pasta - 16803 przepisów (strona:491/1121)

Orientalne ciastko francuskie w sosie Barbie :) 154

krewetek koktajlowych 1 papryka czerwona 150 g suszonych pomidorów nadziewanych serem w oleju 1 świeża papryczka chili 3 ząbków czosnku 1 mała cytryna natka pietruszki 1 łyżka zielonej pasty curry 100 g pieczarek 200 g sera gorgonzolla  ciasto francuskie - juz gotowe :) 150 g jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu 200 g dżemu może być jagodowy lub z aronii kiełki brokuła(...)kroimy w drobna kostkę. Krewetki płuczemy w bardzo gorącej wodzie. Suszone pomidory kroimy w paski i pozostały olej dodajemy do mieszanki. Mieszamy wszystko razem wraz z łyżką zielonej pasty curry. Całość przekładamy do głębokiej patelni i smażymy/gotujemy ok 20 minut na dużym ogniu. Gdy odstawimy naszą mieszankę z ognia dodajemy do niej sok z cytryny i 3 wyciśnięte ząbki

ClauditteMissCooking
Bagietka z pastą pomidorową- bo "kepucz" jest bleee 80

pomidor 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka przypraw: oregano, bazylia i rozmaryn 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Bagietkę przecinamy na 3 części. I każdą nacinamy. Każde nacięcie wypełniamy, smarujemy pastą (oliwa, 1/2 pomidora i przyprawy, mieszamy razem na pastę używając blendera). Bagietka z wierzchu smarujemy lekko masełkiem i siup do piekarnika. 200 stopni, góra i dół 15 minut

ClauditteMissCooking
Roladki z suszonymi pomidorami. Amore Pomidore. 114

piersi z kurczaka 1 opakowanie szynki parmeńskiej w plastrach (w opakowaniu około 10 plastrów) 1 łyżka condicarne piccante- rosmarino, aglio, basilico, sale, origano, peperocino 1 łyżka condimento per pasta alla tartufata- patate, cipolla, sale, prezzemolo, fungi porcini, olive, farina di riso 1 płaska łyżeczka Aglio e Peperoncino- Italian Seasoning for pasta with garlic, chili, onions, basil, oregano, parsley kilka kropki

ClauditteMissCooking
Delikatna pomidorowa 108

SKŁADNIKI porcja rosołowa włoszczyzna ziele angielskie liście laurowe lubczyk natka pietruszki pasta pomidorowa w tubce makaron razowy rurki Lubella Przygotowanie: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Także każdy chyba  z nas wie jak ugotować rosół (gotujemy powoli, zupa ma pyrkolić) :) wywar może być gorący. Najważniejsze by warzywa były pokrojone w kostkę. I po ugotowaniu pozostawić(...)wywarze. Do wywaru pod koniec dodaję pastę pomidorową. Zupę zabielam dopiero podczas podawania jeżeli ktoś ma ochotę

ClauditteMissCooking
Hummus z awokado i kolendrą 169

przygotowany na bazie przepisu na gładki hummus (tu przepis) . Pyszny jak zawsze :) Czas przygotowania: 10 minut + 1 godz. gotowanie + 12 godz. moczenie Składniki: 1/2 szklanka suchej ciecierzycy, 1/3 szklanka pasty tahini, 4 łyżki soku z limonki, 4 duże ząbki czosnku, 2 awokado, świeża kolendra, 1 łyżeczka sody, zimna woda, sól, olej rzepakowy tłoczony na zimno, pieprz Cayenne lub ostra(...)malaksera (można odłożyć kilka całych ziaren do przybrania). Dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, tahinę, sok z limonki i sól. Miksować ok. 3 minuty na gładką masę.   Żeby otrzymać pastę o aksamitnej konsystencji trzeba do zmiksowanej masy dodać ok. 1/5 szklanki lodowatej wody, dodając ją stopniowo nie przerywając miksowania. Po kolejnych 2 minutach dodać miąższ awokado, miksować na gładką masę

SzczyptaSmaQ
Walentynkowa zupa gulaszowa 111

pewnością druga połowa wyhaftowanego ręcznie serca nawet nie zauważy, ale zupkę na 100% zapamięta:-) Składniki: 280 g łopatki bez kości 150 g kiełbasy jałowcowej 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki pasty paprykowej ostrej 2 łyżki smalcu sól, pieprz, tymianek, słodka papryka kminek mielony 2 listki laurowe 2 cebule 1 czerwona papryka opakowanie pomysłu na Węgierską zupę gulaszową Winiary 300 g ziemniaków(...)malutkich garść żółtej fasolki szparagowej Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę lub paski, kiełbasę w krążki. Przełożyć do miski i przyprawić szczyptą soli, pieprzu, tymianku, pastą paprykową i wcisnąć czosnek, wymieszać i odstawić na 30 min. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę w nieduże słupki, fasolkę ugotować w osolonym wrzątku dosłownie 2 min ( tak żeby nie była za miękka ). Na patelni roztopić

Gaździnka warzy
Spaghetti z mięsem i selerem naciowym 96

cebula 100 g makaronu 2 łodygi selera naciowego pęczek szczypiorku pół żółtej papryki 2 ząbki czosnku kilka czarnych oliwek só l, pieprz szczypta tymianku i imbiru łyżeczka ostrej pasty paprykowej 2 łyżki śmietany  1 łyżka sera Ricotta opcjonalnie do udekorowania Gorgonzola Przygotowanie:   Na patelni roztopić masło i podsmażyć na nim mięso, przyprawić i dodać drobno pokroj oną cebulę(...)Dodać wszystk o do mięsa i chwilę smażyć. Śmie tanę wymieszać  z Ricottą i dodać do mięsa ( w razie potrzeby doprawić ) . Dobrze wszystko połączyć i na koniec dodać pastę paprykową. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, wymieszać z e sosem, posypać szczypiorkiem i Go rgonzolą...... Smacznego

Gaździnka warzy
Szybkie danie z ryżu, kurczaka i mrożonych warzyw 329

zabiegany. U mnie to był wyjątkowo zabiegany dzień :) składniki * 1 opakowanie mrożonych warzyw (brokuł, marchewka, kukurydza) * 1 saszetka kolorowego ryżu (100 g) * 1 filet z kurczaka * 1 łyżeczka czerwonej pasty curry * sól, pieprz * pieprz cayenne * zioła prowansalskie     Sposób wykonania Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu . Fileta z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. W garnku z grubym(...)dnem rozgrzać nieco oleju, wrzucić mięso i podsmażyć, dodać pastę curry, chwilę podsmażyć, dodać warzywa mrożone, podsmażyć do momentu, aż puszczą wodę, dodać przyprawy, przykryć pokrywką i na delikatnym ogniu dusić miękkości warzyw (tak aby były al dente). Następnie dodać ryż, wymieszać (w razie potrzeby podlać niewielką ilością przegotowanej gorącej wody) i doprawić do smaku

Mix smaku
Zakwas żytni 119

chlebek, zapraszam:)  Dzień I: 200 gram mąki żytniej razowej typ 2000 200 gram przegotowanej ciepłej wody Wykonanie: Mąkę i wodę umieszczamy w dużym słoiku i mieszamy na gładką pastę. Słoik przykrywamy ręcznikiem papierowym i pozostawiamy na 24 godziny w ciepłym miejscu. Dzień II: 100 gram maki żytniej razowej typ 2000 100 gram wody 100 gram mieszanki z 1 dnia(...)resztę wyrzucamy albo przekazujemy dalej, ja nie wyrzucałam i też jest ok) Wykonanie: Mąkę, wodę i miksturę z dnia pierwszego mieszamy na gładką pastę i pozostawiamy przykryte ręcznikiem papierowym na 24 godziny w ciepłe miejsce. Dzień III, IV,V,VI, 100 gram mąki żytniej razowej typ 2000 100 gram wody 100 gram mikstury z poprzedniego dnia Wykonanie: Miksturę z poprzedniego

Krakowskie smaki Ani
Mój idealny hummus ;) 131

Pierwszy hummus, który robiłam to TEN . Był pyszny, bardzo smaczny. Sam hummus bardzo mi zasmakował, dlatego postanowiłam przyrządzić go ponownie. Jednak tym razem, zmieniłam proporcję i nie pożałowałam pasty sezamowej, dzięki czemu hummus stał się jeszcze smaczniejszy! To najlepszy hummus jaki robiłam! Tak, tak, wiem, że robiłam go dopiero drugi raz :D . Ten przepis na pewno zostanie ze mną(...)daję ok. 40 minut gotowania.  Z sezamu przygotuj tahini. Przepis TUTAJ . Ugotowaną ciecierzycę odsącz z wody, ale jej nie wylewaj! Do malaksera wsyp ugotowaną cieciorkę, dodaj przygotowaną pastę tahini, wyciśnięty ząbek czosnku i wszystkie pozostałe składniki. Miksuj do uzyskania gładkiej, bezgrudkowej konsystencji

Zdrowie na języku :P
ROLADKI Z BAKŁAŻANA I PASTĄ Z PESTEK SŁONECZNIKA I DYNI 135

afrodyzjak... Walentynki się zbliżają wielkimi krokami, także można wykorzystać na kolację randkową :-) Składniki:  bakłażan łyżka jasnego ostu winnego  sól, pieprz oliwa  gałązka pietruszki lub oregano  pasta z pestek dyni i słonecznika  Sposób przyrządzenia: Bakłażan umyć, pokroić wzdłuż na plasterki obieraczką do warzyw lub ostrym nożem ( uwaga na palce), posypać solą, odstawić na ok. 10 min.Gdy(...)puści sok, opłukać, osuszyć. Wymieszać oliwę, ocet winny, sól, pieprz i zamarynować bakłażana. Odłożyć na kolejne 10 min. Następnie usmażyć na patelni grillowanej. Na przestudzone plastry warzywa nałożyć pastę - przepis  tu , zwinąć w roladki. Ułożyć na talerzu, ozdobić pietruszką lub oregano. Kupić wino i spędzać fantastycznie czas

pieprzny smaczek
Sushi: Maki z pieczonym łososiem 304

Dodatki do sushi: sos sojowy do maczania sos teriyaki lub kabayaki do polania (można pominąć, na dole postu jak zrobić kabayaki) sezam (można pominąć) wasabi (można pominąć, to ostra pasta) marynowany imbir (można pominąć, ja za nim nie przepadam) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g specjalnego ryżu do sushi 1 opakowanie (6 szt.) suszonych alg morskich(...)serek Philadelphia sos sojowy do maczania sos teriyaki lub kabayaki do polania (można pominąć, na dole postu jak zrobić kabayaki) sezam (można pominąć) wasabi (można pominąć, to ostra pasta) marynowany imbir (można pominąć, ja za nim nie przepadam)'; document.write(" "); Ryż do sushi można przyrządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu, ja robię go z wykorzystaniem wskazówek, które znalazłam kiedyś w książce

Poezja smaku
Dwie pasty z awokado 153

manganu, żelaza, cynku, fosforu oraz witamin A, B2 i B3 Do tego wszystkiego trzeba jeszcze dodać błonnik. To "kopalnia" tłuszczy nie nasyconych Awokado jest po prostu zdrowe i przepyszne. Pasta pierwsza - Awokado z kolendrą potrzebujemy: - 1 awokado - sok z cytryny - sól, pieprz - garść kolendry Awokado umyć i obrać. Razem z kolendrą wrzucić do pojemnika i z przyprawami zblendować na jednolitą(...)masę. Można zjadać na zimno np. z chlebem lub na ciepło z makaronem. Pasta druga - Awokado z jajkiem  (coś w stylu guacamole) potrzebujemy: - 1 awokado - 1 jajko ugotowane na twardo - kilka pomidorków koktajlowych (bez ziaren) - sól, pieprz - sok z cytryny Akokado umyć, wypestkować i rozdusić widelcem. Z pomidorów pozbyć się pestek i pokroic w drobną kostkę. Jajko pokroić

Szybko Tanio Smacznie
Na powrót. Ciepły i pachnący domem. Chleb. 151

wiecie, że wypiekany jest od ponad 12 tysięcy lat?! Najstarszy chleb, jaki udało się znaleźć archeologom pochodzi z Krety i liczy ponad 6100 lat. Prawdopodobnie pierwszy chleb miał postać pasty powstałej ze zmieszania zbóż i wody. Jak to się stało, że powstała? Do dziś nie wiadomo czy pasta została zrobiona celowo czy była dziełem przypadku. Wiemy za to, że pierwsze

KUCHARNIA
Chaos i róg obfitości. Bread cones. 121

owinięcia ciasta wokół foremki do rurek i upieczenia rożków, które można nadziać czym tylko mamy ochotę.   Bread cones idealnie nadają się na karnawałowe przyjęcia - jeśli przygotujecie kilka rodzajów past lub sałatek, goście chętnie będą sami nadziewali rożki i komponowali swoje ulubione przekąski. To także świetna propozycja na przyjęcie dla dzieci - możecie zamienić te bułeczki na lubiane przez dzieciaki(...)jajkiem z mlekiem oraz posypać sezamem lub makiem.  Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, lekko przestudzić i usunąć metalowe foremki. Nadziewać dowolną pastą, sałatką czy zamienić w fantazyjnego hot-doga:) Smacznego! *cytaty pochodzą z Mitologii Jana Parandowskiego oraz Mitów Greckich dla dzieci i młodzieży **pomysł na bułki-rożki pochodzi z tej strony (klik

KUCHARNIA