pasta - 17303 przepisów (strona:486/1154)

Hummus mój ulubiony – mocno orzechowy 158

Hummus, libańska pasta z ciecierzycy, szturmem podbił serca i podniebienia wegan i wegetarian przez zdrowotne wartości ciecierzycy. Sposobów jego przyrządzenia i przyprawienia jest mnóstwo. Dzisiaj pokażę Wam mój ulubiony. Przepis bazowy to ugotowana do miękkości ciecierzyca, zmiażdżony czosnek, pasta sezamowa tahini, oliwa z oliwek i sok z cytryny. Cała reszta dodatków to już kwestia Waszego smaku i upodobań. Hummus jest

Karo in the Kitchen
Japonia instant. Ramen 172

najczęściej występujących tam produktów- można spotkać wywar na samym mięsie, na wieprzowych kościach, z dodatkiem ryb czy owoców morza, a także wywary na kurczaku czy na wołowinie. Zaprawiany jest pastą miso, sosem sojowym lub rybnym czy ostrygowym. Wariacjom regionalnym poddają się również dodatki, z którymi podawany jest ramen- od jajka przez szczypior, kolendrę, groszek cukrowy, kapustę bok choy, grzyby, ziarna(...)sezamu, krewetki, mięso kraba, płaty wodorostów nori i algi kombu, smażony, gotowany bądź pieczony boczek, gotowane solone mięso wieprzowe, wołowe, drobiowe, prażone orzechy ziemne, masło orzechowe, pastę sezamową tahini, itd. itp. etc.   Po II Wojnie Światowej Japonię dosłownie zalał import taniej mąki pszennej ze Stanów Zjednoczonych. Jednocześnie z Chin i Azji Kontynentalnej zaczęli powracać japońscy żołnierze- wielu z nich

Karo in the Kitchen
Ljutenica - bułgarska pasta z pomidorów, bakłażanów i papryki 196

lato jakoś szybko minęło, pomidory się skończyły, nie udało się. Tym razem do pracy przystąpiłam odpowiednio wcześnie i wreszcie w mojej piwniczce też stoją słoiczki napełnione tym bułgarskim przysmakiem. Pasta pomidorowo bakłażanowo paprykowa. Wyszła bardzo smaczna. Robiłam z nieco mniejszej ilości składników niż podano w oryginalnym przepisie. Dałam trochę więcej ostrej papryki i myślę że następnym razem dodam jej jeszcze(...)więcej. Moje papryki i bakłażany opiekałam na grillu i to był znakomity pomysł - skórka szybko się zwęgliła, obieranie było łatwe, a pasta zyskała lekko dymny aromat. Bardzo polecam bo to świetny dodatek do wszystkiego - do mięs, wędlin, sera i na kanapki.  składniki 1500 g papryki  1500 g bakłażanów  2500 g pomidorów 200 g  cebuli

Stare Gary
Sałatka sushi z łososiem z patelni 195

łyżki oleju lub oliwy do smażenia 1 łyżka soku z cytryny ewent. octu ryżowego do skropienia awokado by nie ściemniało dodatkowo: sól do smaku sos sojowy do smaku pasta wasabi lub rodzimy tarty chrzan do smaku Wykonanie: Łososia oprószyć z obu stron solą i pokroić w kostkę wielkości ok 2x2 cm. Płat nori pociąć w 3-4 pasy(...)posypać na koniec ziarnami sezamu i czarnuszki i odłożonymi paseczkami nori. Obok podać również do smaku japoński sos sojowy,którym każdy indywidualnie może skropić sobie swoja porcję sałatki sushi. Pasta wasabi lub chrzan podany również w miseczce będzie dopełnieniem smaku

Sztuka gotowania w/g Samiry
Zaręczyny, urodziny i makaroniki, czyli wszystko na raz 194

miętowe Składniki: (na 20 złożonych makaroników) 125 g mielonych migdałów 125 g cukru pudru 30 ml wody 125 g cukru 100 g białek kilka kropli zielonego barwnika spożywczego w paście nadzienie: 125 g białej czekolady 10 listków świeżej mięty czekoladowej skórka otarta z 1 limonki sok z 1 limonki 2 łyżki miodu 4 łyżki śmietany kremówki (38%) Migdały z cukrem(...)strumieniem, powoli wlać do białek, cały czas ubijając. Miksować jeszcze przez 10 minut, aż beza całkowicie wystygnie. Do migdałów z cukrem dodać pozostałe 60 g białek, wymieszać na gładką pastę. Dodać 1/3 bezy, wymieszać. Dodać resztę, delikatnie, ale dokładnie połączyć. Dodać bawrnik, wymieszać. Masa nie powinna być zbyt lejąca, ale też nie całkiem sztywna. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wegańskie faszerowane papryki 3. 137

Papryk Ci u mnie dostatek, a rozsmakowałam się w pieczonych i faszerowanych. Dziś zatem kolejna (trzecia odsłona) powstała przy okazji przeglądu lodówki. Magiczny składnik w postaci pasty tahini wyczarował danie, do którego będę wracać :) Co za smak!!! :D Składniki (na porcję): 3 papryki mały mięsisty pomidor pół chili ok. 5 cm łodygi selera naciowego 3 gałązki natki pietruszki dymka(...)łyżeczki pasty tahini sól 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki kozieradki olej Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać łyżkę oleju na papier. Papryki umyć. Odkroić im górę (kapelusz) i trochę dołu, by mogły pionowo stać i się nie przewracały. Kapelusze zostawić do przykrycia, doły pokroić na drobno i wykorzystać w farszu. Ze środka papryk usunąć, np. łyżeczką, gniazda nasienne. Obtoczyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Kurczak z mango i papryczką chilli 159

Składniki: 2 duże piersi z kurczaka, łyżka kurkumy, imbiru i chili, tłuszcz do smażenia, mango w puszcze, 2 cebule, 1 papryczka chili, 2 łyżki żółtej pasty curry, mleko kokosowe w puszcze, sól, pieprz, 2 łyżeczki chili w proszku. Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kotleciki. Każdy rozbijamy tłuczkiem i posypujemy przyprawami. Smażymy na patelni aż mięso się zarumieni(...)samej patelni rumienimy pokrojoną w piórka cebulę i drobno posiekaną papryczkę chili. Warzywa przekładamy do mięsa. Do garnka dokładamy pokrojone w kostkę mango. Całość zalewamy mlekiem kokosowym. Dodajemy pastę curry i mielone chili. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem ok. 20 minut

Pobite gary Barbary
Domowy ketchup ze świeżych pomidorów 206

się do słoików wyjadłam łyżeczką. Jeden letni poranek i zapas aromatycznego sosu był gotowy! Polecam też przepis na salsę paprykową , którą przygotowywałam kilka dni temu oraz zeszłoroczne przepisy na pastę paprykow ą i pyszny domowy sos pomidorowy na zimę . Przepis na domowy ketchup ze świeżych pomidorów: Składniki: 15 sztuk dużych pomidorów ok. 2 kg pomidorów 1 łyżka oleju rzepakowego(...)cebule 2 ząbki czosnku ¼ szklanki octu balsamicznego lub czerwonego octu winnego 2 łyżeczki soli ½ czarnego łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka pasty imbirowej ¼ łyżeczki pieprzu Cayenne ¼ szklanki cukru trzcinowego Przygotowanie: Pomidory nacinamy na krzyż na czubku, parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, wycinając jednocześnie zgrubiałą końcówkę, jak ktoś chce to może usunąć gniazdka nasienne. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Prosty krem z pomidorów z grzankami i pesto 109

grzankami, łyżką pesto i parmezanem. Dekorujemy świeżą bazylią. *Pesto z bazylii: w moździerzu ucieram 1/2 szklanki bazylii ze szczyptą soli i pieprzu, z dodatkiem 4 łyżek oliwy na pastę. Następnie dodaję 1 łyżkę orzechów pinii (lub nerkowca) i 2 łyżki tartego parmezanu. Ucieram do momentu aż uzyskam jednolitą pastę. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Pomidorowe pomysły na czerstwy chleb 162

lżejsze (sic!) od zimnego, dziury w jezdniach jako wynik niepłacenia podatków przez rodziców). Składniki : pajdy chleba grube plastry (3-4 mm) sera wędzonego pomidor pomidorki koktajlowe szczypiorek lub dymka pasta tahini plastry wędliny ząbek czosnku dobra oliwa Propozycja 1 (wegańska) Kromkę chleba położyć na blasze. Kończyć będziemy ją potem. Propozycja 2 (wegańska) Kromkę chleba posmarować pastą tahini. Na niej rozłożyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Kukuruku,czyli Kurczak Curry 213

Składniki: 2 bataty, czyli słodkie ziemniaki cebula biała mleko, ok 50 ml pierś z kurczaka podwójna przyprawa w proszku curry kurkuma mielona pasta zielone curry (lub świeży imbir) łyżka wiórek kokosowych starta skórka z pomarańczy sok świeżo wyciśnięty z pomarańczy pieprz kolorowy świeżo mielony sól 3 ząbki czosnku polskiego słodka papryka czerwona natka kolendry Przygotowanie: Mięsko należy umyć, pokroić(...)jakieś 5-10 min. Na patelni należy zeszklić cebulkę. Następnie wrzucić pokrojone w kostkę, uprzednio obrane, bataty. Chwilę podsmażyć. Dodać kurczaka i również go zrumienić. Dodać łyżeczkę zielonej pasty curry. Jeśli nie mamy to możemy zastąpić to świeżo startym imbirem, lub tym sproszkowanym. Kwestia gustu. Dodać resztę składników, poza kolendrą, którą posypujemy nasze jadło bezpośrednio przed konsumpcją. Doprowadzić do miękkości

Karczma Honorietty
Bakłażan grillowany 127

Składniki: 2 bakłażany 100g kaszy jaglanej mieszanka warzyw w stylu azjatyckim pęczek świeżej mięty 3-5 łyżek pasty sezamowej tahini oliwa z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Umyte bakłażany kroimy na pół i nakłuwamy wnętrze widelcem,  a następnie solimy. Teraz należy je zgrillować/podpiec w piekarniku, by miąższ stał się miękki,aby pod wpływem nacisku łyżki można było go "wklepać(...)ostudzić i dodać mieszankę. Jeśli była to mrożonka, to należy ją uprzednio rozmrozić, np wrzucając na patelnię z odrobiną oliwy i chwilę poddusić. Wymieszać wszystko z posiekaną miętą i pastą tahini. Nałożyć do bakłażanów i chwilę podpiec w piekarniku. Moje bakłażany podawane były z sosem czosnkowym (przepis na sos znajdziecie tu ) i wieprzowiną gotowaną na parze z czosnkiem niedźwiedzim

Karczma Honorietty
Kokosowa zupa z krewetkami w towarzystwie piwa typu Lambic 163

Składniki: 200 g krewetek królewskich 400 ml mleka kokosowego łodyga trawy cytrynowej 200 ml wywaru rybnego 50 g pasty Tom Kha Do rondelka należy wrzucić łodygę trawy cytrynowej i wlać 200 ml mleka kokosowego. Chwilę podgotować i dodać pastę Tom Kha oraz krewetki. Całość pogotować z 3-5 minut. Dolać resztę mleka kokosowego i doprowadzić do wrzenia. Podawać ciepłe

Karczma Honorietty
Ryż z bobem i szpinakiem 146

szpinakiem Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 szklanka ryżu jaśminowego ok. 2 szklanek bulionu 1 szalotka 1 szklanka  bobu 200 g świeżego młodego szpinaku 1 łyżka żółtej pasty curry świeżo zmielony pieprz oliwa z oliwek posiekany koperek Wykonanie: Ryż płuczemy, wrzucamy do garnka o grubym dnie, dodajemy pastę curry, gorący bulion i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem

Kulinarne przygody Gatity
Kurczak curry 190

puszka krojonych pomidorów lub passaty pomidorowej (400-500 ml) ew.  ½ szklanki wody   ok. 3 cm kawałek kłącza imbiru 1 łyżka czerwonej pasty curry lub 2-3 łyżeczki przyprawy curry lub domowa przyprawa przygotowana wg poniższych składników:  ½ łyżeczki mielonego kardamonu  ½ łyżeczki mielonej kurkumy  ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu)  ½ łyżeczki suszonych płatków chili  ½ gałki(...)warzywami. Mieszamy. Dolewamy passatę pomidorową lub pokrojone pomidory oraz starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Jeśli jest potrzeba (mało sosu), dodajemy pół szklanki wody.  Przyprawiamy całość pastą lub przyprawą curry. Można pokusić się o własne przygotowanie mieszanki, nie jest to zbyt skomplikowane, a można pominąć składniki, których się nie lubi  lub zwiększyć proporcje tych, które lubimy bardziej

bistro mama