batatów z dodatkiem mleka kokosowego i chili - słodko-pikantna pyszna zupa. SKŁADNIKI 1 duży batat (ok.450g) 1/2 kg marchewki 1 duża cebula 1 czerwona papryczka chili 2 łyżeczki pikantnej pasty curry 400 ml mleka kokosowego 1/3 szklanki bulionu warzywnego 750ml wody 1 łyżka soku z limonki/cytryny sól pieprz olej świeża kolendra PRZYGOTOWANIE Cebulę i obrane bataty kroimy(...)plasterki. Papryczkę chili przekrawamy wzdłuż, usuwamy pestki i siekamy. W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy bataty, cebulę, połowę marchewki i połowę chili. Dusimy około 10 minut. Dodajemy pastę curry i przesmażamy. Wlewamy mleko kokosowe (kilka łyżeczek zostawiamy do ozdobienia). Dodajemy wodę i bulion i gotujemy na małym ogniu przez kwadrans. Zupę miksujemy. Dodajemy resztę marchewki i gotujemy
Moje Kuchenne RewelacjeTeraz tego nie praktykujemy, bo na naszym stole nie ma już ugotowanych jajek w skorupkach. Zastąpiły je jajka faszerowane w różnych odsłonach. Dziś prezentuję jedną z nich, jajka z pastą chrzanową i kiełkami. Dzięki kiełkom, jajka mają delikatny i przyjemny posmak rzodkiewki. 6 jajek 3 łyżki majonezu 1 łyżka chrzanu 2 garści kiełków rzodkiewki, informacja jak je samodzielnie wyhodować TUTAJ(...)miksujemy blenderem wraz z majonezem, chrzanem i garścią kiełków (pozostałe posłużą do dekoracji). Jeśli nie mamy blendera, możemy rozgnieść składniki widelcem i wymieszać ze sobą. 3. Doprawiamy do smaku. Pastę wykładamy na ugotowane białka, posypujemy kiełkami rzodkiewki
Szefowa kuchnipaprykowo. Tym razem jednak z kategorii szybkie przetwory. Przepis wyproszony i wydzwoniony od Cioci M. jednak ze zmienionymi proporcjami, tak żeby było po naszemu. Czyli ostrzej i mniej octowo. Pasta sama jest podobno pikantna (dla mnie tylko lekko), ale w towarzystwie łagodnieje. Jest cudownym dodatkiem do twarogu, naleśników, kanapek, makaronu, itd. W sumie dla mnie nadaje się do wszystkiego, nawet(...)trzeba uważać, żeby nie wyszła miazga. W szerokim rondlu wymieszać papryki z pozostałymi składnikami. Gotować przez ok.35 minut bez przykrycia na małym ogniu (tak żeby lekko pyrkało). Gorącą pastę przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować przez 15 minut. Smacznego
Pełny talerzkości) 1 ząbek czosnku 300 g zielonych szparagów (cienkich) 6 plastrów świeżego średniego ananasa (można częściowo zastąpić pędami bambusa) 1 papryka chili 2 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki zielonej pasty curry 400 ml mleka kokosowego 1 łodyga trawy cytrynowej 1 łyżka sosu rybnego 100 ml bulionu drobiowego sok z limonki 1 łyżeczka brązowego cukru Mięso umyć,osuszyć, pokroić w kostkę(...)mniejsze kawałki (zdrewniały środek usunąć). Odłożyć na bok. Pędy bambusa (jeżeli używamy) odsączyć. Chili pokroić w cienkie plasterki, odłożyć na bok. Rozgrzać wok lub głęboką patelnię. Wlać olej, dodać pastę curry i 2 łyżki mleka kokosowego. Wymieszać, podsmażać przez ok. 2 minuty. Dodać czosnek i chili, zamieszać podsmażyć przez kolejne 2 minuty. Dodać mięso, wymieszać, żeby całe było pokryte mieszanką
Pełny talerzpuree z dyni, zagnieść gładkie jednolite ciasto. Ciasto można też wyrobić w malakserze. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 45 minut. Nadzienie (można użyć nutelli) 100 g pasty sezamowej tahini z kakao 100 g orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni brązowy cukier puder do smaku 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Orzechy zmielić na pastę, wymieszać z tahini. Dodać ekstrakt
Pełny talerzUwielbiam robić, a przede wszystkim jeść różnego rodzaju pasty kanapkowe. To takie urozmaicenie codziennych posiłków. Zwykła kanapka nabiera zupełnie innego smaku. Dziś proponuję pastę kanapkową z białą rzodkiewką. Pisząc ten post już mi wpadł do głowy całkiem nowy pomysł kanapkowy... jutro go wypróbuję ;) Składniki: 1 łyżka startej białej rzodkiewki 2 jajka sól i pieprz do smaku duża szczypta słodkiej czerwonej
Słodkie okruszkimięsa. Nie musi być idealnie równy ważne aby był jeden duży kawałek. Suszone pomidory (bez oleju) przełożyć do rozdrabniacza. Dodać obrane ząbki czosnku i rozdrobnić na taką grubo zmieloną pastę. Następnie przygotowaną pastą posmarować rozkrojony schab. Zwinąć ściśle w roladę i związać sznurkiem. Na wierzchu mięso natrzeć słodką papryką oraz oprószyć suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Tak przygotowany schab
Monia miesza i gotujeczosnki 100 g dobrej kiełbasy 100 g wędzonki (dałam boczek) 2 łyżki masła 4 kiszone ogórki szklanka zalewy z ogórków kiszonych - lub do smaku koncentrat pomidorowy mały - dałam pastę pomidorową po dwie łyżki oliwek czarnych, zielonych i kaparów pieprz i sól cytryna koperek, natka kwaśna śmietana - kilka łyżek do przybrania przygotowanie Umyte mięsa zalać(...)odchodziło od kości. Odcedzić. Mięso oddzielić od kości i pokroić w paski. Wrzucić do przecedzonego wywaru i ustawić na minimalnym ogniu. Posiekaną cebulę podsmażyć z czosnkiem na maśle. Dodać pastę pomidorową i krótko przesmażyć. Dołożyć do wywaru z mięsem. Na tej samej patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną w plasterki lub kostkę i wędzony boczek. Przełożyć do zupy. Ogórki zetrzeć na grubej
Stare Garygranatów można kupić w sklepach typu kuchnie świata, w sklepach z produktami arabskimi lub przez Internet, ewentualnie możecie ją pominąć lub zastąpić łyżeczką miodu Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksuj na pastę przy pomocy blendera. Przełóż do miseczki, udekoruj posiekanymi orzechami włoskimi i listkami bazylii. Podawaj do "keftedes" z powyższego przepisu lub jako pastę kanapkową. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją
Chilli Czosnek i OliwaPasta z wędzonej ryby gościła już w mojej wirtualnej jadłodajni - jednak dziś jej absolutnie odchudzona wersja! Do przygotowania poza wędzona makrelą użyłam zimowej, warzywnej sałatki w octowej zalewie z domowej spiżarni. To połączenie ryby i marynowanych warzyw podkreśliło smak przygotowanej pasty a wyeliminowanie kalorycznego łącznika /majonezu, oliwy/ kwalifikuje przepis do dietetycznego menu - spróbujcie:) Składniki: 1 wędzona ryba / u mnie makrela
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałacytryny 2 łyżki śmietany 36% sól i pieprz do smaku odrobina czosnku do smaku Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć i miksować blenderem aż do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Jeśli pasta jest za gęsta, dodać więcej śmietany. Jeśli pasta jest za rzadka dodać kolejne jajko bądź odrobinę twarogu (gęstość jest uzależniona od produktów jakich używacie, wielkości jajek i konsystencji twarogu
KreatywnePinyPasta jajeczna to moja propozycja na wielkanocne śniadanie. Dobrze doprawiona i z dodatkiem szczypioru smakuje świeżo i wiosennie. Jeśli nie chcecie, by żółtko jajka ugotowanego na twardo miała niebieskawą obwódkę, pamiętajcie, by wkładać je do zimnej wody z dodatkiem soli i od momentu, gdy woda zacznie wrzeć, gotować nie dłużej 2-3 minuty. Po tym czasie garnek zdejmijcie z ognia(...)ręcznie lub używając mechanicznego rozdrabniacza. Dodać musztardę (ja używam chrzanowej) i majonez oraz pieprz i sól do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać ze świeżo siekanym, drobnym szczypiorem. Jeśli zamierzacie pastę przechować przez 2-3 dni, szczypior dodawajcie sukcesywnie do każdej porcji
W SMAKPyszne i pomysłowe pasty mogą być miłym dodatkiem do codziennych kanapek . Pasta z sera żółtego , urozmaici nam śniadaniowe propozycje . składniki na 4 porcje 10 dag sera żółtego 4 łyżki śmietany szczypiorek sól i pieprz przepis Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach dodajemy śmietanę szczypiorek i doprawiamy solą i pieprzem
Smakowite DaniaDoskonała alternatywa dla tradycyjnych kanapek z wędliną. Pachnąca pasta z ogórkiem i twarogiem to moja wiosenna propozycja. Polecam , smakuje pysznie. składniki na 2 porcje 25 dag twarogu 3 łyżki śmietany średniej wielkości ogórek 3 łyżki posiekanej zieleniny ( koperek lub szczypiorek ) ząbek czosnku sól pieprz czarny przepis Ogórek i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę, czosnek można przecisną przez praskę(...)Zieleninę drobno siekamy. Twaróg rozdrabniamy, dodajemy śmietanę i mieszamy, wrzucamy pokrojonego ogórka , ząbek czosnku i zieleninę, doprawiamy solą i pieprzem , dokładnie mieszamy . Pastę podajemy z pieczywem
Smakowite Daniaboczniaków 1/2 cebuli 2-3 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 mała marchew mały kawałek selera po pół czerwonej i żółtej papryki 2 łyżki pasty paprykowej (Ajvaru) 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30% sól i pieprz, po pół łyżeczki kminku i imbiru słodka papryka w proszku posiekany koperek około 3 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżka masła(...)całości. Gotować zupę aż warzywa będą miękkie. Wlać passatę i dodać ugotowaną ciecierzycę. W garnku z nieprzywieralnym dnem rozgrzać masło i przesmażyć koncentrat pomidorowy. Przełożyć do zupy, dodać pastę paprykową, posiekany koperek oraz imbir i kminek. Na końcu wlać śmietankę, doprawiając do smaku solą, pieprzem, i gdyby zupa była za kwaśna, również cukrem
Czerwień i błękit