białej fasoli konserwowej 1 mała puszka kukurydzy 1 czerwona papryka szpiczasta 4 filety udka kurczaka bez kości 50 ml oleju sezamowego 20 ml sosu sojowego 1 łyżka czerwonej pasty curry 1 łyżka sosu ostrygowego 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie O Kaszę gotujemy 1-2 min krócej niż w przepisie na opakowaniu. Odcedzamy. Fasolę i kukurydzę odcedzamy(...)zalewy. Paprykę kroimy w piórka. Kurczaka kroimy w kostkę, smażymy 5-6 min na rozgrzanym oleju z dodatkiem sosu sojowego i pasty curry, pod koniec dodajemy sos ostrygowy. Do kurczaka dodajemy kaszę, fasolę, kukurydzę, paprykę i smażymy kilka minut, często mieszając. Na koniec całość wzbogacamy posiekaną natką pietruszki, do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchenoraz zdrowe dodatki, z których jeden bardzo Was zaskoczy Bento – hambagu Składniki (na ok. 25-27 kuleczek): Hambagu (mięsne kuleczki): 500 g mielonej szynki wieprzowej 1 spora łyżka pasty miso 1 nieduża cebula 1 jajko Świeżo mielony czarny pieprz 2 łyżki panierki panko (może być również nasza rodzima bułka tarta) Kechup Sos barbecue lub Worcester Mieszanka tych dwóch ostatnich(...)Cebulkę drobno siekamy i szklimy na niewielkiej ilości oleju. Mięso mielone umieszczamy w misce i dodajemy wszystkie składniki oprócz kechupu i sosu. Wyrabiamy masę mięsną bardzo dokładnie, tak aby pasta miso idealnie się w niej rozprowadziła. Jeśli masa wydaje się zbyt miękka, można dodać panko (lub bułki tartej) – ma mieć taką konsystencję, aby bez problemu dało się z niej formować
Kate's Kitchenpyszne i wyjątkowe! Domowa produkcja bajgli nie jest trudna, ale trochę czasochłonna. Zachęcam Was do wypróbowania mojego przepisu na szpinakowe bajgle, bo ciekawie wyglądają i są pyszne. Razem z pastą jajeczną, szparagami i warzywami polecają się na weekendowe śniadanie. BAJGLE Składniki: 300 g mąki pszennej chlebowej typ 750 20 g świeżych drożdży 150 ml ciepłej wody 40 g świeżego(...)około 1 minucie z każdej strony. Wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bajgle posypujemy sezamem i pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni C. PASTA JAJECZNA Składniki: 4 jajka 2 łyżki majonezu szczypiorek sól pieprz szczypta kurkumy Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy majonez, przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą. Dodajemy posiekany
Smakowity Blog Kulinarnypatelni podsmażyć drobno pokrojony czosnek, dodać pokrojonego bakłażana i pomidory (obrane ze skórki). Dusić kilkanaście minut do miękkości, doprawić do smaku, połączyć z makaronem i natychmiast podawać. /Boil pasta. Fry chopped garlic in a frying pan, add sliced eggplant and tomatoes (peeled). Cook for between ten and twenty minutes until soft, season to taste, combine the sauce with pasta
Qlinarnie i Qlinarnieprzez 3-4 minuty, do lekkiego zarumienienia. Dodaj p omidory i smaż kolejne 2-3 minuty, mieszając, aż warzywa zmiękną. Wymieszaj mąkę kukurydzianą z łyżką wody, do uzyskania gładkiej pasty. Gdy kurczak będzie gotowy, wymieszaj pastę z mąki kukurydzianej i gotuj przez chwilę aż sos zgęstnieje, cały czas mieszając. Zdejmij sos z ognia, wyrzuć całe chilli i wmieszaj podsmażone warzywa
karmelowySkładniki /2 porcje: – ok. 300g piersi z indyka – 1/2 średniej cukini – 2 łyżki pasty ajvar (pasta z bakłażanów dostępna bez konserwantów w sklepach) – 100 g ryżu jaśminowego – 2 łyżeczki przyprawy curry – garść świeżego szpinaku – opcjonalnie tarty parmezan marynata – 1 łyżeczka octu balsamicznego – 1 łyżeczka oliwy z oliwek – 1/2 ząbku wyciśniętego
I LOVE LIFESkładniki : Ryba: - 4 polędwice z dorsza - 1 jajko - 5 łyżek zmielonych płatków owsianych - sok z cytryny do skropienia Purre : - ziemniaki - pasta z kurkumy Przepis tutaj - oliwa z oliwek Surowka : - 2 duże marchewki - 1 korzeń pietruszki - 1 jabłko - 1 mała cebula - 1/4 główki kapusty włoskiej - 1/2 selera - 2 łodygi selera naciowego - 1 pomidor - olej lniany tłoczny na zimno - opcjonalnie(...)pieprz czarny Przygotowanie : Dorsza płuczemy, skrapiamy cytryną, opcjonalnie solimy i wkładamy na 1h do lodówki . Purre : Ziemniaki obieramy i gotujemy. Po ugotowaniu miksujemy mikserem z pasta z kurkumy i oliwa oliwek, opcjonalnie dodajemy sól i pieprz. Surówka Cebulę, seler naciowy , pomidor i kapustę szatkujemy, reszte scieramy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy olej. Opcjonalnie doprawiamy Do jesnej miseczki wbijamy
Szkrab Je Samtruskawek 400 g rabarbaru 150 g cukru 3 łyżki ziemniaczanej mąki Ciasto marcepanowe 250 g marcepanu 60 g cukru 125 g masła 1 duże jajko ¼ łyżeczki waniliowej pasty 170 g pszennej mąki 1½ łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli, u mnie również masło solone 125 ml mleka 50 g migdałów pokrojonych w słupki Nastaw piekarnik na 175ºC. Rabarbar obierz(...)formie. Przygotuj ciasto. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Rozdrobnij marcepan i zmiksuj z cukrem. Następnie dodaj kawałki masła i znowu zmiksuj. Dodaj jajko, waniliową pastę i zmiksuj jeszcze raz. W oddzielnym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj do masy maślanej na przemian z mlekiem. Mieszaj szpatułką do uzyskania gładkiego ciasta. Rozprowadź ciasto
codojedzeniaIdealna propozycja na szybki i aromatyczny obiad. Składniki 1 kg udek z kurczaka 50 g zielonej pasty curry 50 ml oleju rzepakowego dymka ze szczypiorem Przygotowanie K Udkaznikiem. Udka myjemy, oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Pastę rozrabiamy w oleju, mieszamy z mięsem, które przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy 40 min w temperaturze 175°C . Podajemy z dymką
R'n'G KitchenSkładniki /2 porcje: – ok. 300g piersi z indyka – 1/2 średniej cukini – 2 łyżki pasty ajvar (pasta z bakłażanów dostępna bez konserwantów w sklepach) – 100 g ryżu jaśminowego – 2 łyżeczki przyprawy curry – garść świeżego szpinaku – opcjonalnie tarty parmezan marynata – 1 łyżeczka octu balsamicznego – 1 łyżeczka oliwy z oliwek – 1/2 ząbku wyciśniętego
I LOVE LIFEpodzielić na małe kawałeczki. 4. Cebulę drobno pokroić w kostkę. Dodać do ryby razem z koperkiem. 5. Dodać majonez oraz jogurt. Doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. ** *Jeśli pasta będzie zbyt sucha, należy dodać więcej jogurtu. **Przed spożyciem pastę należy pozostawić w lodówce na co najmniej
A Ty Smakuj Mnienajpierw pyszna kawa z przelewowego ekspresu - biała i czarna. Za 2 zł można później domówić dolewkę kawy. Z zestawów śniadaniowych wybieramy: śniadanie regionalne - schab musztardowo-miodowy, grillowany góralski ser, pasta z bryndzy, tosty francuskie z chałki, krem cytrynowy (lemom crud), ciemnie pieczywo (21 zł) energetyczne śniadanie - łosoś wędzony, awokado, jajka w koszulkach, kremowy serek z rzodkiewką, młody szpinak, ziarna słonecznika(...)domowy chleb bananowy, ciemne pieczywo (21 zł) śniadanie polskie - jajecznica, grilowany boczek, żółty serek, kremowy serek z warzywami, frankfurterki, sałatka warzywna śniadanie krakowskie - sadzone jajka, bajgiel z pastą z pstrąga, sałatka warzywna, ciemne pieczywo Do Momentu wracamy kolejnego dnia znowu na śniadanie. Po obejściu Kazimierza i zaglądnięciu do lokali, które serwują śniadania, okazuje się, że tutaj oferta jest
Kulinarne przygody GatityCzęsto robię różnego rodzaju pasty. Najczęściej jest to połączenie ryby z twarogiem. Tym razem przygotowałam pastę jajeczną i zamiast podać ją na kanapce, rozsmarowałam na tortillach, zrolowałam i pokroiłam na kawałki. Polecam! Składniki: 4 placki tortilli 6 jajek ugotowanych na twardo ok. 100 g szynki konserwowej w cienkich plastrach ok. 7 suszonych pomidorów szczypior z 1 dymki 2 łyżki majonezu
Czerwień i błękitokładce Vogue’a, może się przydać! ;) Oczywiście to żart, ale to, że ten talerz zieleniny jest piekielnie dobry, jest akurat faktem. Głównie za sprawą mojego ulubionego sosu z pasty sezamowej tahini z dodatkiem soku z cytryny i czosnku. Ostatnio poleciłem go Wam jako dodatek do buddha bowl , jednak świetnie się on sprawdza do większości sałatek ze świeżych warzyw. Szczególnie polecam(...)Sałatka: miks ulubionych sałat (np. szpinak, roszponka, rukola, botwina) 1 awokado kilka rzodkiewek kawałek ogórka garść kiełków groszku garść pestek granatu kilka listków mięty Sos z tahini: 3 łyżki pasty sezamowej tahini 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka syropu z agawy 6 łyżek zimnej wody szczypta soli * PRZYGOTOWANIE Sałatka Sałaty ułóż na talerzu. Awokado obierz i pokrój w pasy
Food Square