pasta - 17303 przepisów (strona:421/1154)

Ulubiona puszysta drożdżówka 174

chlebowej) 250 ml letniego mleka 2 całe jajka 100 g masła rozpuszczonego i przestudzonego 100 g drobnego cukru 1/2 łyżeczki soli  12 g suchych drożdży instant 1 łyżeczka pasty waniliowej Do posmarowania  1 jajko roztrzepana z1 łyżeczką oleju Kruszonka 100 g miękkiego masla  200 g mąki 100 g cukru 1/2 łyżeczki pasty waniliowej Z podanych składników szybko

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym 348

nieznajomych myśli, że jak prowadzę kulinarny blog, to moje dzieci na śniadanie z uśmiechem na ustach chrupią jarmuż, do szkoły Hania zabiera domowy chleb pieczony na mące kasztanowej, przekładany pastą z anchois i suszonych pomidorów, po powrocie do domu serwuję dzieciom tajskie danie z trawą cytrynową, a one piszczą z radości i krzyczą: mamusiu jakie to wspaniałe(...)zajęcia. Drugie śniadania do szkoły to niemałe wyzwanie... Masło owszem, szynka nie - żadna. Ser żółty nie, ser biały - może być. Pomidorki koktajlowe - nigdy w życiu, ale rzodkiewka bardzo chętnie. Pasta jajeczna - mamo!!! Wiesz, że lubię, ale w domu a nie do szkoły!  Zmierzam do tego, że ja po prostu lubię gotować. Gdyby tak nie było, miałabym chyba dziś depresję

bistro mama
Pasta do pieczywa z rybką 108

Zapraszam na smakowitą pastę do pieczywa z wędzonymi brzuszkami łososia. Taka pasta będzie idealna do kanapek na śniadanie lub kolację. Polecam Składniki: 100 g wędzonych brzuszków z łososia 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki kwaśnej śmietany sól, pieprz szczypiorek Przygotowanie: Oddzielamy mięso z ryby od skóry i przekładamy do miseczki. Jajka obieramy i kroimy w kosteczkę a potem dodajemy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Ciepłe kanapki z pastą z dyni, sadzonym jajem i rukwią wodną 128

magiczne kanapki dziś proponuję. Podałam je z pastą dyniową i rukwią wodną , idealne połączenie smaków. Koniecznie jadajcie rukiew jeśli tylko uda się ją zakupić, jest pyszna i zdrowa. Zaczynamy śniadanie? A Ty jakie śniadania lubisz? Ciepłe kanapki z pastą z dyni, sadzonym jajem i rukwią wodną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Cobbler z jabłkami i waniliowym sosem 149

łyżeczka cynamonu 2 łyżki soku z cytryny otarta skórka z ½ cytryny 8 kwaśnych jabłek, ok. 800 g Sos waniliowy 200 ml śmietanki, 36% 200 ml mleka 1 łyżeczka waniliowej pasty 6 łyżek cukru 4 żółtka Nastaw piekarnik na 180ºC bez termoobiegu. Miękkie masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dodaj po jednym jajku cały czas miksując. Następnie dodaj(...)minut. Cobbler powinien być ładnie zrumieniony. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostudzenia. Ugotuj waniliowy sos. Wymieszaj mleko ze śmietanką. Do małego garnuszka wlej połowę mieszanki, dodaj waniliową pastę lub przeciętą laskę wanilii i nasionka. Zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 2 minuty. W naczyniu wymieszaj żółtka z cukrem i mieszanką mleczno śmietankową. Dodaj do gotującej się mieszanki

codojedzenia
Kalafior zapiekany na sosie pomidorowym, z kaparami i fetą 219

smażymy aż cebula zeszkli się i zmięknie, co jakiś czas mieszając. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze dwie minuty razem. Dodajemy na patelnię całą zawartość puszki – pomidory razem z pastą pomidorową. Jeśli używacie pomidorów w całości – zgniećcie je w dłoni na mniejsze kawałki. Wlewamy do nich rosół lub bulion, dodajemy sól, pieprz, cynamon, suszoną bazylię i suszone oregano. Dodajemy drobno posiekane(...)dobrym dodatkiem do smażonej lub pieczonej białej ryby albo piersi z kurczaka. SKŁADNIKI 2 porcje jako danie główne 800-900g kalafiora 1 puszka (400g) pomidorów bez skórki, w paście pomidorowej 100ml bulionu lub rosołu jarzynowego albo drobiowego 100g greckiej fety 1 czubata łyżka kaparów z zalewy 1 duża cebula, biała lub czerwona 3 duże ząbki czosnku 2 łyżki oliwy

Karo in the Kitchen
Sernik dyniowo-cytrynowy na czekoladowym spodzie. 182

rozmiarze 24 cm) 2 białka 50 g cukru pudru 60 g mielonych migdałów 2 łyżki kakao 50 g pokruszonej bardzo drobno czekolady mlecznej lub gorzkiej  1/2 łyżeczki pasty waniliowej.   Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać stopniowo cukier puder- łyżka po łyżce.  Ubić aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Dodać mielone migdały, czekoladę, przesiane kakao(...)pastę waniliową. Delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia(samo dno), wyłożyć masę czekoladową i wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni około 10-15 minut.  Po upieczeniu wyjąć i przestudzić. Masa serowa 500 g mielonego twarogu- dwukrotnie zmielonego (lub można użyć angielskiego quarku) 250 g mascarpone 200 g drobnego cukru do wypieków 300 g puree z dyni (możecie użyć

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Śniadaniowa "zielona" pasta do pieczywa 125

Zapraszam na pyszną pastę jajeczną do pieczywa. Postanowiłam trochę ją podrasować i tak powstała nowoczesna pasta do pieczywa z awokado i pistacjami. Dodatek oleju Wielkopolskiego był świetnym pomysłem. Zapraszam na stronę  olej konwenanse - znajdziecie tam pomysły na wykorzystanie oleju. #OlejKonwenanse #OlejWielkopolski Składniki: 1 spore awokado sok z połowy cytryny 4 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki oleju Wielkopolskiego rzepakowego

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Bakłażany faszerowane mięsem i warzywami w sosie śmietanowym ze szczypiorkiem 141

papryka 200 g śmietany 12% vegeta, sól, pieprz cytrynowy, pieprz czarny, majeranek, papryka słodka, mieszanka przyprawy kebeb-gyros pęczek posiekanego szczypiorku 2-3 łyżki soku z cytryny łyżeczka czerwonej pasty curry tarta mozzarella – do woli 2 łyżki oliwy z oliwek olej Przygotowanie: Bakłażany myjemy, osuszamy. Na oleju przesmażamy mięso z chilli pokrojonym w talarki (kilka pestek możecie zostawić jeśli(...)lubicie), także z obraną i startą na tarce marchewką i pietruszką, doprawiamy kebab-gyrosem, słodką papryką, majerankiem, pieprzem, solą. Gdy mięso będzie gotowe dodajemy łyżeczkę pasty curry i 2 łyżki tartej mozzarelli. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy dwoma łyżkami oliwy z oliwek, posypujemy vegetą i niewielką ilością pieprzu czarnego, mieszamy, pieczemy

Zasmakuj Kuchni
Sernik z pastą sezamową 137

temperaturze 180 stopni około 10 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Masa serowa 500 g twarogu półtłustego potrójnie zmielonego lub 1 opakowanie (500g ) quarku 250 g mascarpone 200 g pasty tahini  1 i 1/4 szklanki cukru 3 jajka całe  1 żółtko 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka pasty waniliowej  Wszystkie składniki krótko zmiksować, lub wymieszać widelcem

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Sushi z kaszą jaglaną i gruszką 128

bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 100 g kaszy jaglanej (1 torebka) gruszka 100 g paluszków surimi 100 g łososia wędzonego w plastrach pasta wasabi 2 listki nori 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka cukru Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, studzimy. Dodajemy sok z cytryny, ocet i cukier, mieszamy(...)Listek nori układamy na macie bambusowej, rozkładamy połowę kaszy delikatnie ugniatając, zostawiamy na końcu 1 cm wolnej powierzchni.   W miejscu w którym będziemy układać dodatki smarujemy cienką linię pasty wasabi. Następnie układamy paluszki surimi, gruszkę i łososia.  Całość dokładnie zwijamy za pomocą maty bambusowej. Pozostawioną część nori smarujemy wodą, rolujemy i ściskamy aby całość dokładnie się skleiła

kulinarnyswiatdomi
Sernik dyniowy na kruchym cieście 160

Sernik dyniowy - jesienny przysmak Sernik dyniowy to bardzo smaczne, jesienne ciasto, które cudownie pachnie i wygląda. Warto chociaż raz w roku przygotować taki deser, szczególnie w

Korniszonki
Humus – ANGIE GOTUJE – odc. 8 175

Dzisiaj przedstawię Wam banalnie prosty przepis na tradycyjne danie kuchni arabskiej – na pastę z cieciorki, czyli popularny humus. Ekspresowy w przygotowaniu, aromatyczny i super smaczny dodatek do pełnoziarnistego chleba żytniego, na który przepis poznaliście w zeszłym tygodniu. Może nawet już zdążyliście upiec ten chlebek ? To przyda Wam się humus. To podstawowy i klasyczny przepis na humus w moim wykonaniu(...)też część wody z puszki, żeby humus nie był zbyt tłusty (niektórzy leją głównie oliwę). Jeśli nie chcecie wykorzystywać wody puszkowej, albo niechcący ją wylejecie, użyjcie czystej wody – pasta też Wam z powodzeniem wyjdzie. Składniki na 8 porcji : puszka cieciorki (400g) ok. 2/3 wody z puszki cieciorki 2 łyżki prażonego i zmielonego ziarna sezamu (domowe tahini

Dietolog
Domowy paprykarz szczeciński 178

odważyłabym się zjeść paprykarza z puszki. Na szczęście przygotowanie domowego jest bardzo proste. Można go zrobić na bazie smażonej ryby lub np. wędzonej makreli. Obie wersje to znakomita pasta na kanapki. Z podanych proporcji otrzymasz duży litrowy słoik paprykarzu. Długo jednak nie postoi, zobaczysz jak szybko zniknie! Składniki: 1 makrela wędzona około 300 g (zamiennie biała smażona lub pieczona ryba(...)przez kilka minut, aż marchew zmięknie ale nadal pozostanie jędrna na patelnię dołożyć koncentrat pomidorowy i jeśli jest taka potrzeba dodać jeszcze odrobinę wody. Warzywa powinny mieć konsystencję lekkiej pasty. Skorygować smak dodatkiem soli zawartość patelni wymieszać z ryżem i kawałkami ryby paprykarz przełożyć do szklanego słoja, Zużyć w ciągu kilku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jogurt kokosowy z pastą z jagód 151

Szybkie śniadanie krótki wpis. Mega dawka zdrowia z pastą z jagód. Więcej o paście ( TU! ) jogurt kokosowy mango pestki słonecznika bio banan nasiona słonecznika szczypta nasion chia i gotowe

AZgotuj!