pasta - 16803 przepisów (strona:499/1121)

Mięsne kwiaty z farszem 138

blogów. Zresztą podziwiam rękę tej blogerki Kuchnia u BroniMoje danie jest trochę zmodyfikowane, wyszło pyszne, efektowne. Jednym słowem polecam.SKŁADNIKI2 duże podwójne piersi z kurczaka50 dag pieczarek2 łyżki pasty z suszonych pomidorów1 cebula1 marchewka 1/2 pora1 opakowanie sera mozzarellanici do związania mięsa1 łyżka masła klarowanego2 łyżki sosu sojowegoprzyprawa do kurczakasól, pieprz do smakuWYKONANIEFilety wrzucić do miski, dodać(...)uwaga niezbyt cienki, ponieważ wypłynie nam farsz. Pieczarki opłukać, pokroić w poprzek. Cebulę w kostkę. Na patelnię dodać łyżkę masła, dodać pieczarki- poddusić, doprawić solą pieprzem.Rozbity filet posmarować pastą z suszonych pomidorów nałożyć łyżkę farszu, na wierzch plaster sera. Zebrać wszystko do środka, Obsznurować nicią tworząc płatki gwiazdy.Kwiatki obsmażyć na 1 łyżce masła, odstawić do wystygnięcia.Na tym samym

W kuchennym oknie Ewy
Bakłażan smażony 139

Kupiłam bakłażana, bo chciałam przygotować dip z bakłażana, pasty sezamowej, czosnku i oliwy. Niestety zapomniałam kupić pastę sezamową, więc trzeba było coś innego wymyśleć… i zupełnie niechcący wyszło mi to cudo… Super chrupiący, delikatny bakłażan smażony, który w połączeniu z czosnkowym sosikiem po prostu uzależnia! Właściwie w mojej kuchni rzadko przygotowuję bakłażana, ale to chrupiące cudeńko będę częściej

UgotujmyTo.pl
2 wyjątkowe przepisy na udziec jagnięcy z grilla 290

zmielonego czarnego pieprzuPrzygotowanie: Na około 40 minut przed grillowaniem odstawić jagnięcinę do pomieszczenia w temperaturze pokojowej. W międzyczasie w małej misce wymieszać oliwę, rozmaryn, sól i pieprz do wytworzenia pasty. Przygotowaną pastą natrzeć całą jagnięcinę. Przy pomocy ostrego noża w jagnięcinie wyciąć małe szczeliny i włożyć w nie plasterki czosnku. Przygotować grilla rozgrzewając go do około 250 stopni. Pod ruszt

naRuszcie
Polędwiczka wieprzowa a'la Wellington 192

sól, pieprzDzisiaj wyjątkowy przepis dla smakoszy lubiących polędwiczkę. Kiedy znudzi się już nam tradycyjne serwowanie obiadu, zachęcam do wypróbowania tego przepisy na soczyste mięsko, otulone delikatną i aromatyczną szynką, pastą z pieczarek oraz chrupiącym ciastem francuskim.Polędwiczkę wieprzową umyć i oczyścić z błon. Przyprawić solą i pieprzem. Pieczarki pokroić na półplasterki, a następnie przesmażyć 2-3 minuty(...)rozgrzanej oliwie po ok. 1 min. z każdej strony i odstawić. Ciasto francuskie rozwinąć i posmarować roztrzepanym żółtkiem. Następnie ułożyć na nim plastry szynki i posmarować je pastą grzybową. Polędwiczkę dobrze posmarować musztardą (najlepiej za pomocą pędzelka) i położyć na szynkę (około 5 cm od krawędzi ciasta francuskiego). Teraz wszystko razem ściśle zawinąć jak roladę, mocno ściskając

Świat Domowej Kuchni
Czerwone curry z kurczakiem 361

typu greckiego1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka mieszanki garam masala (lub tikka masala) – jeśli nie mamy dodajmy pół łyżeczki cynamonu i więcej kminu rzymskiegołyżka masładuża cebula2 ząbki czosnku50 g czerwonej pasty currypuszka krojonych pomidorów lub przecieru pomidorowego200 ml słodkiej śmietanki 36%2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry1 łyżeczka kminu rzymskiego2 łyżeczki przyprawy curry1 łyżeczka kurkumy1/2 łyżeczki chili w proszkuok. 2 łyżki sosu(...)minut.W tym czasie pokroić cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać masło a następnie usmażyć na nim cebulę wraz z wyciśniętym czosnkiem. Przełożyć na patelnię kurczaka wraz z marynatą. Dodać pastę curry i smażyć całość do czasu, aż kurczak się "zetnie" i nie będzie surowy.Następnie na patelnię wlać pomidory, a po 3 minutach śmietankę. Dusić około 10 minut na małym

Świat Domowej Kuchni
Kurczak cytrynowy z woka 310

smażymy kurczaka przez ok. 4 minuty ciągle mieszając.Wyjmujemy łyżką cedzakową i odstawiamy w ciepłe miejsce.Zlewamy olej z woka.SOS:Mąkę kukurydzianą mieszamy z 2 łyżkami wody , tworząc gładką pastę.Do woka wlewamy sok z cytryny i pozostałą wodę,Dodajemy sherry i cukier puder – zagotowujemy , mieszając aż cukier się rozpuści.Dodajemy pastę z mąki i ponownie zagotowujemy.Zmniejszamy temperaturę

Ostra na Słodko
Kukurydza na ostro 276

łyżki* sok z cytryny – 0,5 łyżeczkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Kukurydzę odsączamy z zalewy.W moździerzu tłuczemy kminek , posiekany czosnek , kolendrę , sól , posiekaną zieloną chili i drobno posiekaną cebulę na gładką pastę.Na patelni roztapiamy masło , dodajemy pastę i smażymy ok. 5-7 minut na średnim ogniu cały czas mieszając.Dodajemy zmiażdżoną czerwoną papryczkę chili , a następnie kukurydzę i smażymy jeszcze kilka

Ostra na Słodko
Domowa bulionetka warzywna. 161

garnka o grubym dnie wkładamy przygotowane produkty, dodajemy wodę, olej i sól. Całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie podgrzewamy przez 45 min, ciągle mieszając. Po tym czasie można pastę jeszcze zmiksować. Powstałą pastę przekładamy do słoika. Przechowujemy ją w lodówce

Miksturownik
Weekend na Węgrzech - relacja 168

sery i wędliny w plasterkach oraz oczywiście dżemy, jogurty i muesli. Wybór był spory i na pewno można się najeść. Z ciekawostek węgierskich: podano paprykowe salami i ostrą paprykową pastę. Stoiska z rękodziełem na placu przy Węgierskim Muzeum Sztuki Ludowej (Hagyományok Háza) przy Corvin tér 8.Piękna nawet w deszczu restauracja Párizs Kertje (Pavillon de Paris) przy Fő utca(...)Túró Rudi - jeszcze nie jadłam, ale mam nadzieje, że jest tak pyszne, jak wszyscy opisują, butelkę Pálinki, kilka węgierskich piw i oczywiście różne przetwory z papryki (mielona, w tubce, pastę w słoiczku itd.) oraz salami z papryczkami. W drodze powrotnej do Polski wstąpiliśmy jeszcze na dwie godziny do Miskolc-Tapolca, gdzie zrelaksowaliśmy się w kompleksie basenów termalnych Barlangfürdő (Pazár István

Pasja Smaku
Zapiekanka śródziemnomorska z warzyw i makaronu 149

wierzch pokruszyć dużą ilość sera szopskiego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec przez 30 minut.Sos paprykowy:3 czerwone papryki1 ostra papryczka1 cebula2 ząbki czosnku200 ml pasty pomidorowej1 łyżeczka musztardy (dałem Dijon)oliwa z oliwekświeżo mielony pieprzsólPrzygotowanie:Papryki poprzekrawać na duże kawałki, skropić oliwą i podpiekać w piekarniku lub na patelni grillowej do miękkości. W rondlu rozgrzać niewielką(...)ilość oliwy z oliwek i wrzucić posiekaną cebulę oraz czosnek. Chwilkę podsmażyć, następnie dodać upieczone papryki i zalać pastą pomidorową. Gotować przez 5 minut, a następnie zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem i musztardą. Do sosu można dodać również śmietanę oraz zioła, np. bazylię.Upieczoną zapiekankę serwować polaną sosem. Smacznego!* Przepis bierze udział w konkursie Fusion w kolorach #omnomnom.** Wpis bierze

Food Square
Muszelki nadziewane karczochami w sosie marinara 133

były al dente. Po ugotowaniu hartujemy zimną wodą.Karczochy (po wystudzeniu) mieszamy z serkiem mascarpone, dodajemy gałkę, pieprz i sól do smaku.Składniki na sos marinara:500 ml pasty pomidorowej (lub 2 puszki pomidorów w kawałkach)1 cebula3 ząbki czosnku20 g anchois20 g kaparówoliwa z oliwekoregano suszonebazylia suszona oraz świeża do posypaniapieprzsólCzosnek i cebulę siekamy w kostkę. Oliwę rozgrzewamy(...)patelni. Wrzucamy najpierw czosnek, a później cebulę. Gdy usmażymy je na złoto, wrzucamy posiekane filety anchois oraz kapary i chwilkę podsmażamy. Wlewamy pastę pomidorową. Gotujemy przez 5 minut, a następnie doprawiamy ziołami, solą i pieprzem.Przygotowanie:Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą. Bierzemy kolejne muszelki i napełniamy je łyżeczką masy z karczochów. Poukładane w formie muszelki polewamy sosem marinara i posypujemy serem pecorino

Food Square
Grillowany łosoś curry z salsą owocową, podawany z miętowym kuskusem 123

ciepłych czerwcowych weekendów, kiedy szkoda czasu na siedzenie w kuchni i można cieszyć się latem.Będziemy potrzebować (na 4 porcje):4 kawałki świeżego łososia norweskiego (około 600 g)żółtą pastę curry*sok z połówki cytrynysól morskąŁososia umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i skropić odrobiną soku z cytryny. Następnie dokładnie natrzeć pastą curry i odstawić na czas przygotowywania salsy

Food Square
Makaron chow mein po tajsku 151

papryczki chili, posiekane1 dymka, posiekana3 ząbki czosnku, posiekane4 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych4 jajkasok z 1 limonkiłyżka otartego imbiru4 łyżki tajskiego sosu rybnego lub ostrygowego4 łyżki sosu sojowego2 łyżki pasty tamaryndowej2 łyżki cukru trzcinowego1 łyżka oleju kokosowegogarść kolendry, posiekanej (można użyć również zielonej pietruszki)pęczek drobnego szczypiorkuPrzygotowanie:Makaron chow mein przygotować według przepisu na opakowaniu (zazwyczaj należy go zalać wrzątkiem(...)woka wrzucić makaron i smażyć go przez 5 minut, a następnie dodać groszek i kiełki fasoli mung. Wszystko dokładnie wymieszać.W osobnej miseczce przyrządzić sos z soku z limonki, pasty tamaryndowej, imbiru, sosu rybnego oraz sojowego i cukru. Wlać go do woka i wszystko wymieszać. Następnie makaron odgarnąć na bok, a na środek wbić jajka. Pozwolić im się nieco ściąć

Food Square
Papryki faszerowane chili con carne 175

kuchni? (:Składniki (na 4 porcje):500 g mielonej wieprzowiny (choć najlepiej użyć mięsa wołowego)4 średniej wielkości czerwone papryki2 małe papryczki chili1 puszka czerwonej fasoli1 cebula3 ząbki czosnku300 ml pasty pomidorowej (lub 1 puszka pomidorów)200 ml bulionu warzywnego1 łyżeczka kuminu1 łyżeczka pieprzu cayenne1 łyżeczka suszonego oregano1 łyżka sosu Worcester lub sojowego1 łyżeczka cukru trzcinowego1 łyżeczka masła1 łyżka oliwy(...)głębokiej patelni. Dodać posiekany czosnek, a następnie cebulę. Przysmażyć na złoty kolor. Dodawać partiami mielone mięso. Przyrumienić. Dodać przyprawy: kumin, pieprz cayenne, oregano, cukier, sos Worcester. Następnie wlać pastę pomidorową oraz posiekane drobno chili. Przykryć pokrywką i dusić przez 20 minut. Gotować kolejne 10-20 minut, stopniowo dolewając bulionu. Powinien nam powstać gęsty sos. Na koniec wrzucić opłukaną z zalewy

Food Square
Jesienna sałatka z pieczoną dynią, jarmużem i figami 138

Eryka z ervegan znalazłem wspaniały dressing na bazie pasty tahini i cynamonu, co więcej był on właśnie podany z dynią i figami. Od razu uznałem to za fantastyczne połączenie, więc czym prędzej przygotowałem taką oto jesienną sałatkę. Jest pyszna!Składniki (na 4 porcje):4 figi, pokrojonych na cząstki200 g porwanych liści jarmużu200 g pieczonej dyni, pokrojonej w kostkę4 łyżki(...)płatków migdałów, podprażonych na patelniCynamonowy dressing:6 łyżek pasty tahini2 łyżki soku z cytryny2 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy2 łyżki octu jabłkowego1 płaska łyżeczka cynamonu1 ząbek czosnkukilka łyżek wodysól, pieprzPrzygotowanie:Na talerzu ułożyć liście jarmużu, figi pokrojone na ćwiartki oraz dynię. Przygotować dressing, wkładając wszystkie składniki do kielicha blendera. Podczas miksowania dolewać powoli wodę, aż do utrzymania lejącej

Food Square