pasta - 16803 przepisów (strona:482/1121)

Pita pełnoziarnista nadziana wiosną ! 193

więcej tak to wygląda ... Następnie odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wkładam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 20 minut. "Nadzienie" pity Składniki: 1 łyżeczka pasty z suszonych pomidorów; 50 g usmażonej piersi z kurczaka w bazylii, pieprzu cayenne oraz 2 ząbkach czosnku; 10 g sera feta; 2 rzodkiewki; garść rukoli. Gotową, przestygniętą pitę kroję(...)pół i środek smaruję pastą. Następnie kładę ser, gotową pierś, plasterki rzodkiewki i na końcu garść rukoli.  Smacznego ! Miłego

Życie na widelcu
Jajka nadziewane czosnkiem niedźwiedzim 97

pierwszej kolejności :-). W ten oto sposób w naszej kuchni stoi w wazonie piękny bukiet czosnku, który przez najbliższe dni będę wykorzystywać do różnych dań. Dzisiaj pierwsza propozycja - jajka nadziewane pastą z czosnkiem niedźwiedzim. Cudownie zielony kolor, pyszny smak, idealna na dobry początek dnia. Ze wszystkich składników można również przygotować pastę, białka zblendować razem z pozostałymi składnikami i posmarować nią chleb

Pora coś zjeść
Hawajska (for) Margherita, kebab-gyros i wiejska przyjemność, czyli kolejne święto pizzy pod naszym dachem ;) 136

zalewy zioła prowansalskie bazylia chili mielone Jako, że nie pierwszy raz opisuję pizzowe ucztowanie nie chcę się powtarzać i zaśmiecać cyber - przestrzeni. Tu znajdziesz sposób na przygotowanie ciasta . Pastę pomidorową do posmarowania ciasta przyrządzamy poprzez utarcie wszystkich składników z koncentratem pomidorowym. Sos słodki chili idealnie komponuje się z koncentratem pomidorowym. Przed smarowaniem ciasto nakłuwamy widelcem bądź wykałaczką. Dodatki szykujemy wedle(...)sumie zawsze kiedy razem ją przyrządzamy moja rola ogranicza się do wyrobienia ciasta i pozmywania połowy "garów" (niestety). Pizza hawajska to po prostu poezja - połączenie, sera, pasty pomidorowej, ziół i szynki z nutą słodyczy ananasa.... mniam! To była prawdziwa uczta. Na dwa dni nawet. I zdania nie zmienię - pizza domowej produkcji jest o niebo lepsza niż ta zamawiana. Jedyną przewagą

Kuchnia po mojemu
Placek po góralsku - pizzowy przysmak Taty 151

dodatki: ok 40 dag tartego sera żółtego 1 kulka mozarelli kilkanaście plastrów sera wędzonego dobrego gatunku (najlepiej prosto od górala) konfitura z żurawiny 1-2 laski kabanosa (opcjonalnie) pasta pomidorowa sos czosnkowy Przygotowanie: Pokruszone drożdże zasypujemy cukrem i solą. Dodajemy olej i mieszamy dokładnie z ciepłą (niegorącą  wodą). Wlewamy do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto. Dosypujemy stopniowo mąkę(...)wielkością do posiadanych blaszek. Blaszki smarujemy masłem lub oliwą i oprószamy mąką. Ciasto nie wymaga czasu na rośnięcie - im dłużej będzie stało, tym bardziej bułowate i grube wyrośnie. Smarujemy pastą pomidorową. Posypujemy żółtym serem. Rozkładamy na nim plastry sera wędzonego, na które wykładamy po małej "kuleczce" konfitury z żurawiny. Gdzieniegdzie rozkładamy pokruszoną mozzarellę. Ewentualnie kładziemy pokrojonego w plastry kabanosa. - jeśli

Kuchnia po mojemu
Jaglanka o smaku chałwy z bananem 100

przepis jest właśnie dla Was :) Niestety, sklepowa wersja tego przysmaku jest bardzo kaloryczna, obfituje w sztuczne dodatki takie jak cukier, a także utwardzone tłuszcze. Nic ciekawego :) Wspominałam już o paście sezamowej tahini, która ma wiele zastosowań zwłaszcza w kuchni wschodniej. Ostatnio upodobałam sobie dodawanie jej do potraw na słodko. Przygotowywałam już  owsiankę o smaku chałwy, a teraz zapraszam(...)pyszną jaglankę z dodatkiem plasterków banana :) Składniki: 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej pół szklanki mleka 1 łyżeczka pasty sezamowej tahini kupnej lub z tego przepisu 1/2 łyżeczki miodu plasterki banana   Kaszę umieścić w garnku, wlać mleko i zagotować. Dodać tahinę i miód, gotować ok 4 minuty, wymieszać.  Przełożyć do miseczki i podawać z plasterkami banana. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Zupa krem kokosowa z cukinią, krewetkami i kukurydzą 98

smaki lubię najbardziej: Zupa krem czosnkowa z cukinią, krewetkami i kukurydzą SKŁADNIKI:   200 g krewetek 1 cebula 1 cukinia pół litra bulionu warzywnego kukurydza z puszki łyżka zielonej pasty  carry 50 ml mleka kokosowego 2 ząbki czosnku sos sojowy, oliwa, sól, pieprz, papryka chilli Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną cebulęi podsmaż chwilę, dodaj cukinie pokrojone w plasterki(...)zalej wszystko bulionem i gotuj aż cukinia zmięknie.Wrzuć połowę puszki kukurydzy oraz krewetki. Po chwili dodać pastę curry i mleczko kokosowe zmiksowane z pozostałą kukurydzą oraz zgniecione ząbki czosnku. Dopraw do smaku sosem sojowym. Gotować jeszcze 5-10 minut. Świetna domowa egzotyczna zupka Smacznego

MarciochaKucharzy
Halászlé węgierska paprykowa zupa rybna 138

pomidory   2 duże cebule   1 marchewka   1-2 ząbki czosnku   łyżka stołowa słodkiej papryki w proszku   sól, pieprz   Eros Pista- ostra pasta paprykowa natka pietruszki Ryby pokroić w średnie kawałki i wrzucić razem z głowami i ogonami do zimnej, osolonej wody (ok. 2-2,5 litra). Po zagotowaniu wody, gotować do miękkości(...)minut. Następne w garnku powinny wylądować pokrojone pomidory. Odcedzone ryby przebrać (tzn wyrzucić niejadalne części- głowę ogony płetwy, ości) i dodać do zupy. Zupę najlepiej doprawić oryginalną węgierską pastą paprykową.  W każdym talerzu powinien znaleźć się ładny kawałek ryby. Zupę można posypać świeżą natką pietruszki. Pyszne wspomnienie wakacji

MarciochaKucharzy
Leczo z patisona 132

patisona SKŁADNIKI: 2 patisony papryka biała papryka czerwona 4 pomidory 2 cebule 2 kiełbasy 2 łyżki oleju  sól, pieprz, oregano, lubczyk, bazylia 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pasty paprykowej W rondlu z grubszym dnie podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Następnie dorzucamy pokrojoną kiełbasę,podsmażamy do zarumienienia. A po kilku minutach kolejno pokrojone warzywa: patisony(...)paprykę, pomidory Dusimy wszystko na nie dużym ogniu, dodajemy przyprawy. A na sam koniec łyżkę ostrej pasty paprykowej. Leczo będzie gotowe, kiedy warzywa zmiękną i całość się lekko zagęści. Do lecza idealnie pasuje podpieczona bułeczka:) Smacznego

MarciochaKucharzy
Paella mixta z langustynkami i kurczakiem 129

krewetek 1 pierś kurczaka   2-3 ząbki czosnku   zielony groszek z puszki   3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka ostrej papryki w paście   1/3 szklanki białego wina   1 puszka pomidorów z puszki oliwa, natka pietruszki, sól, kurkuma   Najlepiej zacząć od oczyszczania langustynek. Trochę to trwa... trzeba przeciąć ich brzuszki wzdłuż(...)zarumienienia. Dodać paprykę, groszek, czosnek i pomidory, dodać szczyptę soli i smażyć dalej przez około 7 minut, co chwilę mieszając. Dodać paprykę w proszku (słodką  oraz ostrą w paście), wlać białe wino, wymieszać i gotować przez około 2 minuty aż wino wyparuje. Wlać bulion, wymieszać i zagotować. Następnie włożyć obrane langustynki lub krewetki, wymieszać. Na wierzch położyć kilka całych

MarciochaKucharzy
Zupa krem dyniowo- paprykowa 131

koniec wakacji... trochę jesiennie  Zupa krem dyniowo- paprykowa SKŁADNIKI:   1 dynia hokkaido 3 czerwone papryki 1 łyżeczka pikantnej pasty paprykowej 1 łyżka ajvaru 1 cebula 500 ml bulionu warzywnego   2 łyżki oliwy 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, tymianek Dodatki: ser feta, tarty parmezan, kawałki pieczonej papryki, prażony słonecznik  Dynię pokroić na połówkę i wydrążyć(...)pokrojona w kostkę, na koniec dodać wyciśnięte dwa ząbki czosnku. Zeszkloną cebulę włożyć do pojemnika stojącego blendera, dodać dynię (można obrać), paprykę (1-2 kawałki zachować do dekoracji), łyżeczkę pasty paprykowej i łyżkę ajvaru. Zmiksować dodając gorący bulion. Jeśli jeszcze trzeba doprawić.  Podawać z serem feta, parmezanem, słonecznikiem oraz kawałkami pieczonej papryki Smacznego

MarciochaKucharzy
Pasta z cieciorki z Jalapeno 158

Kochani po weekendzie :) Dzisiaj szybko, bo mamy dużo zajęć. Wspaniała pasta z ciecierzycy z dodatkiem papryczek jalapeno. Lubicie ostre pasty ? Jeśli tak to będzie Wam smakowała. Potrzebne będzie : 1 puszka cieciorki 5-6 plasterków konserwowej jalapeno 5 pomidorów suszonych 3 ząbki czosnku sok z cytryny łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka pestek dyni pieprz, sporo suszonej bazylii Wszytko razem miksujemy

vegetanie
Schab z ziemniakami i kolendrą. 138

solą do smaku. Schab opłucz, osusz, usuń białą błonkę i ponacinaj na porcje, ale nie do końca. Zostaw około 1 cm mięsa niedokrojonego.  Cały schab natrzyj przygotowaną wcześniej pastą z ziół. Schab zwiąż wzdłuż bawełnianym sznurkiem. Posmaruj resztą pasty. Włóż do żaroodpornego naczynia, podlej olejem. Obrane i opłukane ziemniaki ( duże ziemniaki przekrój na mniejsze kawałki ) ułóż obok schabu. Dopraw

Przepisy i porady kulinarne
Pasta z makreli 183

Najprostsza pasta do pieczywa. Nam kojarzy się z dzieciństwem i domem rodzinnym.     Składniki: -wędzona makrela -cebula -olej -pieprz Makrelę pozbawiamy skóry i ości. Dzielimy na drobne kawałki. Cebulę kroimy w drobniutką kostkę. Cebulę dodajemy do makreli. Dodajemy pieprz, skrapiamy olejem i dokładnie mieszamy. Pasta najlepiej smakuje po kilku godzinach. Smacznego

Maminek kulinarny
Koktajl mango-tahini 126

Już jakiś czas temu obiecałam sobie koktajl z dodatkiem pasty sezamowej. Słowa dotrzymałam dziś rano, choć początkowo zamysł był nieco inny. Pierwotnie koktajl miał powstać jedynie na bazie tahini i banana. Jednak po spróbowaniu stwierdziłam, że to nie jest to - smak był za bardzo mdły. Ostatnią deską ratunku okazało się wygrzebane z zamrażarki mango. Jego dodatek świetnie komponuje się(...)koktajl okazał się być aksamitną, kremową, gęstą owocowo-chałwową rozkoszą. Składniki: 2 szklanki roślinnego mleka (u mnie ryżowe waniliowe) 2 dojrzałe banany 1 mango (mrożone lub nie) 2 łyżki pasty tahini 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie) Wszystkie składniki, poza syropem, wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę. Spróbuj. Jeżeli koktajl wydaje Ci się zbyt mało słodki, dodaj syrop

Roślinna - blog wegański
Zapiekane naleśniki z indykiem po meksykańsku 255

mięsa mielonego z indyka 1 łyżka masła klarowanego 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka pomidorów 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczkę pasty węgierskiej 1 łyżeczka bazylii, tymianku, oregano,ziół  prowansalskich, papryki słodkiej sól i pieprz do smaku 150 g sera żółtego startego  ( może być gouda) szczypiorek do dekoracji Wszystkie składniki znajdziesz tutaj(...)rozgrzanej patelni rozpuść masło i smaż mięso, następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i sprasowany czosnek. Wszystko podsmażaj ok 5 minut, dodaj puszę pomidorów i pastę węgierską, delikatnie osól. Dodaj zioła, opłukaną czerwoną fasolę i kukurydzę. Wysmażaj, aż farsz stanie się gęsty, wtedy dopraw do smaku. Delikatnie ostudź. Na każdego naleśnika nałóż po 2 łyżki farszu

Niezły Młynek