płatków kukurydzianych sól i pieprz do smaku oliwa do spryskania sos: 1 duża cebula 1 duża marchewka 1 łyżka oliwy 1 ząbek czosnku 200 ml warzywnego bulionu ½ łyżeczki pasty curry red ryż do podania dowolne warzywa do podania PRZYGOTOWANIE: Filet myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Na jeden talerz nasypujemy mąkę, na drugi płatki, a do trzeciego wbijamy jajka(...)dużą kostkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i zarumieniamy, dodajemy cebulę z marchewką i przesmażamy 3 minuty po czym zalewamy bulionem, gotujemy pod przykryciem 10 minut, dodajemy pastę red curry i dogotowujemy 5 minut. Sos przecieramy przez sito bądź blendujemy. Na talerze nakładamy ryż, przekładamy upieczony filet, dodajemy warzywa i polewamy gorącym sosem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiproszku) 3 ząbki czosnku 3-4 cm kawałek świeżego imbiru 1,2 litra domowego bulionu warzywnego lub drobiowego pół puszki mleka kokosowego (200 ml) 2 łyżki tahini (tahiny) – pasty sezamowej 2 łyżki oliwy z oliwek (może być aromatyzowana np. chili lub czosnkiem) 2 łyżeczki curry w proszku sól morska świeżo mielony pieprz do podania: dowolne ziarna, krewetki, jogurt naturalny(...)proszku) 3 ząbki czosnku 3-4 cm kawałek świeżego imbiru 1,2 litra domowego bulionu warzywnego lub drobiowego pół puszki mleka kokosowego (200 ml) 2 łyżki tahini (tahiny) - pasty sezamowej 2 łyżki oliwy z oliwek (może być aromatyzowana np. chili lub czosnkiem) 2 łyżeczki curry w proszku sól morska świeżo mielony pieprz do podania: dowolne ziarna, krewetki, jogurt naturalny'; document.write
Poezja smakudynia i cebula z sosem z tahini i za'atarem Składniki: 1 dynia piżmowa, pokrojona na duże kawałki 2 czerwone cebule, pokrojona na cząstki lub plastry 3,5 łyżki pasty tahini 1-2 łyżki soku z cytryny (ja lubię więcej) 1 mały ząbek czosnku, rozgnieciony 30 g orzeszków piniowych (ja dałam sezam) 1 łyżka za'ataru 1 łyżka natki pietruszki(...)ubijaj, aż uzyskasz konsystencję miodu. Spróbuj, aby upewnić się, czy nie chcesz dodać więcej soli, czy soku z cytryny. Sos jest intensywny w smaku, w razie czego dodaj mniej pasty tahini. Orzeszki piniowe lub sezam podpraż chwilę na suchej patelni albo pomiń ten etap. Rozłóż warzywa na półmisku, polej sosem tahini, posyp orzeszkami piniowymi/sezamem, natką pietruszki oraz za'atarem
Chilli Czosnek i OliwaMakrela to absolutny klasyk jeśli chodzi o wędzoną rybę. Dziś polecam przekąskę do śniadania lub kolacji z dodatkiem właśnie tej ryby. Można z niej przyrządzić nie tylko pastę na kanapki, ale także paprykarz domowej roboty, który wychodzi przepyszny. Mojej rodzinie smakuje lepiej niż wędliny, można zrobić taką ilość jaką się chce, a jego wykonanie jest błyskawiczne. Jeśli tylko ktoś lubi(...)koncentrat pomidorowy. Chwilkę jeszcze dusimy i dodajemy przyprawy: sól, pieprz oraz sporo słodkiej papryki. Pozostawiamy do ostygnięcia. Potem mieszamy w misce makrelę, ryż oraz marchewkę, wszystko dokładnie mieszamy i pasta jest gotowa do spożycia
upichcicpapryczek chili 8 pieczarek świeży imbir 5 listków bazylii 4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego mieszanka chińska - mrożone warzywka tajska pasta Kanokwan pieprz sól curry makaron ryżowy Przygotowanie: Włoszczyznę wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim dodajemy do wody wraz z kośćmi wołowymi i gotujemy by uzyskać wywar(...)Dodajemy pokrojoną w kostkę karkówkę, curry 3 łyżeczki, krewetki, papryczki chili i gotujemy 10 minut po czym dokładamy do zupy warzywa chińskie oraz pastę do zupy. Pieczarki kroimy w plasterki i dodajemy do dalej gotującej się zupy, następnie pokrojony w cienkie chude plasterki imbir. Na sam koniec dodajemy do zupy 4 łyżki ciemnego sosu
ClauditteMissCookingmiski. Dodajemy serki topione, ser feta i gorgonzola, wyciśnięte ząbki czosnku i łyżeczkę pieprzu - wszystko dokładnie mieszamy aż do uzyskania masy typu gładka pasta. Pomidory nadziewamy pastą i układamy na blaszce. Dodajemy do tego nadziane na wykałaczki plasterki wędzonego boczku. Wkładamy do piekarnika uprzednio rozgrzanego na 220 stopni w ustawieniu góra
ClauditteMissCookingkrewetek koktajlowych 1 papryka czerwona 150 g suszonych pomidorów nadziewanych serem w oleju 1 świeża papryczka chili 3 ząbków czosnku 1 mała cytryna natka pietruszki 1 łyżka zielonej pasty curry 100 g pieczarek 200 g sera gorgonzolla ciasto francuskie - juz gotowe :) 150 g jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu 200 g dżemu może być jagodowy lub z aronii kiełki brokuła(...)kroimy w drobna kostkę. Krewetki płuczemy w bardzo gorącej wodzie. Suszone pomidory kroimy w paski i pozostały olej dodajemy do mieszanki. Mieszamy wszystko razem wraz z łyżką zielonej pasty curry. Całość przekładamy do głębokiej patelni i smażymy/gotujemy ok 20 minut na dużym ogniu. Gdy odstawimy naszą mieszankę z ognia dodajemy do niej sok z cytryny i 3 wyciśnięte ząbki
ClauditteMissCookingpomidor 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka przypraw: oregano, bazylia i rozmaryn 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Bagietkę przecinamy na 3 części. I każdą nacinamy. Każde nacięcie wypełniamy, smarujemy pastą (oliwa, 1/2 pomidora i przyprawy, mieszamy razem na pastę używając blendera). Bagietka z wierzchu smarujemy lekko masełkiem i siup do piekarnika. 200 stopni, góra i dół 15 minut
ClauditteMissCookingpiersi z kurczaka 1 opakowanie szynki parmeńskiej w plastrach (w opakowaniu około 10 plastrów) 1 łyżka condicarne piccante- rosmarino, aglio, basilico, sale, origano, peperocino 1 łyżka condimento per pasta alla tartufata- patate, cipolla, sale, prezzemolo, fungi porcini, olive, farina di riso 1 płaska łyżeczka Aglio e Peperoncino- Italian Seasoning for pasta with garlic, chili, onions, basil, oregano, parsley kilka kropki
ClauditteMissCookingSKŁADNIKI porcja rosołowa włoszczyzna ziele angielskie liście laurowe lubczyk natka pietruszki pasta pomidorowa w tubce makaron razowy rurki Lubella Przygotowanie: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Także każdy chyba z nas wie jak ugotować rosół (gotujemy powoli, zupa ma pyrkolić) :) wywar może być gorący. Najważniejsze by warzywa były pokrojone w kostkę. I po ugotowaniu pozostawić(...)wywarze. Do wywaru pod koniec dodaję pastę pomidorową. Zupę zabielam dopiero podczas podawania jeżeli ktoś ma ochotę
ClauditteMissCookingprzygotowany na bazie przepisu na gładki hummus (tu przepis) . Pyszny jak zawsze :) Czas przygotowania: 10 minut + 1 godz. gotowanie + 12 godz. moczenie Składniki: 1/2 szklanka suchej ciecierzycy, 1/3 szklanka pasty tahini, 4 łyżki soku z limonki, 4 duże ząbki czosnku, 2 awokado, świeża kolendra, 1 łyżeczka sody, zimna woda, sól, olej rzepakowy tłoczony na zimno, pieprz Cayenne lub ostra(...)malaksera (można odłożyć kilka całych ziaren do przybrania). Dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, tahinę, sok z limonki i sól. Miksować ok. 3 minuty na gładką masę. Żeby otrzymać pastę o aksamitnej konsystencji trzeba do zmiksowanej masy dodać ok. 1/5 szklanki lodowatej wody, dodając ją stopniowo nie przerywając miksowania. Po kolejnych 2 minutach dodać miąższ awokado, miksować na gładką masę
SzczyptaSmaQpewnością druga połowa wyhaftowanego ręcznie serca nawet nie zauważy, ale zupkę na 100% zapamięta:-) Składniki: 280 g łopatki bez kości 150 g kiełbasy jałowcowej 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki pasty paprykowej ostrej 2 łyżki smalcu sól, pieprz, tymianek, słodka papryka kminek mielony 2 listki laurowe 2 cebule 1 czerwona papryka opakowanie pomysłu na Węgierską zupę gulaszową Winiary 300 g ziemniaków(...)malutkich garść żółtej fasolki szparagowej Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę lub paski, kiełbasę w krążki. Przełożyć do miski i przyprawić szczyptą soli, pieprzu, tymianku, pastą paprykową i wcisnąć czosnek, wymieszać i odstawić na 30 min. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę w nieduże słupki, fasolkę ugotować w osolonym wrzątku dosłownie 2 min ( tak żeby nie była za miękka ). Na patelni roztopić
Gaździnka warzycebula 100 g makaronu 2 łodygi selera naciowego pęczek szczypiorku pół żółtej papryki 2 ząbki czosnku kilka czarnych oliwek só l, pieprz szczypta tymianku i imbiru łyżeczka ostrej pasty paprykowej 2 łyżki śmietany 1 łyżka sera Ricotta opcjonalnie do udekorowania Gorgonzola Przygotowanie: Na patelni roztopić masło i podsmażyć na nim mięso, przyprawić i dodać drobno pokroj oną cebulę(...)Dodać wszystk o do mięsa i chwilę smażyć. Śmie tanę wymieszać z Ricottą i dodać do mięsa ( w razie potrzeby doprawić ) . Dobrze wszystko połączyć i na koniec dodać pastę paprykową. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, wymieszać z e sosem, posypać szczypiorkiem i Go rgonzolą...... Smacznego
Gaździnka warzyzabiegany. U mnie to był wyjątkowo zabiegany dzień :) składniki * 1 opakowanie mrożonych warzyw (brokuł, marchewka, kukurydza) * 1 saszetka kolorowego ryżu (100 g) * 1 filet z kurczaka * 1 łyżeczka czerwonej pasty curry * sól, pieprz * pieprz cayenne * zioła prowansalskie Sposób wykonania Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu . Fileta z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. W garnku z grubym(...)dnem rozgrzać nieco oleju, wrzucić mięso i podsmażyć, dodać pastę curry, chwilę podsmażyć, dodać warzywa mrożone, podsmażyć do momentu, aż puszczą wodę, dodać przyprawy, przykryć pokrywką i na delikatnym ogniu dusić miękkości warzyw (tak aby były al dente). Następnie dodać ryż, wymieszać (w razie potrzeby podlać niewielką ilością przegotowanej gorącej wody) i doprawić do smaku
Mix smaku