pasta - 16803 przepisów (strona:494/1121)

Zielone curry z kurczakiem 142

Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka 2 cebule 1 brokuł 2 puszki mleka kokosowego 4 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 1 łyżka sosu rybnego 1-1,5 łyżeczki zielonej pasty curry sól, pieprz garść orzeszków ziemnych pęczek szczypiorku 2 łyżki oleju 100-200 g ryżu jaśminowego szczypta kurkumy Wykonanie: Kurczaka kroimy w paski zaś cebule kroimy w półkrążki(...)patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego pastę curry. Chwilę podsmażamy, po czym dodajemy kurczaka z cebulą. Całość smażymy do momentu, aż kurczak będzie gotowy. Do kurczaka dodajemy sos rybny, starty na drobnych oczkach imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy, po czym dodajemy różyczki brokuła i mleko kokosowe.  Całość dusimy do momentu aż brokuły będą miękkie

IMPRESJA SMAKU
Pikantna pasta z awokado 126

Fantastyczna pasta z jajek, awokado, aromatycznym czosnkiem, kurkumą z chili- dla pikanterii, a przede wszystkim dla zdrowia! Szybka i prosta w przygotowaniu- jak to z pastami bywa :)  Fantastyczna alternatywa dla wędlin na kromce chleba i bardzo, baaardzo zdrowa, bo oprócz korzyści zdrowotnych dla naszego mózgu, serca, oczu i płodu, to posiada również właściwości antyrakowe- ważne dla Panów (pomaga chronić

Kraina Miodem Płynąca
Zupa misz-masz z nutką orientu 173

cytrynowej łodyżki świeżej kolendry Zupa: 2 pietruszki pół selera 4 marchewki 300 g dyni kilka pieczarek zielona fasolka szparagowa skórka otarta z cytryny sos rybny do smaku kasza jaglana pasta miso Wykonanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy wywar. Ja wykorzystałam duży garnek (ok 8 l), ale oczywiście możecie użyć mniejszego naczynia. Do garnka wkładamy mięso, np. korpus z kurczaka, liście laurowe(...)dodaję do zupy. Przed końcem gotowania do zupy dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz ewentualnie zieleninę (u mnie kilka listków świeżej mięty). Po nałożeniu do miseczek zupę doprawiamy pasta miso. Podajemy posypaną pekińską kapustą i sezamem. Smacznego

Taste Of My Day
Warzywny misz masz z czerwoną pastą curry 136

kostkę 2cm 400g brokółowych różyczek (lub kalafior) 1,5 białej cebuli (180g) pokrojonej w ćwiartki i 0,5cm kawałki 200g cieciorki do przygotowania (lub puszka cieciorki) 3 łyżeczki czerownej pasty curry z ( przepis tutaj ) puszka krojonych pomidrów (świeże należy spażyć i zdjąć skórkę - 400g) 300ml wody olej do smażenia po 1 łyżeczce śmietany lub jogurtu naturalnego do podania Sposób przygotowania(...)nich brakuły zagotować i trzymać na ogniu kolejne 3 minuty. Warzywa odcedzić. W garnku lub na patelni rozgrzać olej. Smażyć cebulę 4 minuty aż zmięknie. Dodać ziemniaki, brokuły i pastę curry. Smażyć 2 minuty. Dodać pomidory, wodę i cieciorkę gotować kolejne 5 minut.  Jeśli ziemniaki się rozpadają to nawet dobrze, bo zagęszczą sos. Można specjalnie część rozgnieść widelcem. Podawać

W kuchni wieczorem
Spring rolls z tofu 153

pieprz do smaku, szczypta ostrej papryki, curry i imbiru do zamarynowania tofu. Sos do sajgonek: 10 łyżki octu ryżowego, 1 łyżeczka cukru pudru, 3 łyżki wody, 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry. Przygotowanie: Tofu pokroić w słupki i zamarynować w marynacie z sosu sojowego,curry, imbiru i ostrej papryki i odstawić na 10-15 minut do lodówki. Warzywa pokroić w słupki(...)także natkę pietruszki. Następnie zawijamy i gotowe! Sos Sajgonki możemy podawać z sosem kupionym w sklepie, ale lepszy będzie ten zrobiony samemu. Wodę mieszamy z cukrem, dodajemy ocet i pastę curry.  Smacznego

Pełna Lodówka
Indyjska potrawka z serem paneer 164

słoiczka pomidorów (ok 150 g wraz z zalewą) kilka daktyli, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki jogurtu, 3 łyżki śmietany (12 lub 18 %), 1 łyżka oleju, 1 łyżeczka czerwonej pasty curry, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1/4 łyżeczki kurkumy, szczypta mielonej kozieradki i liści kolendry, sól i pieprz. Przygotowanie: 1) Marchewkę i paprykę kroimy w słupki, cebulę w piórka, ser paneer(...)dusimy przez 10 minut. 3) Dodajemy namoczone i pokrojone daktyle oraz pomidory. Jeśli nie macie takich pomidorów dodajcie szczyptę cynamonu i odrobinę imbiru (może być świeży).  4) Dodajemy pastę curry, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy. 5) Dodajemy 1/2 szklanki wody i dusimy przez kolejne 10 minut. 6) W małej miseczce bądź kubku mieszamy dokładnie jogurt ze śmietaną

Pełna Lodówka
Wiosenna pasta jajeczna 114

Sezon na jajka gotowane na twardo trwa. Jeśli tak jak ja lubicie zjeść jaja na twardo w postaci nieco innej proponuję Wam spróbować przygotować pastę do kanapek. Ta konkretna jest szybka w przygotowaniu i można uszykować jej nieco więcej niż tylko na jedno śniadanie dla dwóch osób. Nadaje się ona do przechowywania w lodówce do 3 dni. Składniki: 2 jaja

Pełna Lodówka
Pesto z zielonych szparagów 119

warto przygotować oprócz klasycznego ugotowania na parze i podania ich z sosem holenderskim? Otóż jednym z rozwiązań jest pyszne zielone pesto, które nadaje się zarówno do kanapek, jako pasta, ale świetnie będzie się również komponowało z makaronem jako danie obiadowe. Gwarantuję Wam, że będziecie rozkoszować się delikatnym smakiem tego pesto. A zatem zapraszam do degustacji! Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów

Pełna Lodówka
Zupa krem z pieczonej papryki z grzankami 189

Danie z pieczoną papryką chodziło za mną już od dłuższego czasu. Najpierw myślałam o paście do kanapek, ale jestem ostatnio przejedzona pieczywem wszelkiej maści, więc ten pomysł spalił na panewce. Potem myślałam o sałatce, ale ile można jeść sałatki? Pomyślałam więc o zupie. Gęstej, sycącej, typowo zimowej, choć niekoniecznie mocno rozgrzewającej.  Ze wszystkich warzyw "kanapkowych", czyli tych mocno aromatycznych(...)pojawić przy dużej ilości zielonej papryki. Dla wielbicieli pikantnych smaków, tę gęstą i sycącą zupę krem z papryki można podać na ostro dodając np. ostrej papryki w proszku, węgierskiej pasty paprykowej lub po prostu chili. Osobiście lubię dodać do takiej zupy drobny makaron ryżowy lub w postaci drobnych kulek przypominających zacierki. Kremowa zupa z pieczonej papryki z grzankami Składniki: zupa

Pełna Lodówka
Krewetki grillowane w liściach bananowca 231

może również stanowić danie główne. Pomysł na potrawę znalazłam na stronie Słodko-Kwaśny i pozmieniałam co-nieco :) Składniki dla 2 osób: 250 g średnich krewetek, oczyszczonych 2 łyżki czerwonej pasty curry 1 szklanka wiórków kokosowych 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 cm imbiru, drobno posiekany 3 łyżki oleju 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki sosu rybnego 4 liście limonki kaffir(...)porwane na kawałki 2 liście bananowca CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Na małej patelni mieszamy olej, czerwoną pastę curry, czosnek, imbir i wiórki kokosowe. Smażymy kilka minut, aż mieszanka puści aromat. Wlewamy sos rybny, dodajemy cukier i zdejmujemy z ognia. Dodajemy krewetki i dokładnie mieszamy. 2. Na środku liścia bananowca wykładamy połowę krewetek i posypujemy połową liści

Tajskie smaki
Jaglanka warzywna z suszonymi pomidorami 283

także zachęcamy do eksperymentowania z tą  pyszną i najzdrowszą z kasz... Składniki: 1 szkl. kaszy jaglanej 1 cebula 1 żółta papryka 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki pasty paprykowej (u nas domowej roboty) pomidory suszone w oliwie sól, pieprz oliwa Wykonanie: Kaszę wsypać do garnka i prażyć na sucho przez chwilę, mieszając. Następnie dodać 2 szklanki wody, posolić(...)wchłonie cały płyn i będzie miękka. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojona cebulę i selera, przesmażyć, dodać pokrojoną paprykę i razem dusić do miękkości. Ugotowaną kaszę wymieszać z pastą paprykową, warzywami z patelni i pokrojonymi w paseczki pomidorami. Doprawić i zajadać. Smacznego

Anioły w kuchni
Pear and Vanilla Cake - Ciasto Waniliowe z Gruszkami 182

cytryny 75 g brązowego cukru 75 g mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka szczypta soli 50 g roztopionego masła, plus trochę do sparowania formy 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z laski wanilii Metoda: Piekarnik rozgrzej do 170C (z obiegiem). Przygotuj formę. Gruszki pokrój i zalej sokiem z cytryny i likierem. Odstaw na chwilę. Ubij białka(...)szczyptą soli, powoli dodając cukier. Następnie dodaj żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i pastę waniliową. Dodaj gruszki z całym sokiem. Przelej do formy i piecz przez 50 minut. Zostaw chwilę do ostygnięcia i wcinaj. Wiem, że nie będziesz w stanie się dłużej oprzeć:-) Smacznego

Kulinarna rozmowa
Pasta Ajvar / ajwar | Moja wersja z dodatkiem cukinii i aromatycznych przypraw 459

Ajvar / ajwar to jedna najwspanialszych past warzywnych z jakimi miałam do czynienia.   Pasuje do wszystkiego: serów, mięs, warzyw i z powodzeniem zastępuję wszelkie smarowidła na kanapki:) Pochodzi z kuchni bałkańskiej , a na oryginalny przepis składają się pieczone: papryka, bakłażany, pomidory i ewentualnie cukinia, z dodatkiem różnych przypraw.   SKŁADNIKI (na 8 małych słoiczków) 1,5 kg papryki(...)tego robić super dokładnie), przekładamy do garnka, wyciskamy czosnek, dodajemy przyprawy, olej, ocet, cukier i blendujemy. Zagotowujemy całość i gorące przekładamy do słoików. Znacie ajvar? Też przepadacie za tą pastą

Zofiana
Papryka faszerowana ryżem i mięsem z arabską nutą 188

ramach eksperymentów kulinarnych postanowiłam zmienić charakter papryki faszerowanej dodając do niej egzotyczną przyprawę - harissa . Harissa jest przyprawą arabską, która oryginalnie występuje w postaci pasty z papryki chilli, czosnku, kminu rzymskiego, kolendry, proszkowanej papryki i oliwy.  Ma piękny ciemnoczerwony kolor, niesamowity aromat i smak. Harissę zdobyłam w sproszkowanej wersji, ale aromatem i ostrością nie odbiega od pasty. SKŁADNIKI 7 papryk

Zofiana
Hummus idealny -kanapkowy pasztet z ciecierzycy 135

pochodząca z Libanu potrawa popularna na Bliskim Wschodzie ,głównie w kuchni arabskiej.Występuje w wielu wariantach ,ale zasadniczo składa się zawsze z ugotowanej,roztartej na gładką masę ciecierzycy,pasty sezamowej-tahini,czosnku,oliwy,soku z cytryny i przypraw ( kumin,słodka czerwona papryka) ,a wszystko dokładnie wymieszane.Obecnie rozpropagowana na całym świecie przez wegetarian i wegan. Sekretem dobrego hummusu jest odpowiednie ugotowanie(...)cytryny,tahini i olejem włożyć do wysokiego naczynia i zblendować na gładkie puree.Dodać sól ,pieprz i stopniowo wlewać lodowatą wodę blendować,aż do uzyskania białej kremowej pasty.Konsystencję pasty regulować dodatkiem wody.Jeśli chcemy,by hummus stanowił smarowidło do chleba  nalezy dodać 3-4 łyżki wody,pasztet będzie wówczas bardzo puszysty.Jeśli chcemy uzyskać dip do maczania warzyw

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!