odstawiamy do napęcznienia (ok. 30 min.). 2 . Orzechy prażymy na suchej patelni i pozbawiamy skórki. 3. Orzechy blendujemy na masło orzechowe. 4. Daktyle (bez wody) blendujemy na gładką pastę. 5. Łączymy masło orzechowe z pastą z daktyli, kakao i mlekiem. Krem jest bogaty w: - magnez (pochodzącą z orzechów i kakao), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych, - jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachciasto z nutellą, musem brzoskwiniowym i galaretką Składniki: 12 sucharków 300g nutelli 400ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 500g gotowego sera na sernik 4-5 łyżek cukru pudru kropla pasty waniliowej lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 5 łyżeczek żelatyny (około 12-14g) około 150ml gorącej wody 2 galaretki brzoskwiniowe + 500ml gorącej wody 2 puszki brzoskwiń lub moreli(...)tortownicy i wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki na około 20 minut. 3. Żelatynę zalać gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści. 4. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i pastą waniliową na sztywno. Dodać ser i mieszać mikserem, aż składniki dobrze się połączą. Wlać żelatynę, wymieszać ( patrz FILM ). Masę serową wyłożyć na przygotowany spód i wyrównać, znów blaszkę wstawić do lodówki
Mała Cukierenkałyżka suszonej bazyli Olej do smażenia np.rzepakowy 2 łyżki sosu sojowego 50 ml wody Sos 15 dag sera żółtego tartego cheddar (lub innego) 250 ml mleka 1 łyżka pasty curry tikka masala ( można innej) Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku mielonego PRZYGOTOWANIE: Kurczaka myję, kroję w kostkę, doprawiam(...)płyny wyparują. Kaszę kuskus przygotowuję tak jak w instrukcji na opakowaniu. Brokuły gotuję ok 5 min. Odcedzam. Można podzielić na mniejsze części. Przygotowuję sos. Do miski wlewam mleko, dodaję pastę curry tikka masala ( można dodać innej) przyprawy i tarty ser. Mieszam. Wszystkie składniki przekładam do dużej miski, dodaję papryczki jalapeno. Następnie zalewam sosem. Mieszam. Przekładam do brytfanny lub naczynia
Gotowanie Patkiakaron z wędzoną makrelą to swobodna interpretacja sycylijskiego przepisu na pasta con le sarde, który podejrzałem kiedyś w programie Nigelli. Długo nie odważyłem się tego przepisu odtworzyć, głównie ze względu na połączenie rodzynek z wędzoną rybą, które wydaje się dość kontrowersyjne, ale wbrew pozorom jest zaskakująco ciekawe. Grunt to się nie bać, bo jeśli lubicie wędzoną makrelę, to z pewnością(...)jest również ekspresowy czas jego przygotowania, co sprawia, że to idealna potrawa na spotkanie z przyjaciółmi. Niezauważenie możecie czmychnąć na kwadrans do kuchni i przygotować michę pełną aromatycznej włoskiej pasty, którą z radością podzielicie się przy wspólnym stole. To co? Plan na wieczorną kolację ze znajomymi już gotowy? ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje 500 g ulubionego makaronu (u mnie Armoniche
Food Squareprofesjonalnie. Co ugotowała Samar dla Sphinxa? W nowym menu jest: Chlebek manouche z za’atarem i serem Zupa krem z czerwonej soczewicy Hummus z buraczkami i pasta z bakłażana Baba Ganoush Shoarma wołowa na hummusie, czyli mięso wołowe podawane z buraczkową pastą z ciecierzycy, pitą i sałatką tabbouleh Shish Taouk, czyli szaszłyki z kurczaka z grillowanymi warzywami
Ugotowane pozamiataneCzosnek obierz, usuń twardy rdzeń, i drobno posiekaj lub przepuść przez praskę. Zmiksuj razem parmezan, czosnek, bułkę tartą i masło posiekane na kawałki. Dopraw solą i pieprzem. Rozsmaruj przygotowaną pastę na rozłożonym arkuszu papieru do pieczenia i przykryj z wierzchu drugim arkuszem, lekko przyciskając. Wstaw do lodówki na 30 minut. Filety z łososia umyj i osusz, usuń skórkę i ości(...)Umieść w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Posól i popieprz. Wytnij 4 prostokąty ze schłodzonej w pergaminie pasty ziołowej, dopasowując je do rozmiarów filetów z łososia. Delikatnie usuń papier i ułóż wycięte prostokąty na wierzchu filetów, lekko przyciskając. Wstaw do piekarnika i piecz około 10-15 minut, w zależności od rozmiaru filetów
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskanaleśników KLIK TU 500 g mięsa mielonego wołowego 3 marchewki 4 pieczarki 1 cebula Sól i pieprz 3 łyżki przyprawy gyros 2 łyżki przecieru 2 lyzki pasty curry 1 łyżka koncentratu pomidorowego 10 dag sera żółtego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku granulowanego PRZYGOTOWANIE: Marchewki obieram i trę na grubych oczkach. Pieczarki myję i kroję w kostkę(...)Cebulę obieram i kroję drobno. Następnie ser żółty kroję w słupki. Na rozgrzaną patelnię dodaję warzywa oraz mięso smażę, dodaję przyprawy oraz przecier, koncentrat i pastę curry.Na koniec dodaję pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Całość mieszam i smażę aż zrobi się gęste. Farsz przekładam za pomocą łyżki na nalesniki ok 2 łyżki. Następnie kładę ser. Zawijam w ruloniki
Gotowanie Patkicukinia lub patison (ja dałam ostatnio dynię bo nie miałam nic innego) 3 świeże kukurydze 1 cebula 1 papryka czerwona 3 łyżki czerwonej soczewicy 1-2 łyżeczek czerwonej pasty curry ( ewentualnie 1/2 łyżeczki przyprawy curry w proszku) dostępnych w sklepie ze zdrową żywnością. 3 szklanki bulionu warzywnego puszka mleczka kokosowego 2 łyżki oliwy sól morska, pieprz(...)łyżki posiekanych listków kolendry Przygotowanie: Na oleju zeszklić pokrojoną cebulę, dodać pastę curry, wymieszać a następnie dodać soczewicę, patisona, cukinię lub dynię oraz paprykę pokrojone w kostkę. Wymieszać i chwilę podusić. Dodać ziarna kukurydzy * i wlać bulion. Gotować około 15-20 minut a następnie wlać całą zawartość puszki z mleczkiem kokosowym, doprawić solą, pieprzem i zagotować. Podawać z posiekaną
Moja Mama GotujeZielona pasta i zimie mówię basta. Już nie mogę się doczekać wiosny, ciepłych promieni słońca i zielonych liści na drzewach, a także pierwszych nowalijek. Zanim się jednak pojawią wprowadzam na swój talerz trochę zieleni w postaci pysznych warzyw: brokuła, cukinii oraz zielonego groszku. ZIELONA PASTA z GROSZKIEM, BROKUŁAMI I CUKINIĄ Składniki: (na 2 porcje) makaron typu wstążki
Bon appetit mon amiewody 2-3 łyżeczki cukru 5 łyżek soku z cytryny 2 łyżki spirytusu * Krem waniliowy 250 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej Polewa drip 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietanki kremówki Dodatkowo czekoladowe słodycze Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec(...)wody dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny. Krem waniliowy Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania pastę waniliową. Ubitą śmietanę łączymy z mascarpone. Przełożenie Biszkopt dzielimy na 4 równe blaty. Pierwszy blat układamy na paterze i zakładamy obręcz cukierniczą i nasączamy. Wykładamy 1/3 kremu orzechowego i przykrywamy
Wędrówki po kuchnipotem już będzie z górki. Składniki: 350 g mięsa z ud kurczaka 1 opakowanie warzyw na patelnię Poltino 1 puszka mleka kokosowego ( około 400 ml ) 1 pełna łyżeczka zielonej pasty curry 1 łyżka oleju kokosowego sos sojowy Wykonanie: Mięso z kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Na gorący tłuszcz wrzucić mięso, usmażyć. Usmażone mięso zdjąć(...)patelni. Na tę samą patelnię wsypać warzywa ( przyprawę odłożyć, nie będzie potrzebna ). Warzywa smażyć około 5 minut. Do podsmażonych warzyw dodać mięso oraz pastę curry. Wymieszać. Wlać mleko kokosowe i całość dusić około 8 minut. Danie doprawić do smaku sosem sojowym. Zielone curry z kurczakiem i warzywami serwować z ryżem. Smacznego
kolorowotorcikowowarzywnego bulionu 1 łyżka soku z limonki 1 czerwone chili, małe 50 g pestek dyni 3 łyżki kokosowych wiórów 1 doniczka kolendry 1 łyżeczka czerwonej pasty curry sól do smaku Nastaw piekarnik na 175ºC. Obierz dynię ze skórki, oczyść z pestek i pokrój w kostkę. Ułóż w żaroodpornym naczyniu. Dodaj nieobrany czosnek, posól i popieprz. Wstaw do piekarnika i piecz(...)wyciśnij czosnek z łupiny. Dodaj zeszkloną cebulę, chili i pokrojoną kolendrę. Wlej połowę kokosowego mleka i zmiksuj. Przelej krem do garnka. Wlej resztę kokosowego mleka, część bulionu, dopraw solą, pastą curry i sokiem z limonki. Jeśli zupa wciąż jest za gęsta to rozcieńcz resztą bulionu. Zagotuj krem i gotuj przez 3 minuty. Na suchej patelni upraż pestki dyni i kokosowe
codojedzeniawzorowane jest na amerykańskich buttermilk biscuits. Możecie je przygotowywać na słodko (wtedy jemy je z dżemem, konfiturą, czekoladą), albo na wytrawnie (świetnie pasuje np. do serków twarogowych i różnych past). Ciasto śniadaniowe na maślance jest bardzo popularne w krajach anglosaskich, zwłaszcza w USA – to puszyste, wilgotne ciasto (i słodkie i wytrawne), które przyrządza się w postaci małych ciasteczek przypominających(...)łyżki cukru, najlepiej drobnego do wypieków – pomijamy, jeśli chcecie wersję wytrawną 1,5 łyżki proszku do pieczenia (tak, łyżki!) 420 ml maślanki ulubione dodatki: dżem, konfitura, serek twarogowy, pasty rybne/ jajeczne/ serowe etc. Wykonanie: Rozgrzać piekarnik do 230 stopni. W małym rondelku lub mikrofalówce roztopić masło. Przelać masło do foremki, w której będziecie piec ciasto (może to być naczynie
Pociąg Do Kuchnispeck (makaron wstążki w pikantnym sosie pomidorowo - paprykowym z cielęciną, z szynką speck i serem Grana Padano) Tagliatelle al tartufo con champignon e pomodoro secco (makaron wstążki z pastą z trufli, z pieczarkami i suszonymi pomidorami, z Grana Padano) Pappardelle con manzo e pomodoro (makaron szeroka wstążka z kawałkami polędwicy w sosie śmietanowo pomidorowym z czosnkiem, papryczką chili i tymiankiem(...)sera przywieźliśmy nawet z podróży poślubnej z Włoch). Uwielbiam makarony. Ten zdecydowanie jest jednym z najlepszych. Cielęcina i szynka dodały tak bogaty aromat, że trudno to wyrazić słowami. Kolejna pasta z truflami była mi już znanym, charakterystycznym smakiem. Jest to coś zdecydowanie innego, odskocznia od sosów pomidorowych. Polecam osobom, szukającym czegoś nowego. Ostatnie, pappardelle, było zupełnie innym makaronem. Każdy
Karola gotuje