cukru waniliowego 3-4 łyżki cukru pudru Creme Patissiere : szklanka mleka 3 duże żółtka 1 łyżka cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżka pasty z wanilii- dodajemy na końcu po dodaniu masy jajecznej/ Jeśli używamy zaś laski wanilii- dodajemy ją na początku przy gotowaniu mleka by dodała aromat i wyjmujemy przed dodaniem masy(...)nieprzerwanie mieszać energicznie przy pomocy ubijaczki bądź ostrożnie przy pomocy miksera przez 1 minute na dużym bądź średnim ogniu. 6. Zmniejszyć ogień, dodać ekstrakt, bądź pastę z wanilii i nadal energicznie mieszać aż do uzyskania gęstego, gładkiego kremu. Zajmie to około 1-2 minuty. 7. Przełożyć do miseczki i pozwolić by krem wystygł- należy go przykryć folią
KreatywnePinybardzo szeroko jest praktykowane. Począwszy od śniadaniu do którego piję szklankę gorącego mleka z cukrem i łyżeczką siemienia lnianego, skończywszy na kolacji, kiedy to olej lniany najlepiej smakuje jako pasta (biały ser + cebula w kostkę + olej lniany) - jest to tzw pasta dr Budwig, która ma właściwości antynowotworowe. Olej lniany ma dość specyficzny zapach i smak, za którym nie każdy
Kuchenne aromatypodsmażamy, dodajemy pokrojony por. Na tarce jarzynowej ścieramy bezpośrednio na patelnię ząbki czosnku (można je pokroić). Do miseczki wsypujemy wszystkie przyprawy, dodajemy ok. 2 łyżeczek wody – rozcieramy na pastę – dodajemy do zrumienionej cebuli. Mieszamy i chwilę smażymy, aż uwolnią się aromaty (roztarcie przypraw z wodą na pastę i dodanie w takiej formie na patelnię zapobiegnie przypalaniu się przypraw
mojewypiekiinietylkoSuper pasta z wędzonego łososia świetna na kanapki do pracy czy do szkoły Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! Pasta z wędzonego łososia Składniki : Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
Sprawdzone przepisy kulinarnerozwałkowujemy na obsypanym mąką blacie w koło, tak aby ciasto miało około 4-5 mm grubości. W miseczce rozcieramy ze sobą posiekany marcepan, cukier i miękkie masło tworząc pastę, a następnie całą pastę marcepanową rozsmarowujemy na cieście drożdżowym - równomiernie. Ciasto dzielimy na 12 równych części i zwijamy od najgrubszej do najcienszej strony formując rogale. Tak przygotowane rogale wykładamy na blaszki
Plate of Joyopakowaniu, zalewamy go wodą / bądź bulionem warzywnym. W naczyniu blendera umieszczamy pęczek natki pietruszki, koperek, garść rukoli i wyciśnięty sok z cytryny - całość miksujemy do uzyskania gładkiej pasty. Gotowy kuskus należy rozdrobnić widelcem, żeby nie powstały grudki. Następnie dodajemy do niego otrzymaną zieloną pastę. Całość musimy dobrze wymieszać, dodajemy posiekany pęczek pietruszki oraz z grubsza posiekaną garść rukoli
Plate of Joynutą. Cudnie wiosenny i znikał w oka mgnieniu ;) Składniki: 500 g twarogu, 300 g mascarpone, 200 g śmietanki kremówki, 150 g cukru, 1 łyżka budyniu waniliowego, 1/2 łyżeczki pasty waniliowej, 150 g białej czekolady, 2 jajka 120 g ciasteczek owsianych z czekoladą, 40 g masła Ciasteczka zmielić w pojemniku blendera na puch, przełożyć do miseczki i dodać rozpuszczone masło(...)włożyć do piekarnika i piec około 7 minut. Blaszkę wyciągnąć i przestudzić. Twaróg zmiksować razem z mascarpone, dodać na dwa razy śmietankę kremówkę. Dalej miksując dodać cukier, budyń oraz pastę waniliową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzoną dodać do masy serowej, następnie dodać po jednym jajku, miksując dobrze masę przed dodaniem drugiego jajka. Masę przelać na wcześniej podpieczony
Plate of Joyjest zrobiony z chudego serka homogenizowanego i jogurt naturalnego. Jest pyszny! Z każdym dniem coraz lepszy! Składniki: 500 g serka homogenizowanego, 270 g jogurtu naturalnego 2%, 1 łyżeczka pasty waniliowej, 90 g cukru pudru, 15 g żelatyny, 1 truskawkowa galaretka, 500 g truskawek, biszkopty Żelatynę zalać 4 łyżkami wrzątku, wymieszać i odstawić na kilka minut. W misce zmiksować(...)sobą serek homogenizowany, pastę waniliową oraz cukier puder. Następnie dodać jogurt naturalny, zmiksować do połączenia się składników. Do odstawionej żelatyny dodać 2 łyżki ciepłej wody i całość rozmieszać łyżeczką. Następnie po malutku dolewać do masy serowej i miksować do połączenia się żelatyny z masą - 2-3 minuty. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na które należy
Plate of Joychia, wanilia, miód, świeże owoce i pistacje! Śniadaniowa uczta! Składniki: (dla 1 lub 2 osób) 5 płaskich łyżek płatków jaglanych, 1 łyżka nasion chia, 300 ml mleka, 1/2 łyżeczki pasty waniliowej, miód / syrop z agawy dodatkowo: świeże truskawki, świeże maliny, pistacje Do rondelka wlać mleko, dodać płatki jaglane, nasiona chia, pastę waniliową i całość zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować
Plate of Joysię zainspirować ulubionymi kuchniami i stworzyć coś zupełnie innego. Tarta z założenia kojarzy się z Francją. Kruche ciasto z Polską. Gorgonzola, bazylia, makaron i papryczki -Włochy. A ze smażeniem pasty, żeby nadać jej aromatu spotkałam się w kuchni indyjskiej. Wyszło Fusion, ale tak miało być. Zapraszam, gdyż eksperyment okazał się strzałem w 10. Tarta wyszła pikantna, z nutką słodyczy, chrupiącym(...)przygotowania: Ciasto zagnieść jak najszybciej zimnymi rękoma. Wykleić nim formę, obciążyć i zapiekać w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut. Cebulę, bazylię, paprykę i chilli zmiksować na gładką masę. Pastę usmażyć na oleju kokosowym i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać śmietankę, karob, pokrojoną gorgonzolę i mozzarellę. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie- al dente! Uwaga nie dodajemy
Wielki apetytŚwietny przepis dla wszystkich tych, którzy myślą o powrocie do formy przed latem. Wysokobiałkowa, pożywna i zdrowa pasta to jest to! A to do tego smakuje naprawdę dobrze. Tym bardziej, że zbliża się Wielkanoc, więc wszystkie jajeczne przepisy na pewno się przydadzą. Zapraszam. Składniki (na 1 porcję): 2 jajka 35 g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 1/2 łyżeczki majonezu(...)posiekanego szczypiorku sól morska pieprz świeżo mielony ( najlepiej kolorowy ) ulubione kiełki bułka razowa/ pełnoziarnista/ grahamka lub inna Sposób przygotowania: Jajka blendujesz z majonezem, i połową szczypiorku na gładką pastę. Dodajesz tuńczyka, resztę szczypiorku i miksujesz tak, aby go mocno rozdrobnić, ale nie na gładko. Doprawiasz do smaku solą, pieprzem. Podajesz na zdrowej, wartościowej bułce z ulubionymi kiełkami. Smacznego
Wielki apetytPasta jajeczna idealna na zbliżające się święta Wielkanocne. Dla mnie to powrót do lat dzieciństwa- robiła ją mama, robiła też babcia. Świetnie sprawdza się jako przystawka na świątecznym stole podana z chrupiącym chlebkiem i szczypiorkiem. Banalna i szybka w przygotowaniu. W szczelnie zamkniętym słoiczku można ją przechowywać do 3 dni. Składniki: 2 jajaka ugotowane na twardo 4 łyżeczki musztardy(...)pokrojoną w kosteczkę szynkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.Całość wymieszaj, przełóż do naczynia i wstaw do lodówki na min. godzinę. Podawaj ze świeżym szczypiorkiem. Jeśli lubisz pastę możesz zmiksować na gładką masę. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytjest jakimś kulinarnym wyczynem. To prosta potrawa, dodatek do obiadu, który ma jedną zaletę - w zależności od użytych dodatków smakuje za każdym razem inaczej. Dzisiaj eksperyment z bijącą popularność pastą sezamową, tahiną, w postaci sosu. Muszę przyznać, że taka kombinacja przyjemnie połechtała moje podniebienie - smak sezamu delikatnie komponuje się z orzeźwiającą cytryną, po chwili do głosu dochodzi czosnek. Do przygotowania(...)twardawa) odcedzcie z wody. W czasie gdy gotuje sie marchew przygotujcie sos: w miseczce umieśćcie 2 łyżeczki tahiny i wyciśniejcie sok z cytryny (gdy wymieszacie te składniki powstanie gęsta pasta), dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek i odrobinę mleka roślinnego by całość miała gęstą i aksamitną konsystencję. Odstawcie sos na kilka minut aby składniki mogły się przegryźć. Ugotowaną marchew ułożyć
Szybko Tanio Smaczniemiękkości. Wyjmij rozmaryn (tylko gałązkę) i listki laurowe. Odstaw do przestudzenia. Fasolę, cebulę z gruszkami oraz orzechy włoskie wrzuć do kielicha blendera lub malaksera i zmiksuj na gładką pastę. Przygotuj siemię lniane: zalej je kilkoma łyżkami wrzącej wody i odstaw na 5 minut. Następnie dodaj do fasolowej masy i zmiksuj wszystko razem. Pasztet przypraw świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz solą(...)Możesz również dodać więcej rozmarynu. Małą keksówkę posmaruj olejem i obsyp bułką tartą. Wlej fasolową pastę i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika. Piecz przez około 90 minut , aż pasztet się zetnie, a wierzch będzie rumiany. Odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie podawaj z dobrym pieczywem. Pasztet świetnie smakuje z chrzanem, łagodną musztardą lub konfiturą z żurawiny. *Siemię lniane
Food Squarerównież umieścić w piekarniku na 20 minut w temperaturze 180 stopni. Sałatka makaronowa z zielonymi szparagami Składniki: 300 g szparagów zielonych; 200 g makaronu razowego (suchego); 15 g pasty z suszonych pomidorów; 10 g pestek dyni; 50 g sera pleśniowego koziego; 10 g szczypiorku; szczypta papryki chili. Krok po kroku. Na początku gotuję(...)odcedzam. Nie dopuszczam by się rozgotowały- mają być chrupiące. Do miski przekładam makaron, szparagi pokrojone w 2 centymetrowe kawałki, ser pokrojony w kostkę, pastę, pestki oraz szczypiorek. Na końcu doprawiam papryką i mieszam całość. Gotowe ! Smacznego
Życie na widelcu