łyżki oliwy i wrzucamy na nią przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy obrane bakłażany i paprykę. Kroimy ostre papryczki i dorzucamy do garnka. Całość blendujemy na gładką pastę. Doprawiamy koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem, cząbrem, octem i papryką słodką. Stawiamy na średnim ogniu, gotujemy przez około 40 minut mieszając od czasu do czasu, aż nasza pasta zgęstnieje. Przekładamy do wyparzonych
PatiGotujePrzepis na tą naprawdę mega smaczną pastę do pieczywa znalazłam w jednym z kobiecych pism. Za wątróbką nie wszyscy przepadają, ale gwarantuje Wam, że tej pasty nie odmówicie. Składniki; 20 dag wątróbek kurzych 15 dag masła klarowanego Skworcu 100 ml wiśniówki 2-3 łyżki mąki pszennej g arść rodzynek Skworcu sól himalajska Skworcu (do smaku) pieprz czarny Skworcu
Radość kipiąca uśmiechem.Pyszna, lekka pasta z tuńczyka i twarogu. Mniam <3 Przepis znalazłam na stronie co okidoo . Zapraszam do przygotowań! Składniki: 100 g ogórków kiszonych, startych na małych oczkach 1 jajko ugotowane na twardo 100 g półtłustego twarogu 120 g tuńczyka w sosie własnym (waga po odsączeniu) pół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu mały pęczek szczypiorku, posiekanego CZAS PRZYGOTOWANIA(...)misie blendera lub w rozdrabniaczu umieszczamy tuńczyk, jajko, twaróg, sól i pieprz. Blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy ogórki i szczypiorek, mieszamy. Podajemy z chrupiącym chlebem. Smacznego! :) Rada - Pasta najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy się "przegryzie". Należy przechowywać ją w szczelnym pojemniku w lodówce
My Culinary ArtPrzepis pochodzi z książki GQ EATS. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 porcje: 4 bułki do hot dogów 4 parówki 12 plasterków jalapeno 4 łyżki śmietany 18% Składniki na pastę awokado: 2 dojrzałe awokado sok z 1 limonki sól do smaku Składniki na salsę pomidorową: 3 pomidory, pokrojone w kostkę 1/2 papryczki chilli, drobno posiekanej 1/2 czerwonej cebuli, drobno posiekanej(...)sobą, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na bok. Bułki pieczemy wg zaleceń producenta, parówki gotujemy aż będą ciepłe. 2. Ciepłą bułkę przekrawamy wzdłuż, nie rozcinając do końca. Smarujemy 1/4 pasty z awokado, wykładamy parówkę, dodajemy 1/4 salsy pomidorowej. Dodajemy łyżkę śmietany, na wierzchu układamy po 3 plasterki jalapeno. Gotowe
My Culinary Artprzygotowania: 10,00 zł SKŁADNIKI: 2 duże cukinie 100 g sera feta 2 łyżki tartego parmezanu 100 g kaszy gryczanej 1 mała cebula 1/4 kopru włoskiego (fenkuł) 3 łyżki pasty pomidorowej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku 1 garść natki pietruszki 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka oregano sól, pieprz oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE: Kaszę gryczaną wstawiamy do gotowania. Cukinię(...)myjemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż i wydrążamy gniazda nasienne. Fetę kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i koper włoski. Dodajemy pastę pomidorową, koncentrat pomidorowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dorzucamy ugotowaną kaszę gryczaną i posiekaną natkę pietruszki. Farsz doprawiamy solą, pieprzem, oregano i cynamonem. Dokładnie mieszamy i faszerujemy cukinię. Faszerowane cukinie układamy
kulinarnyJajest niezwykle łatwy w przygotowaniu. Do tego pięknie się prezentuje. Chyba ma same zalety ; ) Składniki: duża puszka mleka kokosowego (350 - 400 ml) 0,5 szklanki tapioki 2 łyżeczki pasty waniliowej lub pestki z jednej laski wanilii jedno dojrzałe mango oraz 2 -3 świeże marakuje 400 ml mleka roślinnego, np ryżowego szczypta soli 3 łyżki miodu Przygotowanie: Tapiokę wsyp do garnka(...)zalej mlekiem. Odstaw na minimum godzinę, by napęczniała. Oczywiście możemy sobie ułatwić zadanie i zostawić ją na noc. Po tym czasie dodajemy miód i pastę waniliową.. Dokładnie mieszamy podgrzewając. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż perełki tapioki staną się przezroczyste i miękkie. Przekładamy do naszego naczynia na deserek. Mango blendujemy
Karczma HonoriettyCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na bardzo prostą pastę kanapkową z tuńczyka i ciecierzycy. Do przygotowania potrzebujemy: - puszkę ciecierzycy (400 g, po odsączeniu 240 g) - puszkę tuńczyka w sosie własnym (170 g, po odsączeniu 120 g) - 1-2 łyżki majonezu (można zamienić na jogurt grecki) - 1-2 łyżki pikantnego ketchupu - sól i pieprz do smaku 1. Ciecierzycę oraz tuńczyka odsączamy(...)blendujemy na gładką masę. 2. Dodajemy majonez, ketchup oraz przyprawy, całość mieszamy i gotowe! Jeśli lubicie rybne pasty, koniecznie wypróbujcie również tej z wędzonej makreli (przepis tutaj ). SMACZNEGO
Bez Cebulimąki pszennej + 2 łyżki 15 g świeżych drożdży 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 250 ml mleka + 4 łyżki 40 g masła Jajko do posmarowania 150 g pasty warzywnej z nutą czosnku niedźwiedziego Do miseczki wsypujemy dwie łyżki mąki pszennej, cukier, pokruszone drożdże oraz cztery łyżki ciepłego mleka. Wszystko dokładnie rozcieramy i odstawiamy na 15 minut. Do osobnej(...)kulę i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny. Po tym czasie stół oprószamy mąką. Rozwałkowujemy duży prostokąt o grubości około 0,5 cm. Na całym cieście rozsmarowujemy pastę warzywną. Zwijamy w ciasny rulon wzdłuż krótszego boku. Kroimy na plastry o grubości 3-4 cm. Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy
VioletoweKucharzeniepomidorkami śliwkowymi to idealny dodatek do obiadu czy kolacji, szczególnie w ciepłe, letnie dni. Świeży granat i kolorowe warzywa świetnie współgrają z sezamowo-cytrynowym sosem, który nadaje potrawie wyrazistości. Pastę sezamową dostaniecie bez problemu w większości większych marketów, a resztę składników z powodzeniem znajdziecie także w małych sklepach (za wyjątkiem syropu klonowego, który śmiało można zastąpić miodem). Myślę(...)Zapisz przepis Drukuj Składniki 500 g pomidorków koktajlowych, śliwkowych lub innych małych (najlepiej w różnych kolorach) nasiona z 1 granatu garść młodego szpinaku 1/2 żółtej papryki Sos 2 łyżki pasty sezamowej tahini 4 łyżki oleju (najlepiej nierafinowanego o neutralnym smaku) sok wyciśnięty z 1 cytryny 5 łyżek wody sól morska do smaku 1 łyżka syropu klonowego (lub miodu) Przygotowanie Pomidorki
Powiedz dietom nieświeżych pieczarek 10 dag szynki parmeńskiej 5 dag wędzonego boczku 50 g zielonych oliwek 1 puszka pomidorów 1 cebula ½ cukinii Kawałek pora 2 ząbki czosnku 2 łyżki pasty ajwar -niekoniecznie 100 ml białego wytrawnego wina Zioła włoskie do smaku Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Szynkę parmeńską i boczek pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić(...)razem smażyć. Dodać pokrojone pieczarki oraz cukinię, wlać pomidory z puszki, doprawić ziołami oraz solą do smaku, przykry ć garnek i dusić 15-20 minut, pod koniec dodać pastę ajwar do smaku, oraz pokrojone oliwki, posypać uprażoną szynką parmeńską z boczkiem i posiekaną bazylią. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko. Smacznego
Wanilia i Kardamonciasta odstawiamy do ostudzenia. Teraz szykujemy krem. Mleko należy zagotować. Żółtka miksujemy z cukrem na jasny puch dodajemy do nich mąkę oraz budyń i dalej miksujemy do konsystencji pasty. Dodajemy do naszej pasty 100 ml gorącego mleka, żeby zahartować masę i ostatni raz krótko miksujemy. Całość przelewamy na gotujące się mleko. Zmniejszamy gaz i doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając, żeby
Relaxtimetulipany, ja kupuję jej białe piwonie. Kroję majowe, pyszne ciasto. Z truskawkami. Częstujcie się! Składniki: 600g twarogu półtłustego 400ml mleczka kokosowego 2/3 szkl cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej skórka i sok z 1 pomarańczy skórka i sok z 1 limonki 6 łyżeczek żelatyny 200g białej czekolady 300g truskawek 1 galaretka truskawkowa 1 paczka biszkoptów Wykonanie: Twaróg zmielić(...)przełożyć do misy miksera, dodać cukier, pastę i gęstą masę mleczka kokosowego. Zmiksować. Następnie zetrzeć skórkę z limonki i pomarańczy, dodać do masy serowej. Sok z limonki i pomarańczy oraz pozostałą wodę kokosową wymieszać z kubeczku, dosypać żelatynę, aby namoczyła się, następnie podgrzać ją do rozpuszczenia, zdjąć z ognia, przestudzić. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Dodać do masy serowej
Raj dla Podniebieniacoś słodkiego, to trzeba szybko coś upiec. Dziś sernik w letniej odsłonie. Z jagodami. Składniki: (na małą tortownicę) 600g sera twarogowego półtłustego 70g masła 4 jajka 1 łyżeczka pasty waniliowej 1 łyżka śmietany 1/2 szklanki cukru pudru 150g świeżych jagód owoce do ozdoby Wykonanie: Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Dodawać po jajku, nadal ucierając. Następnie dodawać po łyżce(...)zmielonego twarogu. Ucierać na mniejszych obrotach miksera. Teraz czas na pastę waniliową i śmietanę. 3/4 masy serowej przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170C ok.20-25min. Do pozostałej masy dodać umyte i osuszone jagody. Zmiksować. Masę jagodową delikatnie wyłożyć na podpieczoną masę serową. Piec w takiej samej temperaturze jeszcze ok.20-25min. Sernik studzić w otwartym piekarniku. Przed podaniem udekorować
Raj dla PodniebieniaWystarczy naprawdę kilka dobrych składników, aby wyczarować coś dobrego. Dziś udało mi się to z pastą sałatkową na kanapkę, która może także nosić miano sałatki. Potrzebowałam do niej niewiele produktów, a smak naprawdę mnie urzekł. Składniki 5-6 zielonych szparagów 1 jajko 1 szklanka kaszy jaglanej 3-4 plastry sera żółtego 2-3 plastry szynki kilka orzechów włoskich(...)dodać wraz z jajkiem i szparagami do kaszy. Całość lekko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Na sam koniec dorzucić orzechy włoskie grubo posiekane. Podawać ze świeżym pieczywem. Artykuł Pasta kanapkowa z kaszą jaglaną, szparagami i orzechami pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaOstatnio w necie krąży cała masa przepisów na pasty z fasoli. Postanowiłam więc i ja zrobić swoja wersję z białej fasoli z cebulka prażoną. Taką pastę możecie podać z pieczywem i na przykład pomidorem lub ogórkiem kiszonym lub konserwowym. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni