ramach eksperymentów kulinarnych postanowiłam zmienić charakter papryki faszerowanej dodając do niej egzotyczną przyprawę - harissa . Harissa jest przyprawą arabską, która oryginalnie występuje w postaci pasty z papryki chilli, czosnku, kminu rzymskiego, kolendry, proszkowanej papryki i oliwy. Ma piękny ciemnoczerwony kolor, niesamowity aromat i smak. Harissę zdobyłam w sproszkowanej wersji, ale aromatem i ostrością nie odbiega od pasty. SKŁADNIKI 7 papryk
Zofianapochodząca z Libanu potrawa popularna na Bliskim Wschodzie ,głównie w kuchni arabskiej.Występuje w wielu wariantach ,ale zasadniczo składa się zawsze z ugotowanej,roztartej na gładką masę ciecierzycy,pasty sezamowej-tahini,czosnku,oliwy,soku z cytryny i przypraw ( kumin,słodka czerwona papryka) ,a wszystko dokładnie wymieszane.Obecnie rozpropagowana na całym świecie przez wegetarian i wegan. Sekretem dobrego hummusu jest odpowiednie ugotowanie(...)cytryny,tahini i olejem włożyć do wysokiego naczynia i zblendować na gładkie puree.Dodać sól ,pieprz i stopniowo wlewać lodowatą wodę blendować,aż do uzyskania białej kremowej pasty.Konsystencję pasty regulować dodatkiem wody.Jeśli chcemy,by hummus stanowił smarowidło do chleba nalezy dodać 3-4 łyżki wody,pasztet będzie wówczas bardzo puszysty.Jeśli chcemy uzyskać dip do maczania warzyw
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mleko kokosowe – 3 łyżki * olej – 3 łyżki * migdały mielone – 1 łyżka PRZYPRAWY: * czosnek – 1 ząbek * imbir – 1 płaska łyżeczka * chili mielona – 1 łyżeczka * pasta curry – 1 łyżka * mielona kolendra – 1 łyżeczka * sól – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojonego na kawałki kurczaka, przekładamy w ciepłe miejsce. Na patelnie(...)wkładamy imbir, czosnek, chili, pastę curry i zmieloną kolendrę – przesmażamy minutę. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i pokrojone w kosteczkę pomidory. Zalewamy bulionem i doprawiamy solą. Dodajemy podsmażonego kurczaka, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Wlewamy mleko kokosowe i wsypujemy zmielone migdały, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze przez ok. 3 minuty. Podajemy gorące z ugotowanym na sypko
Ostra na SłodkoAwokado dojrzało, więc trzeba je jak najlepiej wykorzystać :) Uwielbiam awokado na słodko, w postaci czekoladowego kremu, ale dzisiaj mam dla Was wersję wytrawną. Bardzo smaczną, kremową pastę z twarożkiem, w towarzystwie Habżyków , u mnie pomidorowo-bazyliowych :) Składniki: - pół dojrzałego awokado - 100 g twarogu chudego - sól - przyprawy wg uznania (u mnie pieprz prawdziwy, ziołowy, cayenne) Wszystkie składniki zblendować. Podawać z chrupiącymi(...)Habżykami, bądź świeżym pieczywkiem :) Habżyki pomidorowo-bazyliowe odznaczają się aromatycznym zapachem, chrupkością i tym, że nie poprzestaniesz na jednym :) Jedna kromeczka dostarcza 51 kcal. Z pastą smakują wyśmienicie
Zdrowie na języku :PPastę przygotowała Mama. I co mogę powiedzieć to - wow! :D Pasta jest pyszna, dietetyczna, bez zbędnych dodatków w postaci oleju, majonezu i śmietany. Bardzo prosta i bardzo smaczna :) Mama się postarała :) Kolacja była wyśmienita :) Składniki: - 250 g wędzonego łososia - 2 jajka ugotowane na twardo - koperek - przyprawy: sól, pieprz Koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. I gotowe
Zdrowie na języku :PPierwszy raz miałam okazję robić, a nawet próbować tą słynną pastę sezamową. Była mi potrzebna do przygotowania hummusu, ale o tym wkrótce ;) Przeglądając w internecie przepisy na tahini , zazwyczaj znajdował się w nich dodatkowy olej, pomyślałam, ale po co? Przecież same nasionka są wystarczająco oleiste. Niekiedy wspomniano, że warto dodać tłuszcz, kiedy nasz sprzęt nie daje sobie rady z dokładnym(...)użyłam małej ilości nasion, bo 100 g :D) i co? Dał radę!!! :D Co prawda, troszkę się namęczyłam i trochę to trwało, ale efekt końcowy był zadowalający :D Powstała pasta ma delikatny, słodkawy, lekko orzechowy smak, przypominający chałwę :) Składniki: - nasiona sezamu Przygotowanie: Nasiona sezamu należy podprażyć na suchej, rozgrzanej patelni, tak aby lekko się przyrumieniły, co chwilę mieszając. Następnie zblendować
Zdrowie na języku :Ppolubienia Kuchni PROzdrowotnej :) Dla 4 osób Czas przygotowania: 30 minut + czas na przegryzienie się Składniki: 0,6 kg polędwiczek wieprzowych 1 papryka 1 duża cebula Pół łyżeczki pasty chilli 3 łyżeczki papryki mielonej słodkiej 1 - 1,5 łyżeczki szałwii Olej słonecznikowy Ocet Kasza pęczak 200-250g Sól himalajska Mąka jaglana Koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki Cukier lub ksylitol Przygotowanie(...)Kroimy polędwiczkę w 1-1,5cm plastry i przekładamy do miski. Nacieramy mięso solą, szałwią, papryką i pastą chilli. Dodajemy olej i ocet i mieszamy dokładnie. Odkładamy szczelnie zamknięte na noc do lodówki. 2/ Gotujemy kaszę wd instrukcji z opakowania, Na patelnie wrzucamy pokrojoną i osoloną z paprykę i cebulę - dodajemy szczyptę cukru i szałwi. Gdy zmiękną dodajemy 2 łyżeczki
Kuchnia PROzdrowotnakorą cynamonu i czerwoną papryką (na niewielkim ogniu aby papryka nie spaliła się). PO około 3 minutach dodałam posiekaną cebulę i trzymałam na ogniu do zeszklenie. Następnie dodałam pastę curry wszystko dokładnie wymieszałam i po około 2 minutach zalałam bulionem warzywnym. Całość doprowadziłam do wrzenia. Zmniejszyłam ogień i gotowałam pod przykryciem około 25 minut, aż sos uzyskał odpowiednią konsystencję ( powinien
Magiczna kuchnia DariiSzukacie pomysłów na ciekawe przekąski? Grzanki z różnymi pastami sprawdzają się doskonale! Tym razem przedstawiam Wam przepis na tapenadę, czyli pastę z czarnych oliwek. Robi się ją bardzo szybko, a jeśli będziecie mieć w domu dodatkowo np. bagietki, to możecie przygotować pyszne grzanki, na których rozsmarujecie tapenadę i w ten sposób zaprezentujecie je swoim gościom. Smacznego!Składniki:1 słoiczek drylowanych
Pasja Smakunajzwyklejsza pasta jajeczna pod słońcem. Żeby dodać jej trochę rumieńców, dodałam odrobinę chrzanu. Z czerstwej bagietki zrobiłam grzanki i ozdobiłam roszponką. Wszelkie ograniczenia nie są tu mile widziane, natomiast ulubione dodatki jak najbardziej. Wystarczy dodać szczypiorek, szynkę, awokado, suszone pomidory...Codziennie jemy z Frankiem drugie śniadanie. Cenię te chwile bardzo i sama do siebie się uśmiechampodczas tego naszego biesiadowania
bistro mamaCzas przygotowania: 35 min.Porcja dla 5 osóbKoszt przygotowania: 18,00 złSKŁADNIKI:200 g polędwiczek z kurczaka1 L bulionu warzywnego1 papryka czerwona2 pomidory400 ml mleka kokosowego5 suszonych liści limonki2 łyżeczki pasty krewetkowej Tom Yum1 limonkatrawa cytrynowaświeży imbirkolendra świeżamakaron ryżowysól, pieprzPRZYGOTOWANIE:W garnku na oliwie podsmażamy drobno pokrojone polędwiczki z kurczaka z dodatkiem posiekanego imbiru, pasty krewetkowej Tom Yum i startej
kulinarnyJawersja okazała się bliższa mojemu podniebieniu.Składniki:200g mąki pszennej100g schłodzonego masła100ml zimnej wodyduża szczypta soli150g startego żółtego sera2 jajka200g śmietany 18%1 średnia cukiniapomidorki koktajlowe1 czubata łyżeczka łagodnej pasty currysól, pieprzSposób przyrządzenia:Mąkę z solą siekamy z masłem lub pozostawiamy to robotowi kuchennemu. Ciasto ma mieć konsystencję mokrego piasku. Powoli dodajemy wodę. Wyrabiamy. Odkładamy zawinięte folią na godzinę(...)formę. Ciasto ma mieć grubość ok 5mm.Cukinię kroimy w plastry, układamy na dnie ciasta (nie pieczemy ciasta wcześniej). Mieszamy śmietanę z jajkami, dodajemy ser i przyprawy (w tym pastę curry), całość mieszamy. Wylewamy na cukinię. Pomidorki kroimy na połówki. Układamy na wierzchu ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 50 minut
W kuchni wieczoremcombine, next add in the spinach, stirring until it starts to wilt. Turn of the heat and add the raviolis to the sauce and stir to combinePour the pasta and sauce into a baking dish , top with the mozzerella and Parmesan cheeses.Cover the dish with foil and bake for about 15 minutes. Remove the foil and continue to bake
karmelowynagrzanego piekarnika na 180 C i pieczemy 40-45 min . Do złotawego koloru ciasta.Rozrabiamy cukier ze śmietaną i gorącą wodą- mieszamy , by było jak najmniej grudek- powstanie nam "pasta" i nakładamy "pastę" na gorące ciasto. Starajmy się równomiernie rozsmarować. Odstawiamy do ostygnięcia i ciacho gotowe :)Smacznego
Smaki Edytyskładniki* 1 duży filet z kurczaka* 30 dag małych pieczarek* 1 papryka* 1-2 małe cebulki* przyprawa curry* czerwona pasta curry* sos sojowy jasny* sól* 1 saszetka ryżu* kurkumaSposób wykonaniaFilet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, włożyć do miski, wlać ok. 5 łyżek oleju, 1/2 torebki przyprawy curry i łyżkę sosu sojowego, wymieszać tak aby kawałki fileta były(...)podsmażyć na nim fileta, następnie zdjąć z patelni i na tym samym oleju zeszklić cebulkę, dodać do niej pieczarki i podsmażyć, a następnie paprykę. Na koniec dodać mięso, łyżeczkę pasty curry i dusić na delikatnym ogniu ok. 15-20 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem.W tym samym czasie ugotować ryż według przepisu na opakowaniu dodając do wody w której
Mix smaku