pasta - 16803 przepisów (strona:455/1121)

Polędwica z łososia z ryżem 152

woreczka ryżu jaśminowego (50 g) 1 mała marchewka 1 cm pora (biała część) 1 czubata łyżeczka łagodnego ketchupu sól i pieprz 1 polędwica z łososia w oleju z pastą pesto SuperFish PRESTIGE od Graal Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (! Uwaga nie należy go rozgotować). Do ugotowanego, przestudzonego ryżu dodajemy obraną i startą na grubych oczkach marchewkę oraz(...)drobno pokrojony kawałek pora. Wstępnie mieszamy. Następnie dodajemy 4 łyżeczki oleju z pastą pesto z puszki z łososiem (! należy nabrać jak najwięcej pesto, a jak najmniej oleju), czubatą łyżeczkę łagodnego ketchupu i wszystko mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem próbując smak. Ryż układamy na talerzu, na wierzch kładąc polędwicę z łososia. Podajemy. Danie smakuje zarówno w wersji lekko ciepłej (ryż

Słodkie okruszki
Curry z kurczakiem, batatem, topinamburem i bakłażanem 117

proszku, szczypta papryki ostrej i wędzonej, szczypta kuminu 1 bakłażan 250 gram topinamburu 1 średni batat 1/2 puszki kukurydzy 2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego 1 łyżka czerwonej pasty curry 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 400 gram pomidorów z puszki krojonych (w sezonie można użyć świeżych) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 300 ml mleka kokosowego(...)umieszczam w niej kurczaka, odstawiam na 30 minut lub dłużej. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Dodaję przyprawy oraz pastę curry i koncentrat pomidorowy. Całość smażę 3-4 minuty. Po tym czasie dodaję kurczaka razem z marynatą i smażę kolejne 5 minut. Topinambur, batata oraz bakłażana kroję w kostkę i wrzucam

Mango Papaja
Kaczka z warzywami po azjatycku 109

kaczki, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 300g chińskiej mieszanki warzywnej 1/2 puszki mleczka kokosowego, 100 ml śmietany 30%, 1/2 szklanki wody, 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki, 1 łyżka żółtej pasty curry, kawałek świeżego imbiru, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Z piersi kaczki zdejmuję skórę. Mięso kroję w kostkę. Cebulę  oraz czosnek obieram i kroję w małą kostkę. Mięso razem(...)paprykę mieloną. Duszę na małym ogniu około 15 minut. 2. Mieszankę warzywną podsmażam około 10 minut na oliwie. Dodaję do mięsa. Mieszam. Następnie wlewam mleczko kokosowe oraz śmietanę. Dodaję pastę curry oraz starty korzeń imbiru. Wszystko razem duszę około 10 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Podaję z ryżem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Hiszpański dip chlebowo - pomidorowy 182

Misiu - dziękuję ;)    składniki ok 70 g białego pieczywa ok 80 g pomidorów - dałam koktajlowe ok 150 ml oliwy + do rozrzedzenia 3-4 ząbki czosnku, obrane 1 łyżka pasty pomidorowej 1 łyżka octu winnego sól, pieprz przygotowanie Pieczywo,  pokroić w kostkę razem ze skórką. Włożyć do naczynia do miksowania, zalać oliwą, dobrze wymieszać, odstawić. Pomidory zalać wrzątkiem, obrać(...)skórki. Do naczynia z pieczywem dodać pomidory, pastę pomidorową, czosnek, ocet, sól i pieprz. Wszystko dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i octem. Jeżeli dip wydaje nam się za gęsty  - dodać nieco oliwy. Smacznego

Stare Gary
Pasta do chleba z czerwonej fasoli 178

Szybka w przygotowaniu, smaczna a przede wszystkim zdrowa pasta :) Coś co przypadnie do gustu miłośnikom bezmięsnej diety i nie tylko.  Zapraszam! Pasta z czerwonej fasoli Składniki: puszka czerwone fasoli łyżka słodkiej papryki łyżka ostre papryki szczypta ziół prowansalskich (opcjonalnie) 3 łyżki oliwy szczypta czosnku sól, pieprz do smaku  Przygotowanie: Fasolę odsączyć, włożyć do miski.  Dodać przyprawy, wymieszać

Tagebuch po polsku
Pörkölt wołowy (Marhapörkölt) 134

gulasz to klasyczne węgierskie danie. Jest prosty, nie wymaga wielu składników i jest pyszny. Co prawda warto użyć do niego węgierskiej pasty paprykowej, by nadać mu smaku, ale jeśli jej nie macie to trudno, dzięki słodkiej i ostrej papryce na pewno wam wyjdzie. Przynajmniej nie popełnicie takiego błędu jak ja, czyli zamiast łagodnej pasty dodałam całą łyżkę ostrej. Efekt był

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Błyskawiczna pasta z bryndzy, szprotek i jajka + film 243

Błyskawiczna pasta ze szprotek, bryndzy i jajek to świetny pomysł na smaczne smarowidło do kanapek a także ciekawy sposób na urozmaicenie śniadań i kolacji, doskonale sprawdza się również jako farsz do nadziewania jajek. składniki na około 350 g pasty 150 g szprotek w oleju 100 g bryndzy 1 jajko ugotowane na twardo 3 rzodkiewki 1 łyżka majonezu 1 łyżka masła

Smakowite Dania
Suszona Wołowina 148

imprezie. Szczególnie Panom posmakują, do tego piwo i macie idealne połączenie.  Składniki:  1 kg polędwicy wołowej 50 ml sosu Teriyaki  50 ml sosu sojowego 1 łyżka pasty chilli 1 łyżka wasabi Ciekawe rozwiązania znajdziecie  tutaj  Przygotowanie:  polędwicę oczyścić i osuszyć następnie wyłożyć do zamrażarki na 1 h aby lekko się przymroziła(...)będzie lepiej się ja kroiło). W większym pojemniku wymieszaj wszystkie składniki marynaty: sos sojowy, Teriyaki, pastę chilli i wasabi. Polędwicę kroimy w cienkie plastry i wkładamy do pojemnika, dobrze wymieszaj z marynatą. Wstaw do lodówki na 2h. Następnie plastry mięsa wyłóż do suszarki (takiej jak suszymy owoce) i suszymy ok 6h co jakiś czas przekręcając. Jeżeli

Niezły Młynek
Łagodne zielone curry z kurczakiem 235

papryczek chili, które należy dodać do dania na początku gotowania. Do przygotowania dania użyłem: 750 gram udek kurczaka, 400 ml mleka kokosowego, 500 ml bulionu drobiowego, 3 łyżek zielonej pasty curry, 3 łyżek sosu rybnego, 3 łyżek sosu ostrygowego, 2 łyżek sosu sojowego, 4 suszonych liści limonki kaffir, 2 łyżeczek mielonej kurkumy, 2 łyżek oleju słonecznikowego, 4 ząbków czosnku(...)zimnego oleju przecisnąłem przez praskę 4 ząbki czosnku. Całość podgrzewałem na średnim ogniu do momentu, kiedy czosnek wydzielił intensywny zapach. Wówczas dodałem do niego 3 łyżki zielonej pasty curry, a po dalszym smażeniu przez 30 sekund - zamarynowanego wcześniej kurczaka wraz z marynatą. Całość doprowadziłem do wrzenia po czym dodałem 4 pokruszone liście limonki kaffir, a całość zalałem 400 ml mleka

Wyprawy kulinarne
Pasta jajeczna bursztynowa 180

Pasta jajeczna na świeżym, domowym chlebie to jedno z moich ulubionych śniadań. W ogóle lubię jajka i jem je często, może nawet za często, ale co tam! Przecież nigdy nie słyszałam żeby ktoś umarł z powodu przejedzenia się jajami. Pasta jajeczna jest łatwa i szybka do przygotowania. Najbardziej lubię taką klasyczną, tylko z dodatkiem szczypiorku. Ale można ją przyrządzać

Smaczna Pyza
Pasta z pieczonej papryki i bakłażana 154

Absolutnie genialna pasta z pieczonych warzyw. Idealnie sprawdza się jako smarowidło do chleba lub wegetariański dip do imprezowych przekąsek, takich jak krakersy, nachosy czy surowe warzywa. Szybka i banalnie prosta w przygotowaniu, a efekt końcowy- zdecydowanie niewspółmierny do włożonego wysiłku. Musicie koniecznie spróbować! Polecam!   Składniki: 1 bakłażan 2 czerwone papryki 1 główka czosnku w łupinach 3 szalotki odrobina oliwy(...)czosnku w łupinach i pieczemy kolejne 20 minut, aż warzywa będą lekko przypieczone. Wyjmujemy z piekarnika. Czosnek obieramy z łupinek. Wszystkie warzywa razem z kuminem i kolendrą miksujemy na pastę. Przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem

Smakowity Blog Kulinarny
Pasta na kanapki z pieczarkami, jajkami i porem 160

Kolejna propozycja pasty na kanapki... nie ma co zachwalać trzeba po prostu spróbować:-) Polecam w szczególności fanom pieczarek:-) Składniki: 6 jajek 250 g pieczarek 1 por 50 g masła (82% tłuszczu) pokrojony drobno koperek (może być mrożony) - ilość według uznania 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka chrzanu sól, pieprz Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo Pieczarki kroimy na pół. Por kroimy(...)grubym lub średnim sicie) mielimy jajka, następnie usmażony i ostudzony por z pieczarkami. Całość mieszamy. Do warzyw dokładamy koper, majonez, chrzan i doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Pastę wkładamy do lodówki aby zgęstniało masło. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
cieciorka na 3 sposoby 147

czasem przygotowując jedno danie mamy od razu bazę do kilku innych. tym razem z przekąski do skubania przed telewizorem, możemy stworzyć bezmięsną sałatkę do supermodnej diety pudełkowej lub przygotować pastę do kanapek i nie tylko. cieciorka curry 1 duża cebula, 2 łyżki oleju, 0,5 łyżeczki kurkumy, 0,5 łyżeczki kminku, 0,5 łyżeczki suszonych kolendry, szczypta pieprzu cayenne(...)podając z solo, z ryżem lub indyjskim chlebkiem naan . nieortodyksyjny humus porcja cieciorki curry, 1 łyżka tahini, ząbek czosnku, sól, pieprz Cieciorkę zmiksuj z tahini i ząbkiem czosnku. Gdyby pasta była za gęsta dodaj kilka łyżek przegotowanej wody. Dopraw solą i pieprzem. sałatka z cieciorką porcja cieciorki curry, 150 g mieszanki sałat, 150 g pomidorków koktajlowych, sos: 2 łyżki soku

Eksperyment sobotni
Polędwiczka wieprzowa z bobem w cieście francuskim 231

Polędwiczka wieprzowa nadziana pastą z bobu i upieczona w cieście francuskim. Bardzo lubię tak przygotowaną polędwiczkę, bo jest delikatna i soczysta. 1 polędwiczka wieprzowa 200g bobu sól pieprz czarny mielony słodka papryka mielona 1 małe opakowanie ciasta francuskiego SOS: 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka bulionu drobiowego 1 szklanka śmietanki 30% sól pieprz biały szczypta gałki muszkatołowej masło(...)Doprawić solą i pieprzem. W okresie zimowym można sięgnąć po mrożony bób. Średniej wielkości polędwiczkę oczyścić odcinając białe błonki. Ostrym i długim nożem zrobić w środku nacięcie. Dokładnie napełnić pastą z bobu. Nafaszerowaną polędwiczkę natrzeć solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawić na godzinę. Na patelni rozpuścić masło i na dobrze rozgrzanej patelni obsmażyć polędwiczkę z każdej strony. Ciasto francuskie naciąć

https:KKuchniaMniam
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO I DIETETYCZNIE 137

Ziemniak gotowany , sztuka - 150 gram - 90 kcal     1500- 1524 KCAL DO ZJEDZENIA PRZEZ CAŁY DZIEŃ :  ****************************************************************     1 Śniadanie - 350 kcal :  BUŁKA KAJZERKA Z PASTĄ OWOCOWĄ: *********************************************************************** bułka kajzerka -50 g. 3 łyżki białego serka ziarnistego - 150 g. kiwi - 60 g. jabłko - 100 g. gruszka - 150 g. herbata niesłodzona bez ograniczeń ***************************************************  Kajzerkę smarujemy pastą

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki