pasta - 17303 przepisów (strona:487/1154)

Bakłażan grillowany 125

Składniki: 2 bakłażany 100g kaszy jaglanej mieszanka warzyw w stylu azjatyckim pęczek świeżej mięty 3-5 łyżek pasty sezamowej tahini oliwa z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Umyte bakłażany kroimy na pół i nakłuwamy wnętrze widelcem,  a następnie solimy. Teraz należy je zgrillować/podpiec w piekarniku, by miąższ stał się miękki,aby pod wpływem nacisku łyżki można było go "wklepać(...)ostudzić i dodać mieszankę. Jeśli była to mrożonka, to należy ją uprzednio rozmrozić, np wrzucając na patelnię z odrobiną oliwy i chwilę poddusić. Wymieszać wszystko z posiekaną miętą i pastą tahini. Nałożyć do bakłażanów i chwilę podpiec w piekarniku. Moje bakłażany podawane były z sosem czosnkowym (przepis na sos znajdziecie tu ) i wieprzowiną gotowaną na parze z czosnkiem niedźwiedzim

Karczma Honorietty
Kokosowa zupa z krewetkami w towarzystwie piwa typu Lambic 159

Składniki: 200 g krewetek królewskich 400 ml mleka kokosowego łodyga trawy cytrynowej 200 ml wywaru rybnego 50 g pasty Tom Kha Do rondelka należy wrzucić łodygę trawy cytrynowej i wlać 200 ml mleka kokosowego. Chwilę podgotować i dodać pastę Tom Kha oraz krewetki. Całość pogotować z 3-5 minut. Dolać resztę mleka kokosowego i doprowadzić do wrzenia. Podawać ciepłe

Karczma Honorietty
Ryż z bobem i szpinakiem 138

szpinakiem Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 szklanka ryżu jaśminowego ok. 2 szklanek bulionu 1 szalotka 1 szklanka  bobu 200 g świeżego młodego szpinaku 1 łyżka żółtej pasty curry świeżo zmielony pieprz oliwa z oliwek posiekany koperek Wykonanie: Ryż płuczemy, wrzucamy do garnka o grubym dnie, dodajemy pastę curry, gorący bulion i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem

Kulinarne przygody Gatity
Kurczak curry 185

puszka krojonych pomidorów lub passaty pomidorowej (400-500 ml) ew.  ½ szklanki wody   ok. 3 cm kawałek kłącza imbiru 1 łyżka czerwonej pasty curry lub 2-3 łyżeczki przyprawy curry lub domowa przyprawa przygotowana wg poniższych składników:  ½ łyżeczki mielonego kardamonu  ½ łyżeczki mielonej kurkumy  ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu)  ½ łyżeczki suszonych płatków chili  ½ gałki(...)warzywami. Mieszamy. Dolewamy passatę pomidorową lub pokrojone pomidory oraz starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Jeśli jest potrzeba (mało sosu), dodajemy pół szklanki wody.  Przyprawiamy całość pastą lub przyprawą curry. Można pokusić się o własne przygotowanie mieszanki, nie jest to zbyt skomplikowane, a można pominąć składniki, których się nie lubi  lub zwiększyć proporcje tych, które lubimy bardziej

bistro mama
Pide z cukinią i fetą 162

mięsem. Jednak z uwagi na mój wegetarianizm, chciałam sięgnąć po podpatrzony u Rebecci Seal "lahmacun z cukinią i fetą". Jak wyjaśniła mi Emilia, lahm oznacza mięso a macun pasta. W związku z modą na wegetarianizm, wersje bezmięsne tego dania zaczęły pojawiać się w kuchni tureckiej i są nazywane vegemacun, ale z zastrzeżeniem, że cukinia powinna być starta(...)tarce i zachować formę pasty. W przypadku zaproponowanej przeze mnie cukinii w formie wstęg należy użyć nazwy pide, która jest szerszą od lahmacun nawą określającą placki z różnymi nadzieniami. Mam nadzieję Emilia, że nic nie pokręciłam i że coś z tego zrozumieliście. Mój synek dziś marudzi i nie mogę się skupić na pisaniu ;) Razem ze mną tureckie placki przygotowały Sianko

Chilli Czosnek i Oliwa
Lody chałwowe (bez jajek i maszyny) 170

intrygujące, bardzo pyszne! Takie są lody chałwowe.  Bez jajek, cukru i maszyny, ekspresowe. Nie, nie zawierają ani grama kupnej przesłodzonej chałwy. Przepyszny chałwowy smak zawdzięczają dodatkowi Tahini - aksamitnej paście z prażonych ziaren sezamu. Można ją już bez problemu kupić w dobrze zaopatrzonych sklepach i supermarketach. Warto, bo sezam jest bardzo zdrowy i zawiera dużo wapnia. Jeśli lubicie chałwę(...)można dodać rodzynki, orzechy, jak kto lubi :-) Skusicie się? Polecam! Składniki na 1000 ml lodów: 400 ml schłodzonego mleka skondensowanego niesłodzonego 400 g schłodzonej śmietany kremówki 36% 150 g pasty sezamowej Tahini 125 g miodu  1 łyżka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 2 lasek wanilii W wysokim garnku ubić śmietanę na sztywno. Dodać miód i Tahini. Zmiksować. Zmniejszyć

maniapieczenia
Wieprzowina curry 132

Czasem się zdarza, że nie mamy za dużo czasu, jesteśmy zmęczeni, a jeść się chce. Wtedy można się posiłkować rożnymi gotowcami i tym co mamy w zamrażarce. Gotowa zielona pasta curry przygotowana przez nas wcześniej, albo … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
Produkty EKO- logiczne Biooaza używać czy nie - oto jest pytanie.. 176

prosto ze słoika  . Najlepiej smakują z sałatką warzywną . Dodaje je też do pizzy czy koreczków jako przekąskę . Polecam zrobić z nich pastę na kanapki  : -zielone oliwki -majonez -ser żółty -czosnek Miksujemy i powstaje pyszna pasta . Mamy 7 powodów,  aby jeść 7 oliwek dziennie: Produkt niskokaloryczny

Różowa kuchnia
Ser Farmhouse Cheddar 112

pokrojenia w kawałki i podania na desce serów. Idealna przekąska o bardzo wyrazistym smaku. Potrzebujemy: 10 litrów mleka kultura starterowa MSE podpuszczka 1 łyżeczka soli niejodowanej parafina lub pasta polioctanowa ochronna do powlekania serów Nie przerażajcie się tymi dziwnie brzmiącymi składnikami. Bez najmniejszego problemu da się je kupić w internecie. To podstawowe składniki, które musi mieć każdy szanujący się serowar(...)formy i osuszamy w temperaturze pokojowej przez 2-4 dni. Musi się wytworzyć sucha, twarda skórka z każdej strony. Musimy pamiętać o częstym odwracaniu sera. Ser pokrywamy parafiną lub pastą ( 2-3 razy). Dojrzewamy w temperaturze około 12 stopni przez 1 miesiąc Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko

Marder&Marder Manufacture
Ustka i jej morskie opowieści 233

których liczy się wygoda . Wiele punktów z wypożyczalniami rowerów czy samochodów napędzanych siłą nóg to bardzo dobra wiadomość dla aktywnych. Na zakończenie proponuję Wam Drodzy Czytelnicy delikatną pastę z dorsza, którą przygotujecie sami bez potrzeby używania sprzętu kuchennego. Wystarczy deska, nóż, tarka oraz następujące składniki: 1 Dorsz wędzony 300-350g. Mały pęczek szczypiorku 1 kulka sera typu mozzarella

Kuchnia PROzdrowotna
Biodrówka po prowansalsku z sosem z tymianku i pieprzu oraz ratatouille po nicejsku i pieczone młode ziemniaczki 92

podany tuż po przygotowaniu. Składniki na ratatouille: - 1 biała cebula - 1-2 ząbki czosnku - 1 średnia cukinia - 1 mały  bakłażana - 1 papryka – kolor dowolny - 1 pomidor - 1 łyżka pasty pomidorowej - 30 ml Oliwa z oliwek - pół łyżeczki ziół prowansalskich - szczypta kminu rzymskiego - 1 liść laurowy - odrobina ziela angielskiego - sól - pieprz Przygotowanie ratatouille: Cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie(...)oliwek. Po chwili dodajemy paprykę, cukinię i bakłażana (wszystko pokrojone w kostkę), a następnie pomidora (też pokrojonego w kostkę) i pastę pomidorową. Dodajemy zioła prowansalskie, liść laurowy, ziele angielskie i doprawiamy przyprawami do smaku. Gotujemy do chwili, aż warzywa będą miękkie, czyli jakieś 8 - 10 minut.  Składniki na ziemniaki: - 400 gram młodych ziemniaków - 80 gram masła - kilka gałązek tymianku

Życie zamknięte w smaku
Lasagne 173

gramów mięsa mielonego - 1 cebula - 1 łodyga selera naciowego - 5 ząbków czosnku - 1 łyżka mąki - 300 mililitrów bulionu - 150 mililitrów czerwonego wina - 1 puszka pomidorów + 1-2 łyżki pasty pomidorowej - oliwa z oliwek - pietruszka, majeranek, bazylia - pieprz - sól Przygotowanie sosu mięsnego: Na rozgrzanej oliwie podsmażamy mięso, posiekaną w drobną kostkę cebulę, seler naciowy i czosnek. Oprószamy całość mąką, podsmażamy(...)jeszcze chwilę, a potem dodajemy wino oraz bulion. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dusimy przez około 20 minut, dodajemy pomidory i pastę, a następnie gotujemy jeszcze przez 10 minut.  Składniki na beszamel: - 2 czubate łyżki mąki - 2 solidne łyżki masła - 600 mililitrów mleka - biały pieprz - gałka muszkatołowa - sól Przygotowanie beszamelu: Masło rozpuszczamy i podsmażamy na nim mąkę aż zacznie

Życie zamknięte w smaku
Pasta z jajek – propozycja śniadaniowa 116

Dzisiaj propozycja na śniadanie – pasta z jajek ze szczypiorkiem. Często zapominamy o tym prostym i  pysznym śniadaniowym produkcie. W moim domu wszyscy domownicy bardzo lubią pastę i znika ona w tempie błyskawicy. Składniki: 10 jajek 2 łyżki majonezu 1 łyżka miękkiego masła Sól Pieprz Szczypiorek Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo i rozdrabniamy je wstępnie widelcem. Następnie dodajemy majonez, masło

Smaki Ewy
PASTA KANAPKOWA Z WĘDZONEGO KURCZAKA 926

Jako że zaliczam się do kanapkożerców, pojawiają się w mojej kuchni różnego rodzaju pasty. To idealne smarowidło, którym możemy zastąpić masło, ale także wzbogacamy smak kanapki. Zdecydowanie zachęcam do wykonywania takich past samemu, a nie ograniczać się do wyciągnięcia ręki w stronę marketowej półki i gotowego produktu. Nie jest to ani trudne, ani pracochłonne. SKŁADNIKI: 1 szalotka drobno posiekana

Kuchnia w opałach
zupa tajska 167

wywaru rybnego 0,5 l wody 400 ml mleczka kokosowego 1 ząbek czosnku 1 cebula(szarlotka lub cukrowa) 1 łyżeczka chilli  1 łodyga trawy cytrynowej (lub łyżeczka pasty z trawy cytrynowej)  sok z limonki lub połowy cytryny sól ostra papryka kawałek korzenia imbiru 3 łyżki oleju kokosowego Sposób przygotowania Do garnka na rozgrzaną olej kokosowy wrzucamy pokrojoną(...)kostkę szarlotkę, drobno posiekany ząbek czosnku oraz łodygę trawy cytrynowej, pokrojoną w plastry. Smażymy całość a kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pastę chilli razem z obranym i drobno posiekanym korzeniem imbiru, smażymy dalej przez 2-3 minuty, a następnie całość zalewamy wodą i wywarem rybnym.  Dodajemy pierś kurczaka pokrojoną w cienkie paski. Gotujemy przez kolejne 7-10 minut

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania