ziaren, które mają dostarczyć wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Swoją michę skomponowałem z prażonej ciecierzycy , boczniaków smażonych z sosem sojowym, awokado, marchwii, pomidorów i rzodkiewki. Całość polałem kremowym sosem z pasty sezamowej tahini. Moja propozycja to jednak tylko sugestia, więc potraktujcie ją jako inspirację i stwórzcie własne buddha bowl z ulubionych składników! ;) * SKŁADNIKI na 2 porcje buddha bowl Boczniaki(...)ciecierzyca: 1 puszka ciecierzycy ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki suszonego rozmarynu ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju, np. sezamowego Sos z tahini: 3 łyżki pasty sezamowej tahini 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka syropu z agawy 6 łyżek zimnej wody szczypta soli * PRZYGOTOWANIE Boczniaki Boczniaki oczyść z ziemi. Czosnek drobno posiekaj i połącz
Food SquareWymyśliłam takie placuszki które pasują zarówno do dżemu, miodu czy czekolady jak i do pasty z oliwek czy innej ostrej pasty. Tak czy tak smakują wybornie i warto ich spróbować. Idealne są na śniadanie ale na drugie śniadanie do szkoły czy pracy będą znakomite. Zachęcam do spróbowania. Placki z awokado na ostro i na słodko. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSłodki zapiekany ziemniak doskonale sprawdza się z sałatką. Składniki 2 średniej wielkości bataty 10 szt pomidorków koktajlowych 1 łyżka pasty miso 1 łyżka miodu 100 ml oliwy 1 łyzeczka pieprzu kilka rzodkiewek pęczek koperku garść rukoli Przygotowanie Rozgrzałem piekarnik do temperatury 200 stopni C. Umyłem bataty, przeciąłem Rozgrzałem piekarnik do temperatury 200 stopni C. Umyłem bataty, przeciąłem wzdłuż na pół(...)Zawinąłem w folię aluminiową, ułożyłem na blaszce do pieczenia. Zapiekałem 30 minut. Odwinąłem, zapiekałem jeszcze 15 minut, kładąc obok pomidorki. Połączyłem pastę miso, miód, oliwę oraz pieprz. Wymieszałem na gładki dressing. Rzodkiewki umyłem, pokroiłem w cienkie plasterki. Upieczone bataty oraz pomidorki przełożyłem na talerz. Udekorowałem rzodkiewkami, koperkiem i rukolą. Całość polałem dressingiem
R'n'G Kitchenjaglanej 2 szklanki mleka lub wody (u mnie 1 szklanka mleka i 1 wody)* 3 łyżki ksylitolu /erytrytolu lub innego słodzidła ¾ szklanki wiórków kokosowych (60g) Opcjonalnie 2-3 łyżki pasty kokosowej Polewa: 50g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka oleju kokosowego 2 łyżki mleka* *w wersji wegańskiej i bez laktozy należy użyć mleka/napoju roślinnego np. kokosowego Przygotowanie: Spód: Daktyle zalać wrzątkiem(...)całą wodę. Następnie zdjąć z ognia na ok. 10 minut pod przykryciem, aby kasza pochłonęła wodę do końca. Kaszę posłodzić, wymieszać i ostudzić. Następnie dodać wiórki kokosowe i opcjonalnie pastę kokosową. Dokładnie zblendować na jednolitą masę. Wyłożyć do tortownicy. Polewa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z olejem kokosowym. Dodać 2 łyżki mleka, wtedy polewa jest trochę bardziej miękka
Fabryka pomysłównieco urozmaicić np. dodać szpinak. Dzisiejszy przepis na satay zawiera kilka konkretnych składników, które w pełni oddają smak tego sosu. Znajdziecie tutaj kumin rzymski i brązową gorczycę oraz czerwoną pastę curry. Polecam użyć odfiletowanych udek z kurczaka, bo jest to mięso soczyste i idealne do sosów. Satay świetnie pasuje do ryżu, ale jeśli lubicie bulgur lub inną kaszę, będzie równie(...)inaczej satay z kurczaka do smaczny obiad na niedzielę. Resztki możecie wziąć do pracy. Satay z kurczaka Składniki: 800 g udek z kurczaka 1 czosnek solo 1 ½ łyżki czerwonej pasty curry 50 g orzechowego masła 1 łyżka nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka nasion brązowej gorczycy 450 ml kokosowego mleka ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 100 g szpinaku, świeżego sól do smaku
codojedzeniawędzonej słodkiej papryki • 1 łyżka majeranku • 1/2 łyżeczki mielonego kminku • 1 l bulionu warzywnego • 2 czerwone papryki • 2 marchewki • 5 średnich ziemniaków • 1 puszka krojonych pomidorów • 1 łyżeczka ostrej pasty węgierskiej (ewentualnie łyżeczka ostrej papryki) • sól, pieprz • szczypta cukru Przygotowanie : Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w dość dużą kostkę. Na patelni podsmażamy mięso na smalcu, aż do zrumienienia - po czym(...)czym dusimy na małym ogniu około godzinę, aż mięso zmięknie. Dodajemy pomidory w puszce, pokrojoną w kostkę paprykę i ziemniaki oraz marchewkę w plasterkach. Dolewamy resztę bulionu. Doprawiamy pikantną pastą, solą, pieprzem (do smaku) i szczyptą cukru. Dusimy razem około 20-25 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie
KUCHNIA POLSKAktórych sama korzystam. Możliwości jest mnóstwo, wystarczy tylko włączyć wyobraźnię ;) Jak nadać resztkom jedzenia drugie życie 1. Resztki ugotowanych/upieczonych/mrożonych warzyw U mnie dostają swoje drugie życie w pastach (np. na bazie ciecierzycy lub kaszy jaglanej), które są idealnym dodatkiem do pieczywa lub same w sobie jako przekąska Innym pomysłem jest dorzucenie ich do zupy kremu, zmiksowane dodadzą zupie smaku(...)jaglaną możemy wykorzystać w pasztetach warzywnych, na przykład takim z kaszy, ciecierzycy i warzyw . To zarazem dobra opcja na zużycie resztek warzyw np. z rosołu Dodatek do sałatki Składnik pasty warzywnej lub jajecznej 4. Ugotowany makaron Zapiekanka – podobnie jak w przypadku kaszy/ryżu ;) Sałatka makaronowa – tutaj nieskończone możliwości. U mnie ostatnio króluje sałatka makaronowa ze śledziem <3 5. Ryba
HealthyCreationsopakowanie makaronu sojowego/ ryżowego 4-5 łyżek sosu sojowego 1/3 cytryny mieszanka chińska- warzywa mrożone 400 gram przyprawy: najlepiej łyżeczka mieszanki chińskiej (sól, pieprz, cynamon, curry) opcjonalnie; 1/3 łyżeczki pasty curry 1 łyżka oleju kokosowego (lub innego tłuszczu) 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 150-200 ml wody Wykonanie: Kurczaka pokroić w kostkę, dodać przyprawy i sos sojowy. Odstawić na minimum godzinę(...)lodówki, a następnie podsmażyć na oleju do zarumienienia. Dodać mrożone warzywa i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Ja dodaję jeszcze odrobinę pasty curry dla wzmocnienia smaku. Podlać wodą i spróbować (dla osób lubiących bardziej intensywny smak można dodać jeszcze 2-3 łyżki sosu sojowego). Pod koniec dodać sok z cytryny i zagęścić mąką ziemniaczaną. W między
Tradycyjna KuchniaSkładniki 500 g filetów z kurczaka 1 papryka zielona 200 g szparagów zielonych 1 puszka ciecierzycy konserwowej 1 mała puszka owoców koktajlowych 3 łyżki oleju sezamowego 50 g żółtej pasty curry 50 ml wrzątku Przygotowanie M Filety kroimy w dużą kostkę. Paprykę w paski. Szparagi na większe kawałki. Ciecierzycę osączamy z zalewy. Na rozgrzanej oleju, na dość mocnym ogniu, smażymy(...)filety, dodajemy warzywa, cieciorkę, lekko zrumieniamy, dodajemy pastę curry, owoce wraz z zalewą oraz wrzątek. Dusimy przez 5 min. Podajemy z ulubionymi dodatkami
R'n'G KitchenRisotto z kurczakiem i szparagami to moja autorska wersja tego włoskiego dania. Połączymy tutaj zarówno ostrość pasty curry z delikatnym smakiem zielonych szparagów. Risotto przygotowuje się wbrew pozorom bardzo prosto jednak wymaga od nas odrobimy cierpliwości podczas gotowania ryżu. Myślę, że jednak warto bo danie wychodzi pyszne i delikatne zarazem w smaku :) Spróbujcie, myślę że się nie zawiedziecie :) Składniki(...)szklanki ryżu do risotto 600 ml bulionu 1 pierś z kurczaka 1 łyżka czerwonej pasty curry 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 1 mała cebula odrobina oleju 30g parmezanu 8 zielonych szparagów Risotto z kurczakiem i szparagami – przepis Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 4 minuty. Następnie kroimy je w mniejsze kawałki. Kurczaka kroimy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Spaghetti primavera – pyszna wiosenna pasta! Jedno z najbardziej zielonych dań, pełne warzyw i smaków wiosny. Chyba najbardziej zdrowy makaron jaki można sobie wyobrazić. Czas: 20 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 2 duże Tak jak w przyrodzie bocian zwiastuje nadejście wiosny, tak w dobrych restauracjach pojawienie się spaghetti primavera w menu oznacza powrót nowalijek na stół. Niedawno zrobiliśmy własną(...)posyp posiekaną zieleniną. Smacznego! Szukasz więcej wiosennych dań? Sprawdź przepis na pęczotto primavera . Poznaj nasze wiosenne menu na tydzień – zielono na talerzu. Artykuł Spaghetti primavera, czyli pyszna wiosenna pasta pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzmniejsze 1 cm paski lub grubszą kostkę sól i pieprz Przygotowanie: W pojemniku blendera umieść 1 łyżkę oleju kokosowego, masło, czosnek, imbir, cebulę i chili i zmiksuj na gładką pastę dodając pod koniec oliwę z oliwek. Rozgrzej resztę oleju kokosowego w średnim rondlu na średnim ogniu, włóż pastę i smaż przez 5 minut często mieszając. Dodaj cukier, zamieszaj i podgrzewaj
karmelowydomowa, lekka, krucha drożdżówka dla całej rodziny Składniki na formę 37 x 28 cm (w nieco mniejszej też się sprawdzi): 100 g świeżych drożdży 1 szklanka cukru 1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukier waniliowy 1 szklanka ciepłego mleka 4 całe jajka (jeśli są mniejsze to 5 sztuk) 1 szklanka oleju 5 szklanek mąki pszennej owoce umyte, obrane i pokrojone(...)bardzo zimnego masła 2-4 łyżki mąki pszennej Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe umieść w dużej misce w takiej kolejności: 1. pokruszone drożdże, 2. cukier, 3. pasta waniliowa lub cukier waniliowy, 4. ciepłe mleko, 5. jajka rozkłócone widelcem, 6. olej, 7. 4 szklanki mąki. Jak umieścisz wszystkie składniki nie mieszaj ciasta. Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, półtorej przykryte
Zasmakuj KuchniAmerican cookies, czyli amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady Amerykańskie ciasteczka są naprawdę pyszne! Chrupiące na brzegach i miękkie oraz lekko ciągnące w środku i oczywiście z
Korniszonkiglony nori (takie jak do sushi) Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zaprawiamy jak do sushi. Tuńczyka odcedzamy z oleju, łączymy z majonezem i kaparami tworząc pastę. Na maśle przygotowujemy jajecznicę, doprawiamy solą i pieprzem, studzimy ją. Arkusz glonów układamy na kawałku foli spożywczej, który powinien być większy od nori. Przestudzony ryż, kładziemy na środku arkusza. Następnie(...)warstwowo układamy jajecznicę, pastę z tuńczyka, sałatę. Całość przykrywamy kolejną warstwą ryżu. Zwijamy boki arkusza tworząc kształt prostokąta, całość ciasno owijamy folią. Odkładamy na 15 minut, po czym kroimy prostokąt tak, aby uzyskać dwie trójkątne kanapki. Tak samo postępujemy przyrządzając drugi rodzaj onigirazi z tuńczykiem – zastępując jajecznicę – kawałkami awokado. Artykuł Onigirazu – japońska kanapka pochodzi z serwisu KieruneKuchnia
Kierunekuchnia