wzmacniają odporność. Zadbajmy o siebie dbać podczas wiosennego przesilenia :) SKŁADNIKI: 2 podudzia z kurczaka 12 pomidorków koktajlowych 2 małe cebule 3 ząbki czosnku 5 cm korzenia imbiru 1 łyżka pasty z trawy cytrynowej 1 limonka 1-2 ostre papryczki 2 l bulionu 1 łyżka cukru 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżki jasnego sosu sojowego olej - do smażenia 1 łyżka octu(...)niewielkim ogniu. W drugim garnku lub czajniku gotujemy wodę i zalewamy makaron, aby napęczniał. Powinno to potrwać niecałe 5 min. Po tym czasie dodajemy sos rybny i sojowy, pastę z trawy, cukier oraz sok z limonki. Na końcu wrzucamy pomidorki i gotujemy jeszcze przez 2-3 min. Makaron odcedzamy i przekładamy bezpośrednio na talerz. Zalewamy zupą. Dobrze smakuje również
Kuchnia od dwojgałyżki kremowego serka Arla Apetina o smaku pesto i rukoli 3 łyżki domowego pesto bazyliowego* *Domowe pesto bazyliowe (c ałość ucieram w moździerzu na gładką, jednolitą pastę): dwie garście świeżej bazylii 3 łyżki startego parmezanu 3-4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu(...)Dodatkowo: 5-6 plastrów szynki parmeńskiej świeże zioła do dekoracji starty parmezan do dekoracji świeżo zmielony pieprz Składniki pesto dokładnie ucieram w moździerzu na gładką pastę. Kiedy pesto będzie gotowe robię risotto. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i łyżkę masła. Dodaję posiekaną bardzo drobno szalotkę i czosnek. Po chwili dodaję ryż. Całość smażę przez kilka chwil
Mango Papajawygląda i smakuje podobnie jak słodka zupa z marchewki, może także z dyni? Można się nabrać;) Jest delikatna, słodkawo - pieprzna z dodatkiem odrobiny octu winnego i czerwonej pasty curry (a to niespodzianka!) Pycha! Możecie zajadać z natką, koperkiem, kleksem jogurtu czy śmietany, nawet z tartym lekko żółtym serem lub pokruszoną fetą. Jedna zupa, wiele dodatków, wiele(...)pokrojone w kostkę bataty. Duszę kilka minut. Po tym czasie dodaję pokrojoną w kosteczkę cebulę wraz z czosnkiem, duszę dalej. Po kilku minutach dodaję łyżeczkę octu winnego, pastę curry i bulion, mieszam i duszę jeszcze chwilę. Blenduję na gładko. Gotowe! Warto jeść bataty! Tak jak inne warzywa. Ich nigdy dość. Bataty są słodkie w smaku, miękkie i delikatne. Zdrowsze
Zasmakuj Kuchniżółtej papryki, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 świeżego ogórka, 3 liście sałaty karbowanej, kilka krewetek (do ich podsmażenia masło, sól, pieprz i kilka kropel cytryny), czarny sezam. Ponadto: sos sojowy, pasta wasabi, imbir marynowany. Przygotowanie: Ryż: Ryż należy porządnie opłukać - płuczemy do momentu aż woda zacznie być klarowna. Odlać wodę. Ryż zalać wodą 1:1, czyli na dwie szklanki ryżu(...)Uwaga: sushi z małymi krewetkami źle się kroi, dlatego ja te krewetki kładę po prostu na sushi po pokrojeniu. Do małej miseczki nalać troszkę sosu sojowego. Na talerzyk nałożyć pastę wasabi (uwaga jest bardzo ostra) i imbir marynowany. Smacznego
W kuchni u Monikiwcisnęłam kostkę czekolady mlecznej ale każda inna świetnie tutaj pasuje. Składniki: 2 szklanki mąki pół szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka pasty waniliowej dowolna czekolada 1 łyżka budyniu waniliowego pół szklanki oleju szklanka mleka Wykonanie: Przesianą mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wymieszać. W mleku rozmieszać budyń i dodać(...)pozostałych mokrych składników(olej, jajko, pasta waniliowa). Można zmiksować albo rozmieszać łyżką. Mokre składniki dodać do suchych i zmiksować. Blaszkę na babeczki wyłożyć papilotkami i wkładać ciasto tak aby było zakryte dno. Układać na każdym po jednej kostce czekolady. Przykryć pozostałym ciastem. Piec w 180°C około 30 minut. Studzić na kratce. Dodaj do listy blokowanych banerów
Pysznie & Pięknieinnego oleju roślinnego do smażenia 2 ząbki czosnku – drobno posiekane 1 szalotka – pokrojona w kostkę 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 2 czubate łyżeczki tajskiej zielonej pasty curry 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 1 łyżeczka brązowego cukru 4 – 6 liści tajskiej limonki kaffir garść świeżych liści kolendry Wykonanie: Szalotkę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Ciecierzycę(...)odsącz. Ryż ugotuj i odstaw. Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj czosnek, szalotkę, kumin i mieloną kolendrę, smaż około 5 minut. Następnie dodaj pastę curry, smaż kolejne 2 minuty, mieszając. Dodaj mleko kokosowe, cukier oraz liście kaffiru oraz ciecierzycę, smaż na małym ogniu około 5 minut. Wyłóż do miseczek wraz z ugotowanym wcześniej ryżem lub makaronem. Udekoruj świeżą kolendrą. Smacznego
Moja pasja smakuużyłam Goudy 1/4 korzenia pora, pokrojonego w cienkie paseczki 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane 150 g salami kilkanaście czarnych oliwek, posiekanych zioła do pizzy 3 łyżki gęstej pasty pomidorowej W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, 2 łyżki oleju(...)etap pominęłam). Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Można włożyć do piekarnika nagrzanego do 40 oC. W tym czasie przygotować dodatki. Zetrzeć ser. Ciasto posmarować pastą pomidorową, posypać ziołami. Wyłożyć starty se, grubo krojone salami, nitki pora, oliwki i czosnek. Znów posypać ziołami do pizzy lub oregano. Blachę z pizzą wstawić do gorącego piekarnika. Piec
Czerwień i błękitPodałam z gotowanymi brokułami, pomidorkami cherry, plastrami ogórka, rukolą i kaszą gryczaną, a to wszystko posypałam oregano i bazylią. Było przepyszne! KOLACJA Na kolację serwuję sobie kanapki ze szpinakową pastą, pom idorem i rukolą w towarzystwie brokułów, które zostały mi z obiadu. Szpinak przygotowałam najprostszym sposobem, zawsze robię go więcej żeby później móc wykorzystywać w wielu innych daniach - warzywnych potrawkach(...)zapiekankach. szpinakowa pasta 1/2 opakowania szpinaku mrożonego 1/2 kostki twarogu chudego ząbek czosnku odrobina oliwy i masła sól, pieprz, bazylia, oregano Na rozgrzanym tłuszczu podsmażam rozmrożony wcześniej szpinak, chwilkę podgrzewam, a następnie wkruszam twaróg i dodaję przyprawy, dokładnie mieszam całość. Gotowe! Smacznego! 🌟 ✩✩✩ Instagram | Facebook | YouTube
Kuchnia EllieAwokado to świetny zamiennik dla masła lub margaryny, ale równie dobre są zrobione na jego bazie pasty. Sam owoc zawiera dużo tłuszczu, ale ma też wiele plusów. Kwas oleinowy zawarty w tych owocach obniża poziom cholesterolu. Awokado jest bogate w potas, likopen, witaminę A, C, E i luteinę. SKŁADNIKI 4 jajka 1 dojrzałe awokado 1/2 łyżeczki soku z limonki(...)wyjąć pestkę i zagnieść na papkę widelcem. Przełożyć do jajek, skropić sokiem z limonki, dodać majonez lub jogurt, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jako dodatek do pasty podawać rukolę lub szczypiorek
Passions hobbies lifegranulowanego 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka papryki chilli 1 łyżeczka papryki peperoni 1 szalotka 3 ogórki konserwowe 20 dag sera żółtego tartego 1 cukinia 2 marchewki 2 łyżki pasty tikka Olej do smażenia np rzepakowy 3 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu PRZYGOTOWANIE: Kurczaka myję, kroję w kostkę, doprawiam a następnie na rozgrzaną patelnię wylewam olej, smażę na rumiano(...)minut. Warzywa myję a następnie za pomocą przyrządów do makaronu warzywnego, robię cienkie nitki. W garnku rozstapiam masło a następnie wkładam warzywa, dusze ok 2 min. Następnie dodaję pastę tikka masala oraz wlewam 50 ml wody. Duszę ok 3 min. Międzyczasie gotuję makaronu tak jak w informacji na opakowaniu. Ogórki kroję w kostkę. Cebulę obieram a następnie kroję w kostkę
Gotowanie Patkizapraszam na tartę z mięsem mielonym z indyka tikka. Pamiętajcie również o KONKURSIE GotowaniePatki SKŁADNIKI: 400 g ciasta kruchego 300 g mięsa mielonego z indyka 2 łyżki pasty tikka masala 1 kulka mozzarelli Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka suszonej bazyli Olej do smażenia np rzepakowy lub kokosowy(...)puszki kukurydzy Koncentrat pomidorowy PRZYGOTOWANIE: Mieso przekładam na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju np. Rzepakowego lub kokosowego. Doprawiam. Następnie smażę aż się zarumieni. Dodaję 50 ml wody oraz pastę tikka. Całość mieszam dokładnie, duszę ok 2 min. Ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przekrajam na pół bo taką wielkość mam blachę. Smaruję koncentratem, doprawiam solą oraz suszoną
Gotowanie Patkiząbek czosnku 1 cebula ok. 1 litra wody 600-700 ml passaty pomidorowej ok. 250 g fileta z dorsza 200 g ryżu (2 woreczki) sól, pieprz 1 łyżka pasty paprykowej 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili liść laurowy, ziele angielskie natka pietruszki Wykonanie: Warzywa obieramy, myjemy, umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy oraz ziele(...)angielskie i gotujemy około 30 min. Następnie wlewamy passatę pomidorową i przyprawiamy pieprzem, solą, papryką słodką, chili oraz pastą paprykową. Filet z dorsza myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do zupy i gotujemy jeszcze około 10 min. Ryż gotujemy w osobnym garnku według instrukcji na opakowaniu. Na talerz wykładamy ugotowany ryż i zalewamy go pomidorówką z dorszem. Posypujemy posiekaną
Kuchnia MagdaLenyznaczenia. Lody można zrobić też z pistacji solonych. Należy je wtedy sparzyć, obrać ze skórek i uprażyć na suchej patelni, nie za długo, żeby nie straciły koloru. Do pasty pistacjowej można dodać nieco kremówki, jeśli, tak jak ja, nie dysponujecie obłędnie dobrym sprzętem. Dzięki temu będzie nieco gładsza, choć idealnie kremowej konsystencji uzyskać się nie da. Lody pistacjowe Składniki(...)niesolonych pistacji bez łupinek 30 g miodu 250 ml mleka 250 ml śmietany kremówki (38%) 3 żółtka 80 g cukru Pistacje zmiksować w malakserze z miodem na pastę. Mleko zagotować. W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem na puszystą, jasną masę. Wrzące mleko wlewać powoli do żółtek, cały czas miksując. Przelać mieszankę z powrotem do garnuszka, podgrzewać, aż osiągnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzePasty na chleb są super – szybkie w przygotowaniu, smaczne. Można je dowolnie łączyć, doprawiać i możecie być pewni, że nigdy 2 razy takiej samej nie przygotujecie. Ja uwielbiam takie pasty na śniadanie stosować zamiast – serka, masła i 1000 rzeczy, które mogła bym zjeść. Niestety nie przygotowuję ich zbyt często a szkoda, bo to świetne zastępstwo – możemy
Szybko Tanio Smaczniecukinia cukinia ½ cebuli 5 pieczarek 5 łyżek drobno posiekanego szczypiorku 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka zielonej pasty curry (może być żółta, ja miałam tylko zieloną) 2 łyżki oleju ryżowego ½ limonki 200g makaronu ryżowego Opcjonalnie 1 mała papryczka chili Przygotowanie: W miseczce wymieszać pastę curry, sos rybny, ostrygowy
Fabryka pomysłów