pasta - 16803 przepisów (strona:428/1121)

Podpłomyki z pastą z awokado, jajkiem i parmezanem 142

dodając starty parmezan i powstało śniadanie, które warto przygotować, dlatego dzisiaj podaję przepis. Zamiast pieczywa, które moim zdaniem jest monotonne, zrobiłam kilka chrupiących, małych i gorących podpłomyków. Podpłomyki z pastą z awokado, jajkiem i parmezanem Składników: 3/4 szklanki mąki pszennej 1 jajko ugotowane na twardo 1 małe i dojrzałe awokado 1/3 łyżeczki soku z cytryny 2 szczypty ostrej papryki(...)obieramy ze skóry lub wydrążamy łyżeczką - tak najwygodniej. Przekładamy do miseczki i rozdrabniamy starannie widelcem, dodajemy sól i pieprz do smaku oraz sok z cytryny, mieszamy. Każdy podpłomyk smarujemy pastą z awokado, nakładamy po plasterku jajka na twardo, posypujemy startym parmezanem i oprószamy ostrą papryką w proszku. Najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu, gdy placuszki są jeszcze gorące

Moja smaczna kuchnia
Wysoki tort bezowy z lemon curd i granatem 139

link do przepisu: https://malacukierenka.pl/przepis-prosty-lemon-curd.html ) 3-4 łyżki likieru pomarańczowego skórka starta z 1-2 limonek pestki z 2 granatów 5-6 łyżek płynnego naturalnego miodu 3/4 łyżeczki pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią 16g Bezy: 1. Trzy blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i na każdym papierze narysować okrąg, jeden o średnicy 27cm, drugi o średnicy 22cm(...)przez około 2 godziny i 30-40 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i bezy pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Krem: 5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z pastą waniliową. Dodać lemon curd, wymieszać. Dodać likier pomarańczowy, wymieszać. 6. Największą bezę położyć na paterze. Na wierzch wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Posypać około 1/3 pestek granatu i skórką z limonki

Mała Cukierenka
POTRAWKA Z SOCZEWICĄ 135

mówią: potrzeba matką wynalazków 😉   Składniki: 2-3 cebule 2 papryki czerwone 1 puszka pomidorów krojonych 1-1,5 szklanki soku pomidorowego 1 szklanka soczewicy czerwonej 1 łyżka pasty paprykowej 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka cukru szczypta papryki chili sól, pieprz 2 łyżki oleju Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, osuszamy(...)nasienne i kroimy w większą kostkę. W garnku podgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy paprykę. Smażymy około 5 min. Dodajemy pomidory krojone z puszki, pastę paprykową oraz wlewamy sok pomidorowy. Przyprawiamy papryką słodką mieloną, papryką chili, cukrem, ziołami prowansalskim, pieprzem oraz solą. Zagotowujemy. Następnie dodajemy soczewicę czerwoną i gotujemy wszystko około

Kuchnia MagdaLeny
Pasta twarogowa z sardynkami 101

Chyba już wspominałam, że wszystkie twarogowe pasty po prostu uwielbiam 😋 A już w połączeniu z rybami, to pychota 😊 jak zwykle w prostocie tkwi siła 👍Wystarczy: -100 g twarogu chudego                           -puszka sardynek w oleju ( 125 g ) -odrobina mleka -sól, pieprz dodatki: -szczypiorek -jajko ugotowane na twardo - po pasku(...)najmniej grudek, dodajemy odrobinę mleka dla lepszej konsystencji. Jedną sardynkę odkładamy z puszki, resztę miksujemy z twarożkiem, dodając odrobinę oleju z sardynek. Solimy i pieprzymy do smaku. Pastę podajemy posypaną obficie szczypiorkiem, drobno posiekaną papryką, dokładamy odłożoną sardynkę  i przekrojone na pół jajko. Podajemy z pieczywem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Kulinarne przemyslenia
Ajvar - pikantna pasta warzywna z makaronem 146

Kolejnym pomysłem na smaczny i zdrowy obiad jest przepis prosto z kuchni bałkańskiej. Pasta paprykowa, nadaje się nie tylko do makaronu ale również jako dodatek do kanapek i innych przekąsek. Czas przygotowania i ilość porcji 50 minut, 3-4 porcje. Produkty makaron, 2 czerwone papryki, 1 mały bakłażan, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, olej kokosowy, sól(...)roztopioną łyżką oleju kokosowego. Gdy bakłażan będzie już miękki dorzuć na patelnie pokrojoną paprykę i rozdrobniony czosnek. Smaż przez kilka minut. Gdy warzywa się usmażą zmiksuj je blenderem. Do pasty dodaj dwie łyżki koncentratu pomidorowego i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i podsmaż jeszcze przez chwilę. Podawaj z makaronem. Spróbuj także: Makaron z sosem śródziemnomorskim makaron cukinia bakłażan Makaron z owocami

Fit&Fast Kitchen
CURRY Z KURCZAKA I Z WARZYWAMI 162

Pysznie i zdrowo:) Smacznego :) SKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka 20 dag mieszanki warzyw do WOKA ( pędy np fasoli, papryka,marchewka,groszek) 500 ml mleczka kokosowego Natka pietruszki 3 łyżki pasty curry Sól i pieprz do smaku ( ja użyłam Himalajską- polecam) Czosnek niedźwiedzi ok 1 łyżki 1 łyżka wegety Kasza kuskus Olej kokosowy PRZYGOTOWANIE:  Filet z kurczaka myję a następnie(...)garnka o grubym dnie dodaję łyżkę oleju kokosowego a następnie dodaję warzywa.Duszę ok 6 min co jakiś czas mieszając.  Do kurczaka dodaję sos sojowy, mleko kokosowe oraz pastę curry a następnie pod duszone warzywa, mieszam i duszę na mniejszym ogniu aż całość będzie gęsta. Na koniec dodaję drobno pokrojoną  natkę pietruszki.  Przygotowuje kaszę kuskus

Gotowanie Patki
Jednogarnkowe: Wegetariańskie curry z pieczarkami i ziemniakami 136

smakuje z domowym chlebkiem :) Och jak ja lubię jednogarnkowe dania :) Składniki: 1 cebula 1 marchew pół pora 2 gałązki selera naciowego 3 łyżki oleju 1-2 łyżki żółtej pasty curry 500 g małych pieczarek 4-5 średnich ziemniaków sól, pieprz 300 ml wrzątku szklanka zielonej fasolki (mrożona) Puszka mleczka kokosowego 1 łyżka mąki (u mnie orkiszowa) Cebulę, marchew, seler(...)obrać, drobno pokroić. W głębokiej patelni rozgrzać olej, podsmażyć warzywa, jak zaczną się rumienić, dodać pastę curry, sól, pieprz, całe pieczarki i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Całość zalać wrzątkiem i mleczkiem kokosowym, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok 40 minut (do miękkości ziemniaków). Pod koniec gotowania dodać zieloną fasolkę i mąkę wymieszaną z odrobiną wody. Gotować jeszcze

coolinarny
Fig rolls – wegańskie ciasteczka z nadzieniem z suszonych owoców 168

już od dawna i dzisiaj nie potrafię w pełni przypomnieć sobie ich smaku czy konsystencji, to uznałam, że mogą posłużyć za świetną inspirację do stworzenia zdrowego wypieku. I tak, pastę ze słodkich fig zamknęłam w bezglutenowym i wegańskim cieście z dodatkiem migdałów oraz jabłka. Ciasto po leżakowaniu w lodówce dobrze się rozwałkowuje – nie przykleja się do wałka, choć(...)dużej szczypcie imbiru, cynamonu i wanilii Suszone figi pozbawić twardych ogonków, pokroić na małe kawałki, przełożyć do melaksera wraz z pozostałymi składnikami, miksować aż do rozdrobnienia owoców i utworzenia pasty. Przygotowanie rolad: Ciasto i nadzienie podzielić na 2 równe części. Przygotować arkusz papieru do pieczenia. Jedną część ciasta zbić w kulę i przełożyć na arkusz, pozostałe ciasto z powrotem umieścić

Even Better Food
Pasta z gotowanego kurczaka i orzechów 181

Genialna metoda na wykorzystanie mięsa z rosołu. Do takiej pasty można dodać co nam tylko podpowie fantazja. Ja dodałam włoskich orzechów. Zapraszam do skosztowania mojej wersji. SKŁADNIKI: 15 dag mięsa z kurczaka z rosołu 5 dag orzechów włoskich 1 marchewka z rosołu łyżka posiekanej natki pietruszki – u mnie mrożona sól świeżo zmielony pieprz duża szczypta sproszkowanego imbiru solidna łyżka majonezu(...)pietruszki, majonez i przyprawy do smaku. Zmiksować do uzyskania pożądanej konsystencji. W razie potrzeby, jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać 1-2 łyżki rosołu. Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Pastę zjedliśmy na chlebie żytnim na zakwasie, z dodatkiem marynowanych pieczarek (mąż) i kiełkami słonecznika

Kuchenne zapiski Edyty
Zosia. 935

dobrej jakości z wiaderka) 180 g masła 2 jajka 1 niepełna szklanka cukru 1 budyń waniliowy w proszku (duży, na 3/4 litra mleka) 220 ml mleka 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii (przepis  tutaj )      W sporym garnku o grubym dnie roztapiamy masło, dodajemy ser, mieszamy, dodajemy jajka, cukier i dokładnie mieszamy, zagotowujemy(...)gotującej się masy dodajemy proszek budyniowy rozrobiony w mleku, pastę waniliową lub ekstrakt i mieszając zagotowujemy, odstawiamy.      Masę dzielimy na 4 części, formę wykładamy folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Na spód wykładamy pierwszy blat, smarujemy 1/4 masy, na nią kolejny blat, porcja masy i tak do wykorzystania składników (kończymy blatem ciasta). Formę z ciastem zawijamy folią

Rozpustne gotowanie
Kulisy fotografii kulinarnej: Jakie naczynia wybierać do zdjęć jedzenia? + Linkowe Party 123

jest w nich "schowane" i nie widać go na zdjęciu. Wybieram miski płytkie i szerokie, raczej o niedużej średnicy: 10 cm do sosów, 15 cm do zupy krem i past kanapkowych, 20-24 cm do zup i sałatek. Mam też całą kolekcję bardzo małych miseczek ok. 5 cm na sól, pieprz i inne przybrania. Zależnie jaki będzie kąt fotografowania potrawy(...)wzorzyste naczynia? Zawsze, gdy fotografujesz jednolite, gładkie lub o nudnym wyglądzie potrawy, np. zupę krem (wtedy nie przesadź z jej przybraniem), wypieki (chleby, bułeczki, flatbready, ucierane ciasta), gulasze, naleśniki, pasty do chleba. Wzór doda daniu finezji, a widz będzie miał na czym zawiesić oko.  4. Uzupełnienie kolekcji - ciemne barwy, nietypowe materiały i ręczna robota To z jakiego rodzaju naczyń

Chilli Czosnek i Oliwa
Bibimbap (wersja wegetariańska). 168

grzybów (shiitake, boczniaki, pieczarki) 100 g tofu (np. wędzone) 100 g kiełków fasoli mung 4 żółtka (lub całe jajka) sól olej do smażenia Sos (wersja oryginalna): 2 łyżki pasty gochujang 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka przeciśniętego przez praskę czosnku 1 łyżeczka prażonego sezamu Sos (moja wersja): 1 upieczona czerwona papryka(...)skórki (posiekana) 1 łyżka pasty paprykowej (węgierskiej lub portugalskiej) 1 łyżka słodkiego sosu chili 1 ząbek czosnku roztarty z 1/2 łyżeczki soli 1 cm korzenia imbiru (starty) 1 łyżeczka prażonego sezamu 1 łyżeczka oleju sezamowego Wykonanie: Cukinię pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć 5 minut na małej ilości oleju oprószając lekko solą. Marchewkę pokroić w słupki lub cieniutkie paski

zadanie-gotowanie
Gofry maślane. 154

wersji najprostszej, czyli oprószone cukrem pudrem. Bardzo polecam! Składniki na gofry maślane:  na 5 sztuk 2 białka szczypta soli 2 żółtka 1 łyżka cukru 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu z wanilii ( przepis tutaj ) 60 g roztopionego, letniego masła 230 ml mleka 150 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia otarta skórka z 1/4 cytryny(...)Białka ubijamy z solą na sztywną masę. Żółtka ubijamy z cukrem na puch, dodajemy pastę z wanilii, letnie masło i dokładnie miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do żółtek na przemian dodajemy po trochę mleka i po 2 łyżki mąki, aż do wyczerpania składników. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny, miksujemy. Teraz dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy

Rozpustne gotowanie
Warsztaty kulinarne Pasta fresca z Cristina Catese 126

pracując w pocie czoła ! Oczywiście, bo jakby mogło być inaczej - siedziałam w  garach 🍝 🍜. Zapraszam na relację ze wspaniałych warsztatów z kuchnią włoską w roli głównej ! Warsztaty kulinarne Pasta fresca z Cristina Catese Ubiegłą sobotę spędziłam bardzo pracowicie i smakowicie i na dodatek w śródziemnomorskich klimatach ! Mianowicie miałam ogromną przyjemność wziąć udział w warsztatach kulinarnych pod hasłem Pasta fresca, czyli

Kulinarne przygody Gatity