pasta - 16803 przepisów (strona:493/1121)

Kuskus szafranowo-cytrynowy 172

wrzucam pokrojone w drobną kostkę warzywa (małą marchew i pietruszkę). Przykrywam pokrywką i czekam aż się zagotuje.                W tym czasie robię "pastę" czyli łączę ze sobą starty imbir, skórkę z cytryny, kurkumę, pieprz cayenne oraz kilka kropel soku z cytryny. Mieszam wszystko dokładnie i odstawiam na parę minut(...)nitki) i również odstawiam do nabrania aromatu. Po paru minutach wsypuję kaszę, przykrywam pokrywką i czekam aż cały bulion zostanie wchłonięty. Na koniec do garnka przekładam wcześniej zrobioną "pastę", natkę pietruszki i mieszam.  GOTOWE. Można podawać np. z grillowanym kurczakiem na słodko. Ja pokusiłam się na samą kaszę posypaną cynamonem . Smacznego

Życie na widelcu
Śniadaniowy twarożek z pastą z awokado i orzechów włoskich z jabłkiem i wanilią. 188

wiórki -miód, łyżeczka -ziarna z 1/3 laski wanilii, lub mała łyżeczka cukru waniliowego (jeżeli postawicie na cukier dodajcie mniej miodu) W moździerzu awokado i orzechy włoskie ucieramy na jednolitą pastę. Zmielony ser łączymy z ziarnami wanilii i miodem, dodajemy pasty z awokado, ucieramy łyżką. Dodajemy jabłka i mieszamy. Twarożek ten będzie idealny do własnego pieczywa , rogali, lub mlecznych bułek. Myślę

BaRepas
Pasta twarogowa do chleba 130

najpopularniejsze "danie"chętnie przyrządzane i jedzone na śniadanie bądź kolację. Zazwyczaj robione są z wędliną, czasem w ramach szaleństwa z pasztetem lub serem :-)   Moja dzisiejsza propozycja to pasta z twarogu na ostro, którą przyprawiłam czarnuszką . Jest to moja ulubiona przyprawa, dodaję ją dosłownie do wszystkiego ! Ma specyficzny korzenno-pieprzny smak, nadający wyrazistości potrawom. Poza tym, że jest niezastąpiona(...)kosmetyce doceniona przy leczeniu trądziku, łuszczycy, grzybicy i AZS.  Zachęcam wszystkich do zaopatrzenia się w czarnuszkę, już w starożytności uważano, że potrafi wyleczyć ze wszystkiego.   Pasta twarogowa Składniki: 200g twarogu półtłustego; 1 łyżka jogurtu naturalnego; 1 łyżka cebuli; 10 sztuk oliwek zielonych; duża szczypta czarnuszki; szczypta kolendry, pieprzu, ew. soli. Dodatkowo:  kiełki rzodkiewki. Zaczynamy. Zajmie

Życie na widelcu
Hummus - pasta z ciecierzycy 181

Hummus dla mnie jest smaczną pastą do chleba. Urozmaiceniem zimowej diety :) przepis stąd 1 szklanka ciecierzycy 3-4 łyżki tahiny ewentualnie kilka łyżek zimnej przegotowanej wody 3-4 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki kuminu, można pominąć szczypta chili 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki soku cytryny sól morska Przygotowanie :  Ciecierzycę namoczyć w wodzie przez noc, następnego dnia przepłucz(...)zimnej wodzie i przesypać do blendera kielichowego Dodać tahinę,  chili, czosnek i sok z cytryny, blendować około 2 min Dodać oliwę, doprawić do smaku solą, dodać wodę jeśli pasta będzie za gęsta- blendować Przełożyć hummus do miseczki, polać oliwą z oliwek, ewentualnie posypać ulubioną przyprawą czy ziołami.        Hummus można również zrobić z ciecierzycy z puszki

Proste Potrawy
Dietetyczna kolacja romantyczna i rzecz o operacjach plastycznych 180

koktajlowych kilka pieczarek portobello – takie duże i brązowe garść rukoli i garść listków botwiny (w Tesco można kupić gotową mieszankę) olej rydzowy Z oleju rzepakowego, octu i przypraw robimy pastę. Polędwiczkę dzielimy na cztery równe kawałki, solimy delikatnie i obtaczamy w paście. Odstawiamy na godzinę. Nie wkładamy do lodówki, mięso przed pieczeniem ma mieć temperaturę pokojową. Pieczarki delikatnie czyścimy wilgotną

ladykitchen
Leśny mech - słodkie ciasto szpinakowe z egzotyczną nutą. 189

szpinaku posiekanego zamrożonego; szpinak rozmrażamy i odciskamy na maks z wody -szklanka cukru trzcinowego -szklanka oleju rzepakowego -dwie szklanki krupczatki przesianej z dużą łyżką proszku do pieczenia -3 jajka -pasta migdałowa, łyżeczka Masa: -dwa kubki śmietany 36% po 200 gram -duża łyżka cukru pudru -galaretka, smak wg uznania proponuję coś kwaśnego,u mnie wiśnia -2 banany rozgniecione  Jajka łączymy(...)cukrem i pastą migdałową na jednolitą puszystą masę. Stopniowo, miksując, wlewamy olej. Łączymy z mąką. Dodajemy szpinak i miksujemy do jednolitej masy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto. Pieczemy w 185 stopniach przez 50-60 minut. Sprawdzamy wykałaczką, czy jest suche. Po wyciągnięciu z piekarnika dajemy ciastu odpocząć około 20 minut, po czym zdejmujemy obręcz i za pomocą żyłki

BaRepas
Churros z sosem czekoloadowo-kawowym /Churros with chocolate coffee dipping sauce 305

Przełóż ją do miski miksera i odstaw do ostygnięcia. W oddzielnej misce ubij na jednolitą masę jajka, dodaje je do przygotowanej wcześniej masy i ubijaj mikserem do otrzymania gładkiej pasty. W głębokiej i szerokiej patelni rozgrzej olej (minimum 2-3 cm od dna). Przełóż przygotowaną pastę do szprycy z szerokim otworem w kształcie gwiazdki i ostrożnie wyciskaj

karmelowy
Sushi maki i nigiri 125

ocet ryżowy, ale z winnym wyszło ok.) - płat łososia wędzonego - opakowanie paluszków krabowych surimi - długi zielony ogórek - 2 większe marchewki - awokado - cukier - sól Dodatkowo do podania sushi: - sos sojowy - pasta wasabi - marynowany imbir Dzień wcześniej przygotowujemy marynowaną marchewkę. Obraną marchew kroimy w słupki i ułożyć w dopasowanym naczyniu. W garnku podgrzać szklankę octu z 4 łyżkami cukru i szczyptą soli(...)trzy). Przygotowujemy sushi nigiri. Z pozostałego ryżu formułujemy ręką lub łyżką lekko podłużne kulki. Każdą smarujemy z wierzchu lekko majonezem i przykrywamy plasterkiem łososia. Sushi podajemy z sosem sojowym, pastą wasali i marynowanym imbirem

Na słodko lub wytrawnie
Tahini - domowa pasta sezamowa 181

może taka pasta zastąpi nam kawałek wędliny ? Składniki : szklanka sezamu 3-4 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie : Sezam wsypać na suchą patelnię, prażyć do momentu gdy zacznie być lekko złoty Nie wolno dopuścić do przypalenia, wystarczy około 2 min. prażenia, wystudzony mielimy (ja zrobiłam to stopniowo w młynku do kawy ) Przełożyłam do garnuszka, dodałam olej(...)blendowałam przez około 5 min, do momentu aż powstała  powstała gęsta pasta. Tahini dodajemy nie tylko do hummusu, (przepis wkrótce ) może być składnikiem sosów, dipów, przysmaków kuchni arabskiej, a nawet słodkich ciast. Można przechowywać ją do miesiąca w lodówce. przepis stąd Na chlebie z dodatkiem miodu i czosnku też jest

Proste Potrawy
PASTA Z MAKRELI 109

ości, przełożyć do miski i rozdrobnić. Cebulę, jajka i ogórki pokroić w drobną kostkę i dodać do ryby. Doprawić oliwą, solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną pastę nakładać na świeże pieczywo. Jeśli nie mamy pod ręką wędzonej makreli równie dobrą pastę możemy zrobić z makreli w oleju z puszki

Kuchnia w opałach
SZYBKIE SPAGHETTI 124

sił przygotowałam kolację. Zapach czosnku i świeżych ziół zawsze potrafi postawić mnie na nogi. SKŁADNIKI: makaron spaghetti ugotowany al`dente 1 łyżka oliwy 3-4 ząbki czosnku 3 łyżki pasty pomidorowej świeże oregano i bazylia sól, pieprz tarta mozzarella do posypania A jak to zrobić: Na patelni rozgrzać oliwę i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażać przez chwilkę(...)przypalić czosnku. Dodać zagotowany makaron, pastę pomidorową i posiekane zioła. Całość chwilę podsmażyć, aby składniki się połączyły, doprawiając solą i pieprzem. Gotowe spaghetti przełożyć na talerz i posypać startą mozzarellą

Kuchnia w opałach
PASTA KANAPKOWA Z WĘDZONYM ŁASOSIEM 89

Zapraszam na kolejna odsłonę past kanapkowych. Tym razem prym wiedzie wędzony łosoś. Pasta najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem lub pumperniklem. Ja ją jednak dzisiaj zaserwowałam z grzankami. Polecam serdecznie. SKŁADNIKI: 100 g wędzonego łososia 2 cebulki dymki 1 jajko ugotowane na twardo 1/2 strąka białej papryki 2 suszone pomidory 1/2 łyżeczki musztardy rosyjskiej (lub innej ostrej) sól pieprz

Kuchnia w opałach
GOFRY CYTRYNOWE 92

posypane cukrem pudrem z ulubionymi owocam - See more at: http://www.delimamma.pl/2013/03/gofry-cytrynowe-i-dzien-kobiet.html#sthash.kKFxyIrv.dpuf 2 jajka 150 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru Szczypta soli 1/4 łyżeczki pasty z wanilii (lub ziarna z połowy laski wanilii) Skórka starta z 1 cytryny 2 łyżki soku z cytryny 180 ml mleka 60 g masła (roztopić) 50 ml zimnej wody Olej(...)wysmarowania gofrownicy - See more at: http://www.delimamma.pl/2013/03/gofry-cytrynowe-i-dzien-kobiet.html#sthash.kKFxyIrv.dpuf 2 jajka 150 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru Szczypta soli 1/4 łyżeczki pasty z wanilii (lub ziarna z połowy laski wanilii) Skórka starta z 1 cytryny 2 łyżki soku z cytryny 180 ml mleka 60 g masła (roztopić) 50 ml zimnej wody Olej do wysmarowania gofrownicy

Kuchnia w opałach
PASTA KANAPKOWA Z KUKURYDZĄ 95

jako pierwsza moją uwagę przykuła puszeczka z kukurydzą z dodatkiem chilli. Nigdy wcześniej takiej nie jadłam, więc postanowiłam przetestować ją na pierwszy ogień. I tak powstała pyszna, delikatnie pikantna pasta kanapkowa. SKŁADNIKI: 4 łyżki kukurydzy z chilli (Bonduelle) 3 cieniutkie drobiowe kabanosy 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżka pokrojonej w kostkę czerwonej papryki 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku kiełki rzodkiewki(...)łyżeczka ostrej musztardy. A jak to zrobić: Pokroić: jajko w drobną kostkę, kabanosy w drobne talarki. Wszystkie składniki przełożyć do miseczki i dokładnie ze sobą wymieszać. Tak przygotowana pasta najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Swoją wersję podałam jeszcze dodatkowo z małymi pomidorkami i gorgonzolą

Kuchnia w opałach
Bengalska ryba po polsku. 143

ziarnach -kardamon -czosnek -kmin żymski -cynamon -imbir -gałka muszkatołowa -anyż -rodzynki -miód -sól -ryż jaśminowy, dziki i czerwony, ugotowany na pół twardo Najważniejsza jest baza do ryby. Pasta w zasadzie. Nie jest łatwo ją przyrządzić i to kwestia cierpliwości raczej niż trudności w przygotowaniu. Potrzebujemy dwie łyżki ziaren gorczycy i chilli zielone na początek. Ucieramy te dwa składniki w moździerzu(...)ucieramy. Dodajemy świeżych liści kolendry i ostatecznie ucieramy na jednolitą masę. U mnie wyszło piekielnie ostre, przy czym aromatyczne. Ostrość zbiłem troszkę miodem (pół łyżeczki). Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pastę, podsmażamy i dodajemy rybę. Smażymy z każdej strony po dwie minuty, zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy rodzynek. Dusimy pod przykryciem 20 minut. Smak mnie zaskoczył, chyba będzie częściej gościło to danie

BaRepas