mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej W garnku zagotować mleko z ziarenkami wanilii.Cukier utrzeć z żółtkami do białości,wsypać wymieszane mąki i dalej miksować do uzyskania gładkiej masy(pasty).Do pasty wlać pół szklanki gorącego mleka i dokładnie wymieszać.Masę wlać do gotującego się mleka i cały czas mieszać drewnianą łyżką,aż masa zgęstnieje .Zdjąć z ognia i przykryć folią
Anielskie wypiekimąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej W garnku zagotować mleko z ziarenkami wanilii.Cukier utrzeć z żółtkami do białości,wsypać wymieszane mąki i dalej miksować do uzyskania gładkiej masy(pasty).Do pasty wlać pół szklanki gorącego mleka i dokładnie wymieszać.Masę wlać do gotującego się mleka i cały czas mieszać drewnianą łyżką,aż masa zgęstnieje .Zdjąć z ognia i przykryć folią
Anielskie wypiekijeść non stop. Ale mam swój jeden ulubiony patent na chlebek pita, jaki? Sprawdźcie sami! SKŁADNIKI: - 1 opakowanie chlebków pita dostępnych w sklepach LIDL - przyprawa kuchni orientalnej - tahini - pasta harissa - 2 garście szpianaku - 1/2 małej szalotki - 1/3 ząbka czosnku - olej z orzechów włoskich - czarnuszka - 1 pomidor mały - sól morska - świeże listki miętki Chlebek pita podsmaż na patelni, aby się zrumienił(...)zdejmij z patelni. Podsmaż na oleju szalotkę, czosnek, szpinak i pomidory. Dodaj tahini i przyprawę, całość wymieszaj, nadziej chlebek pita, podaj z pastą harissa. Posyp miętą i czarnuszką! Idealne na lunch czy kolację! Gorąco polecam
SMYKWKUCHNIpieczarki, pokrojone na plasterki, 150 g grzybów shimeji, 250 g tofu, pokrojonego w kostkę, garść szpinaku, 2 łyżki sosu sojowego, 1 cebula dymka, pokrojona na kawałki, 1 łyżka pasty miso, Makaron gotować 5 minut, odcedzić. Do gotującego się bulionu dashi dodać sos sojowy, wrzucić pieczarki, shimeji i tofu, gotować jakieś 3 minuty. Wyłączyć gaz, dodać pastę miso, szpinak
ClauditteMissCookingczarnym pieprzem, kuminem i mielonym kminkiem. Podgrzej. Natychmiast podawaj z ryżem. Co wege w Biedronce ? Moje hity: - kiełki stir-fry i czasami dostępna pasta z wędzonym tofu (o których powiedziała mi Linda), - kasza orkiszowa, - paluszki chlebowe Grissini , - czekolada Lindt Excellence , - zupy-krem (mrożonki), - baton owocowy Vitanella (chyba jedyny(...)zawiera syropu glukozowo-fruktozowego, sztucznych barwników, konserwantów ani innych ulepszaczy). GOTOWE MIESZANKI LIŚCIASTYCH WARZYW I KIEŁKÓW (WEGAŃSKIE) KASZE, RYŻ, MAKARONY, STRĄCZKOWE (WEGAŃSKIE) NA ŚNIADANIE NAPOJE (WEGAŃSKIE) PASTY DO PIECZYWA (WEGAŃSKIE) PESTKI I NASIONA (WEGAŃSKIE) PRZEKĄSKI I SŁODYCZE wegański, całkiem zdrowy skład nie są wegańskie wegańska, uwaga: zawiera kontrowersyjny polirycynooleinian poliglicerolu (zakazany w Japonii, Australii i USA) wegańska ZUPY
Qlinarnie i Qlinarnieśmietany (możemy zamiast fixów dodać żelatynę, dodałam fixy, ponieważ tort podawałam na drugi dzień) 3-4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasta waniliowa lub wyskrobane ziarenka wanilii Składniki na ciasto: Krem do ciasta: 1 szklanka czarnej porzeczki (użyłam mrożonej) 1 szklanka jagód (użyłam mrożonych) 2 łyżki cukru 1/3 szklanki wody 250g serka(...)mascarpone 500ml śmietanki kremówki 36% 7-9 łyżek naturalnego, płynnego miodu (użyłam wielokwiatowego) sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub kropla pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią 15g żelatyny w proszku + 1/2 szklanki zimnej wody Sos karmelowy: 1/2 szklanki cukru 2 kopiate łyżki naturalnego miodu (użyłam gryczanego) 125ml śmietanki kremówki 36% 40g masła 2 łyżki
Mała CukierenkaDzisiaj pomysł na pieczone bułeczki zwinięte z pastą warzywną Rolnik. Bardzo smaczne, mięciutkie o lekkim posmaku grzybów. Polecam(...)mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1 i 1/2 szklanka ciepłej wody 4 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 190 g pasty warzywnej Rolnik o smaku grzybów leśnych nasiona czarnuszki do posypania
Kulinarne Fantazje Marioliśredniej wielkości pomidory 500ml własnej roboty bulionu z kurczaka szklanka grzybków straw, przepołowionych 4 lub 2 tajskie papryczki 16 nieobranych, średnich krewetek 2,5 łyżeczki sosu rybnego 3 łyżeczki pasty chilli (Tajskiej) sok z całej limonki 6 łyżek mleka krowiego 4 podsmażone papryczki chilli (małe) 2 łyżki listków świeżej kolendry Zagotuj na sporym ogniu bulion. Dodaj do niego galangal(...)Gotuj, aż krewetki zmienią kolor na różowawy, czyli około minuty do dwóch. Przypraw sosem rybnym i zdejmij zupkę z ognia, następnie dodawaj: sok z limonki, papryczki chilli, pastę chilli oraz mleko. Spróbuj, czy nie potrzeba Ci więcej soku z limonki bądź słonego sosu rybnego. Rozlej na talerze i posyp świeżą kolendrą
ClauditteMissCookingzupę pod przykryciem, do miękkości szparagów – 12-15 minut. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Przestudzoną zawartość rondla przelewamy do blendera kielichowego, dodajemy 2 łyżki soku z cytryny i pastę sezamową, blender zamykamy i całość miksujemy na gładko przy najwyższych obrotach blendera, około 1,5 minuty. Sprawdzamy, czy nie trzeba zupy lekko dosolić. Jeśli potrzeba – dodajemy jeszcze odrobinę tahiny albo(...)ekologicznych kostek 2-3 małe szalotki (80-100g) 3 łyżki oliwy z oliwek albo oleju ryżowego dwa kawałki wielkości kciuka skórki ściętej z cytryny 3-4 łyżki pasty sezamowej tahini 2 łyżki soku z cytryny 1 średni ząbek czosnku sól SKŁADNIKI DO PODANIA czarnuszka groszek cukrowy jajka przepiórcze skórka ścięta z cytryny wstążki ze szparagów liście selera jadalne kwiaty
Karo in the Kitchenszklanki cukru do wypieków 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki soli 2 całe jajka 1 i 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka maślanki (użyłam jogurtu) 1 łyżeczka pasty waniliowej 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 60 ml barwnika czerwonego (płynnego) Formy wyłożyć papierem do pieczenia. W misce wymieszać i przesiać mąkę, kakao, sól. Dodać cukier. W drugiej misce(...)wierzchu (jeśli urosły wam z górką) a okruszki odłużcie do dekoracji. Krem 600 g serka philadelphia 200 g miękkiego masła 1 i 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i wanilią, na puszysty krem, stopniowo dodawajcie serek philadelphia. Krem powinien być gładki i puszysty. Jeśli jest za rzadki włóżcie na chwilę
Piekarz-Kucharz-Garkotłukząbki czosnku 8 łyżek pokrojonego w kostkę 1x1 cm selera 2 łyżki siekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku 1 łyżka oliwy zabarwionej na czerwono 2-3 kroplami pasty z czyli np. sambal Wykonanie: Żołądki wrzucić do wrzątku, obgotować aż pojawi się piana, odcedzić i ponownie zagotować w czystej wodzie w dużym garnku. W miarę powstawania na powierzchni piany(...)wszystkich stron. Potrawkę podać w misie lub saganku posypaną kostką z podsmażonego selera i posypać siekana natką pietruszki. Finalnie dla koloru polać oliwą zabarwioną na czerwono kilkoma kroplami pasty chili np. sambal. Podać do kaszy np. pęczaku lub perłowej albo z chlebem z chrupiącą skórką
Sztuka gotowania w/g Samiryniezastąpiony jako składnik sałatek – pokrojony, np. w plasterki. Skórka z awokado również da się wykorzystać w kuchni. Jest ona oryginalną „misą”, w której serwować można sałatki, pasty do kanapek czy kawałki serów, a nawet krewetki. Awokado to podstawowy składnik słynnego guacamole, czyli pikantnej pasty do chipsów z tortilli, a także dodatek do koktajlu z krewetek i sushi
mojewypiekiinietylkoudziałem. Kuszące kruszonką kruche ciasto z pysznym budyniem. Dacie się skusić? Składniki: 3 szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru 200 g margaryny 1 jajko + 2 żółtka 2 łyżeczki pasty waniliowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% Składniki na masę budyniową: 1 kg rabarbaru + cukier do zasypania 2 budynie waniliowe/śmietankowe 600 ml mleka(...)śmietany kremówki 30-36% 2 łyżeczki pasty waniliowej 3 łyżki cukru* (w zależności, czy nasze budynie były słodzone) Przygotowanie: Zacznijmy od rabarbaru. Obierzcie go i pokrójcie na mniejsze kawałki, a następnie należy zasypać go cukrem, by puścił soki. Z podanych składników na kruche ciasto zagniatamy je. Ja używam do tego malaksera. Jest znacznie szybciej i mniej blatu i rąk
Karczma Honoriettylistki bazylii. Przygotowanie: Awokado przekrawamy po długości na połowę, wyciągamy pestkę i wydrążamy miąższ. Makaron gotujemy (bez soli !) na al dente i odcedzamy (5 min.). W tym czasie przygotowujemy pastę. Ser mieszamy z awokado i za pomocą blendera miksujemy do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji. Doprawiamy dużą ilością pieprzu i chili, dodajemy 1 łyżkę igiełek tymianki i mieszamy. Ma być ostry(...)wyrazisty smak. Pastę mieszamy z gorącym makaronem tak, aby połączyły się składniki. Makaron podajemy tuż po przygotowaniu, posypujemy jeszcze tymiankiem, pieprzem, chili i ozdabiamy listkami świeżej bazylii. Smacznego
Moniki Smakołykigrattugiato. Successivamente aggiungete un filo di olio extravergine d'oliva, circa 50-70 ml. Frullate fino ad ottenere un composto omogeneo. Aggiustate di sale e di pepe. Scolate la pasta lasciandola bene al dente. Tenete da parte un po' dell'acqua di cottura di cui utilizzerete 1-2 cucchiai per diluire il pesto. Ultimate mescolando bene il pesto(...)Condite la pasta con il pesto, servendola con il parmigiano grattugiato, i pinoli e alcune foglie di basilico. Smacznego! Buon appetito
La grande e la piccola cuoca