skinless chicken breasts, cut into thin strips 300 g green beans, trimmed and cut in half 1 red bell pepper, thinly sliced 1 small zucchini, sliced cooked rice or pasta for serving toasted slivered almonds, optional Preparation: In small bowl, whisk to combine the cornstarch, chicken broth, peanut butter, lime juice, dijon mustard, honey, soy sauce, sesame oil, hot sauce(...)until crisp-tender. Return chicken to pan and stir sauce, toss vegetables and chicken with sauce to coat. Cook 2-3 minutes or until thickened. Serve over rice or pasta, sprinkled with almonds if desired. Enjoy
karmelowypasty wg Jadłonomii dodałam też odrobinę wędzonej papryki (ale nie jest to konieczne). Pyszna z ogórkiem kiszonym. Przygotowuje się ją całkiem szybko. Składniki: 2 cebule 1 jabłko kilka łyżek oleju 1 ziele angielskie 1 jałowiec 1 goździk 2 liście laurowe 1 puszka białej fasoli lub 1 i 1/2 szklanki ugotowanej fasoli 1 łyżeczka sosu sojowego 1/2 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki(...)sojowym, majerankiem, lubczykiem i wodą. Wyłów zioła i przyprawy z cebul i jabłka. Dodaj podsmażone jabłko i cebulę do fasoli i zblenduj na małych obrotach, ale nie na gładką pastę. Dopraw solą i pieprzem. Przechowuj w lodówce. Najlepsze następnego dnia. Przepis bierze udział w akcji: Chyba wszyscy, którzy oglądali Kiedy Harry poznał Sally pamiętają pewną scenę
Qlinarnie i Qlinarnieprzygotowania i będą efektownie prezentować się na świątecznym stole. SKŁADNIKI: Ciasto: 1 szklanka mąki, 50 g margaryny, 1 żółtko, szczypta soli, szczypta proszku do pieczenia, 1/2 łyżki gęstej śmietany, Pasta jajeczna: 3 jajka, 1/2 pęczka rzodkiewki, 1/2 cebuli, 3 łyżeczki majonezu, 1/2 łyżeczki chrzanu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę, łączę z margaryną. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam(...)kroję w drobną kostkę. Rzodkiewkę ścieram na tarce o drobnych oczkach. Cebulę drobno siekam. Jajka łączę z cebulą i rzodkiewką. Dodaję majonez, chrzan oraz przyprawy. Mieszam. 4. Przygotowaną pastą wypełniam wnętrza upieczonych babeczek. Wbijam upieczone uchwyty, tak aby całość przypominała koszyczki
Tradycyjna kuchnia Kasikurczaka 1 puszka pomidorów 1 trawa cytrynowa 1 por 1 seler 1 korzeń pietrukszki 2 marchewki 4 ząbki czosnku 1 cebula czerwona 1 puszka kukurydzy 1 czubata łyżka pasta chilli 1 puszka mleka kokosowego sól i pieprz do smaku Wszystkie produkty znajdziecie tutaj taniej Przygotowanie: Pora, selera, marchewki umyć, obrać i pokroić na kosteczkę. To samo robimy(...)piersią kurczaka. Do garnka wlewamy 2l wody i zagotowujemy następnie dodajemy pokrojonego kurczaka i warzywa. Zmniejszamy ogień doprawiamy lekko solą i pieprzem, dodajemy czosnek, pomidory, trawę cytrynową, pastę chilli i cebulę, wszystko gotujemy ok 30 minut na wolnym ogniu. następnie dodajemy kukurydzę i mleko kokosowe. Wszystko delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu
Niezły Młynekbatatów z dodatkiem mleka kokosowego i chili - słodko-pikantna pyszna zupa. SKŁADNIKI 1 duży batat (ok.450g) 1/2 kg marchewki 1 duża cebula 1 czerwona papryczka chili 2 łyżeczki pikantnej pasty curry 400 ml mleka kokosowego 1/3 szklanki bulionu warzywnego 750ml wody 1 łyżka soku z limonki/cytryny sól pieprz olej świeża kolendra PRZYGOTOWANIE Cebulę i obrane bataty kroimy(...)plasterki. Papryczkę chili przekrawamy wzdłuż, usuwamy pestki i siekamy. W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy bataty, cebulę, połowę marchewki i połowę chili. Dusimy około 10 minut. Dodajemy pastę curry i przesmażamy. Wlewamy mleko kokosowe (kilka łyżeczek zostawiamy do ozdobienia). Dodajemy wodę i bulion i gotujemy na małym ogniu przez kwadrans. Zupę miksujemy. Dodajemy resztę marchewki i gotujemy
Moje Kuchenne RewelacjeTeraz tego nie praktykujemy, bo na naszym stole nie ma już ugotowanych jajek w skorupkach. Zastąpiły je jajka faszerowane w różnych odsłonach. Dziś prezentuję jedną z nich, jajka z pastą chrzanową i kiełkami. Dzięki kiełkom, jajka mają delikatny i przyjemny posmak rzodkiewki. 6 jajek 3 łyżki majonezu 1 łyżka chrzanu 2 garści kiełków rzodkiewki, informacja jak je samodzielnie wyhodować TUTAJ(...)miksujemy blenderem wraz z majonezem, chrzanem i garścią kiełków (pozostałe posłużą do dekoracji). Jeśli nie mamy blendera, możemy rozgnieść składniki widelcem i wymieszać ze sobą. 3. Doprawiamy do smaku. Pastę wykładamy na ugotowane białka, posypujemy kiełkami rzodkiewki
Szefowa kuchnipaprykowo. Tym razem jednak z kategorii szybkie przetwory. Przepis wyproszony i wydzwoniony od Cioci M. jednak ze zmienionymi proporcjami, tak żeby było po naszemu. Czyli ostrzej i mniej octowo. Pasta sama jest podobno pikantna (dla mnie tylko lekko), ale w towarzystwie łagodnieje. Jest cudownym dodatkiem do twarogu, naleśników, kanapek, makaronu, itd. W sumie dla mnie nadaje się do wszystkiego, nawet(...)trzeba uważać, żeby nie wyszła miazga. W szerokim rondlu wymieszać papryki z pozostałymi składnikami. Gotować przez ok.35 minut bez przykrycia na małym ogniu (tak żeby lekko pyrkało). Gorącą pastę przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować przez 15 minut. Smacznego
Pełny talerzkości) 1 ząbek czosnku 300 g zielonych szparagów (cienkich) 6 plastrów świeżego średniego ananasa (można częściowo zastąpić pędami bambusa) 1 papryka chili 2 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki zielonej pasty curry 400 ml mleka kokosowego 1 łodyga trawy cytrynowej 1 łyżka sosu rybnego 100 ml bulionu drobiowego sok z limonki 1 łyżeczka brązowego cukru Mięso umyć,osuszyć, pokroić w kostkę(...)mniejsze kawałki (zdrewniały środek usunąć). Odłożyć na bok. Pędy bambusa (jeżeli używamy) odsączyć. Chili pokroić w cienkie plasterki, odłożyć na bok. Rozgrzać wok lub głęboką patelnię. Wlać olej, dodać pastę curry i 2 łyżki mleka kokosowego. Wymieszać, podsmażać przez ok. 2 minuty. Dodać czosnek i chili, zamieszać podsmażyć przez kolejne 2 minuty. Dodać mięso, wymieszać, żeby całe było pokryte mieszanką
Pełny talerzpuree z dyni, zagnieść gładkie jednolite ciasto. Ciasto można też wyrobić w malakserze. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 45 minut. Nadzienie (można użyć nutelli) 100 g pasty sezamowej tahini z kakao 100 g orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni brązowy cukier puder do smaku 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Orzechy zmielić na pastę, wymieszać z tahini. Dodać ekstrakt
Pełny talerzUwielbiam robić, a przede wszystkim jeść różnego rodzaju pasty kanapkowe. To takie urozmaicenie codziennych posiłków. Zwykła kanapka nabiera zupełnie innego smaku. Dziś proponuję pastę kanapkową z białą rzodkiewką. Pisząc ten post już mi wpadł do głowy całkiem nowy pomysł kanapkowy... jutro go wypróbuję ;) Składniki: 1 łyżka startej białej rzodkiewki 2 jajka sól i pieprz do smaku duża szczypta słodkiej czerwonej
Słodkie okruszkimięsa. Nie musi być idealnie równy ważne aby był jeden duży kawałek. Suszone pomidory (bez oleju) przełożyć do rozdrabniacza. Dodać obrane ząbki czosnku i rozdrobnić na taką grubo zmieloną pastę. Następnie przygotowaną pastą posmarować rozkrojony schab. Zwinąć ściśle w roladę i związać sznurkiem. Na wierzchu mięso natrzeć słodką papryką oraz oprószyć suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Tak przygotowany schab
Monia miesza i gotujeczosnki 100 g dobrej kiełbasy 100 g wędzonki (dałam boczek) 2 łyżki masła 4 kiszone ogórki szklanka zalewy z ogórków kiszonych - lub do smaku koncentrat pomidorowy mały - dałam pastę pomidorową po dwie łyżki oliwek czarnych, zielonych i kaparów pieprz i sól cytryna koperek, natka kwaśna śmietana - kilka łyżek do przybrania przygotowanie Umyte mięsa zalać(...)odchodziło od kości. Odcedzić. Mięso oddzielić od kości i pokroić w paski. Wrzucić do przecedzonego wywaru i ustawić na minimalnym ogniu. Posiekaną cebulę podsmażyć z czosnkiem na maśle. Dodać pastę pomidorową i krótko przesmażyć. Dołożyć do wywaru z mięsem. Na tej samej patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną w plasterki lub kostkę i wędzony boczek. Przełożyć do zupy. Ogórki zetrzeć na grubej
Stare Garygranatów można kupić w sklepach typu kuchnie świata, w sklepach z produktami arabskimi lub przez Internet, ewentualnie możecie ją pominąć lub zastąpić łyżeczką miodu Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksuj na pastę przy pomocy blendera. Przełóż do miseczki, udekoruj posiekanymi orzechami włoskimi i listkami bazylii. Podawaj do "keftedes" z powyższego przepisu lub jako pastę kanapkową. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją
Chilli Czosnek i OliwaPasta z wędzonej ryby gościła już w mojej wirtualnej jadłodajni - jednak dziś jej absolutnie odchudzona wersja! Do przygotowania poza wędzona makrelą użyłam zimowej, warzywnej sałatki w octowej zalewie z domowej spiżarni. To połączenie ryby i marynowanych warzyw podkreśliło smak przygotowanej pasty a wyeliminowanie kalorycznego łącznika /majonezu, oliwy/ kwalifikuje przepis do dietetycznego menu - spróbujcie:) Składniki: 1 wędzona ryba / u mnie makrela
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałacytryny 2 łyżki śmietany 36% sól i pieprz do smaku odrobina czosnku do smaku Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć i miksować blenderem aż do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Jeśli pasta jest za gęsta, dodać więcej śmietany. Jeśli pasta jest za rzadka dodać kolejne jajko bądź odrobinę twarogu (gęstość jest uzależniona od produktów jakich używacie, wielkości jajek i konsystencji twarogu
KreatywnePiny