bardzo ciekawa smaku tego produktu, ponieważ nigdy nie jadłam paprykarzu, nawet tego tradycyjnego. Jako że jestem wielką fanką kaszy jaglanej bardzo mi posmakował. Jest ona bardzo wyczuwalna w strukturze pasty, w smaku może już nieco mniej. Paprykarz ma idealnie wyważone smaki - nie jest zbyt pikantny czy słony. Dobrze się rozsmarowuje. Produkt ma również bardzo dobry skład, któremu trudno cokolwiek zarzucić(...)Paprykarz jest bardzo smaczny i będzie świetnym sposobem na "przemycenie" kaszy jaglanej codziennie do naszego jadłospisu - wystarczy wziąć do pracy/szkoły kanapkę z ową pastą :) W dodatku jest niskokaloryczny więc będzie idealny również dla osób na diecie. Polecam! Ocena : 6/6 Kaloryczność 100g : 147kcal Cena : produkt otrzymany w ramach współpracy ( primavika.pl ) // ok. 6zł (160g) Zakupione w : produkt otrzymany
breakfast of dreamssuszonymi śliwkami, wędlina sojowa z żurawinami, tortellini z wędzonym tofu , tofu tradycyjne naturalne, tofu tradycyjne wędzone, tofu tradycyjne marynowane, pasztet sojowy tradycyjny , wege pasta francuska, wege pasta węgierska. Przy okazji chciałam ogłosić, że od dzisiaj chili&sugar jest także na facebook'u! :) Jeśli lubisz mojego bloga i przepisy, a także jeśli chcesz
chili & sugarskąd się wywodzą, jak dla mnie to i z Radomia mogłyby być. Ważne, że pyszne są! Pyszne to zresztą mało powiedziane. Są rewelacyjne! A do tego zrobiłem pastę ajwar. To taka lekko pikantna pasta na bazie papryki i bakłażanów. Idealnie jedno do drugiego pasuje, serio. Nawet Madzia, wybredna księżniczka, zachwalała :) Być może to nie jest taka prawdziwa oryginalna kofta
Marder&Marder Manufactureżeby je odpowietrzyć i wyrabiamy przez kilka sekund. Formujemy bochenek i zostawiamy na blasze do wyrośnięcia na 1 godzinę (pod przykryciem). Na 15 minut przed końcem rośnięcia robimy tygrysią pastę do posmarowania chleba. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy trzepaczką. Smarujemy cały chleb dokładnie grubą warstwą pasty (powinna mieć konsystencję gęstej śmietany). I czekamy 20 minut, już nie przykrywając
Marder&Marder Manufacturewrzucamy do dużego garnka o grubym dnie. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około godziny bardzo często mieszając żeby się nie przypaliło. Tak żeby woda odparowała, a masa zgęstniała. Gotową pastę raz jeszcze porządnie miksujemy, przekładamy do słoika i czekamy aż ostygnie. Chowamy do lodówki i możemy tę pastę trzymać tam nawet kilka miesięcy. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto
Marder&Marder Manufacturenasze sztućce (jak widać na zdjęciu) są ładnie zdobione i w tych zdobieniach nieco brudu pozostało. Na to też jest sposób. Wziąłem swoją starą szczoteczkę do zębów i zwykłą pastą do zębów wypolerowałem te zakamarki. Wyszło idealnie! Można oczywiście tylko samą pastą do zębów czyścić, bez potrzeby gotowania z solą. Ale miało być zupełnie bez wysiłku, a w to pastowanie
Marder&Marder Manufactureskórka otarta z 1/2 cytryny na nadzienie: 0,5 kg obranych i wydrążonych jabłek 150 g śmietany 18% 100 g cukru 2 jajka sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka pasty waniliowej 2 łyżki marmolady z pomarańczy Mąkę przesiewamy, siekamy z zimnym masłem, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Nadzienie przygotowujemy(...)następująco: obrane i wydrążone jabłka kroimy w plastry. Śmietanę mieszamy z jajkami, cukrem, sokiem z cytryny i pastą waniliową. Jak ciasto się schłodzi to wałkujemy je przez folię spożywczą, wykładamy nim nasmarowaną masłem formę do tarty i wylepiamy dokładnie. Spód dokładnie miejsce przy miejscu nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po tym czasie
Marder&Marder ManufactureWpadłem tu na moment ogarnąć dla was ten przepis. Madzia ogląda teraz Seks w Wielkim Mieście, a ja uciekam na zupę kalafiorową za chwilę. Taka pasta z makreli jest idealna na kanapki. Ja w ogóle uwielbiam ryby, w każdej postaci. Madzia, wiedząc o tym, kupiła mi kilka wędzonych makreli. Sama niespecjalnie lubi ryby. Ale jednak przeceniła moje możliwości. Jadłem(...)leżały przez kilka dni. I już nie miałem ani siły, ani ochoty do nich wracać. Ale trzeba było coś z nich zrobić. Przerobiliśmy więc je na naprawdę smaczną pastę. Na kanapkach wsuwałem ją i prosiłem o więcej :) Tak na marginesie to od dawna już noszę się z zamiarem założenia drugiego bloga. Takiego po prostu na moje bieżące przemyślenia. A póki
Marder&Marder ManufactureTutaj mąż, potwierdzam] Potrzebujemy: 1 kg sera twarogowego 6 jajek 6 łyżek mąki 1 1/3 szklanki cukru 4 łyżki masła 100 g rodzynków 3 łyżki płatków migdałów 1 łyżeczka pasty waniliowej 1 mały aromat pomarańczowy Ser miksujemy z cukrem i jajkami na gładką masę. Dodajemy płatki migdałów, aromat pomarańczowy, pastę waniliową i otoczone mąką rodzinki. Na koniec dodajemy jeszcze ciepłe
Marder&Marder ManufactureSkładniki CIASTO: 65 dag mąki pszennej tortowej 1 czubata łyżka kakao 35 g świeżych drożdży 350 ml mleka 3,2% 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 120 g cukru ½ łyżeczki pasty waniliowej lub torebka cukru waniliowego 2 jajka 70 g margaryny "Palma w złotym opakowaniu" Bielmar szczypta soli MASA MAKOWA: 1,5 szklanki suchego maku 400 ml mleka 3 cukru pudru(...)było ciepłe, odlać ½ szklanki i wkruszyć drożdże oprószyć łyżeczką mąki odstawić rozczyn na 5 minut do podrośnięcia. Mąkę wymieszać w misce z solą oraz cukrem, wbić jajka, dodać pastę waniliową, wlać mleko oraz rozpuszczone lekko ciepłe masło lub margarynę i zaczyn, wyrobić dokładnie ciasto ręką, odłożyć 1/3 ciasta i wyrobić w osobnej misce z kakao,oprószyć delikatnie mąką przykryć bawełnianą
Wanilia i Kardamonmąki pszennej typ 650 szczypta soli 1 jajko 10 g świeżych drożdży 100 ml wody 100 ml mleka 1 płaska łyżeczka cukru 1/2 łyżka oliwy NADZIENIE: 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów z czosnkiem 2 łyżki ketchupu 4 pieczarki 4 pomidorki koktajlowe 4 plastry boczku 1/2 papryki 1/2 czerwonej cebuli 100 g żółtego sera zioła dalmatyńskie do smaku sól(...)dzielimy na dwie części wałujemy na okrągły placek. 2. Nadzienie: Pieczarki myjemy kroimy na plastry, cebulę w piórka a paprykę w paski.Pomidorki na połówki. Ketchup mieszamy w miseczce z pastą z suszonych pomidorów, smarujemy pizzę, rozkładamy na niej pozostałe pokrojone składniki,oprószamy solą pieprzem i ziołami dalmatyńskimi posypujemy startym na tarce serem żółtym.Wkładamy na nagrzanego piekarnika
Wanilia i Kardamonzrobienia. Składniki: Mus z rabarbaru: 6 lasek rabarbaru 4 łyżki wody 1/2 szklanki cukru Lody: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 300 ml śmietanki słodkiej kremówki 1/2 łyżeczki pasty waniliowej Ażurowe koszyczki z czekolady: 1,5 tabliczki mlecznej czekolady Goplana silikonowe foremki do muffinek folia spożywcza Sposób przygotowania: Rabarbar myjemy kroimy w kostkę przekładamy do rondelka zasypujemy cukrem, wlewamy wodę(...)gotujemy do miękkości, aż zacznie się rozpadać. Następnie miksujemy blenderem na mus.Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Lody: Schłodzoną śmietankę ubijamy z pastą waniliową na puszysto, wlewamy cienkim strumieniem mleko skondensowane, dodajemy mus rabarbarowy, mieszamy delikatnie, rozlewamy do plastikowego pojemniczka i mrozimy parę godzin mieszając od czasu do czasu. Ażurki czekoladowe: Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej na płynną masę. Formy
Wanilia i KardamonJest prosty do przygotowania, zjedzą go z chęcią nawet dzieci. Składniki: 5 łodyg rabarbaru 3 łyżki cukru 1 galaretka jagodowa 1 galaretka pomarańczowa 250 ml śmietany kremówki 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub cukier waniliowy 15 dag serka homogenizowanego waniliowego 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki cukru pudru Dekoracja: bita śmietana płatki czekolady rabarbar karmelizowany w cukrze Sposób przygotowania: Galaretkę jagodową rozpuszczamy(...)trzech pucharków, zostawiamy do całkowitego stężenia. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody do uzyskania gładkiej płynnej masy. Śmietankę kremówkę ubijamy na puszysto z cukrem pudrem i pastą waniliową, dodajemy serek homogenizowany,płynną żelatynę, mieszamy. Oczyszczony umyty rabarbar kroimy na małe kawałki zasypujemy cukrem, podlewamy 1/2 szklanki wody i gotujemy aż się rozpadnie, możemy zmiksować blenderem
Wanilia i Kardamonlinkiem można na nią głosować w konkursie Almette ;) https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/recipe/index/id/65 Inspiracja do tego dania przyszła od naszych słowackich sąsiadów. Wszystko zaczęło się od tubki czosnkowej pasty przywiezionej nam z tamtej okolicy w prezencie. Pomyślałam sobie... co by z nią tu zrobić... i wymyśliłam, to, co było wymyślone już dawno, a jednak troszkę pozmieniałam. Pasty oczywiście ostatecznie
Kuchenna Kontrrewolucyacebule 3 ząbki czosnku 3 średnie ziemniaki Przyprawy: 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 1 płaska łyżka ostrej papryki w proszku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka ostrej, węgierskiej pasty paprykowej (można pominąć, jednak z nią gulasz zyskuje prawdziwy węgierski posmak :) ) 2 łyżki masła 2 liście laurowe 600ml wody przyprawa warzywna/ kostka bulionowa sól, pieprz olej do smażenia Mięso(...)chwil, po czym wrzucamy grubo pokrojone razem ze skórką pomidory oraz pomidory z zalewy, razem z płynem. Dusimy całość przez około 5 minut. Na maśle przesmażamy koncentrat pomidorowy oraz pastę paprykową. Następnie wrzucamy je na patelnię z mięsem, całość zasypujemy paprykami w proszku i dobrze razem mieszamy. Zawartość patelni przekładamy do wysokiego garnka. Wrzucamy do niego liście laurowe, kostkę bulionową
Kuchenna Kontrrewolucya