Tradycyjny jabłecznik Ten przepis na tradycyjną szarlotkę z okolic Dukli znalazłam z folderze z przepisami z Beskidu Dukielskiego i lekko go zmodyfikowałam. Ciasto jest pyszne i
KorniszonkiDawno nie robiłam pasty z suszonych pomidorów i już prawie zapomniałam jak bardzo ją lubię i jak często ona kradnie serce osobom, które ją tylko spróbują. Więc jak zobaczyłam opakowanie suszonych pomidorów w rozmiarze XXL w LIDLu - naszła mnie nagła potrzeba na zrobienie pasty. Na blogu pojawił się już kiedyś podobny przepis ale nie zawierał kaszy jaglanej więc
dlaSmaQśliwkowy. Mus śliwkowy Jeśli przygotowujemy sami szybkie powidła: śliwki wypestkować, pokroić i smażyć w garnku często mieszając przez ok. 15 - 20 minut, zmiksować blenderem na gęstą pastę (ok. 180 gotowej pasty), dokładnie ostudzić przed połączeniem ze śmietanką. Żelatynę wymieszać z sokiem w garnuszku, odstawić na 10 minut, następnie podgrzewać przez ok. 2 minuty na małym ogniu cały czas mieszając
KUCHNIA POLSKADomowy ocet jabłkowy ze skórek Do przygotowania domowego octu owocowego można użyć gorszych jabłek lub gruszek, które nie nadają się do jedzenia, przetworów lub są uszkodzone
Korniszonkidwie minuty. Następnie przystępujemy do czenności, która jest bardzo pracochłonna. Z racji tego, że głóg ma spore pestki, przecieramy go przez sito. W wyniku tego powinna nam powstać gęsta pasta. Niektórzy robią z niej ketchup, ale ja postanowiłem użyć jej jako lepik do soczewicowych burgerów. Łączymy pastę z soczewicą, formujemy płaskie okrągłe kotlety i pieczemy je w nagrzanym
Kryzysowa Książka KucharskaTupperware stała się znaną firmą kulinarną, która tworzy jedne z najbardziej innowacyjnych rozwiązań kuchennych, ułatwiających życie. Równocześnie zestaw wzbudza zaufanie i sprzyja kreatywności w kuchni, pomagając klientom przygotowywać sosy, pasty do smarowidła, dipy, smoothie i wiele innych. Rozdrabniacz Plus, znany z dużej prędkości (288 cięć nożem w mniej niż 15 sekund!), nie potrzebuje energii elektrycznej. Po prostu włóż do pojemnika(...)używać do roztapiania czekolady i masła oraz obierania czosnku. I przechowywania resztek w lodówce! Do zestawu „Rozdrabniaj i Mieszaj” dołączany jest wachlarz przepisów z inspirującymi pomysłami na sosy, napoje, pasty do smarowania, dipy i omlety, które możesz przygotować za pomocą tych dwóch produktów. Całość zapakowana jest w kolorowe pudełko na prezent. Specjalny kod QR na pudełku zabierze Cię na animowaną
Cztery Fajeryzioła - rozmaryn albo tymianek sól, pieprz i szczypta chili do smaku oliwa lub olej do smażenia Ribollita - toskańska zupa z fasoli - przygotowanie tradycyjne Połowę fasoli miksujemy na gładką pastę i odstawiamy na bok. Warzywa obieramy. Marchewkę kroimy w plasterki, ziemniaki w średniej wielkości kostkę, a cebulę i czosnek dość drobno siekamy.W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i wrzucamy(...)miseczek z zupą. Dodatkowo możemy posypać każdą porcję startym na tarce parmezanem lub innym twardym serem Ribollita - toskańska zupa z fasoli z wolnowaru Połowę fasoli miksujemy na gładką pastę i odstawiamy na bok. Warzywa obieramy. Marchewkę kroimy w plasterki, ziemniaki w średniej wielkości kostkę, a cebulę i czosnek dość drobno siekamy. Na dużej patelni z grubym dnem lub w misie
Cztery Fajerywyjazdem ;) Śniadanie: Naleśniki z białym serem, plus trochę dżemu truskawkowego od mamy Lunch: Szwedzkie klopsiki na brązowym ryżu z dodatkiem warzyw (papryka, rzodkiewka, awokado), polane sosem na bazie pasty tahini (pasta tahini, oliwa, sok z cytryny, sól, ostra i wędzona papryka). Smacznego
Codzienne Gotowaniegryczanym makaronem soba, powala swoim smakiem. Składniki 1 cebula 100 g grzybów shimeji 2 łyżki pokrojonej marchewki konserwowej 3 łyżki oleju arachidowego 1,2 l wrzątku 2 łyżki pasty miso 2 liście kaffiru 150 g makaronu soba dymka ze szczypiorem natka kolendry 1 łyżka mąki ziemniaczanej sos sojowy jasny Przygotowanie Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Grzyby dzielimy, razem(...)pokrojoną papryką, posiekaną cebulą, marchewką, podsmażamy na oleju. Następnie zalewamy wrzątkiem, dodajemy pastę miso, liście kaffiru, gotujemy przez kwadrans. Mąkę rozprowadzamy w zimnej wodzie, dodajemy do zupy i zagęszczamy. Zagotowujemy, do smaku sosem sojowym. Podajemy z makaronem soba, posiekaną natką kolendry i szczypiorem z dymką
R'n'G KitchenDomowy sok z jeżyn Jeżyny to cudowne, czarne owoc, które świetnie smakują jedzone prosto z krzaka, ale są także idealnym składnikiem do przygotowania dżemu, soku lub
KorniszonkiZapraszam na smaczną i chrupiącą dzięki ogórkom pastę jajeczną. Świetnie smakuje na świeżej bułeczce lub kromce chleba. Polecam Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki majonezu 4 średnie ogórki gruntowe szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Jajka obieramy, kroimy w kosteczkę i przekładamy do miseczki. Ogórki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w drobną kosteczkę oraz dokładamy do pokrojonych jajek. Przyprawiamy(...)oraz dodajemy majonez i mieszamy. Gotową pastę przechowujemy w lodówce. Smacznego Przepis na 2 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarnePanissa ricette, pizza na cieście z kalafiora, polpette di polo, minestrone z pesto i zdrowa pasta alfredo – tak wygląda menu na ten tydzień. Buon appetito! Nasze menu na ten tydzień to wycieczka do Włoch tańsza niż lot Ryanairem ;-). Koszt dań na dwie osoby to 150 zł. Byłoby taniej, ale wzięliśmy w podróż także butelkę wina (bo co to za Włochy(...)dzieła: Poniedziałek: Szybkie minestrone z pesto Wtorek: Pizza z chorizo na kalafiorowym cieście Środa: Polpette di polo Czwartek: Risotto panissa z mielonym mięsem Piątek: Zdrowy Alfred, czyli pasta alfredo inaczej Przepisy na dania już tradycyjnie będziemy dodawać codziennie rano. Więcej naszych menu na tydzień znajdziecie tutaj. Jak dobieraliśmy przepisy Co jest najtrudniejsze w przygotowaniu menu na tydzień? Jeśli myślicie
Niedzielny kucharzMurzynek, polska konkurencja dla amerykańskiego brownie Murzynek to ciasto czekoladowe, które gościło na polskich stołach zanim pojawiło się amerykańskie brownie. Murzynek może z powodzeniem konkurować z
KorniszonkiDżem z jeżyn. Sprawdzony przepis na dżem jeżynowy Dżem z jeżyn to smak dojrzałego lata zamknięty w słoiku. Ten słodki przysmak wzbogacony smakiem skórki cytrynowej i
KorniszonkiWracając z wakacji nad polskim morzem przywieźliśmy świeżo wędzone ryby : wędzonego łososia bałtyckiego oraz wędzone śledzie. Wędzonego łososia wykorzystałam w naszej ulubionej paście rybnej do chleba ( Pasta jajeczna z łososiem i serkiem śmietankowym ), a na wędzone śledzie nie miałam pomysłu. Oczywiście wędzone ryby są pyszne same w sobie, ale koniecznie chciałam zrobić jakieś danie z ich użyciem (poza tym osobiście
Moja Delicja