pasta - 17303 przepisów (strona:493/1154)

Rybne Vindaloo 177

limonki sól, pieprz 3-centymetrowy kawałek świeżego imbiru (bardzo drobno posiekanego)  1 średnia cebula (drobno posiekana) 2 ząbki czosnku (bardzo drobno posiekane) 3-4 łyżki masła ghee Pasta Vindaloo: 1 łyżeczka czarnego pieprzu w kulkach 1 łyżeczka nasion gorczycy 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki małych ziarenek kardamonu (wyłuskanych z nasion) 1 łyżeczka kurkumy(...)pozostałymi suchymi przyprawami, następnie dodać ocet winny i olej, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut. 4 . Na czystej, dużej patelni (lub garnku o grubym dnie) rozgrzać masło ghee, włożyć pastę, smażyć aż przyprawy wyraźnie puszczą aromat, wtedy dodać czosnek, imbir, podsmażyć 3 minuty, dodać cebulę, zeszklić i wrzucić rybę, zmniejszyć gaz, przykryć patelnię i dusić pod przykryciem ok. 5 minut

Kuchnia Prezydentowej
Jarzynowy bulion tajski 146

łyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1/4 łyżeczki kurkumy 1 łyżka cukru 1/2 limonki na sok 2 łyżeczki curry (madras lub innego żółtego) 1 łyżka żółtej pasty curry sól i czarny pieprz do smaku garść kiełków sojowych lub fasoli mung, krążki zielonej cebulki i świeża kolendra do dekoracji 300 g makaronu jajecznego 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie(...)patelni mocno rozgrzać olej, podsmażyć szalotkę i czosnek na złoto, dodać warzywa, podsmażać razem 3-4 minuty cały czas mieszając.  3. Wlać mleczko kokosowe, dodać curry i żółtą pastę curry, gotować 3 minuty i przelać zawartość patelni do garnka z wodą i przyprawami, dodać posiekane chili, kurkumę, cukier, sos sojowy i sos rybny. Gotować na małym ogniu 5 minut

Kuchnia Prezydentowej
Tajski bulion drobiowy z północy 297

łyżki sosu rybnego 4 łyżki sosu sojowego jasnego 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka cukru 1/2 limonki na sok 3 łyżeczki curry (madras lub innego żółtego) 1,5 łyżki żółtej pasty curry 350 g mleczka kokosowego sól i czarny pieprz do smaku garść kiełków sojowych lub fasoli mung, krążki zielonej cebulki i świeża kolendra do dekoracji 300-400 g makaronu jajecznego(...)cieple. 3. Do bulionu dodać szalotkę, marchew, czosnek i sos sojowy, gotować jeszcze 10 minut. Wyjąć mięso, odstawić do wystudzenia. Do zupy dodać sos rybny, curry i żółtą pastę curry, cukier i kurkumę, gotować 5 minut. 4. Chili przekroić w poprzek na pół; grubszą część pokroić na cieniutkie krążki, odstawić; cieńszą posiekać drobno; posiekaną wrzucić do bulionu, dodać mleczko kokosowe

Kuchnia Prezydentowej
Korma z wieprzowiną (Pork Korma Curry) 172

minut, cały czas mieszając. Dodać posiekany czosnek i imbir. Podsmażać dalej 3 minuty. Przestudzić, dodać kilka łyżek wody i zmiksować razem z mielonymi migdałami, do uzyskania gładkiej, niezbyt gęstej pasty (w razie potrzeby dodać więcej wody). 2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w sporą kostkę. Na patelni rozgrzać ghee, wrzucić mięso i cebulę, podsmażać na dość dużym ogniu, aż podpiecze się(...)każdej strony. Zmniejszyć ogień, dodać pastę z przypraw, pokruszoną papryczkę chili, garam masala i rozprowadzić na mięsie, podsmażać 5 minut, mieszając.  3. Następnie dolać bulion i przykryć naczynie. Dusić  na małym ogniu ok. 20 minut (lub do miękkości mięsa). Gdy mięso będzie miękkie, dodać sok z cytryny i dusić jeszcze 5 minut. Zestawić z ognia, dodać pokrojoną kolendrę

Kuchnia Prezydentowej
Zielone curry z krewetkami 170

Składniki (na 2 porcje): 200 g surowych lub mrożonych krewetek marynata: 1 posiekana papryczka chili, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka sosu sojowego, sok z 1 limonki 3 łyżki zielonej pasty curry (ja miałam swoją, gotowej wystarczą 2 łyżki)  4 liście limonki kaffir 1 łodyga trawy cytrynowej, pokrojonej na 4-5 części i zmiażdżonych trzonkiem noża 2-centymetrowy kawałek świeżego(...)marynatą i smażyć na mocnym ogniu przez 2 minuty, cały czas mieszając. Przełożyć do miseczki, odstawić. 3. Patelnię przetrzeć papierowym ręcznikiem, wlać pozostałą łyżkę oleju, na rozgrzany włożyć zieloną pastę curry, smażyć mieszając 2 minuty. 3. Dodać imbir, trawę cytrynową i liście kaffir oraz warzywa, smażyć 2-3 minuty. Dodać sos rybny i sojowy, cukier i pieprz. Wlać mleko kokosowe

Kuchnia Prezydentowej
Vindaloo z kurczaka (Chicken Vindaloo) 262

curry) tej kuchni. Trudność właściwie nie polega na samym wykonaniu, co w niewiadomej, jaka kryje się w efekcie końcowym. Mięso lub rybę najpierw marynuje się kilka godzin, potem tworzy pastę-bazę, później praży nasiona i przyprawy, które już na tym etapie napełnią kuchnię na wiele godzin niezwykłym, zdecydowanym aromatem prosto z   Indii. Kiedy już wszystko na patelni mamy połączone(...)będzie się marynował kurczak. Wszystkie całe przyprawy z marynaty miażdżymy w moździerzu (można użyć mielonych przypraw, ale zapewniam, że to nie będzie to samo), z czosnku i imbiru robimy pastę, dodajemy sok z limonki, ocet winny i łączymy wszystko razem. Następnie mieszaniną i pokrojoną cebulą pokrywamy dokładnie kawałki mięsa, marynujemy w lodówce przez ok. 3-4 h. 2. W szerokim

Kuchnia Prezydentowej
Pasta z wędzonej makreli 183

Pasty na kanapki, to rytuał na równi z niedzielnymi zapiekankami taty w każdą niedzielę ;) Smaki dzieciństwa, w przerobionej przeze mnie formie. Wędzona makrela - dawno miałam smaka na taką pastę, aczkolwiek przerażało mnie wyjmowanie malutkich ości. Kiedyś okrutnie bałam się rybich ości, teraz żyję z nimi w zgodzie :P Potrzebujemy: 1 wędzona makrela 4 jaja 1 cebula 2 łyżki keczupu

MamaOskarka
Bułeczki czekoladowo – cynamonowe 143

godziny żeby ciasto podwoiło swoją objętość. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie nadzienia. Startą czekoladę umieszczamy w misce razem z cukrem, cynamonem i stopionym masłem, a następnie mieszamy na gładką pastę. Po wymieszaniu zostawiamy pastę i ponownie bierzemy się za ciasto (jeżeli już wyrosło). Aby uwolnić ciasto od znajdującego się w nim powietrza należy go przebić. Wykładamy je na blat oprószony mąką

Kuchenne Wariacje
.586. (nie)tradycyjny omlet biszkoptowy || współpraca z Polsoja 158

smaku szynkowym, wędlina sojowa z suszonymi śliwkami, wędlina sojowa z żurawinami, tortellini z wędzonym tofu , tofu tradycyjne naturalne, tofu tradycyjne wędzone, tofu tradycyjne marynowane, pasztet sojowy tradycyjny , wege pasta francuska, wege pasta węgierska

breakfast of dreams
Recenzja #.20 - paprykarz z kaszą jaglaną (Primavika) 105

bardzo ciekawa smaku tego produktu, ponieważ nigdy nie jadłam paprykarzu, nawet tego tradycyjnego. Jako że jestem wielką fanką kaszy jaglanej bardzo mi posmakował. Jest ona bardzo wyczuwalna w strukturze pasty, w smaku może już nieco mniej. Paprykarz ma idealnie wyważone smaki - nie jest zbyt pikantny czy słony. Dobrze się rozsmarowuje. Produkt ma również bardzo dobry skład, któremu trudno cokolwiek zarzucić(...)Paprykarz jest bardzo smaczny i będzie świetnym sposobem na "przemycenie" kaszy jaglanej codziennie do naszego jadłospisu - wystarczy wziąć do pracy/szkoły kanapkę z ową pastą :) W dodatku jest niskokaloryczny więc będzie idealny również dla osób na diecie. Polecam! Ocena : 6/6 Kaloryczność 100g : 147kcal Cena : produkt   otrzymany w ramach współpracy ( primavika.pl ) // ok. 6zł (160g) Zakupione w :  produkt   otrzymany

breakfast of dreams
współpraca z Polsoja // chili&sugar na facebooku! 179

suszonymi śliwkami, wędlina sojowa z żurawinami,  tortellini z wędzonym tofu ,  tofu tradycyjne  naturalne, tofu tradycyjne wędzone, tofu tradycyjne marynowane,  pasztet sojowy tradycyjny ,  wege pasta  francuska, wege pasta węgierska. Przy okazji chciałam ogłosić, że od dzisiaj chili&sugar jest także na facebook'u! :)  Jeśli lubisz mojego bloga i przepisy, a także jeśli chcesz

chili & sugar
Kofta z domową pastą ajwar 141

skąd się wywodzą, jak dla mnie to i z Radomia mogłyby być. Ważne, że pyszne są! Pyszne to zresztą mało powiedziane. Są rewelacyjne! A do tego zrobiłem pastę ajwar. To taka lekko pikantna pasta na bazie papryki i bakłażanów. Idealnie jedno do drugiego pasuje, serio. Nawet Madzia, wybredna księżniczka, zachwalała :) Być może to nie jest taka prawdziwa oryginalna kofta

Marder&Marder Manufacture
Chleb tygrysi (Dutch Crunch Bread) 123

żeby je odpowietrzyć i wyrabiamy przez kilka sekund. Formujemy bochenek i zostawiamy na blasze do wyrośnięcia na 1 godzinę (pod przykryciem). Na 15 minut przed końcem rośnięcia robimy tygrysią pastę do posmarowania chleba. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy trzepaczką. Smarujemy cały chleb dokładnie grubą warstwą pasty (powinna mieć konsystencję gęstej śmietany). I czekamy 20 minut, już nie przykrywając

Marder&Marder Manufacture
Domowa kostka rosołowa (bulionetka) 143

wrzucamy do dużego garnka o grubym dnie. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około godziny bardzo często mieszając żeby się nie przypaliło. Tak żeby woda odparowała, a masa zgęstniała. Gotową pastę raz jeszcze porządnie miksujemy, przekładamy do słoika i czekamy aż ostygnie. Chowamy do lodówki i możemy tę pastę trzymać tam nawet kilka miesięcy. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto

Marder&Marder Manufacture
Jak czyścić srebro? 90

nasze sztućce (jak widać na zdjęciu) są ładnie zdobione i w tych zdobieniach nieco brudu pozostało. Na to też jest sposób. Wziąłem swoją starą szczoteczkę do zębów i zwykłą pastą do zębów wypolerowałem te zakamarki. Wyszło idealnie! Można oczywiście tylko samą pastą do zębów czyścić, bez potrzeby gotowania z solą. Ale miało być zupełnie bez wysiłku, a w to pastowanie

Marder&Marder Manufacture