pasta - 16803 przepisów (strona:438/1121)

Jaja i słonina, czyli jak przybrać na wadze 136

wpadła dzisiaj w ręce dawna receptura znachora która pomaga, gdy potrzebujemy wysokoenergetycznych i bogatych w białko posiłków. Pozwala walczyć z niedowagą i wycieńczeniem organizmu, a osoby zajadające chlebek z pastą jajeczno-słoninową, popijając ciepłym mlekiem szybko przybierają na wadze, na przykład po przebytej chorobie. Składniki: 30 dag słoniny 6 dużych jabłek 12 żółtek cukier puder 30 dag rozdrobnionej czekolady Przygotowanie(...)dodać do nich rozdrobnioną czekoladę. Stopioną z jabłkami słoninę należy przetrzeć przez sito i dodać do masy jajeczno-czekoladowej. Wszystkie składniki wymieszać i poczekać do ostygnięcia masy. Gotowa pasta najlepiej sprawdza się z białym chlebkiem i ciepłym mlekiem

Z notatnika
Dyniowe leczo 173

papryki Dyniowe leczo – przepis: W moździerzu rozcieramy – pieprz cayenne, ostrą paprykę, słodką paprykę, kolendrę, kurkumę, sól, pieprz, starty na tarce imbir i drobno posiekaną cebulę. Tak przygotowaną pastę przesmażamy przez chwilę na odrobinie oleju. Dynię obieramy ze skóry, wydrążamy pestki, a miąższ kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w kosteczkę, a cukinię w półplasterki. Pokrojone warzywa dodajemy do podsmażonej(...)pasty i całość przesmażamy przez ok. 5 minut. Dodajemy bulion i mleczko kokosowe. Całość dusimy przez ok. 20 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki i dusimy razem jeszcze przez ok. 10 minut.   Dyniowe leczo możemy podać ze świeżym pieczywem, albo ryżem. Smacznego! Post Dyniowe leczo pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekany bakłażan z cukinią, ziołami, parmezanem i mozzarellą w czosnkowym sosie pomidorowym 226

duża 1 garść oliwek 1 gałązka rozmarynu 2 gałązki tymianku 1 garść startego drobno parmezanu 2 garści startego na dużych oczkach sera mozzarelli Czosnkowy sos pomidorowy: 500 g pasty pomidorowej typu passata 6-8 ząbków czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 3 łyżeczki cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 szczypta pieprzu cayenne 1 szczypta soli morskiej 1 szczypta pieprzu 3 łyżki(...)plastry, oprószyć solą, odłożyć na 30 minut, po czym przepłukać, osuszyć. W odpowiednim garnku rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek, zioła, lekko podsmażyć. Dodać słodką paprykę, cukier, karmelizować, następnie dodać pastę pomidorową, przyprawić solą, pieprzem. Chwilę poddusić do połączenia się smaków. Cukinię pokroić w plastry i na przemian z przygotowanym bakłażanem ułożyć warstwowo w formie do pieczenia wraz z oliwkami, Każdą

Wino Francja Kuchnia
Ajwar - pasta z pieczonej papryki i bakłażana 151

Ajwar, pasta z pieczonej papryki i bakłażana, bardzo popularna na Bałkanach, a pochodzi z kuchni serbskiej. Mus paprykowo-bakłażanowy jest pyszny, bardzo aromatyczny, lekko ostry o bogatym smaku.  Najlepszy oczywiście ten samodzielnie przygotowany w domu. Sklepowe mają często w składzie dodatek marchewki - jako tani wypełniacz, a smak ajwaru - jego szczególną nutę smakową buduje pieczona papryka i bakłażan, choć klasyczny(...)każdego dania. Służy do przygotowania sosów, zup, pizzy lub jako dodatek do mięs pieczonych, smażonych lub z grilla. Z jogurtem tworzy pyszny dip, a w połączeniu z białym serkiem pastę kanapkową. Po wymieszaniu ze śmietaną lub majonezem powstanie doskonały sos do wędlin lub pieczeni na zimno. Ajwar zrobiłam specjanie do przygotowania placka z dynią i to była dobra decyzja

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
#Porady - pomysły na obiad, gdy nie masz ochoty gotować 258

sałatkę owocową i krem z jogurtu i bitej śmietany - mniam! To szybka propozycja, która zasmakuje dorosłym i dzieciom. Powyżej podałam propozycje na słodko, ale możecie także posmarować naleśnik pastą z suszonych pomidorów lub pesto, położyć na niej ulubioną wędlinę i kilka dodatków jak kukurydza czy prażona cebulka, zawinąć, posypać serem i zapiec. Wystarczy polać je ketchupem i zajadać ze smakiem(...)każdemu, a jeśli komuś się nie zdarza... no to gratulacje. Ja jestem tylko człowiekiem i czasami nie odmawiam sobie takiego jedzenia. Mój ulubiony hamburger składa się z: podpieczona bułka pasta z suszonych pomidorów mix ulubionych sałat stek Sokołów z roztopionym na wierzchu serem cheddar lub mozzarella 2 plasterki boczku przesmażonego na suchej patelni na chrupko plasterek pomidora kawałek ogórka konserwowego

Cooking Monster
Zupa kimchi - pikantny kapuśniak koreański 131

wersji polskiej - z bagietką. Składniki (na 2 porcje zupy): 1,5 szkl. kimchi z sokiem (dobrze ukiszonej) 10 dkg plastrów wędzonego boczku 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pasty chili Mae lub 1/2 łyżeczki chili w proszku 3,5 szkl. wody 1/2 łyżka oleju 1/2  łyżki oleju sezamowego 1-2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 czubata łyżeczka cukru(...)kawałki, czosnek na cienkie plasterki. W garnku rozgrzać olej, podsmażyć boczek i czosnek. Kimchi pokroić na niewielkie kawałki i dodać do garnka. Następnie dodać wodę, olej sezamowy, cukier, pastę chili. Zupę gotować 20 minut pod przykryciem na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać tofu pokrojone w kostkę i dymkę pokrojoną na duże kawałki. Zupę podawać z dodatkiem ugotowanego ryżu. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Hekele. Sałatka śledziowa. 191

dlatego w kuchni Regionalnych Smaków, pojawia sie potrawa, która wyjatkowo pasująca na imprezę.  HEKELE  lub HEKERLE , tak nazywana jest na Śląsku   popularna   sałatka lub pasta z solonych śledzi. Ma ona różne odmiany, w przepisie podstawowym są solone śledzie, ugotowane na twardo jajka, kiszone ogórki, cebula i musztarda.  Hekele może być sałatką (jak w moim(...)przepisie) lub pastą. W pierwszym przypadku składniki kroi się w niewielką kostkę, a w drugim trzeba je bardzo drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę.  Sałatkę  doprawia się do smaku pieprzem i nie soli!. Musztarda nadaje ostrości sałatce, aby ją nieco złagodzić można dodać majonezu lub śmietany.   Na Śląsku ta sałatka była podawana jako potrawa codzienna

Codziennik Kuchenny
PASTA KANAPKOWA Z MAKRELĄ 211

Pasta idealna do kanapek... Urozmaici zarówno śniadanie jak i kolację. Składniki: 1 makrela wędzona 4 jajka pęczek szczypiorku 3 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Szczypiorek drobno kroimy. Makrelę obieramy ze skóry, czyścimy z ości i rozrywamy rękami na małe kawałki. Ugotowane i ostudzone jajka drobno siekamy nożem lub ścieramy na tarce na ostrych oczkach. Wszystkie składniki

Kuchnia MagdaLeny
Bezglutenowe ciasto marchewkowe + KONKURS 158

łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 3 duże marchewki 50 g rodzynek 50 g orzechów włoskich Składniki na polewę: 300 g serka Philadelphia 40 g ksylitolu 1 łyżeczka pasty z wanilii (u mnie zastępczo ekstrakt z wanilii) Marchewkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Orzechy włoskie kroimy na drobniejsze kawałki. Jajka ubijamy z ksylitolem, pod koniec ubijania(...)warto upewnić się, że ciasto na pewno jest upieczone za pomocą drewnianego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie przygotowujemy polewę. Serek mieszamy ze zmielonym ksylitolem i pastą z wanilii (u mnie ekstrakt z wanilii). Można też zmiksować razem wszystkie składniki w blenderze. Polewę nakładamy na wystudzone ciasto, wyrównujemy wierzchem łyżeczki. Ciasto możemy dodatkowo udekorować cienkimi wstążkami marchewki

Ciastkozercy
Pasta z suszonych pomidorów 192

Dzisiaj przepis na pyszną pastę pomidorowo - jajeczną. Idealnie sprawdza się na śniadanie lub przyjęcie w wersji przekąsek jako małe kanapeczki np. na pokrojonej bagietce. Składniki na 6 kanapek: 1/2 słoiczka suszonych pomidorów 3 jajka 1 łyżka jogurtu naturalnego 1/2 pęczka szczypiorku pieprz Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo - obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Pomidory odsączamy z zalewy(...)drobno siekamy - dodajemy do jajek. Doprawiamy pieprzem i całość mieszamy dodając łyżkę jogurtu. Szczypiorek siekamy i dodajemy do pasty lub posypujemy wierzch kanapki. Podajemy na chrupkim pieczywie (u mnie o smaku pomidorowym "Sante

Alutka-Gotuje
Pikantna tajska zupa z kurczakiem i papryką 164

fileta z piersi kurczaka 200 g ryżu 150 g papryki czerwonej 50 g cebuli 20 g świeżego imbiru 1 papryczka chilli 1 limonka 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka pasty curry, zielonej lub czerwonej 1 łyżeczka trawy cytrynowej 1 ząbek czosnku Szczypiorek Sól Pieprz Oliwa z oliwek Przygotowanie Pierś z kurczaka pokrój w cienkie plastry, skrop niewielką ilością soku(...)garnku zagotuj litr bulionu warzywnego i wlej mleko kokosowe. Dopraw niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu. Dodaj posiekaną papryczkę chili razem z pestkami, posiekany świeży imbir oraz łyżkę pasty curry. Całość wymieszaj i podgotuj. Dodaj startą skórkę z limonki i łyżeczkę trawy cytrynowej. Wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Dodaj posiekany ząbek czosnku i łyżkę sosu sojowego. Wymieszaj

ale Pysznie
Czerwone curry z łososiem 115

ostrzejsze przyprawy. Dziś padło na curry. W wersji z łososiem się zakochałam ! To zdecydowanie moje comfort food. Składniki (2 porcje): 1 większy filet z łososia 1 czubata łyżka czerwonej pasty curry 200 ml mleka kokosowego 1/2 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczka kuminu 1-2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki przegotowanej wody lub bulionu warzywnego ryż basmati sól, 1 czubata(...)odetnij skórę, pokrój w większą kostkę. Cebulę i czosnek pokrój drobno. Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj czosnek, cebulę, kurkumę i kumin, smaż około 3-4 minuty. Następnie dodaj pastę curry, smaż kolejne 2 minuty, mieszając. W razie potrzeby – dodaj odrobinę oleju. Dodaj mleko kokosowe wraz z wodą / bulionem. Sos dopraw solą i brązowym cukrem. Dodaj łososia i smaż

Moja pasja smaku
Curry z mlekiem kokosowym i kurczakiem 120

garść listków tajskiej bazylii 3 papryczki chilli łyżeczka startego imbiru lub 1/3 łyżeczki imbiru mielonego sok z jednej limonki sól i pieprz do smaku łyżka oleju kokosowego łyżka czerwonej pasty curry  2 ząbki czosnku Przygotowanie : Ćwiartki kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy, marynujemy je w 4 łyżeczkach curry i sokiem z limonki najlepiej na noc. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy(...)obsmażamy z dwóch stron kurczaka, następnie przykrywamy i dusimy wszystko na małym ogniu około 20 min . Dodajemy imbir, posiekane papryczki chilli , posiekane 2 ząbki czosnku, łyżkę czerwonej pasty curry. Całość zalewamy 200 ml mleka kokosowego, przykrywamy i dusimy jeszcze 15 min pod przykryciem . Zdejmujemy pokrywkę , mieszamy i na wolnym ogniu redukujemy sos aż jego nadmiar odparuje. Całość posypujemy posiekaną grubo

Niezły Młynek
PROZIAKI – kuchnia regionalna 2315

mocno rozgrzanej patelni, szybko się przypiecze, a w środku będzie surowe. Proziaki można jeść same lub z dodatkami na słodko (dżemy, powidła, kremy czekoladowe) lub na słono (masło, pasty, smalec). Proponuję proziaki z bryndzą podkarpacką. Składniki: bryndza,   pieprz czarny świeżo mielony, śmietana 18%. Bryndzę, ok. 100 g mieszamy z 2 łyżkami śmietany do uzyskania gładkiej, kremowej pasty. Doprawiamy dużą

Moniki Smakołyki
Pasta makrelowo – jajeczna, idealna do kanapek 527

pasty. Są pyszne. Mają tylko jeden minus. Za dużo można z nimi zjeść kanapek. I to jest problem. Nie wiem jak Wy ale je wszystkie bardzo lubię. Na dzisiaj przygotowałam pastę makrelowo – jajeczną z dodatkiem ogórka i cebuli. Oj będzie smakowało. Składniki: 1 wędzona makrela 4 ugotowane jajka na twardo ½ średniej cebuli 2 kiszone ogórki 3 łyżki majonezu light Wykonanie

Smaki Ewy