Dzisiaj zapraszam na kolejną pastę do chlebka idealną na śniadanie czy kolację. Takie domowe przysmaki, to coś nieporównywalnego z najlepszą kupną pastą czy wędliną. Ważne jest też to, ze wiem co jem. Skład niki: 1 udko kurczaka z rosołu 2 jajka 100 g ostrego sera żółtego mały kawałeczek papryczki chili garść szczypiorku 1/2 garści świeżego tymianku 2-3 łyżki
Gosia gotujekurczaka 500 g dyni hokaido (bez pestek i skóry) garśść liści świeżego szpinaku 3 papryczki chili 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka pasty curry 1 puszka mleczka kokosowego (niesłodzonego 450 g) sól i pieprz do smaku 3 łyżki masła do smażenia (może być też olej) 1/2 szklanki wody Sposób przygotowania : Filety(...)kurczaka pokroić w cienkie paseczki, dynię w kostkę, cebulę w piórka. W dużym rondlu rozgrzać masło i obsmażyć kawałki kurczaka. Dorzucić cebulę, dynię, pastę curry , wyciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone na kawałki papryczki chili ( bez pestek). Dusić na małym ogniu 15 min mieszając, następnie dolać mleko kokosowe i pół szklanki wody, a po 10 minutach
Gosia gotujeostrego żółtego sera ( u mnie morski) 1/2 papryki czerwonej 1 papryka zielona 1 duży pomidor bez skórki 1 ząbek czosnku sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki pasty piros arany 1 łyżka oleju 1 łyżka masła Sposób przygotowania: Cebulę obrać, pokroić w piórka i wrzucić na gorący olej, dodać pokrojone papryki i kiełbasę . Lekko poddusić, dodać pokrojonego(...)chwilę do wrzątku). Gdy warzywa i kiełbasa będą już prawie gotowe dodać masło, roztrzepane jajka, wyciśnięty prze praskę ząbek czosnku, sól pieprz, paprykę, starty ser i pastę. Przykryć pokrywką na około 3 minuty. Podawać z ulubionym pieczywem bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego
Gosia gotujetortilli 3 garście sałaty - mix z rukolą 9 pomidorków koktajlowych 1 papryka czerwona szczypiorek 3 łyżki ketchupu lub sosu pomidorowego 1 puszka sardynek z mórz północnych w oleju z pastą pomidorowo-czosnkową PRZYGOTOWANIE: Pomidorki koktajlowe myjemy, kroimy na ćwiartki. paprykę oczyszczamy z nasion i płuczemy, kroimy w paseczki. Szczypiorek siekamy. Sardynki odcedzamy z oleju. Placki tortilli podgrzewamy na suchej(...)paprykę. Na całość nakładamy kawałki sardynki z puszki Zwijamy tortillę w rożek. Podajemy tuż po przygotowaniu. Do przygotowania tortilli użyłam sardynek z mórz północnych w oleju z pastą pomidorowo - czosnkową. Puszki tych rybek dostałyśmy od firmy GRAAL w ramach współpracy - bardzo dziękujemy. Kilka słów o samym produkcie. Puszki rybne opakowane dodatkowo są w tekturowe pudełko z wszelkimi
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWafle można jeść same są chrupiące i takie smaczne i ja takie właśnie uwielbiam. Ale można też podawać z różnymi dodatkami. W moim domu wafelki świetnie sprawdziły się z pastą jajeczną : Drugi wariant pasta jajeczna z dodatkiem sosu curry Wafle ryżowe naturalne extra cienkie Good Food Wafle
Kuchnia Danusirozgrzewający dzięki przyprawom. Expresowy w przygotowaniu. Czy można chcieć więcej? Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili 2 cm imbiru puszka pomidorów bez skóry 3 łyżki pasty pomidorowej 1 szklanka soczewicy 100 g mleka kokosowego szczypta kuminu, ziaren kolendry i cynamonu 2 łyżki oleju listki świeżej kolendry Przygotowanie: W garnku na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę(...)chili. Mieszamy i uważamy żeby czosnek się nie przypalił. Dodajemy przyprawy- kumin, kolendrę i cynamon i podsmażamy kolejne 3 minuty. Dodajemy pomidory z puszki wraz z płynem oraz pastę pomidorową. Dodajemy soczewicę i zalewamy 3 szklankami wrzątku. Gotujemy około 20 minut, aż soczewica zmięknie. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z listkami kolendry i plasterkami
Smakowity Blog KulinarnyHummus (czyli pasta z cieciorki i sezamu) Niezwykłe, zdrowe i szybkie danie, ktore zrobicie dosłownie w 10 min. A wiec : 1 puszka cieciorki (ciecierzycy) 2 ząbki czosnku 5-6 łyżek stołowych sezamu, (lub jak ktoś ma pasty tahini) 4-5 łyżek oliwy z oliwek ok. 2 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta soli pieprz Wszystko wrzucamy do jednej miski
vegetaniesoczewicy 1 papryka czerwona 1 papryka żółta lub pomarańczowa 2 gałązki selera naciowego 1 średnia marchewka 1 średni burak 1 cebula czerwona makaron rosołowy np. "Babuni" szczypiorek garam masala, pasta tandoori, pieprz, tymianek oliwa z oliwek Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Warzywa kroimy w kostkę jednak nie zbyt drobno, chodzi oto, aby były wyczuwalne w trakcie konsumpcji(...)patelnię wsypujemy garam masalę i prażymy ja przez chwilę. WAŻNE !, żeby jej nie spalić, a jedynie delikatnie uprażyć, aby wydobyć z niej jak najwięcej aromatów. Teraz dodajemy dużą łyżkę pasty tandoori (dostaniecie ją w sklepach z przyprawami z całego świata lub w internecie,) wlewamy oliwę z oliwek ok. 3-4 łyżki. Chwilę razem podsmażamy i wsypujemy warzywa, lekko podlewamy wodą
vegetaniemieliśmy natchnienie na pomidory, sezon pomidorowy w pełni do tego ceny na minimalnym poziomie :) więc kupujemy na kilogramy :))))))) Zobaczcie co pięknego i kolorowego przygotowaliśmy na śniadanie. Faszerowane pomidory z pastą z ricotty: Kilka pomidorów średnich lub takich, jakie lubicie najbardziej :) Farsz : 2 jajka na twardo 1 opakowanie serka ricotta 1 serek topiony z ziołami suszone pomidory z pestkami dyni(...)pestki dyni ze słoika z suszonymi pomidorami. Wszystko dobrze mieszamy i jeśli jest zbyt suche dodajemy jeszcze jogurtu. Teraz pomidory kroimy na połówki wydrążamy gniazda nasienne i faszerujemy naszą pastą. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek :) Podajemy np. z kanapkami z papryką, z grzankami. Jaką będziecie mieć inwencję :) To idealna przystawka np. na rodzinne imprezy. Każdy to lubi :) Smacznego :) Życzymy miłego
vegetaniewykrawać kwadraty i nakładać farsz, po czym składać w trójkąty i docisnąć krawędzie widelcem. Będą ładnie wyglądać. Sos: 300 ml musu jabłkowego 100 ml słodkiej śmietanki 12% 1 łyżeczka pasty tandoori 1/2 łyżeczki pasty sambal oelek 1/2 łyżeczki tartego imbiru Możecie przygotować mus jabłkowy sami ucierając kilka jabłek z dodatkiem cukru lub kupić gotowy, do Was należy decyzja :) Mus wlewamy
vegetanieosób) Składniki: 1 opakowanie makaronu rigatoni 1 romanesco 5 średnich pieczarek 1 garść zielonej fasolki szparagowej 1 średnia cebula 1 papryczka chili jogurt naturalny oregano, bazylia, pieprz, zielona tajska pasta curry oliwa z oliwek Makaron gotujemy al dente i przelewamy oliwą. W trakcie, kiedy gotuje się makaron, należy ugotować fasolkę szparagową. Teraz czas na romanesco, które kroimy na małe różyczki(...)cebulę w kostkę. Następnie rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy do niej cebulę, pieczarki i romanesco. Wszystko razem smażymy, aż cebula się zeszkli. Dolewamy trochę wody, sporą łyżeczkę zielonej pasty curry i przyprawy. Przykrywamy patelnię, aby romanesco dobrze się udusiło. Kiedy kalafior będzie już kruchy dodajemy fasolkę szparagową i pokrojoną w kosteczkę papryczkę chili. Jeszcze chwilę dusimy i podlewamy
vegetanieJadacie humus ? My staramy się dość często bo jest super :) Robimy różne wersje z różnymi mi dodatkami. Dzisiejsza propozycja to wersja czerwona z suszonymi pomidorami, pestkami dyni i pastą tandoori. Spróbujcie tej wersji, jest bardzo smaczna. Składniki: 1 puszka cieciorki 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki sezamu lub 3 duże łyżki tahini 5 suszonych pomidorów 3 łyżeczki pestek dyni 1 łyżeczka(...)pasty tandoori 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki soku z limonki 2 łyżki wody mineralnej pieprz, ostra papryka Wszystkie składniki wsypujemy do jednego naczynia i miksujemy na gładka masę. My robimy to blenderem. Humus mamy gotowy. Jeśli jest zbyt gęsty dolejcie trochę wody. Smacznego :) Czerwony hummus
vegetanieWitajcie :) Natchnęło nas dzisiaj na jakąś smaczną pastę i oczywiście nie mogliśmy Wam o tym nie napisać. A więc ukochana ciecierzyca z dodatkami :) Będziecie potrzebować : 1 puszkę cieciorki 1 średniego batata 1/2 szklanki słoneczniku, łuskanego rzecz jasna 1/4 szklanki płatków migdałów 2 ząbki czosnku sok z 1/2 limonki 4-5 łyżek wody oliwa z oliwek ok. 2-3 łyżki parę(...)wodą. Dosypujemy resztę składników, przyprawiamy i wszystko ładnie traktujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy. Jeśli zauważycie, że jest zbyt gęsta dolejcie więcej wody, ale delikatnie, bo to ma być pasta. Wszystko jest gotowe :) Możecie nakładać na chleb lub wykorzystać jako dodatek do innych dań. Będzie Wam smakowało. Pozdrawiamy i miłego dnia
vegetanienaciowym i oliwkami (4 osoby) Składniki: 2 białe części pora 2 łodygi selera naciowego 1 opakowanie passaty 1 duża cebula 2 ząbki czosnku oliwki oliwa z oliwek pieprz, estragon, pasta sambal oelek, Warzywa kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i przesmażamy, aż się zeszklą. Kiedy już są odpowiednio podsmażone wlewamy całą passatę i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła(...)pieprz, pastę sambal oelek, i dusimy do miękkości. Jeśli macie nie wystarczająco gęsta passatę możecie dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego, wtedy gulasz nabierze gęstości. Na koniec dodajemy oliwki w takiej ilości jaką lubicie. My dodaliśmy całe z pestkami, ale możecie równie dobrze dodać czarne lub zielone. Nie ma to znaczenia, a sami wiecie jakie oliwki najlepiej lubicie, a jak oliwek
vegetaniepierogi z selerowo-imbirowym żółtym sosem. (ok. 5 osób) Składniki farsz : 10 ziemniaków 1/4 szklanki pestek dyni 1/4 szklanki łuskanego słonecznika 1/4 szklanki krojonych migdałów curry, kmin rzymski, estragon, pasta sambal oelek, pieprz, sos sojowy Cisto robimy jak na pierogi ruskie 1/2 kg mąki PRZEPIS . Aby kolor był zielony dodajcie 3-4 łyżki młodego mielonego jęczmienia i posypcie czosnkiem niedźwiedzim(...)podbić ich aromat. Tak przygotowane pestki wrzucamy najlepiej do moździerza i lekko je tłuczemy na drobno, szczególnie pestki dyni należny rozdrobnić. Przesypujemy pestki do ziemniaków i doprawiamy pieprzem, estragonem, pastą sambal oelek i sosem sojowym. Wszystko mieszamy i jeśli farsz jest zbyt twardy (to zależy od ziemniaków) możecie dolać nieco oliwy z oliwek, żeby był bardziej aksamitny. Tak przygotowany farsz
vegetanie