łyżki startego imbiru 1 łyżeczka soli 1 puszka krojonych pomidorów 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka garam masali 1/4 łyżeczki chili 3 łyżki oliwy Wykonanie: Posiekany czosnek rozetrzeć na pastę z solą i imbirem. Rozgrzać oliwę na patelni i dodać ziarna kuminu. Kiedy zaczną pękać dodać szybko pastę imbirową, zamieszać i smażyć na małym ogniu 2 minuty. Dodać posiekaną cebulę
zadanie-gotowaniewspomnianych substancji możemy oczyścić go z tłuszczu, spalenizny i resztek zaschniętego jedzenia. Wystarczy wymieszać 1/4 szklanki sody oczyszczonej i 1/2 szklanki soli. Dodać trochę wody, żeby roztwór przybrał postać pasty. Taką pastą należy wymyć piekarnik, a potem wymyć ciepłą wodą. Szybę piekarnika można posypać sodą oczyszczoną i przykryć mokrym ręcznikiem papierowym. Po ok. 5 minutach ściągamy ręcznik i przemywamy szybę
Gotuję Testujęteż zdrowy pomysł na śniadanie lub kolację. Od razu przepraszam za jakość jednego ze zdjęć. Niestety robiłam je przy sztucznym świetle, więc jego jakość nie jest idealna. :) Paprykowa pasta twarogowa Przygotuj miskę, łyżkę, widelec, nóż i deskę do krojenia. Przygotuj składniki: 1 opakowanie serka naturalnego typu grani, ok. 15-20 dag twarogu, ½ czerwonej papryki, ½ małej lub średniej cebuli, sól(...)niego twarożek i całość dokładnie wymieszaj. Do miseczki dodaj także cebulę oraz paprykę i ewentualnie jogurt. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i ponownie dobrze wymieszaj. Powstała pasta powinna być dość gęsta, aby dało się nią posmarować pieczywo
blog.moje-pasje.infoPrzepis podpatrzony u Renaty. Pyszna i aromatyczna pasta do kanapek. Idealnie komponuje się z wędliną. Składniki 1 szt dojrzałego awokado 100 g sera feta mielone płatki chili (ilość zależy od preferencji smakowych) Przygotowanie Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, miąższ przekładamy do wysokiego naczynia. Następnie dodajemy pokruszony ser, płatki chili i blendujemy na jednolitą masę. Podajemy do chleba, jako dodatek(...)wędlin. Jeśli chcemy by pasta dłużej postała, wrzucamy do niej pestkę i szczelnie zamykamy
R'n'G Kitchenurozmaicić sobie śniadania, staram się przygotować różnego rodzaju pasty. Moja dzisiejsza pasta jest rarytasem smakowym, a na przygotowanie jej poświęcimy tylko chwilkę. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieZamiast sałatki z tuńczykiem – pasta. Szybka, prosta i, choć może nie wygląda wybitnie apetycznie, to jednak na jęczmiennym chlebie bardzo smaczna. Bez chleba też smakowała :) Składniki: 1 puszka (130 g) tuńczyka 1 mała puszka groszku (130 g) 1/2 awokado (70 g) Wszystko razem zmiksować lub ugnieść i wymieszać widelcem. Doprawić wedle uznania ziołami i solą. Całość
Kucharzycazupa z kurczakiem Składniki: na 4 porcje 1 mała cebula 1 czosnek solo 2 czerwone chili 1 marchewka 1 łyżka startego świeżego imbiru 1-2 łyżki czerwonej curry w paście 1 l wywaru z kurczaka lub kury 400 g kokosowego mleka obrane mięso z połowy kurczaka 1 duża cukinia 1 limonka 200 g fasolki szparagowej 4 duże brunatne pieczarki pęczek(...)cienkie paski. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Rozgrzej olej i zeszklij warzywa, imbir, fasolkę szparagową i grzyby. Wlej wywar, kokosowe mleko, dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i curry pastę. Dopraw zupę solą i gotuj zupę przez 15 minut. Do ugotowanej zupy dodaj pokrojoną kolendrę. Pokrój cukinię na zoodle i napełnij miseczki. Na wierzchu ułóż rozdrobnione mięso kurczaka, wlej zupę
codojedzeniaZamiast sałatki z tuńczykiem – pasta. Szybka, prosta i, choć może nie wygląda wybitnie apetycznie, to jednak na jęczmiennym chlebie bardzo smaczna. Bez chleba też smakowała :) Składniki: 1 puszka (130 g) tuńczyka 1 mała puszka groszku (130 g) 1/2 awokado (70 g) Wszystko razem zmiksować lub ugnieść i wymieszać widelcem. Doprawić wedle uznania ziołami i solą. Całość
KucharzycaPotrzebne składniki: 1/2 dyni Hokkaido 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 3 gałązki jarmużu listki z 8 brukselek 1 łyżka pasty Tahini ( przepis znajdziesz tu ) 1/4 szklanki oliwy z oliwek sok 1/2 cytryny 2 plastry cytryny, 1 plaster limonki 1 plaster imbiru 1 łyżeczka papryczki wędzonej ostrej zioła: tymianek, majeranek dowolne uprażone ziarna (słonecznik, dynia) pieprz, sól Przygotowanie(...)łyżeczk i soli,plastrem cy tryny i limonki. Gotujemy przez ok 4 min i odcedzamy. Dre ssing: Do oliwy (ja dałam z d odatkiem papryczki chilli), dodajemy pastę Tahini, sok z cytryny i szczyptę soli , dokładnie mieszamy. Ostygniętą dyni ę obiera my ze skórki, kroimy w kostkę i przyprawiamy pieprzem, solą, świeżym tymiankiem, majerankiem, papryczką wędzoną. Wszystkie
Łycha smakówbardzo jest ceniony w Japonii. Składniki na 2 porcje: 150 g makaronu soba 150 g grzybów shimeji 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju łyżka sosu sojowego łyżka pasty miso szczypior z dymki pieprz, sól Zagotować wodę, wrzucić do niej makaron i gotować 5 minut. Wyjąć, przelać i odcedzić. Odciąć nasadę z grzybów, które porozdzielać. W międzyczasie rozgrzać olej, wrzucić(...)posiekany czosnek, chwilę podsmażyć uważając, aby czosnek się nie przypalił. Zmniejszyć ogień i wrzucić grzyby shimeji. Smażyć, aż grzyby będą miękkie. W małej miseczce wymieszać sos sojowy, pastę miso, łyżkę wody i wlać do grzybów. Zamieszać i doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Przesmażyć całość, dodać makaron i wymieszać. Podawać z posiekanym szczypiorem
wyzwania kuchenneKroimy na pół awokado i wyciągamy z niego pestkę. Następnie łyżką, jak z miseczki, wyjmujemy miąższ i przekładamy go do głębszego naczynia. Widelcem rozdrabniamy miąższ awokado na dość gładką pastę. Siekamy drobno pietruszkę i dodajemy do awokado. Skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy do smaku i mieszamy. Krok 2 Teraz bierzemy się za nasze jajko w koszulce. W garnku zagotowujemy(...)czasie wyciągamy jajko z garnka łyżką cedzakową. Jeśli jajko brane jest prosto z lodówki trzeba je podgotować z minutę dłużej. Krok 4 Robimy tosty. Smarujemy je grubo pastą z awokado. Na każdą tak przygotowaną grzankę wykładamy jajko. Gotowe! Pamiętajcie – bez względu na to czy gotujecie jajko w koszulceC czy robicie jajecznicę, albo pieczecie ciasto – kupujcie tylko jajka
Niedzielny kucharzProste i szybkie smarowidło na chleb. Pasta z delikatnej wątróbki królika z nutą jabłka i tymianku. Polecam z chrupiącymi grzankami. 30 dkg wątróbki z królika 1 cebula 1 jabłko kwaśne sól, pieprz czerwony 1/2 łyżeczki majeranku 1/3 szklanki śmietany 30 % 2 łyżki masła klarowanego tymianek świeży 1/3 szklanki wina czerwonego Wątróbkę oczyszczam, myję i osuszam. Cebulę kroję drobno i przesmażam(...)winem i smażę na wolnym ogniu około 15 minut aż wątróbką będzie dobrze wysmażona. Pod koniec solę, pieprzę, posypuję majerankiem. Odstawiam do wystudzenia dodaję śmietanę kremówkę i miksuję blenderem. Pastę wstawiam do lodówki do schłodzenia
wesoła kuchniachoice, eg. bimi or broccoli florets large handful of coriander leaves, roughly chopped handful of cashew nuts, toasted and chopped 1 tsp cornflour mixed with 1 tbsp water cooked pasta or rice for serving Preparation: Place the chicken, cornflour and soy sauce in a bowl, strr and place in the refrigerator for at least an hour. Heat large and deep(...)about 3 minutes. At the end of cooking add the cornflour and water mixture and stir to thicken the sauce. Season with soy sauce if necessary. Serve with pasta or rice sprinkled with nuts and coriander. Enjoy! Artykuł Orientalny kurczak w coca coli / Asian style coca cola chicken pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny
karmelowyczosnek niedźwiedzi 1 łyżka startego parmezanu Wszystkie składniki wymieszać ze sobą,upiec 2-3 cienkie naleśniki Nadzienie: zielona sałata chrzan plasterki szynki plasterki sera żółtego pasta z papryki Wierzch każdego naleśnika posmarować chrzanem,rozłożyć liść sałaty,plaster lub dwa szynki posmarowany pastą z papryki i plaster sera żółtego. Zwinąć w roladę.Naleśniki pokroić w grubsze
Niespełnione zdolności kulinarneprzygotować go samej. Główną inspiracją był przepis z bloga Jadłonomii - Marty Dymek . Idealna konsystencja, naturalne składniki i wyśmienity smak. Składniki: 1 puszka (240g) odsączonej i przepłukanej ciecierzycy 4 łyżki pasty tahini 1 duży ząbek czosnku sól himalajska 1-2 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki lodowatej wody Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy ciecierzycę. Dodajemy pastę tahini, drobno posiekany ząbek
Truskawkowa Fiesta