się jej najeść – widać, że odziedziczył zamiłowanie do czosnku po babci Składniki (na 3 porcje): 500 g fasolki szparagowej 4 cm korzenia imbiru (lub 2-3 łyżki domowej pasty imbirowej ) 1 cała niewielka główka czosnku 2 łyżki tamari (lub sosu sojowego) sól i pieprz do smaku olej do smażenia 2 łyżki ziaren sezamu 1 łyżeczka suszonych płatków chilli (opcjonalnie(...)Fasolkę płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy na parze aż będzie chrupka, ale nie rozgotowana. Czosnek i imbir obieramy, myjemy i albo ucieramy na tarce albo otwieramy słoik z pastą własnej produkcji z lodówki . Na oleju rozgrzanym na patelni smażymy czosnek i imbir przez około minutę. Wsypujemy ugotowaną na parze fasolkę, polewamy sosem tamari lub sojowym, mieszamy i doprawiamy
Lamarida.plchili mielone majeranek suszony 1/2 łyżeczki imbiru mielonego 1 łyżka syropu klonowego sól himalajska świeżo zmielony pieprz 1 łyżka soku z cytryny estragon suszony 1 łyżka ketchupu 1 łyżka pasty sambal oelek Sposób przygotowania: W większej misce przygotowałam marynatę do mięsa wlewając łyżkę miodu, łyżkę sosu triyaki, ze 3 łyżki oleju, dodałam paprykę mieloną, grys chili, ketchup, pastę sambal oelek
Blondynka GotujeCiasto kruche na tartaletki 100 g masła o temperaturze pokojowej 2 żółtka 200 g mąki 3 łyżki cukru lub wg uznania szczypta soli Krem cytrynowy 2
Korniszonki1 kg łopatki wieprzowej lub wołowej (można wybrać inny rodzaj wołowiny lub połączyć dwa rodzaje mięsa) 2 cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego po 1 łyżeczka ostrej
Korniszonki1 pomarańcza 2 limonki 2 łyżki rodzynek (namoczyć w likierze pomarańczowym przez ok. 1 godz.) 1 szklanka cukru pudru 2 i pół szklanki słodkiej śmietanki (najlepiej
KorniszonkiUwaga! Kwiaty czarnego bzu muszą pochodzić z pewnego miejsca! Nie można wykorzystywać kwiatów, które kwitną w miejscach zanieczyszczonych - przy szosach, drogach, na zanieczyszczonej glebie itp! Składniki
KorniszonkiKwas perełka, o smaku cytrynowo pomarańczowym, to wspaniały napój, zrobiony na bazie świeżych Składniki: owoców (cytryn i pomarańczy), miodu oraz drożdży. Wspaniale gasi pragnienie w upalne
KorniszonkiNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE
Korniszonkinabyć w księgarni internetowej W TYM MIEJSCU! WARTO! Nigdy bym nie przypuszczała, że jest tak prosta w wykonaniu i nie potrzebuje być oszukiwana olejami. Tahina (masło sezamowe) to pasta sezamowa, która przywędrowała do nas z Bliskiego Wschodu. Wykonanie banalnie proste a zastosowanie znajduje w deserach, sałatkach, mięsie lub bezpośrednio na grzankach.Poniewaz zawiera sporo białka i tluszczu, jest bardzo wartosciowym(...)jego godność do leku i superfood. Składniki 500 g łuskanego sezamu (można użyć dowolnej ilości sezamu, podana proporcja jest jedynie orientacyjna,aby wyobrazić sobie stosunek ziaren do gotowej pasty) Z tej porcji uzyskamy 1 słoiczek. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika pokryj papierem do pieczenia. Wysyp sezam i równomiernie rozprowadź. Wstaw do uprzednio nagrzanego piekarnika na 200 stopni i praż przez
Z Kuchni Do Kuchniświeżych i mrożonych. Kompot truskawkowo-malinowy ze świeżych owoców Składniki: 1 kg truskawek 500 g malin 1/2 szklanki cukru lub ksylitolu 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub pastą waniliową 2 - 3 l wody - w zależności jaką intensywność smaku i koloru chcecie uzyskać Przygotowanie: Truskawki i maliny myjemy, osuszamy, z truskawek usuwamy szypułki. Przekładamy do garnka i zalewamy(...)ogniu około 15 minut. Gotowe! Kompot truskawkowo-malinowy z mrożonych owoców Składniki: 450 g mrożonych truskawek 300 g mrożonych malin 1,5 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub pastą waniliową 2 łyżki cukru, miodu lub ksylitolu 2 l wody Przygotowanie: Doprowadzam wodę z cukrem do wrzenia. Wrzucam mrożone owoce, gotuję na lekkim ogniu przez kilka - kilkanaście minut
Zasmakuj Kuchniwodzie i obranego z łupin bobu - 1 wieprzowy kabanos - kilka oliwek czarnych, greckich (są z pestką w środku) - świeże listki majeranku - świeże listki szczawiu czerwonego - 1 dymka - 1/3 łyżeczki pasty harissa - 3 łyżki oliwy z oliwek - sok z 1/2 cytryny - 1 ząbek czosnku bardzo drobno posiekany - sól, pieprz świeżo zmielony (u mnie różowy) Komosę ryżową gotujemy według instrukcji na opakowaniu(...)dodajemy 1 łyżkę oliwy i czosnek chwilę blanszujemy, dodajemy bób i przesmażamy przez chwilkę, dodajemy pokrojonego bardzo drobno kabanosa (możesz też użyć boczku lub chorizo). Ugotowaną komosę wymieszaj z pastą harissa, oliwą i sokiem z cytryny. Dodaj podsmażony bób, zioła: szczaw i majeranek. Posiekaj dymkę i posyp sałatkę Na wierzch dodaj oliwki. Oprósz pieprzem. Gotowe! Przepyszny letni pomysł
SMYKWKUCHNImąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej W garnku zagotować mleko z ziarenkami wanilii.Cukier utrzeć z żółtkami do białości,wsypać wymieszane mąki i dalej miksować do uzyskania gładkiej masy(pasty).Do pasty wlać pół szklanki gorącego mleka i dokładnie wymieszać.Masę wlać do gotującego się mleka i cały czas mieszać drewnianą łyżką,aż masa zgęstnieje .Zdjąć z ognia i przykryć folią
Anielskie wypiekimąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej W garnku zagotować mleko z ziarenkami wanilii.Cukier utrzeć z żółtkami do białości,wsypać wymieszane mąki i dalej miksować do uzyskania gładkiej masy(pasty).Do pasty wlać pół szklanki gorącego mleka i dokładnie wymieszać.Masę wlać do gotującego się mleka i cały czas mieszać drewnianą łyżką,aż masa zgęstnieje .Zdjąć z ognia i przykryć folią
Anielskie wypiekijeść non stop. Ale mam swój jeden ulubiony patent na chlebek pita, jaki? Sprawdźcie sami! SKŁADNIKI: - 1 opakowanie chlebków pita dostępnych w sklepach LIDL - przyprawa kuchni orientalnej - tahini - pasta harissa - 2 garście szpianaku - 1/2 małej szalotki - 1/3 ząbka czosnku - olej z orzechów włoskich - czarnuszka - 1 pomidor mały - sól morska - świeże listki miętki Chlebek pita podsmaż na patelni, aby się zrumienił(...)zdejmij z patelni. Podsmaż na oleju szalotkę, czosnek, szpinak i pomidory. Dodaj tahini i przyprawę, całość wymieszaj, nadziej chlebek pita, podaj z pastą harissa. Posyp miętą i czarnuszką! Idealne na lunch czy kolację! Gorąco polecam
SMYKWKUCHNIpieczarki, pokrojone na plasterki, 150 g grzybów shimeji, 250 g tofu, pokrojonego w kostkę, garść szpinaku, 2 łyżki sosu sojowego, 1 cebula dymka, pokrojona na kawałki, 1 łyżka pasty miso, Makaron gotować 5 minut, odcedzić. Do gotującego się bulionu dashi dodać sos sojowy, wrzucić pieczarki, shimeji i tofu, gotować jakieś 3 minuty. Wyłączyć gaz, dodać pastę miso, szpinak
ClauditteMissCooking