Pasta jajeczna idealna na zbliżające się święta Wielkanocne. Dla mnie to powrót do lat dzieciństwa- robiła ją mama, robiła też babcia. Świetnie sprawdza się jako przystawka na świątecznym stole podana z chrupiącym chlebkiem i szczypiorkiem. Banalna i szybka w przygotowaniu. W szczelnie zamkniętym słoiczku można ją przechowywać do 3 dni. Składniki: 2 jajaka ugotowane na twardo 4 łyżeczki musztardy(...)pokrojoną w kosteczkę szynkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.Całość wymieszaj, przełóż do naczynia i wstaw do lodówki na min. godzinę. Podawaj ze świeżym szczypiorkiem. Jeśli lubisz pastę możesz zmiksować na gładką masę. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytjest jakimś kulinarnym wyczynem. To prosta potrawa, dodatek do obiadu, który ma jedną zaletę - w zależności od użytych dodatków smakuje za każdym razem inaczej. Dzisiaj eksperyment z bijącą popularność pastą sezamową, tahiną, w postaci sosu. Muszę przyznać, że taka kombinacja przyjemnie połechtała moje podniebienie - smak sezamu delikatnie komponuje się z orzeźwiającą cytryną, po chwili do głosu dochodzi czosnek. Do przygotowania(...)twardawa) odcedzcie z wody. W czasie gdy gotuje sie marchew przygotujcie sos: w miseczce umieśćcie 2 łyżeczki tahiny i wyciśniejcie sok z cytryny (gdy wymieszacie te składniki powstanie gęsta pasta), dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek i odrobinę mleka roślinnego by całość miała gęstą i aksamitną konsystencję. Odstawcie sos na kilka minut aby składniki mogły się przegryźć. Ugotowaną marchew ułożyć
Szybko Tanio Smaczniemiękkości. Wyjmij rozmaryn (tylko gałązkę) i listki laurowe. Odstaw do przestudzenia. Fasolę, cebulę z gruszkami oraz orzechy włoskie wrzuć do kielicha blendera lub malaksera i zmiksuj na gładką pastę. Przygotuj siemię lniane: zalej je kilkoma łyżkami wrzącej wody i odstaw na 5 minut. Następnie dodaj do fasolowej masy i zmiksuj wszystko razem. Pasztet przypraw świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz solą(...)Możesz również dodać więcej rozmarynu. Małą keksówkę posmaruj olejem i obsyp bułką tartą. Wlej fasolową pastę i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika. Piecz przez około 90 minut , aż pasztet się zetnie, a wierzch będzie rumiany. Odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie podawaj z dobrym pieczywem. Pasztet świetnie smakuje z chrzanem, łagodną musztardą lub konfiturą z żurawiny. *Siemię lniane
Food Squarerównież umieścić w piekarniku na 20 minut w temperaturze 180 stopni. Sałatka makaronowa z zielonymi szparagami Składniki: 300 g szparagów zielonych; 200 g makaronu razowego (suchego); 15 g pasty z suszonych pomidorów; 10 g pestek dyni; 50 g sera pleśniowego koziego; 10 g szczypiorku; szczypta papryki chili. Krok po kroku. Na początku gotuję(...)odcedzam. Nie dopuszczam by się rozgotowały- mają być chrupiące. Do miski przekładam makaron, szparagi pokrojone w 2 centymetrowe kawałki, ser pokrojony w kostkę, pastę, pestki oraz szczypiorek. Na końcu doprawiam papryką i mieszam całość. Gotowe ! Smacznego
Życie na widelculekkie. W 100% nadają się na drugi dzień do pracy, nawet na zimno. Dla 4 osób Potrzebujemy: 1 szkl. mąki pszennej 2 jajka 4 łyżeczki zielonej pasty curry 10 łyżek mleka kokosowego 4,5 szkl. kukurydzy z puszki 1 duża cebula 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry (pominęłam) 2 łyżki posiekanej bazylii 2 szczypty chili lub mała(...)świeża papryczka chili S&P olej roślinny lub ryżowy (polecam) do smażenia Dodatkowo: kawałki limonki lub cytryny sos chili Do blendera wrzucamy: mąkę, jajka, pastę curry, mleko kokosowe i połowę kukurydzy - mielimy na w miarę gładkie ciasto. Cebulę drobno siekamy i dodajemy do ciasta, następnie resztę kukurydzy, kolendrę, bazylię i doprawiamy solą, pieprzem i chili. Rozgrzewamy olej na patelni
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/dorsza i zrobiłam do niego marynatę ziołową. Zostawiłam do popołudnia w lodówce, żeby się przegryzło. Metoda: do blendera wrzucamy zioła, sok z połowy cytryny i sos sojowy. Blendujemy na pastę. Dodajemy olej. Obie strony ryby smarujemy grubą warstwą pasty, odstawiamy na trochę, aż przejdzie smakiem i aromatem ziół. Rybę gotujemy na parze (około 10 minut), bądź pieczemy w folii aluminiowej
MamaOskarkamaszynki, bez mieszania Składniki: 5 ekologicznych, świeżych jajek 500 ml śmietany kremówki 30% 1 szklanka cukru pudru 1 laska wanilii (można zastąpić odrobiną aromatu)/ u mnie pół łyżeczki pasty waniliowej Jajka należy przelać wrzątkiem. Białka oddzielić od żółtek. Cukier puder przesiać przez sitko. Żółtka ubić z 1/3 cukru, białka ubić z 1/3 cukru i śmietanę ubić z 1/3 cukru. Wszystkie(...)trzy masy wymieszać delikatnie łyżką i dodać ziarenka wyskrobane z laski wanilii/aromat lub pastę waniliową. Lody waniliowe przelać do pojemnika na żywność- z pokrywką- zamknąć i wstawić do zamrażarki na minimum 12 h. Smacznego Post Domowe lody waniliowe – bez maszynki, bez mieszania pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plkostki lub pól litra wcześniej przygotowanego wywaru 2 cebule 3 duże ząbki czosnku 5 cm świeżego imbiru 1 papryczka chili 1 łyżka cukru trzcinowego lub zwykłego cukru 1 łyżka pasty curry 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kminu 1,5 limonki lub cytryny makaron sojowy lub chiński chow mein opcjonalnie tofu naturalne 150 g Przygotowanie(...)minuty na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy kurkumę i kmin i podsmażamy kolejną minutę. - Wrzucamy podsmażone składniki do wywaru - Dodajemy do wywaru mleko kokosowe i mieszamy - Dodajemy sos sojowy, pastę curry, cukier, sok z połowy limonki - Gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut, jeśli mamy ochotę na tofu to dodajemy je w tym momencie - Gotujemy wybrany makaron i dodajemy
Pora na pora i pomidorajeszcze zdrowe i niskokaloryczne! Cała mięsożerna rodzina była zachwycona (; Składniki (3-4 porcje): 2 małe cukinie 2 cebule 2 duże ząbki czosnki 2 łyżki pasty z ostrej papryki lub 1 papryczka chili 6 łyżek wegańskiego pesto 3 małe pomidorki sól pietruszka do ozdoby Przygotowanie (20 minut): - kroimy cebulę oraz papryczkę w drobniutką kostkę (jeśli nie mamy pasty
Pora na pora i pomidoramleczko to świetnie się łączy z krewetkami :) Składniki na 2 porcje: 250g mrożonych krewetek 3 ząbki czosnku mała cebula kawałek imbiru łyżka oleju kokosowego 3-4 łyżki czerwonej pasty curry Kanokwan od DeCare.pl 300 ml passaty pomidorowej 300 ml mleczka kokosowego 3-4 łyżeczki cukru papryka ostra, sól, pieprz ryż (u mnie jaśminowy) do podania limonka i liście kolendry(...)mleczkiem kokosowym, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, zagotoujemy i gotujemy ok 15 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy cebulę, czosnek, imbir, pastę curry i podsmażamy przez kilka sekund. Dodajemy krewetki i smażymy wszystko jeszcze przez 4-5 minut. Do krewetek dodajemy sos pomidorowo-kokosowy i całość dusimy przez chwilę, aby smaki się połączyły
Zawsze głodna!drugi dzień, kiedy wszystkie smaki się przegryzły. Bardzo polecam! składniki 300 g porów (białe części) 100 g ziemniaków 3 laski selera naciowego 3 ząbki czosnku 2 łyżki zielonej pasty curry 1/2 papryczki jalapeno 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka masła 1200 ml bulionu z kurczaka 100 ml śmietany (opcjonalnie) sól, pieprz kolendra do podania przygotowanie Pory opłukać, pokroić w plasterki(...)pokroić w plastry.W garnku z grubym dnem roztopić masło, włożyć pory, ziemniaki i seler i dusić mieszając na małym ogniu aby warzywa zmiękły,nie rumienić. Dodać czosnek, kurkumę i pastę curry, wymieszać, podsmażać jeszcze przez minutę. Wlać wywar, gotować na niewielkim ogniu ok 30 minut. Ugotowaną zupę przetrzeć przez sito lub zblendować przy pomocy blendera. Doprawić solą i pieprzem
Stare Garyłosoś z serkiem mascarpone łosoś malinowo pomarańczowy tartinki z łososiem pasta jajeczna z sardynkami łososiowa przekąska łosoś z goma wakame i truskawkami łosoś z burakiem i jajkiem przepiórczym pomarańczowy łosoś z jajkiem łosoś z truskawkami tuńczyk w palonym sianie tartinki malinowe z wariacją z wątróbek szybkie i łatwe mini kanapeczki łosoś i pstrąg z granatem(...)chrzanowej śmietanie liczi w szynce dojrzewającej pomidorki z pastą z sardynek roladki z szynki z goma wakame sałatka z rostbefem pieczonym sałatka z awokado i krewetkami sałatka z wątróbką sałatka z jajkiem i groszkiem pasztet z wątróbki pimientos de padron daktyle zapiekane rosti/jajko/anchois zapiekane tartinki z ciasta francuskiego gniazdka z ciasta filo ze szpinakiem
królestwo garówrefleksami. Wino jest lekkie i aromatyczne, dominują aromaty owocowe i kwiatowe, jest dobrze zrównoważone. Gleba wulkaniczna, na której rosną winogrona nadaje mu przyjemną mineralność. Wino będzie dobrym uzupełnieniem risotto, past, pieczonych i grillowanych ryby, białych mięs oraz co podkreślała Pani Marika jej ulubione połączenie to pizza Margerita. Bardolino DOC 2012 ( 35 zł.) Corvina 65%, 30% Rondinella, 5% Sangiovese(...)oraz lekkich dań z makaronem. Merlot, Garda, Monte del Fra 2010 ( 39 zł.) 100% Merlot. Kolor intensywnie rubinowy. Lekko wyczuwalne aromaty owoców śliwki, czereśni. Powinno pasować do past oraz czerwonych mięs. Pani Marika Bonomo poleca spróbować go z gorzką czekoladą. Wino zdecydowanie nie przekonało mnie. Może kolejny rocznik będzie smaczniejszy. Valpolicella Classico Monte
królestwo garówcebule, 4 ząbki czosnku, 1 czerwona papryka, 1 łyżka startego świeżego imbiru, 500 ml bulionu drobiowego, 500 ml pomidorów krojonych z puszki, 60 ml śmietany 18 %, 1 łyżka pasty tamaryndowej, czerwony barwnik spożywczy, Przyprawy zmielić. Cebule pokroić w półplasterki. Czosnek rozgnieść. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Piersi z kurczaka, umyć, osuszyć, pokroić w plasterki grubości około 0,5 cm. Kolendrę(...)paprykę, smażyć mieszając, aż cebula lekko zbrązowieje. Następnie dodać mięso, zamieszać. Wlać bulion, pomidory i przykryć, gotować na małym ogniu 20 minut aż mięso będzie miękkie. Dodać śmietanę, pastę tamaryndową oraz barwnik spożywczy. Gotować około 15 -20 minut aż sos zgęstnieje. Podałam z ryżem. Nie jestem przekonana do barwnika, dodałam ale nie wiem czy dobrze zrobiłam. Kolor wyszedł troszkę dziwny
królestwo garówłyżki sosu sojowego Kikkoman, 1,5 łyżeczki tabasco, 2 łyżki sosu teriyaki, 2 łyżki mąki kukurydzianej, 200 ml białego wytrawnego wina, 300 ml bulionu. 2 cebule, 1 łyżka pasty tamaryndowej, 1 łyżka czarnego sosu sojowego, 4 listki kaffiru, sok z 1/2 limonki olej ryżowy do smażenia Policzki oczyścić z błon, pokroić na kawałki około 4x5 cm. Sos sojowy Kikkoman, Tabasco(...)wymieszać i podsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Dodać posiekaną cebulę i smażyć jeszcze 5 minut, wlać wino, zamieszać. Przełożyć do garnka, wlać bulion gotować pod przykryciem godzinę. Dodać pastę tamaryndową, czarny sos sojowy, listki kaffiru, sok z limonki, przykryć i dusić na najmniejszym gazie około 2 godzin. Polecam również policzki wołowe. zastawa
królestwo garów