śmietance. Podajcie je z jaśminowym ryżem lub ryżowymi kotlecikami . SKŁADNIKI / 2 porcje 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego sól 1 łyżka pasty curry (polecam taką ) lub po 1/2 łyżeczki zmielonych przypraw: kuminu, kolendry, kurkumy, słodkiej papryki i curry w proszku 1 szklanka różyczek kalafiora 1 szklanka różyczek brokułu 1 szklanka(...)patelni lub w szerokim rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i czosnek, lekko solimy. Podsmażamy cały czas mieszając, na średniej mocy palnika, aż cebula zmięknie. Nie rumienimy. Dodajemy pastę curry (lub wszystkie przyprawy) i chwilę mieszamy. Dolewamy gorący bulion lub wodę, dodajemy kalafior i marchewkę. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut, lub dłużej
cool and mintywarzywniaku widzę bób. I chociaż tego lata bób już gościł w mojej kuchni niejeden raz, to z przyjemnością sięgam po niego ponownie. Tym razem pasta do chleba – na śniadanie, przekąskę, podwieczorek. Składniki: – 300 g bobu, 3 ugotowane na twardo jajka – 1 łyżka masła – 1 łyżka majonezu(...)ciepły rozdrobnić widelcem. – Wymieszać ze startymi jajkami na tarce, masłem, majonezem i serkiem. – Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. – Gotową pastą smarować kromki chleba
To co kochamchwilę, solimy i pieprzymy do smaku. Awokado, przekrawamy na pół. Wybieramy środek, dodajemy łyżkę soku z cytryny, drobno pokrojoną papryczkę, sól i pieprz do smaku, wszystko mieszamy, aby uzyskać pastę. Boczek grillujemy, podsmażamy lub dajemy surowy, tutaj nie ma złych wyborów Teraz montujemy tosta: batat, pasta z awokado, kurki, boczek, odrobina pietruszki, płatki chilli. Serwujemy ciepłe! Smacznego! Artykuł Tosty
PaleoLifeTaka owsianka niesamowicie syci i nadaje energii na cały dzień. Mocno schłodzona jest też fajnym pomysłem na lekki, dietetyczny deser. Spróbujcie! Gwarantuję, że posmakuje! SKŁADNIKI: * banan – 1 szt * pasta tahini Primavika – 1 łyżka * masło migdałowe Primavika – 1 łyżka * płatki owsiane – 3 łyżki * mleko 2% – 100 ml * miód – 1 łyżki * jabłko – 1 szt * orzechy(...)laskowe * migdały SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Płatki owsiane gotujemy z mlekiem. Po ugotowaniu dodajemy banana, pastę tahini, masło migdałowe oraz łyżkę miodu miksujemy na gładki krem. Jabłko obieramy, kroimy w kosteczkę, wrzucamy a patelnię, dodajemy orzechy, migdały oraz pozostał miód, podprażamy kilka minut ( do zbrązowienia ). Owsiankę i bakalie wkładamy naprzemiennie do słoiczka. Zajadamy! Smacznego! Przepis powstał we współpracy z marką PRIMAVIKA
Ostra na Słodkosera feta 80 g suszonych pomidorów 2 bakłażany 2 ząbki czosnku oregano bazylia oliwa extravergine d'oliva s ó l, pieprz **** INGREDIENTI (4 porzioni) 320 g di pasta integrale 200 g di feta 80 g di pomodori secchi 2 melanzane 2 spicchi d'aglio origano basilico olio extravergine d'oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Bakłażana kroimy na cienkie(...)feta i suszone pomidory pokrojone w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Na koniec dodajemy plasterki bakłażana. Makaron posypujemy posiekan ą bazyli ą i podajemy. **** Scolate la pasta e versatela nella ciotola. Aggiungete 3-4 cucchiai di olio extravergine d'oliva, 2 spicchi d'aglio tritati finemente, la feta e i pomodori secchi tagliati a pezzettini. Aggiustate
La grande e la piccola cuocapokruszonymi orzechami, chia i nasionami granatu. Możesz też użyć np. malin, jagód lub truskawek. II ŚNIADANIE K:247.9 / B:16.4 / T:11.9 / W:17.5 / Błonnik:6.2 KANAPKA Z PASTĄ AWOKADO Z TUŃCZYKIEM Papryka czerwona (świeża) – 10 g (0.07 x Sztuka) Sok z cytryny – 6 g (1 x Łyżka) Koper ogrodowy – 8 g (1 x Łyżka) Tuńczyk(...)Kromka) Czas przygotowania: 10 minut 1. Zmiksuj blenderem tuńczyka, awokado i sok z cytryny (lub rozgnieć widelcem). Dopraw do smaku. 2. Pieczywo posmaruj pastą, nałóż kawałki papryki i koperek. OBIAD K:426.5 / B:11.4 / T:6.0 / W:79.5 / Błonnik:15.2 DUSZONA PAPRYKA Z ANANASEM W SOSIE POMIDOROWYM (PRZEPIS NA 3 PORCJE) Zjedz 1 z 3 porcji Olej rzepakowy
Powiedz dietom nieCiasto kruche 100 g masła o temperaturze pokojowej 2 żółtka 200 g mąki 3 łyżki cukru lub wg uznania szczypta soli Migdałowa masa makaronikowa z gałką
Korniszonkiurośnie, możecie zabezpieczyć boki tortownicy papierem do pieczenia podnosząc je wyżej, aby biszkopt nie wypłynął podczas pieczenia. Krem waniliowy 450 ml śmietany kremówki 200 g mascarpone 1 łyżeczka pasty waniliowej 2-3 łyżki cukru pudru( jeśli lubicie słodsze dodajcie więcej cukru) 300 g świeżych malin. Do misy miksera włóżcie mascarpone, schłodzoną śmietanę, cukier puder i pastę waniliową. Zmiksujcie
Piekarz-Kucharz-Garkotłukoleju z pomidorów chili, pieprz i sól do smaku Przygotowanie: wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy - Thermomix czas ok 1 min/obr 6-8 (w zależności jak gęstą pastę chcemy mieć). Pastę należy trzymać w lodówce. Smacznego
Gotowanie z pasjąbędzie coraz lepiej i nastroje również się poprawią. Jak już awokado patrzy na Ciebie z kuchennego blatu, oznacza to, że trzeba go wykorzystać. Dlatego postanowiłam sprawić sobie delikatną pastę na kanapki. Dodałam tylko jajko i serek i wyszło super. Awokado jest jednak samo w sobie mdłe więc lekko doprawiłam solą i pieprzem. Jeśli ktoś już chce odpocząć(...)sera białego lub śmietanowego 1 jajo na twardo Przygotowanie: awokado rozgnieść widelcem dodać do niego serek i wymieszać jajo na twardo pokroić w drobną kosteczkę i dodać do pasty doprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać Zajadać się ze smakiem Smacznego
Gotowanie z pasjąciasto jest twardawe. Sama jajko daję wtedy, kiedy nadzienie ma składniki mogące przebić ciasto (orzechy lub ziarna). Lubię dodatki smakowe do ciasta na pierogi – trochę świeżych ziół, czasem pasta waniliowa i mamy pierogi, które niby są tradycyjne a inne. Spróbujcie zaszaleć z dodatkami. Ciasto na pierogi: 1 kg mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka(...)pasty waniliowej lub ekstraktu z wanilii (można pominąć) 1 łyżka oleju ciepła woda (ok. 50 stopni). Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, cukier, olej i wanilię. Wlewamy stopniowo wodę i wyrabiamy ciasto. Ma być zwarta i delikatna kulka. Ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i przykrywamy czystą ściereczką. Zostawiamy na pół godziny, niech tworzy się siateczka glutenowa. Ciasto wałkujemy
ladykitchenbyć zdrowo - więc jest :) Polecam! Krem z marchewki i batatów Składniki na 4 porcje: 4 marchewki 2 nieduże bataty 1 cebula 2 ząbki czosnku 600ml bulionu warzywnego łyżeczka czerwonej pasty curry pół szklanki mleczka kokosowego przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, suszona kolendra Dodatkowo: prażone pestki słonecznika i dyni Wykonanie: Marchewkę i bataty obieramy, kroimy w kostkę lub plasterki. Cebulę kroimy(...)drobno siekamy. W większym garnku rozgrzewamy łyżkę masła, podsmażamy wszystkie warzywa kilka minut. Wlewamy bulion i gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Zupę miksujemy na krem, dodajemy mleczko kokosowe, pastę curry i przyprawiamy do smaku kurkumą, kolendrą, ewentualnie solą i pieprzem. Podgrzewamy całość kilka minut, aż smaki się połączą. Podajemy z prażonymi pestkami słonecznika i dyni lu innymi dodatkami. SMACZNEGO
Smak mojej kuchni150g serek homogenizowany Łowicz bez laktozy -3x 200g jogurt naturalny Łowicz bez laktozy -60g gorzkiej czekolady (u nas słodzona eytrytolem i stewią) -ksylitol -2 łyżeczki pasty waniliowej -25g agaru (można użyć żelatyny ok 7-8 łyżeczek) Dodatkowo -250g jogurt grecki Łowicz bez laktozy -biała mąka kokosowa (do posypania jako futerko) -40g gorzkiej czekolady + 4 kapsułki(...)garnuszka, dodać agar, wymieszać i pozostawić na chwilę, resztę podgrzać nad parą. Kiedy masa będzie bardzo ciepła ale nie gorąca, należy dodać ksylitol w ilości jaka nam odpowiada oraz pastę waniliową. Zawartość garnuszka podgrzać i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia, poczekać jeszcze 2 minuty i wlać zawartość garnuszka do bardzo ciepłej masy. Wszystko szybko dokładnie wymieszać. Czekoladę pociąć
Candy PandasDziś proponujemy Wam kolejną odsłonę azjatyckich deserów i tym razem padło na MOCHI , czyli na ciastko/kluskę ryżową nadzianą najczęściej pastą ze słodkiej czerwonej fasoli, jednak my postanowiłyśmy nafaszerować je domowymi vege lodami :D Deser wygląda uroczo i bardzo efektownie a do tego ciekawie smakuje, dlatego jeśli już próbowaliście DANGO z naszego przepisu to koniecznie wypróbujcie również te słodkości(...)typu shiratamako kupiłyśmy w Intermarche lub można ją znaleźć np. tutaj Lody ryżowo-malinowe** -1 szkl. ryżu jaśminowego -3 szkl. płynów (u nas napój kokosowy i woda) -2 łyżeczki pasty waniliowej -ksylitol -duża garść malin **nasze wcześniejsze lody z ryżu i komosy ryżowej tutaj LODY RYŻOWO-MALINOWE Ryż ugotować w 3 szklankach płynów. Do ugotowanego oraz przestygniętego ryżu dodać wanilię
Candy Pandasdeszcz dał Wam się we znaki. Jednak są też piękne strony tej pory roku czyli klimatyczne, jesienne żarełko :D Właśnie dlatego proponujemy Wam przepis na kasztanowe eklerki nadziane pastą z orzechów włoskich ( recenzja ) oraz waniliowym kremem jaglanym . Skusicie się na takie apetyczne cudeńka? :) Składniki: Kasztanowe eklerki (ok 10 szt) -45 ml wody -45 ml napoju roślinnego -30g oleju kokosowego(...)jajka -30g mąki owsianej (bezglutenowej) -45g kasztanowej -35g skrobi Jaglany krem waniliowy -100g kaszy jaglanej -2 szkl. napoju migdałowego -3 łyżki śmietany kokosowej -ksylitol -łyżeczka pasty waniliowej (lub laska wanilii) Dodatkowo -krem z orzechów włoskich Amandin ( recenzja ) -kilka kostek gorzkiej czekolady EKLERKI Napój roślinny, wodę i olej umieścić w garnuszku i zagotować. Mąki wymieszać, wsypać
Candy Pandas