tymianku, a następnie układamy na folii aluminiowej posmarowanej oliwą. Papryki kroimy w kostkę, a czosnek, oregano,tymianek, resztę soku z cytryny, oliwę z oliwek i odrobinę soli miksujemy na pastę. Pastę dokładnie mieszamy z pokrojonymi paprykami, a następnie przykrywamy rybę. Zamykamy folię pozostawiając mały otwór i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30-35 minut. Podajemy gorące
Ostra na SłodkoPoszukujecie ciekawego startera na wieczorną domóweczkę? Pastę możecie przygotować wcześniej i tylko podgrzać jak przyjdą goście - moment zastanowienia na ich twarzach przy pierwszym kęsie jest bezcenny, ale po chwili będą przytakiwać takiemu smakowi i z pełnego półmiska pozostaną tylko okruszki. Składniki : 100-150g chudego boczku 1 średnia cebula - czosnkowa lub czerwona 6 ząbków czosnku 6 czarnych oliwek z zalewy(...)wylewamy nadmiar tłuszczu dodajemy cebulę i czekamy, aż się zeszkli dodajemy czosnek i podobnie czekamy, aż się zeszkli uważając by się nie przypalił, bo zgorzknieje i zepsuje całą pastę na koniec dodajemy pokrojone oliwki i kapary i jeszcze chwilkę smażymy wlewamy pomidory z puszki lub przygotowujemy sami - bardzo dojrzałe 3-4 sztuki sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w drobną
zobacz ich smakTapenada, pasta z czarnych lub zielonych oliwek jest zdecydowanym potwierdzeniem reguły "przez żołądek do serca". Nie "wygląda", ona po prostu "smakuje". Przedstawiać jej nie muszę, ponieważ wywodzi się z dalekiej Prowansji, ale zadomowiła się na pysznych grzankach, bruschettach, czy łososiu. Co ciekawe może służyć jako sos do makaronu ( o tym w innym przepisie ;) ). Spróbujcie, a przepadniecie ;) Składniki : 200g czarnych(...)pieprz 2 filety anchois ( można pominąć) 1/2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżki octu balsamicznego ostra papryka (do smaku) Przygotowanie: Przygotowanie tapenady jest bajecznie proste. Wystarczy wszystkie składniki pasty umieścić w wysokim naczyniu i zblendować (zmiksować). Doprawić do smaku. Tapenada powinna być średnio gęsta, aby dobrze rozprowadzała się na pieczywie. Po przygotowaniu wstawiamy ja do lodówki. Smacznego
ChilliJemypesto Gotowy sos pesto W prawdzie zakup pasty pesto w supermarkecie jest kwestią chwili, lecz przyrządzając ją sami mamy możliwość dobrania składników o wyższej jakości, oraz uzyskania najbardziej odpowiadającego nam smaku. Składniki 120-150 ml oliwy z oliwek extra vergine lub innej 100 gr oliwek 100 g prażonych ziaren słonecznika Pęczek bazylii Ząbek czosnku Sól, pieprz Sposób(...)oliwy i miksujemy aż do utworzenia się jednolitej masy (Uwaga: trudno jest określić odpowiednią ilość oliwy, dlatego dodajemy ją stopniowo podczas blendowania uzyskując masę o konsystencji dość gęstej pasty
Miód i pieprzBardzo lubię awokado. Kupuję je często i robię taką oto pastę . Raz próbowałam na bazie pasty zrobić sałatkę, ale nie za bardzo mi smakowała. Zrobiłam próbę numer 2, pozmieniałam składniki i teraz wyszła idealna. Ostatnio na FB obiecałam Wam sałatkę z awokado i oto ona. Przepyszna sałatka makaronowa z awokado i kurczakiem. Same pyszne składniki tutaj się znalazły. Sałatka jest
Zakątek rozkoszy kulinarnychłyżeczka słodkiej papryki 2 cebule kilkanaście żółtych pomidorków koktajlowych 1 szklanka kaszki bulgur ok. 2 szklanki bulion (ilość zależy od tego ile płynu wchłonie kasza) 1 łyżka zielonej pasty curry 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 1 szklanka ugotowanej zielonej fasolki szparagowej sok z cytryny listki bazylii oliwa z oliwek Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę. W misce mieszamy przyprawy(...)garnuszka o grubym dnie wsypujemy bulgur, dodajemy ok. 2 szklanki gorącego bulionu (ilość płynu zależy od tego jak kasza będzie go chłonęła), dodajemy groszek i pastę curry. Kaszę doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Dodajemy fasolkę, sok z cytryny, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy. Cebule obieramy i kroimy na duże
Kulinarne przygody Gatitysię na letnią przystawkę. Czas przygotowania: 10 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 7,00 zł SKŁADNIKI: 400 g ciecierzycy (240 g netto po odcedzeniu) 2 łyżeczki tahini (pasty sezamowej) 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 limonka szczypta soli pieprz czarny świeża kolendra PRZYGOTOWANIE: Ciecierzycę odcedzamy i przekładamy do blendera. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę(...)oliwek i sok z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem blendujemy na jednolitą kremową masę. Ja osobiście lubię gesty humus, o konsystencji pasty. Jeśli masa jest dla Was za gęsta możecie dolać odrobinę zalewy z ciecierzycy. Gotowy humus serwujemy z oliwą, pieczywem i świeżą kolendrą. Smacznego
kulinarnyJazetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj. Jeszcze na koniec natka pietruszki, wymieszaj delikatnie. Dodaj majonez i połącz wszystko. Wstaw do lodówki aby się przegryzła i wychłodziła. Międzyczasie zrób pastę z awokado. Awokado, łyżeczkę soku z cytryny, i oliwę z oliwek rozetrzyj na pastę...i gotowe! Nałóż na kanapki, podawaj z sałatką. Podałam na Porcelana Bogucice Smacznego
Z Kuchni Do KuchniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś zapraszam was na danie z kuchni azjatyckiej – ostrego kurczaka curry w mleczku kokosowym. Kurczak z dodatkiem pasty curry, zatopiony w mleku kokosowym i pomidorach smakuje pysznie. Danie przygotowałam z produktów z azjatyckiego tygodnia w Lidl . W sklepie możecie znaleźć m.in mleczko kokosowe, pastę curry
Marta Gotujebędzie puszczać soki. Przygotować drugą część marynaty: starte buraki (koniecznie razem z sokiem) wymieszać z 2-3 łyżkami octu balsamicznego. Doprawić solą morską. Rozgnieść widelcem na gęstą pastę – spróbować i ewentualnie dodać soli i octu balsamicznego. Wyjąć łososia z poprzedniej marynaty. I tutaj są dwie szkoły: 1) papierowym ręcznikiem zetrzeć marynatę, 2) nie ścierać pierwszej marynaty. Koperek bardzo(...)drobno posiekać (razem z łodygami). Natrzeć nim łososia. Na tak przygotowanego łososia nałożyć pastę z buraków. Kawałki łososia ponownie złożyć ze sobą (znów skórą na zewnątrz) i bardzo dokładnie owinąć folią. Tak zapakowanego łososia włożyć do głębszego naczynia (np. żarodoporna brytfanna, głęboki półmisek – łosoś puści dużo soku) i obciążyć czymś (na położyłam drewnianą deskę, a na nią 2 niewielkie
Pociąg Do KuchniPasta seppia z grzybami i sosem śmietanowym. Brzmi tajemniczo. A to po prostu czarny makaron z grzybami i sosem śmietanowym. Czarny makaron powstaje dzięki zabarwieniu go sepią, czyli atrament pozyskiwany z mątwy (czasem z kalmarów), jest bardzo czarny o lekko słodko-słonym smaku, co już dodaje bogactwa delikatnego rybnego smaku potrawie. Składniki: – 250 g czarnego makaronu (z sepią(...)webkit-transform: scale(1.2); transform: scale(1.2); } jQuery(document).ready(function( $ ){ //jQuery('.yuzo_related_post').equalizer({ overflow : 'relatedthumb' }); jQuery('.yuzo_related_post .yuzo_wraps').equalizer({ columns : '> div' }); }); Post Pasta seppia z grzybami i sosem śmietanowym czyli czarny makaron z grzybami pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchnipałek kurczaka 2 ząbki posiekanego czosnku 60 ml sosu sojowego 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 0,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków 2 łyżki sezamu 0,5 łyżeczki pasty z kolendry 0,5 łyżeczki startego imbiru ( może być mielony) 3 łyżki miodu chilli do smaku (ja użyłam całą papryczkę) olej do woka ( do smażenia) 0,5 paczki makaronu(...)osuszamy następnie lekko nacinamy z obu stron i smażymy, aż kurczak się zarumieni na rozgrzanej patelni z olejem. Następnie w oddzielnej miseczce łączymy sos sojowy, czosnek, pastę z kolendry, ziele, angielskie, liść laurowy, przyprawę 5 smaków, chilli i imbir. Taką mieszanką zalewamy kurczaka i dusimy pod przykryciem na małym ogniu 30 minut co jakiś czas obracając
Niezły Młynekmożemy liczyć na orzeźwiającą cafe frappe , a także na lekkie zimne i ciepłe przystawki ( meze ): pita - mały okrągły placek wypiekany z mąki, wody i drożdży, podawany do różnego rodzaju past i dipów, a także do zawijania gyrosu tzatziki - dip z jogurtu greckiego z czosnkiem, świeżym ogórkiem i oliwą fava - pasta z żółtego grochu ze smażoną cebulką, oliwą i cytryną, szczególnie
W kuchni KatieWitajcie, mam dla Was przepis na zupełny rarytas!, ja jestem zachwycona smakiem tej cukinii. Dodatek pasty chili, czosnku i oczywiście najwyższej jakości oliwy z oliwek sprawia, że można się od tego uzależnić :). Cukinie należy wybierać małe, nie wyrośnięte, może być odmiana żółta i zielona, teraz mamy sezon więc trzeba korzystać. Składniki: 5 małych cukinii o długości(...)wyszły mi dwa słoiczki po 180 ml ) Zalewa: 3/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 2 płaskie łyżeczki pikantnej pasty paprykowej lub sosu chili 1/4 łyżeczki soli sok z 1/4 cytryny 5 ząbków czosnku, czosnek Polski intensywny i mocny, a nie Chińska podróbka 1. Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plastry ok. 2 mm. Na suchej patelni
Apetyczna babeczka