pasta - 16803 przepisów (strona:456/1121)

Hummus czyli pasta z ciecierzycy 160

smaczną wieczorną przekąskę proponuję domowy hummus :) Bardzo prosta i szybka pasta z ciecierzycy . Czytaj więcej

Ana Mari's world
Hummus czyli pasta z ciecierzycy 160

smaczną wieczorną przekąskę proponuję domowy hummus :) Bardzo prosta i szybka pasta z ciecierzycy . Czytaj więcej

Ana Mari's world
Serdeczne pizzerinki 107

pomidorków koktajlowych przekrojonych w poprzek na 3 części kilkanaście oliwek zielonych, przekrojonych na pół 150 g sera żółtego, np. Goudy lub Ementalera zioła do pizzy lub oregano 4-5 pasty pomidorowej   W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, połowę oleju(...)kształcie serca, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. W tym czasie przygotować dodatki. Ciasto posmarować pastą pomidorową, posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć plastry pomidorów i oliwek. Posypać ziołami. Blachę z pizzami wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 15 minut w temperaturze 240 oC na środkowej

Czerwień i błękit
Pasta słonecznikowa ze świeżą pietruszką, bazylią, nasionami chia 80

Pasta słonecznikowa ze świeżą pietruszką, bazylią, nasionami chia Składniki: 1 szklanka słonecznika 2 ząbki czosnku 2 szklanki świeżej bazylii 1 szklanka świeżej pietruszki 1 łyżeczka nasion chia sól 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki oleju lnianego 2 łyżki oleju z dynii 30 ml wody Słonecznik zalałam wrzątkiem. Następnie opłukałam i odcedziłam. Dodałam czosnek, pietruszkę, bazylię, nasiona chia, sól, wodę(...)olej lniany, olej z dynii i oliwę z oliwek. Wszystkie składniki zmiksowałam na gładką masę za pomocą blendera. I pasta gotowa

nietadieta
CZERWONE CURRY Z KREWETKAMI PO TAJSKU 186

nowi smakosze! Polecam! SKŁADNIKI: * krewetki tygrysie – 250 g * cebula – 1 szt * korzeń imbiru – 2 cm * czosnek – 2 ząbki * nasiona kuminu – 1 łyżeczka * czerwona pasta curry – 2 łyżki * mleko kokosowe – 400 m * sos rybny – 1 łyżka * liść limonki kaffir ( ew. skórka z limonki ) – 2 szt * świeże zioła – kolendra SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA(...)patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy posiekaną cebulę – szklimy. Wrzucamy przeciśnięty czosnek, kumin, a po chwili pastę curry – przesmażamy. Wlewamy mleko kokosowe oraz sos rybny, wrzucamy liście kaffiru, zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu gotujemy kilka minut. Dodajemy oczyszczone krewetki i dusimy ok. 5 minut. Podajemy gorące posypane świeżą kolendrą. Smacznego

Ostra na Słodko
Pasta kanapkowa z czerwonej fasoli 181

czekam na zdjęcia.  Warsztaty bardzo mi się przydały, ponieważ tematy wegańskie nie były mi zbyt bliskie, a dzięki olbrzymiej wiedzy prowadzących spotkanie, dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy ;) Ta pasta to jedno z dań, które miałam okazję przygotowywać no i spróbować. Bardzo mi posmakowała, a co ciekawsze nie tylko mi, męska część porzeczkowej załogi też była zachwycona smakiem ;) Chyba nawet(...)Fasolę i słonecznik odsączamy. Wszystkie składniki umieszczamy w jednej misce i blendujemy na gładką masę.  Na początek proponuję dodać pół łyżeczki przyprawy do grilla i potem ewentualnie doprawiać. Pasta świetnie smakuje z ogórkiem konserwowym na wierzchu ;)  SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Kacze curry z wolnowaru 155

ząbki czosnku, posiekane 1 czerwone chili (lub 2 jeżeli lubimy ostre) 5 cm korzenia imbiru 2 marchewki 1 łyżka garam masala 1 łyżeczka papryki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka pasty pomidorowej 400 g  - puszka pomidorów krojonych 300 ml bulionu warzywnego przygotowanie Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Piersi umyć, osuszyć, ostrożnie naciąć skórę w kratkę , tak aby nie ponacinać mięsa(...)niewielkim ogniu, aby warzywa zmiękły. Posolić i popieprzyć. Dodać czosnek, chili, imbir, chwilę podsmażać, dodać marchewki, wymieszać, podsmażać kolejne 5 minut. Dorzucić pozostałe przyprawy i pastę pomidorową, wymieszać  dodać pomidory z puszki i bulion. Zagotować. Do misy wolnowaru przelać zawartość patelni, włożyć piersi, zakryć je sosem. Przykryć i gotować w ustawieniu low 8 godzin. Po tym czasie piersi wyjąć

Stare Gary
Sos Worcestershire to klasyk, który podbił cały świat zanim w końcu trafił do Polski 201

dłużej sos leżakuje, tym bardziej łagodny i wyrafinowany smak zyskuje. Zupełnie tak jak wino. Wiem, że nie jest to projekt na jedną godzinę i niektóre składniki jak np. pasta z tamaryndy mogą być ciężkie do kupienia w lokalnym markecie. Tak czy inaczej myślę, że warto spróbować. Zwłaszcza, że „dojrzały” sos można potem przechowywać w lodówce przez długi czas(...)Worcestershire Składniki: 2 szklanki octu jabłkowego (lub zwykłego) 1/2 szklanki melasy 1/2 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki pasty z tamaryndy (koncentratu) 3 łyżki nasion żółtej gorczycy 3 łyżki miałkiej soli 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu (w całości) 1 łyżeczka goździków (w całości) 1/2 łyżeczki curry w proszku 5 strąków kardamonu (rozbitych) 4 świeże chili (posiekane) 2 ząbki czosnku (rozbite

Jem więc Jestem
Grecki zielony hummus – feta, oliwki, szpinak i suszone pomidory 179

zostawiamy na później do dekoracji łyżkę, dwie sera. Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Do miski melaksera wrzucamy szpinak (kilka listków warto zostawić do przybrania), ciecierzycę, pokruszoną fetę, czosnek i pastę sezamową lub podprażony na suchej patelni sezam. Wlewamy 2 łyżki oliwy, 2 łyżki wody, sok z cytryny. Całość miksujemy na gładko.   Jeśli będziecie to robili ręcznym blenderem, humus będzie(...)puszka ciecierzycy (270g po odcieku) 130g sera feta 50g młodego szpinaku 10-15 oliwek – wzięłam czarne i zielone 4-5 połówek suszonych pomidorów 1 ząbek czosnku 2 łyżki pasty sezamowej lub łyżka jasnego podprażonego sezamu 2 łyżki soku z cytryny 3-4 łyżki dobrej oliwy 3-4 łyżki wody świeżo mielony pieprz

Karo in the Kitchen
Czerwone curry z wieprzowiny 164

składniki kuchni wschodu są już ogólnodostępne nawet w małych miastach, więc możemy szaleć w kuchni z tajlandzkimi smakami :) SKŁADNIKI 600 g polędwiczki wieprzowej 1 żółta papryka 2 łyżki czerwonej pasty curry 1 mała papryczka chili 1 puszka mleczka kokosowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżka soku z limonki/cytryny 1/2 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej 3 woreczki ryżu(...)oleju PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Polędwiczki i paprykę kroimy w kostkę. Papryczkę chili (bez pestek) drobno siekamy. W woku rozgrzewamy olej i podsmażamy przez 2 minuty pastę curry. Następnie dodajemy mięso wraz z żółtą papryką i przesmażamy około 4 minuty na dużym ogniu. Wlewamy mleko kokosowe, wrzucamy chili, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień.  Dusimy około

Moje Kuchenne Rewelacje
CARRY Z RYBY 123

Wasz ostatni w życiu "pocalunek śmierci"... hiiii...ale mam grobowy nastrój.Spróbujcie i "umrzyjcie " ze zgryzoty ,że tak mało tego było .... 50 dag.filtrów dobrej ryby 1 łyżka pasty Curry przepis tu 500 ml.mleka  1 puszka mandarynek lub 3-4 świeże  olej kokosowy do smażenia 10 dag.mrożonej fasolki zielonej drobno połamanej 4 dag.mąki sól i pieprz(...)biały **********************************************  Na patelni Rozpuścić masło,wsypać mąkę i przygotować białą zasmażkę.Dodać pastę Curry, wlać mleko i całość energicznie mieszać.Sos gotować ok.15 minut.Fasolkę ugotować w osobnym garnuszku.Po ugotowaniu sosu odprawić go solą i pieprzem białym.Filety rybne umyć i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego,oprószyć solą morską i pokroić je w kawałki.Następnie usmażyć ze wszystkich stron

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sałatka z kuskusem i granatem 135

sałatka z kuskusem i granatem. Pyszna, pożywna i kolorowa. Sałatka z kuskusem i granatem Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1/2 szklanki kaszki kuskus ok. 1 szklanki wrzątku 1 łyżeczka pasty curry 1 mała czerwona cebula ziarenka z 1/2 granata sok z 1/2 cytryny 1 łyżka posiekanej natki oliwa z oliwek EV sól Wykonanie: Kaszkę  wsypujemy do miski(...)wrzątku rozpuszczamy pastę curry, zalewamy nim kaszkę, mieszamy i przykrywamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka, wrzucamy do miski z kaszką, dodajemy ziarenka granatu, sok z cytryny, natkę, sól i oliwę. Wszystko dokładnie mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Jajka faszerowane pastą rybką z sardynek 148

przekroić na połówki. Sardynki osączyć z oleju i rozgnieść widelcem. Cebulę obrać i posiekać. Sardynki, twarożek, cebulę, pokrojone korniszony, dwa jajka z żółtkami dokładnie wymieszać do otrzymania jednolitej pasty. Przygotowaną pastą sardynkową napełnić połówki jajek, ułożyć na talerzu i ozdobić natka pietruszki

Tradycyjna Kuchnia
„Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na wiosnę", Beata Pawlikowska - recenzja 165

chemicznej cukinii będzie znikomy, a nie jak teraz (niedobrej, wodnistej i sztucznej) stosunkowo wysoki. A więc, które przepisy z proponowanych przez Pawlikowską szczególnie przypadły mi do gustu? Z pewnością pasta z bobu z awokado i kolendrą (akurat przeżywam fazę robienia past) oraz wszelkiego rodzaju propozycje przyrządzania kasz – kasza jaglana z cukinią, kasza jaglana z zielonym groszkiem, kasza quinoa z cukinią

Życie zamknięte w smaku
flaki wołowe z pomidorową nutą 137

lubczyku sól, pieprz flaki 700-800 g oczyszczonych flaków wołowych ( najlepiej już obgotowanych) 2  średnie marchewki kawałek korzenia selera 1 pietruszka (korzeń) 3 ząbki czosnku 2 łyżki pomidorowej pasty 2 łyżki masła 1 łyżka majeranku 1 łyżka domowego  maggi sól, pieprz sposób przygotowania Wołowinę na bulion myjemy i wkładamy do garnka razem z obranym selerem, cebulą, pietruszką oraz(...)przez dwie minuty na niewielkim ogniu, a następnie na patelnię dodajemy pokrojone warzywa. Teraz wszystko delikatnie solimy i pieprzymy, smażąc dalsze pięć minut. Następnie do warzyw dodajemy pomidorową pastę, całość mieszany trzymamy na patelni  przez dwie minuty i  dodajemy do flaków, razem z pokrojonym mięsem wołowym, na którym gotowaliśmy bulion.   Flaki doprawiamy majerankiem,  oraz maggi, gotując

Miód i pieprz