pasta - 17303 przepisów (strona:498/1154)

karnawał w królestwie garów 131

łosoś z serkiem mascarpone łosoś malinowo pomarańczowy tartinki z łososiem pasta jajeczna z sardynkami łososiowa przekąska   łosoś z goma wakame i truskawkami łosoś z burakiem i jajkiem przepiórczym   pomarańczowy łosoś z jajkiem   łosoś z truskawkami tuńczyk w palonym sianie   tartinki malinowe z wariacją z wątróbek szybkie i łatwe mini kanapeczki łosoś i pstrąg z granatem(...)chrzanowej śmietanie   liczi w szynce dojrzewającej pomidorki z pastą z sardynek roladki z szynki z goma wakame sałatka z rostbefem pieczonym   sałatka z awokado i krewetkami sałatka z wątróbką    sałatka z jajkiem i groszkiem pasztet z wątróbki pimientos de padron  daktyle zapiekane rosti/jajko/anchois   zapiekane tartinki z ciasta francuskiego gniazdka z ciasta filo ze szpinakiem

królestwo garów
Monte del Fra z Veneto 113

refleksami. Wino jest lekkie i aromatyczne, dominują aromaty owocowe i kwiatowe, jest dobrze zrównoważone. Gleba wulkaniczna, na której rosną winogrona nadaje mu przyjemną mineralność. Wino będzie dobrym uzupełnieniem risotto, past, pieczonych i grillowanych ryby, białych mięs oraz co podkreślała Pani Marika jej ulubione połączenie to pizza Margerita.  Bardolino DOC 2012 ( 35 zł.) Corvina 65%, 30% Rondinella, 5% Sangiovese(...)oraz lekkich dań z makaronem.    Merlot, Garda, Monte del Fra 2010 ( 39 zł.) 100% Merlot. Kolor intensywnie rubinowy. Lekko wyczuwalne aromaty owoców śliwki, czereśni. Powinno pasować do past oraz czerwonych mięs. Pani Marika Bonomo poleca spróbować go z gorzką czekoladą. Wino zdecydowanie nie przekonało mnie. Może kolejny rocznik będzie smaczniejszy. Valpolicella Classico Monte

królestwo garów
Czerwone curry z kurczakiem 168

cebule, 4 ząbki czosnku, 1 czerwona papryka, 1 łyżka startego świeżego imbiru, 500 ml bulionu drobiowego, 500 ml pomidorów krojonych z puszki, 60 ml śmietany 18 %, 1 łyżka pasty tamaryndowej, czerwony barwnik spożywczy, Przyprawy zmielić. Cebule pokroić w półplasterki. Czosnek rozgnieść. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Piersi z kurczaka, umyć, osuszyć, pokroić w plasterki grubości około 0,5 cm. Kolendrę(...)paprykę, smażyć mieszając, aż cebula lekko zbrązowieje. Następnie dodać mięso, zamieszać. Wlać bulion, pomidory i przykryć, gotować na małym ogniu 20 minut aż mięso będzie miękkie. Dodać śmietanę, pastę tamaryndową oraz barwnik spożywczy. Gotować około 15 -20 minut aż sos zgęstnieje. Podałam z ryżem. Nie jestem przekonana do barwnika, dodałam ale nie wiem czy dobrze zrobiłam. Kolor wyszedł troszkę dziwny

królestwo garów
Policzki wołowe II 96

łyżki sosu sojowego Kikkoman, 1,5 łyżeczki tabasco, 2 łyżki sosu teriyaki, 2 łyżki mąki kukurydzianej, 200 ml białego wytrawnego wina, 300 ml bulionu. 2 cebule, 1 łyżka pasty tamaryndowej, 1 łyżka czarnego sosu sojowego, 4 listki kaffiru, sok z 1/2 limonki olej ryżowy do smażenia Policzki oczyścić z błon, pokroić na kawałki około 4x5 cm. Sos sojowy Kikkoman, Tabasco(...)wymieszać i podsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Dodać posiekaną cebulę i smażyć jeszcze 5 minut, wlać wino, zamieszać. Przełożyć do garnka, wlać bulion gotować pod przykryciem godzinę. Dodać pastę tamaryndową, czarny sos sojowy, listki kaffiru, sok z limonki, przykryć i dusić na najmniejszym gazie około 2 godzin. Polecam również policzki wołowe.     zastawa

królestwo garów
V Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P 118

innymi przez wina z winnicy De Stefani. De Stefani Venis Sauvignon Blanc. Dominują aromaty owocowe i kwiatowe. W smaku jest orzeźwiające z przyjemną mineralnością. Świetnie skomponuje się z warzywnymi pastami i lekkimi daniami z ryb. Będzie doskonałym partnerem dla wszystkich potraw ze szparagami.    De Stefani Vitalys Chardonnay. W nosie dominują aromaty jabłek, brzoskwiń, moreli i migdałów. W ustach(...)bardzo intensywny rubinowy kolor i bukiet pełen dojrzałych czerwonych owoców. W ustach krągłe, z miękkimi taninami, o dobrej, bogatej strukturze i aromatycznym finiszu. Polecane do prostej pizzy i pasty, jak również do duszonych mięs – nawet jasnych. De Stefani Soler Marzem/Refos/Merlo jest kompozycją odmian Marzemino, Refosco, Merlot i Cabernet Sauvignon (po 25%), leżakowało przez 12 miesięcy w dębowych beczkach, następnie

królestwo garów
Zupa laotańska Khao poun z Pascalem Brodnickim 119

trawy cytrynowe posiekane, 2 łyżki sosu rybnego, 1 sałata lodowa pokrojona w paseczki, 200 g kiełków sojowych, 100 g makaronu wermicelle ryżowego sparzonego, 2 liście kafiru, 1 łyżka pasty curry czerwonej, 1 marchewka pokrojona w paseczki julienne, 2 cebule posiekane, 2 pomidory pokrojone w ćwiartki, 250 ml wrzątku, 4 łyżki posiekanej kolendry, olej do woka, Podgrzać olej w garnku, podsmażyć(...)cebulę aż będzie szklista.  Dodać mięso i podsmażać około 5 min.  Cały czas mieszając drewnianą łyżką dodać pastę curry, pomidory, trawę cytrynową, mleko kokosowe, szklankę ciepłej wody i sos rybny. Zmniejszyć ogień i gotować 20 min.    5 minut przed podaniem dodaj liście kafiru w całości.    Do miseczek nałożyć sałatę, kiełki, makaron ryżowy, marchewkę, zalać

królestwo garów
Drożdżówki z serem 133

Inspiracja tutaj . Składniki: CIASTO: – 250 ml mleka; – 80 g oleju; – 450 g mąki pszennej; – 25 g świeżych drożdży; – 65 g cukru; – 1 łyżeczka pasty z wanilii; – 1 jajko; – szczypta soli LUKIER: – kilka łyżek gorącej wody; – 300 g cukru pudru; NADZIENIE SEROWE: – 0,5 kg twarogu niemielonego; – 2 żółtka(...)cukru pudru; – 2 łyżki śmietany 18%; – 1/2 łyżeczki pasty z wanilii DODATKOWO: – 1 jajko; – 1 łyżka mleka Wykonanie: Ciasto: Mleko podgrzać, tak, żeby było lekko ciepłe, nie gorące. Do miseczki włożyć rozdrobnione drożdże, dodać łyżeczkę cukru, jedną piątą mleka (ok. 50 ml) i 2-3 łyżki mąki (zacząć od 2 łyżek, wymieszać i w miarę potrzeby

dom-agi.pl
Pita pełnoziarnista nadziana wiosną ! 198

więcej tak to wygląda ... Następnie odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wkładam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 20 minut. "Nadzienie" pity Składniki: 1 łyżeczka pasty z suszonych pomidorów; 50 g usmażonej piersi z kurczaka w bazylii, pieprzu cayenne oraz 2 ząbkach czosnku; 10 g sera feta; 2 rzodkiewki; garść rukoli. Gotową, przestygniętą pitę kroję(...)pół i środek smaruję pastą. Następnie kładę ser, gotową pierś, plasterki rzodkiewki i na końcu garść rukoli.  Smacznego ! Miłego

Życie na widelcu
Jajka nadziewane czosnkiem niedźwiedzim 102

pierwszej kolejności :-). W ten oto sposób w naszej kuchni stoi w wazonie piękny bukiet czosnku, który przez najbliższe dni będę wykorzystywać do różnych dań. Dzisiaj pierwsza propozycja - jajka nadziewane pastą z czosnkiem niedźwiedzim. Cudownie zielony kolor, pyszny smak, idealna na dobry początek dnia. Ze wszystkich składników można również przygotować pastę, białka zblendować razem z pozostałymi składnikami i posmarować nią chleb

Pora coś zjeść
Hawajska (for) Margherita, kebab-gyros i wiejska przyjemność, czyli kolejne święto pizzy pod naszym dachem ;) 139

zalewy zioła prowansalskie bazylia chili mielone Jako, że nie pierwszy raz opisuję pizzowe ucztowanie nie chcę się powtarzać i zaśmiecać cyber - przestrzeni. Tu znajdziesz sposób na przygotowanie ciasta . Pastę pomidorową do posmarowania ciasta przyrządzamy poprzez utarcie wszystkich składników z koncentratem pomidorowym. Sos słodki chili idealnie komponuje się z koncentratem pomidorowym. Przed smarowaniem ciasto nakłuwamy widelcem bądź wykałaczką. Dodatki szykujemy wedle(...)sumie zawsze kiedy razem ją przyrządzamy moja rola ogranicza się do wyrobienia ciasta i pozmywania połowy "garów" (niestety). Pizza hawajska to po prostu poezja - połączenie, sera, pasty pomidorowej, ziół i szynki z nutą słodyczy ananasa.... mniam! To była prawdziwa uczta. Na dwa dni nawet. I zdania nie zmienię - pizza domowej produkcji jest o niebo lepsza niż ta zamawiana. Jedyną przewagą

Kuchnia po mojemu
Placek po góralsku - pizzowy przysmak Taty 155

dodatki: ok 40 dag tartego sera żółtego 1 kulka mozarelli kilkanaście plastrów sera wędzonego dobrego gatunku (najlepiej prosto od górala) konfitura z żurawiny 1-2 laski kabanosa (opcjonalnie) pasta pomidorowa sos czosnkowy Przygotowanie: Pokruszone drożdże zasypujemy cukrem i solą. Dodajemy olej i mieszamy dokładnie z ciepłą (niegorącą  wodą). Wlewamy do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto. Dosypujemy stopniowo mąkę(...)wielkością do posiadanych blaszek. Blaszki smarujemy masłem lub oliwą i oprószamy mąką. Ciasto nie wymaga czasu na rośnięcie - im dłużej będzie stało, tym bardziej bułowate i grube wyrośnie. Smarujemy pastą pomidorową. Posypujemy żółtym serem. Rozkładamy na nim plastry sera wędzonego, na które wykładamy po małej "kuleczce" konfitury z żurawiny. Gdzieniegdzie rozkładamy pokruszoną mozzarellę. Ewentualnie kładziemy pokrojonego w plastry kabanosa. - jeśli

Kuchnia po mojemu
Jaglanka o smaku chałwy z bananem 107

przepis jest właśnie dla Was :) Niestety, sklepowa wersja tego przysmaku jest bardzo kaloryczna, obfituje w sztuczne dodatki takie jak cukier, a także utwardzone tłuszcze. Nic ciekawego :) Wspominałam już o paście sezamowej tahini, która ma wiele zastosowań zwłaszcza w kuchni wschodniej. Ostatnio upodobałam sobie dodawanie jej do potraw na słodko. Przygotowywałam już  owsiankę o smaku chałwy, a teraz zapraszam(...)pyszną jaglankę z dodatkiem plasterków banana :) Składniki: 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej pół szklanki mleka 1 łyżeczka pasty sezamowej tahini kupnej lub z tego przepisu 1/2 łyżeczki miodu plasterki banana   Kaszę umieścić w garnku, wlać mleko i zagotować. Dodać tahinę i miód, gotować ok 4 minuty, wymieszać.  Przełożyć do miseczki i podawać z plasterkami banana. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Zupa krem kokosowa z cukinią, krewetkami i kukurydzą 105

smaki lubię najbardziej: Zupa krem czosnkowa z cukinią, krewetkami i kukurydzą SKŁADNIKI:   200 g krewetek 1 cebula 1 cukinia pół litra bulionu warzywnego kukurydza z puszki łyżka zielonej pasty  carry 50 ml mleka kokosowego 2 ząbki czosnku sos sojowy, oliwa, sól, pieprz, papryka chilli Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną cebulęi podsmaż chwilę, dodaj cukinie pokrojone w plasterki(...)zalej wszystko bulionem i gotuj aż cukinia zmięknie.Wrzuć połowę puszki kukurydzy oraz krewetki. Po chwili dodać pastę curry i mleczko kokosowe zmiksowane z pozostałą kukurydzą oraz zgniecione ząbki czosnku. Dopraw do smaku sosem sojowym. Gotować jeszcze 5-10 minut. Świetna domowa egzotyczna zupka Smacznego

MarciochaKucharzy
Halászlé węgierska paprykowa zupa rybna 141

pomidory   2 duże cebule   1 marchewka   1-2 ząbki czosnku   łyżka stołowa słodkiej papryki w proszku   sól, pieprz   Eros Pista- ostra pasta paprykowa natka pietruszki Ryby pokroić w średnie kawałki i wrzucić razem z głowami i ogonami do zimnej, osolonej wody (ok. 2-2,5 litra). Po zagotowaniu wody, gotować do miękkości(...)minut. Następne w garnku powinny wylądować pokrojone pomidory. Odcedzone ryby przebrać (tzn wyrzucić niejadalne części- głowę ogony płetwy, ości) i dodać do zupy. Zupę najlepiej doprawić oryginalną węgierską pastą paprykową.  W każdym talerzu powinien znaleźć się ładny kawałek ryby. Zupę można posypać świeżą natką pietruszki. Pyszne wspomnienie wakacji

MarciochaKucharzy
Leczo z patisona 141

patisona SKŁADNIKI: 2 patisony papryka biała papryka czerwona 4 pomidory 2 cebule 2 kiełbasy 2 łyżki oleju  sól, pieprz, oregano, lubczyk, bazylia 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pasty paprykowej W rondlu z grubszym dnie podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Następnie dorzucamy pokrojoną kiełbasę,podsmażamy do zarumienienia. A po kilku minutach kolejno pokrojone warzywa: patisony(...)paprykę, pomidory Dusimy wszystko na nie dużym ogniu, dodajemy przyprawy. A na sam koniec łyżkę ostrej pasty paprykowej. Leczo będzie gotowe, kiedy warzywa zmiękną i całość się lekko zagęści. Do lecza idealnie pasuje podpieczona bułeczka:) Smacznego

MarciochaKucharzy

Proponowane wyszukiwania