śliwkami, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia rozpływająca si ę w ustach. Idealny deser do podania po rodzinnym obiedzie, słodki dodatek do kawy. Smacznego! **** La torta di pasta frolla con ripieno di crema ai pistacchi è una vera delizia per il palato. La crostata è ideale da servire come dessert per finire in modo delizioso un pranzo(...)pistacji niesolonych wy ł uskanych 125 g masła 100 g m ą ki pszennej 80 g cukru 2 jaja 300 g śliwek **** INGREDIENTI Pasta frolla 250 g di farina 120 g di burro 100 g di zucchero 1 uovo 1 cucchiaio di acqua fredda sale Crema 115 g di pistacchi non salati spellati
La grande e la piccola cuocaspróbowałam wszystkich serwowanych dań tego wieczoru, ale kilka z nich zdecydowanie zasługuje na uwagę. Najbardziej smakował y mi : z agrodowy ser kozi z gruszką, suszoną śliwką i konfiturą pomidorową, pasta z wędzonej makreli z ćwikłą oraz deser bliski memu sercu - "chyba sernik" . Przystawka z agrodowy ser kozi z gruszką, suszoną śliwką i konfiturą pomidorową była obłędna, bardzo dobrze połączone smaki(...)Danie: pasta z wędzonej makreli z ćwikłą było dla mnie zaskoczeniem bardzo pozytywnym. Nie spodziewa łam się, że t akie połączenie może tak dobrze smakować. Sernik w nowej odsłonie był delikatny i puszysty. Jako nałogowa "seroholiczka" nie mogłam odmówić sobie zjedzenia więcej niż jednej porcji ciasta. Dla gości oprócz degustacji specjałów przygotowanych przez szefa kuchni Tomasza Łagowskiego, czekał również
Projekty ze smakiemopiecz w piekarniku ( 10min-150*C) 4. Cukiniowe paski grilluj lekko po obu stronach. 5. W moździerzu* umieść czosnek, sól oraz sok i skórkę z cytryny- wszystko utłucz na pastę. 6. Pietruszkę drobno posiekaj i dodaj do czosnkowej pasty razem ze słonecznikiem i olejem- utłucz do połączenia się składników ( do rozmiażdżenia słonecznika) 7. Na ciepłe grzanki wykładaj grillowane paski cukinii
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPierwszym ulubieńcem we wrześniu jest dynia. Robiłam z niej najczęściej pikantną zupę krem z mlekiem kokosowym. Wykorzystywałam ja również w deserach tj. muffiny czy napojach. Kolejnymi ulubieńcami są pasty paprykowe - łagodna i ostra. Łagodną kupiłam w Biedronce i świetnie się sprawdza do leczo i gulaszy. Ta ostra jest z Tesco i mimo, że nie przepadałam za ostrymi rzeczami stwierdziłam(...)przepis i zrobić ją sobie w domu :) . Pierwszym i jedynym ulubieńcem kosmetycznym jest olej kokosowy. Kiedyś stsowałam płukałam jame ustną wlasnie tym olejem, a ostatnio zaczęłam stosować go jako pastę do zębów i jest em bardzo zadowolona z jego działania i efektów. W tym miesiącu moja ulubiona piosenka była przepiękna ballada "Within my heart" szwdzkiego zespołu metalcorowego Ends With
wegujemyłyżeczka trawy cytrynowej świeżej lub 1 łyżeczka suszonej 1/3 zielonej papryczki chilli pokrojonej w małe kawałki ( jeśli pasta ma być ''czerwona'' czyli ostrzejsza dodaj czerwoną papryczkę) 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki pokrojonej w kostkę szalotki 1/2 łyżeczki startego imbiru / 2 cm kawałek 1/3 łyżeczki skórki z limonki 1 łyżeczka soku z limonki 1/4 łyżeczki kuminu 1/3 łyżeczki soli Do moździerza(...)wrzucamy wszystkie składniki i ucieramy na pastę. Przechowujemy w lodówce. Dodajemy do sosów typu curry, zup tajskich i dań kuchni azjatyckiej
KuchcikoweLovekapusty będąc na obczyźnie albo nie lubisz jej. Propozycja moja zatem taka. Składniki 2 kg jabłek ligol 4 cebule sok z jednej cytryny 6 łyżek oliwy 4 łyżki pasty pomidorowej 750 g kiełbasy podwawelskiej 6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe suszony tymianek suszony majeranek suszona bazylia sproszkowane chili sól pieprz Przygotowanie Jabłka obrałem, oczyściłem(...)gniazd nasiennych, starłem na tarce do jarzyn o dużych oczkach, skropiłem sokiem z cytryny. Cebule obrałem, drobno posiekałem, zeszkliłem na oliwie. Dodałem pastę pomidorową, podsmażyłem. Z kiełbasy usunąłem osłonki, pokroiłem w cienkie paski, dodałem do cebuli. Wrzuciłem lekko rozgniecione ziele angielskie, liście laurowe, suszony tymianek, bazylię, majeranek i chili. Doprawiłem solą i świeżo mielonym pieprzem. Dusiłem ok. 12 minut. Dodałem
R'n'G Kitchenpoczątku zostaną jeszcze spotęgowane. Będzie męsko, ostro i bezkompromisowo - sami zdecydujcie, czy to Wasza droga ;) Składniki: 2 ziemniaki 2 marchewki 1 por (biała i jasnozielona część) 1 łyżka pasty paprykowej 1/4 łyżeczki chili 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżeczka sosu Worcestershire (opcjonalnie) 350 ml bulionu warzywnego 250 ml piwa (łagodnego - z małą ilością goryczki, może być ciemne(...)kostkę, a pora w plasterki. Podsmażyć w dużym rondlu na łyżce oliwy około 5 minut z dodatkiem szczypty soli i pieprzu oraz chili i kurkumy . Dodać piwo, bulion oraz pastę paprykową i gotować na małym ogniu aż warzywa zmiękną - około 15 minut. W garnku rozpuścić masło i rozprowadzić w nim mąkę. Cały czas mieszając wlewać śmietankę. Po uzyskaniu zagęszczonej gładkiej
zadanie-gotowaniekanapki :) Zdarzają się raz czy dwa razy w tygodniu. Często są robione na domowym chlebie na zakwasie, ale miło też czasami zjeść pszenne bułki dla urozmaicenia. Bardzo lubimy wszelkie pasty do chleba, na przykład tą ze szprotek , sałatkę z makreli wędzonej , czy tradycyjną pastę jajeczną z majonezem i szczypiorkiem. Obowiązkowo plaster żółtego sera bogatego w wapń oraz ogórek lub pomidor
Posadzone i zjedzoneciastka w nawiązaniu do wczorajszego wpisu, uczącego Was jak zrobić mąkę kokosową. Ciasteczka tahini oczywiście nie mogą obejść się bez… tahini. Dlatego też odsyłam Was do przepisu na pastę tahini lub do pobliskiego sklepu z żywnością bliskowschodnią. W większości super i hipermarketów tahini, jak i mąka kokosowa są dostępne, więc nie musisz dramatyzować, że nie masz jak zrobić ciasteczek(...)zjadłem, za jednym zamachem, w towarzystwie ciepłego mleczka… Rewelacja! Spodziewajcie się kolejnych prostych przepisów Ciasteczka tahini Wydrukuj przepis Porcji: 8 ciasteczek Czas przygotowania: 15-20 minut Potrzebujesz: 100g pasty tahini 40g mąki kokosowej 5 daktyli medjool Wykonanie: 1 Wszystkie składniki umieść w malakserze i zmiksuj. 2 Uformuj 8 równych kuleczek, rozpłaszcz je delikatnie, ułóż na blaszce. 3 Blachę wsadź
Blendmanłyżka startego do posypania Sól, pieprz, suszone oregano, tymianek cytrynowy, bazylia (ja użyłam greckiej) Składniki – marynata: Miód – 2 łyżki Musztarda dijon – 2 łyżki Oliwa z oliwek – 2 łyżki Pasta tahini – 1 łyżka + oliwa z oliwek, nitka Wykonanie: Pstrąga myjemy, suszymy i usuwamy ości. Następnie kroimy go na dwa równe płaty i marynujemy w miodzie, musztardzie dijon, paście tahini i oliwie
Kuchnia Bon AppetitImbir – kawałek 5cm Czosnek – 3 ząbki Anyż – 2 gwiazdki Goździki – 4 sztuki Grzyby mun – 1 szklanka Pędy bambusa – 1 szklanka Papryka czerwona – 1 sztuka Papryka zielona – 1 sztuka Czerwona pasta curry – 2 łyżeczki Sól, pieprz Dodatkowo: Marchew – 2 sztuki Por – 1 sztuka Składniki - Pierożki z mięsem Składniki na ciasto pierogowe: Mąka pszenna – 500g Żółtka – 2 sztuki Oliwa – 2 łyżki Sól(...)godziny a następnie dokładnie szumujemy i klarujemy bulion. Mięso i warzywa z bulionu wykorzystujemy do przygotowania w międzyczasie pierożków. Gdy bulion będzie już sklarowany delikatnie go solimy, dodajemy pastę curry, pędy bambusa, grzyby i pokrojone w paski papryki. Gotujemy przez około godzinę. Pod koniec gotowania zupy przygotowujemy marchewkę i pora – kroimy je w bardzo cienkie paski, który następnie blanszujemy. Wykonanie
Kuchnia Bon Appetit