Japonii znalazł swoich miłośników i kultywatorów. Ramen jest zupą- posiłkiem jedzonym o każdej porze dnia, jest ona na bazie wywaru z warzyw, mięs, kości zwierzęcych, czy miso- pasty produkowanej ze sfermentowanej soi. Mogą się składać z wieprzowiny (Pork Ramen), kurczaka (Chicken Ramen), warzyw , owoców morza, czy nori, jajek i wszelakich dodatków. Wydawać by się mogło iż Ramen jest jeden. Sama(...)zwany włosami anielskimi - makaron taki jest cieńszy od makaronu typu Spaghetti. Należy go ugotować w 2 litrach wody z 2 łyżkami stołowymi sody oczyszczonej- zbliży to smak europejskiej pasty do chińskiego produktu. Gotujemy go przez chwilę, by go nie rozgotować jeśli jest świeży, jeśli jest suszony- gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu, uważając by go nie rozgotować. Dekoracja: przepołowione jajko
KreatywnePinyszklanki zielonych oliwek do dekoracji oliwa do marynaty i do smażenia pieprz do smaku Marynata Czosnek, paprykę, kumin, cynamon, kurkumę i sól utrzeć dokładnie na pastę, dodając stopniowo oliwę. Pasta powinna byłć na tyle gęsta, żeby nie spływała z kurczaka. Udka kurczaka zalać marynatą i pozostawic w lodówce na całą noc. Przygotowanie W głębokim
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki (wariant dla leniwców) 2 szklanki drobnego brązowego cukru 2/3 szklanki pasty sezamowej Tahini 2/3 szklanki mleka masło do wysmarowania foremki Do aromatyzowania : - kilka kropel aromatu waniliowego - 1 łyżka kakao lub/ i ... - 1- 2 łyżki pokruszonych albo zmielonych p istacji(...)orzechów Wysmarować bardzo cienko małą foremkę masłem. Zagotować cukier i mleko w rondlu na średnim ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać pastę sezamową tahini oraz aromat i pozostawić na 2-3 minuty Wymieszać dokładnie masę i dodać pistacje lub migdały Wlać do wysmarowanej formy, wstawić do lodówki na kilka godzin Składniki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakaloryczna :) Składniki 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich lub migdałóww płatkach 3 szklanki miękkich daktyli bez pestek ewentualnie pół łyżeczki mielonego kardamonu Przygotowanie Daktyle wypestkować i zmielić na pastę w blenderze (z dodatkiem kardamonu lub bez niego) Połączyć pastę z daktyli z orzechami lub migdałami i dokładnie wymieszać. Z powstałej masy formować kulki lub masę rozwałkować przez folię
Kulinaria - potrawy z różnych stron światabyć w całości albo filety z dorsza, halibuta, pstrąga itp.) 3 średniej wielkości posiekane cebule 1 papryczka chili bardzo drobno posiekana 1/2 szklanki soku z cytryny 1 szklanka pasty sezamowej tahini 50 g dowolnych orzechów bardzo drobno posiekanych (nie jest to konieczne) olej do smażenia (najlepszy będzie olej neutralny w smaku np. kukurydziany lub rzepakowy) 1/2 szklanki wody sól(...)każdą stronę filetu). Na drugiej patelni podsmażyć na oleju przez około 5 minut posiekaną cebulę, kiedy zacznie zmieniać kolor dodać posiekane chili i jeszcze chwilę podsmażać. Z pasty sezamowej, wody oraz soku z cytryny przygotować sos. Sos powinien mieć konsystencję śmietany, jeśli będzie zbyt gęsty dodać nieco więcej wody. Do sosu dodać podsmażoną cebulę z chili i wszystko dokładnie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMożna go bez wysiłku przygotować z każdego dostępnego jogurtu , a w zależności od czasu odciekania serwatki uzyskamy ser o różnej konsystencji i różnym przeznaczeniu. Labneh można wykorzystać do przyrządzenia pasty serowej z ziołami lub jako dodatek do dipów. Można z niego przygotować marynowane w oliwie i ziołach kulki serowe do sałatek, które doskonale zastępują mozzarellę (tzw. tabat labneh(...)jakości i gęstości użytego jogurtu, dlatego podajemy go w przybliżeniu jogurt typu greckiego - 2-6 godzin ser przypominający nasze serki homogenizowane - 8-16 godzin średnio gęsty ser do przygotowywania past serowych lub smarowania pieczywa- 12-30 godzin gęsty ser do serników i wypieków - 36-48 godzin ser do pikantnych pierogów, fatayer lub do marynowania w oliwie (o konsystencji gęstego sera
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatemperatura wody spadnie po włożeniu kiełbasy) lub zamrażamy. *** Pan Boczek gorąco poleca, aby czosnek roztłuc w moździerzu, dodać część odważonej soli i rozprowadzić na gładka pastę. Do tej pasty w moździerzu wsypać majeranek i dokładnie rozetrzeć
Kulinaria - potrawy z różnych stron światastanie się łatwe i przyjemne dla osób początkujących. Ale i bardziej zaawansowani znajdą coś dla siebie - ciekawe przepisy na makarony lub potrawy z całego świata. A teraz po kolei... "Pasta i basta!" To pozycja obowiązkowa dla każdego początkującego fana makaronów, klusek, kluseczek i pierożków. Pierwsze rozdziały to zilustrowane dokładnymi zdjęciami instrukcje "krok po kroku", jak wykonać różnego rodzaju makarony(...)ambitnie - w sosie z dzika :) To prawdziwa kopalnia pomysłów na smaczne obiady. A jeśli lubisz eksperymenty, być może zainteresują Cię takie pomysły, jak np. makaron z kawą czy czekoladą! :) "Pasta i basta!" 150 przepisów na sosy i makarony prosto z Włoch" Strony: 255 Cena: 29 zł Wydawnictwo Jedność "Sushi, paella i guacamole" To książka, która przeniesie nas w zupełnie inne
Kraina Tysiąca Smakówmały bakłażan 1 por 1 brokuł 250 g zielonego groszku 2 l bulionu warzywnego 3 liście laurowe 1 gniazdko anyżu 3 cm kawałek kory cynamonu 3 łyżki zielonej pasty curry mielony czarny pieprz sól zielona kolendra Sposób przygotowania: Bulion doprowadzić do wrzenia. Dodać liście laurowe, anyż i cynamon i gotować ok. 10 minut, by uwolniły swój smak. Dodać pokrojone(...)części), pojedyncze różyczki brokuła i groszek (o tej porze roku użyłem mrożonego) i gotować ok. 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać pokrojonego w podłużne kawałki batata i pastę curry. Dokładnie wymieszać i gotować kolejne 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać przyzdobioną świeżą kolendrą
W SMAKinto strips salt and pepper to taste 1 pinch red chili flakes 1/2 cup chicken stock 1 cup grated Parmesan handful of fresh basil leaves Preparation: Cook the pasta according to the package directions until al dente, about 10 to 12 minutes. Drain and set aside. Meanwhile, heat olive oil in a large nonstick skillet over medium-high heat(...)tender, about 4 to 6 minutes. Return the chicken to the skillet, add the stock, and cook until the sauce has thickened, about 3 to 4 minutes. Add the pasta to chicken, vegetables and 1/2 cup of Parmesan and toss to combine well. Divide between bowls and sprinkle with remaining Parmesan and fresh basil leaves. Serve immediately. Enjoy
karmelowykostkę pomidorów,(puszka) 150 g świeżego szpinaku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła 4 ząbki czosnku, startego 1,5 l bulionu z kurczaka 2 łyżki pasty pomidorowej 1 łyżka bazylii suszonej lub garść świeżej łyżka natki pietruszki posiekanej łyżka koperku 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki parmezan do posypania(...)rondlu, podsmażyć , seler i cebulę, na oleju i maśle, aż cebula się zeszkli. Dodać czosnek, cukinię i bakłażan, dynię, marchewkę, mieszać i smażyć jeszcze 1 minutę. Dodać bulion, pastę pomidorową, pomidory z puszki, pietruszkę, bazylię, koperkiem, oregano i pieprz i paprykę. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień; przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut - aż warzywa
Stare GaryRobiłam już kiedyś podobny tort klik , tym razem użyłam nieco innych past. Wyszedł świetny, mimo iż tym razem, z braku czasu, użyłam gotowego tostowego pieczywa. Lubię torty wilgotne - niezależnie od tego czy są wytrawne czy słodkie, więc aby chleb lepiej nasiąknął, lekko skropiłam każdą kromkę olejem z tuńczyka. Bardzo polecam bo niezwykle smaczne i efektowne. Można kroić plasterki(...)tostowego z tego przepisu lub gotowych Żółty ser w cieniutkich plastrach - użyłam goudy mierzwionej farsz pomidorowy 140 g ricotty 2 - 3 łyżki suszonych pomidorów - zmiksowanych, lub pasty z suszonych pomidorów 1 łyżka majonezu 1 - 2 łyżki pokrojonego drobno szczypiorku 1/2 czerwonej cebuli pokrojona w drobną kostkę sól pieprz papryka w płatkach farsz tuńczykowy 1 puszka
Stare Garysurowych średnik krewetek (mrożone trzeba wcześniej rozmrozić przez 12 godz. w lodówce), 400 ml odtłuszczonego mleka kokosowego, 500 ml bulionu, 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku, 1-2 czerwonej pasty curry, 1 trawa cytrynowa (opcjonalnie), pieprz, sok z cytryny, sos rybny lub jasnego sosu sojowego, zielenina (koperek, kolendra, bazylia itp.), czarny sezam do posypania. 1 łyżka oleju arachidowego lub oliwy(...)kostkę. Cebulę, czosnek i grubszą część trawy (ok. 10 cm) drobno posiekać. Na oleju, w rondlu na zupę, zeszklić cebulę i czosnek, dodać trawę cytrynową (obie części) i pastę curry, smażyć kilkanaście sekund. Dodać połowę mleka, smażyć ok. minutę. Dodać posiekane bataty i topinambur, zalać bulionem, gotować na małym ogniu do miękkości batatów (ok. 10 minut, im drobniej są posiekane
SzczyptaSmaQjajka. Na naszym świątecznym stole zawsze pojawiają się faszerowane jajka w różnych wersjach: z ciecierzycą , z żółtym serem i pomidorami , z pastą krabową i z pastą łososiową . W tym roku pojawi się jeszcze farsz przygotowany na bazie śmietankowego serka i koncentratu pomidorowego. Faszerowane jajka z serkiem i pomidorami Czas przygotowania
Kulinarne przygody Gatityminut Porcje: 2 Składniki: 2 bułeczki, 3 frankfurterki lub kawałek kiełbasy, 6 plastrów chorizo, 2 liście jarmużu, 4 suszone pomidory z oleju, 2-3 ząbki czosnku, łyżeczka pikantnej pasty paprykowej lub ostra papryka w proszku (wersja pikantna), 1 łyżka kaparów, 1 łyżka olej z zalewy pomidorów, 2-4 plastry cheddara, pieprz do smaku . Przygotowanie: Umyty i osuszony jarmuż(...)oderwać od grubych nerwów (zgrubienia wyrzucić), pokroić w cienkie paski. Pomidory, kapary i czosnek posiekać, kiełbaski pokroić na mniejsze kawałki. Na oleju podsmażyć kiełbaski, dodać pomidory, kapary, czosnek, pastę paprykową i jarmuż, smażyć 1-2 minuty. Ściąć wierzchy bułek, dolne części wydrążyć i zapiec pod rusztem piekarnika lub na patelni. Chrupiące bułki napełnić kiełbaskami, na wierzchu położyć plastry sera, zapiec
SzczyptaSmaQ