszkę, mieszamy i przykrywamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka, wrzucamy do miski z kaszką, dodajemy ziarenka granatu, sok z cytryny, natkę, sól i oliwę. Wszystko dokładnie mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Jajka faszerowane pastą rybką z sardynek 159

przekroić na połówki. Sardynki osączyć z oleju i rozgnieść widelcem. Cebulę obrać i posiekać. Sardynki, twarożek, cebulę, pokrojone korniszony, dwa jajka z żółtkami dokładnie wymieszać do otrzymania jednolitej pasty. Przygotowaną pastą sardynkową napełnić połówki jajek, ułożyć na talerzu i ozdobić natka pietruszki

Tradycyjna Kuchnia
„Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na wiosnę", Beata Pawlikowska - recenzja 177

chemicznej cukinii będzie znikomy, a nie jak teraz (niedobrej, wodnistej i sztucznej) stosunkowo wysoki. A więc, które przepisy z proponowanych przez Pawlikowską szczególnie przypadły mi do gustu? Z pewnością pasta z bobu z awokado i kolendrą (akurat przeżywam fazę robienia past) oraz wszelkiego rodzaju propozycje przyrządzania kasz – kasza jaglana z cukinią, kasza jaglana z zielonym groszkiem, kasza quinoa z cukinią

Życie zamknięte w smaku
flaki wołowe z pomidorową nutą 146

lubczyku sól, pieprz flaki 700-800 g oczyszczonych flaków wołowych ( najlepiej już obgotowanych) 2  średnie marchewki kawałek korzenia selera 1 pietruszka (korzeń) 3 ząbki czosnku 2 łyżki pomidorowej pasty 2 łyżki masła 1 łyżka majeranku 1 łyżka domowego  maggi sól, pieprz sposób przygotowania Wołowinę na bulion myjemy i wkładamy do garnka razem z obranym selerem, cebulą, pietruszką oraz(...)przez dwie minuty na niewielkim ogniu, a następnie na patelnię dodajemy pokrojone warzywa. Teraz wszystko delikatnie solimy i pieprzymy, smażąc dalsze pięć minut. Następnie do warzyw dodajemy pomidorową pastę, całość mieszany trzymamy na patelni  przez dwie minuty i  dodajemy do flaków, razem z pokrojonym mięsem wołowym, na którym gotowaliśmy bulion.   Flaki doprawiamy majerankiem,  oraz maggi, gotując

Miód i pieprz
Hummus thats all 152

pospolitej. Występuje w wielu wariantach, jako zimna przekąska, spożywana z chlebem  pita , ale zasadniczymi składnikami są zawsze  ciecierzyca , ugotowana i utarta, zmiażdżony  czosnek ,  tahini  (pasta  sezamowa ),  oliwa  i sok z  cytryny ,  przyprawy , niekiedy  pietruszka  oraz  kmin rzymski , dokładnie razem wymieszane. Składniki: 1 puszka ciecierzycy(...)szklanka swieżo ugotowanej 1 łyżka pasty tahiny 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki lodowatej wody sok z połowy cytryny sól oliwa z oliwek natka pietruszki słodka papryka Odsączoną ciecierzycę, czosnek, tahine, sok z cytryny wrzucamy do blendera. Miksujemy. Powstaje nam gęsta masa, należy ją rozrzedzić, dolewając lodowata wodę i mieszać, tak długo aż powstanie gęsta, aksamitna masa. Gotowy hummus skropić

Lajtkraft food intolerance
Delikatna rybka w suszonych pomidorach 149

Bardzo dobra rybka, delikatna i soczysta. Zdjąć skórę, pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. W małej miseczce wymieszać pastę z suszonych pomidorów,jogurt i posiekany koperek, zostawić troszeczkę do obsypania z góry. Obłożyć łososia od spodu i z góry przygotowaną pastą. Włożyć rybkę do żaroodpornego naczynia, na górę rozłożyć kawałeczki masła i obsypać pozostałym koperkiem. Wstawić

Kuchnia Pokoleń
domowy humus 121

składniki: 200 g ciecierzycy, suchej 100 g pasty tahini sok z 1/4 cytryny 2 ząbki czosnku 75 ml wody sól, pieprz opcjonalnie: oliwa z oliwek kumin wykonanie: Ciecierzycę przepłukujemy, zalewamy wodą i pozostawiamy na noc do namoczenia. Na drugi dzień dolewamy wody, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy wodę, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, pastę tahini

Domowy Smak Jedzenia
Curry z łososiem, krewetkami, batatem na oleju rzepakowym z cytrynowym ryżem 131

Curry to danie na bazie pasty curry, mleka kokosowego z dodatkiem pomidorów. Często curry występuje z kurczakiem lub owocami morza. Nigdy jednak nie spotkałam tego dania z dodatkiem łososia lub innej ryby. Długo duszone danie z dodatkiem batata i papryki uwieńczone zostało cytrynowym ryżem, by całość utrzymać w formie lekkiego i orzeźwiającego dania. Jako dodatek świetnie sprawdzi się również pita(...)pietruszki Ryż gotuję w podanej ilości wody. Na oliwie smażę posiekaną cebulkę oraz czosnek. Dodaję pokrojoną w paski paprykę oraz batata pokrojonego w kostkę. Dokładnie mieszam i dodaję pastę curry. Całość duszę chwilę i wlewam bulion i mleko kokosowe. Gotuję 8-10 minut i wlewam passatę pomidorową. Na małym ogniu duszę potrawę jeszcze kilka minut. W tym czasie obieram

Mango Papaja
Hummus klasyczny 113

Potrawa wymyślona według legendy przez sułtana Saladyna, choć jej autorstwo przypisują sobie zarówno Libańczycy i Izraelczycy. Uwielbiana nie tylko przez wegetarian i vegan. Niby zwyczajna pasta z ciecierzycy ale o niezwykłym smaku : Składniki: 200 g ciecierzycy, 1 ząbek czosnku, 1/2 dużej cytryny, 2 łyżki sezamu, 1 łyżka oleju z sezamu (lub jakiegoś innego roślinnego), oliwa do polania przed podaniem, sól(...)posypujemy przyprawą wedle upodobania. Na środek dodajemy resztkę niezmiksowanej ciecierzycy i posiekaną natkę pietruszki.   Przydatne: Podajemy z chlebkami arabskimi, papryką, pepperoni i oliwkami lub używamy jej jako pasty do chleba. Najlepiej pozostawić ciecierzyce w wodzie na całą noc – kiedy chcemy ugotować ją rano albo w południe lub tak jak w moim przypadku – na cały dzień

rozgotowana
Słonina z soli szpikowana i natarta czosnkiem w przyprawach 217

robimy czubatym nożem dziurki w słoninie na czosnek i wciskamy go tam i tak cały płat robimy jak gęsto ? ja dawałem co 3-4 cm. Następnie robimy pastę którą będziemy nacierać słoninę wyciskamy czosnek przez praskę dodajemy przyprawy przyprawy dowolne łyżkę oleju i wcieramy taką pastę w słoninę. Można też inaczej słoninę nacieramy czosnkiem i posypujemy dowolnymi przyprawami. Teraz

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pasta z mielonki, jajek i żółtego sera + film 324

Pyszne smarowidło do pieczywa czyli pasta z mielonki, jajek i żółtego sera to ciekawe połączenie składników, które tworzy oryginalną kompozycję smakową i jest bardzo prostym oraz szybkim w przygotowaniu pomysłem na urozmaicenie śniadaniowych propozycji.   składniki na około 600 g pasty 250 g mielonki 150 g żółtego sera 2 jajka ugotowane na twardo pęczek szczypiorku szczypta czarnego pieprzu 3 łyżki

Smakowite Dania
Chrupkie śniadanie z pastą z tuńczyka z dodatkiem kiełków rzodkiewki 177

Śniadania... jak ja lubię czasem wstać i "natchniona" porannym głodem wejść do kuchni, by przygotować coś pysznego. Dziś proponuję Wam chrupkie śniadanie z pastą z tuńczyka z dodatkiem kiełków rzodkiewki. Uwielbiam ryby, dlatego często towarzyszą mi one o poranku, ale przygotowuję je również na kolację, a nawet obiad. Spróbujcie. Szybko, smacznie i zdrowo. Składniki: 2 puszki tuńczyka w kawałkach(...)wkładamy całego tuńczyka w kawałkach wraz z sosem. Dodajemy majonez, ketchup, dokładnie mieszamy widelcem. Następnie dodajemy 3 łyżki kiełków rzodkiewki, znów mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem, próbujemy smak. Pastę nakładamy na ulubione chrupkie pieczywo. Na wierzch każdej kromki układamy 2-3 plastry czerwonej szpiczastej papryki i odrobinę miksu sałat. Podajemy. Smacznego

Słodkie okruszki
Pieczony kurczak na butelce z piwem 99

końcu zrobiłam i ja, wyszedł przepyszny a tak chrupiącej skórki chyba nigdy nie jadłam.  Pieczony kurczak na butelce z piwem Składniki: - 1 kurczak - 1 piwo - 1 łyżka czerwonej pasty carry -  1 łyżka majeranku Przygotowanie: Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy pastą carry i majerankiem całego kurczaka łącznie ze środkiem, odstawiamy na ok. 2 godziny w chłodne miejsce. Piwo myjemy, usuwamy

Kulinarne życie
Pasta paprykowa 139

Pierwszy raz spróbowałam tej pasty w Warszawie i tak mi posmakowała, że musiałam ją zrobić sama. Dzięki temu mam zapas na całą zimę, a przy tylu słoikach zawsze można komuś sprezentować. Jest idealna do kanapek i mięs. Pasta paprykowa Składniki: - 3 kg papryki - 2 główki czosnku - 1,5 szklanki oleju - 2 szklanki cukru - 0,5 łyżeczki chili - 3 płaskie łyżeczki

Kulinarne życie